Politică

Președintele Portugaliei: Vizita mea în România are și o componentă economică importantă

Publicat cu

pe

Președintele Portugaliei, Anibal Cavaco Silva, a declarat miercuri, într-o conferință de presă comună cu omologul său Klaus Iohannis, că vizita sa în România are o componentă economică importantă, adăugând că este însoțit de o delegație numeroasă de oameni de afaceri portughezi.

Principalele declarații ale președintelui portughez Anibal Cavaco Silva:

  • Am trecut în revistă temele agendei bilaterale, temele agendei europene şi ale agendei internaţionale. În planul bilateral, doresc să încep prin a sublinia două realităţi care întăresc prietenia dintre cele două popoare.
  • Comunitatea română, pe de-o parte, în Portugalia, o comunitate coerentă şi care conţine o mie de cetăţeni, o comunitate bine integrată în cea portugheză, aducându-şi contribuţia pentru dezvoltarea socială şi economică a ţării.
  • Cea de-a doua realitate, legăturile în aria culturii. Este foarte important numărul de cărţi portugheze traduse în limba română, precum şi numărul de cărţi în limba română traduse în limba portugheză. Voi vizita mâine Biblioteca Centrală Universitară şi voi aduce un omagiu traducătorilor şi profesorilor români, care şi-au adus contribuţia pentru divulgarea culturii şi limbii portugheze şi aşadar şi pentru întărirea relaţiilor de prietenie între Portugalia şi România.
  • Această vizită a mea are şi o componentă economică foarte importantă. Sunt însoţit de o importantă delegaţie de oameni de afaceri şi vreau să vă spun că actualmente aproximativ 900 de companii portugheze dezvoltă relaţii comerciale cu antreprenori români şi aproximativ 6 companii portugheze sunt deja instalate aici, în România, dezvoltând proiecte de investiţii.
  • Am ocazia de a vizita mâine un important parteneriat între o mare companie portugheză şi o mare companie instalată aici, în România. Sunt convins că putem să întărim şi mai mult relaţiile comerciale şi de investiţii între cele două ţări, şi în acest sens, mâine voi participa într-un seminar economic, care reuneşte oameni de afaceri portughezi şi români. Este foarte important să îi aducem împreună pe antreprenorii celor două ţări, pentru a cunoaşte mai bine oportunităţile dintre cele două ţări. Vreau să fac o referire şi la o arie ceva mai sensibilă îîn cooperarea noastră anume apărarea.
  • Există o cooperare între cele două ţări, atât în cadrul bilateral, cât şi în cadrul NATO, pe care domnul preşedinte Iohannis deja l-a menţionat. În ambitul NATO, Portugalia îşi aduce contribuţia pentru mişcările de liniştire pe flancul de est al Europei. Aşa cum se ştie, avioanele portugheze, patru F-16 portugheze sunt aici, instalate în România, în ambitul programului mişcărilor de pacificare NATO. Este o zonă sensibilă, dar în care cele două ţări lucrează foarte bine în comun.
  • Am trecut în revistă şi temele agendei europene, subliniind Uniunea Energetică. Atât în România, cât şi în Portugalia sunt foarte bine dezvoltate legăturile, în aşa fel încât să se ducă la importurile gazului şi al energiei electrice. De aceea este important să se îmbunătăţească legăturile între reţelele energetice care există în Europa. Apoi, planul Juncker de investiţii. Cele două ţări au o viziune convergentă în acest plan, iar acest plan trebuie să dea un impuls important pentru a reduce nivelul mare de şomaj care există în Europa, în special şomajul celor tineri.
  • O problemă mare este şi cea a imigraţiei. Nu putem să ignorăm ceea ce se întâmplă în zona mediteraneană. Instabilitatea pe flancul de est al Europei este la fel de importantă, însă planul mediteranean este cel al tuturor membrilor în număr de 28 ai Uniunii Europene, la fel cum şi problema frontierei dinter Ucraina şi Rusia este tot problema tuturor statelor membre europene. Nu putem să admitem ca milioane şi milioane de fiinţe umane să-şi piardă vieţile în Marea Mediterană din pricina ambiţiilor de a îngloba spaţiul european.
  • Trebuie să combatem problema imigraţiei ilegale şi să dezvoltăm mecanismele de vigilenţă, pentru ca traficanţii de arme şi de fiinţe umane şi al terorismului să nu profite de visele bune pe care cetăţenii Africii le au. În acest sens, sperăm că următorul Consiliu European să se dezvolte mai mult în zona aceasta a refugiaţilor, care ajung în Europa, luând în calcul situaţia particulară a fiecăreia dintre ţări.
Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version