Connect with us

Publicat cu

pe

Economia României nu este, la momentul actual, nimic mai mult decât un basm întemeiat pe statistici care arată bine pe hârtie, dar care nu se resimt în buzunare. În timp ce economia lor creşte, economiile noastre scad. Suntem noi prea înguşti la minte pentru a pricepe ceea ce este evident?

Guvernul actual a învăţat, după protestele din iarna lui 2012, o lecţie importantă: românii vor să trăiască bine, după cum li s-a promis, dar, mai presus de orice, au nevoie de vești bune. Informaţiile alarmante, discuţiile despre criză – politică, economică, morală – au suprasaturat populaţia. Era timpul pentru o schimbare.

Voiam să deschidem televizoarele şi să nu mai auzim nimic despre reducerile de cheltuieli, recesiune, afaceri falimentare, șomaj. Aşa că veştile bune au început să apară, treptat. Mai întâi, timid. Acum, auzim în fiecare zi că se vor crea noi locuri de muncă, există creştere economică, nu avem nevoie să ne împrumutăm de la FMI – facem doar un acord preventiv, turneele în străinătate vizează chiar relansarea economică, iar acolo unde lucrurile nu merg bine, cu siguranţă vor merge.

Mergem peste mări şi ţări ca să întreţinem basmul, că prea mult am suferit din cauza spânului. Despre ajutoarele de nădejde, acei Setilă şi Fomilă care ne înconjoară, mai bine nu spunem nimic. Poate îi remaniem, poate nu.

Discursul premierului Ponta este preluat, la unison, de membrii PSD. Recent, după ce șeful Executivului a afirmat, într-o postare pe Facebook, că rata de absorbție a fondurilor europene a ajuns la 20% la data de 5 iulie, informația a fost preluată și alți social-democrați, printre care se numără și președintele PSD Cluj, Remus Lăpușan.

Cu toate acestea, datele Ministerului Fondurilor Europene arată că, la sfârșitul lunii iunie, rata de absorbție era de 15,3%.

Joi, în cadrul unei conferințe de presă, premierul a vorbit despre o relansare economică, referindu-se mai ales la turneul său în Asia, care ar aduce investitorii străini în România. Pe de altă parte, cu doar câteva zile înainte, Ponta declara că, într-adevăr, nu a obținut vreo promisiune, nu există nicio garanție că asiaticii vor investi în România.

La rândul lui, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine, Dan Șova, preia discursul șefului Guvernului. “Am făcut ca România să devină atractivă pentru investitorii străini”, declară el în aceeași zi, după conferința de presă susținută de Victor Ponta. Cum anume a devenit România, dintr-o dată, atât de atractivă, nu ni se spune.

“Dorim să profităm de faptul că USL  a scos România din izolarea pe plan extern, pentru a atrage noi și noi investiții, nu doar din Europa, ci și din alte zone ale lumii, cum sunt SUA sau China”, a mai spus el, într-un comunicat.

Dacă România a fost “scoasă din izolare” de o serie de întâlniri în urma cărora nu s-a ajuns la nicio concluzie, înseamnă că ne aflam, din punctul de vedere al vizibilității, undeva în Groapa Marianelor. Dar acum, iată, am întreprins călătoria iniţiatică şi, nu-i aşa, răul învinge totdeauna binele, iar prosperitatea bate criza.

Ce spun statisticile?

Potrivit Institutului Național de Statistică, în  primele cinci luni din acest an, exporturile României au crescut cu aproape 6% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, deficitul comercial a scăzut cu 1,4 miliarde de euro, producţia industrială a crescut cu peste 6%, iar cifrele de afaceri din domeniul serviciilor au avansat, în medie, cu mai mult de 8%,

În aceeași perioadă, veniturile și cheltuielile populației au scăzut, consumul de alimente, mărfuri nealimentare și carburanți s-a redus drastic, iar șomajul a crescut de la 6,9% la sfârșitul lui 2012 la 7,5%. De asemenea, puterea de cumpărare a românilor a scăzut cu 48% față de media Uniunii Europene.

Când ni se spune astfel că România a devenit mai atractivă pentru investitori, când ne sunt prezentate “realizările”, nu ni se spune însă că noi am plătit prețul acestor realizări.

Într-o oarecare măsură, toate acestea reprezintă vești bune. Aflăm că încă știm să citim fluturașul de salariu, că nu mai credem în basme atât de ușor, că oricât ar defila guvernanții afișând hainele cele noi ale împăratului – prospera economie românească, avem totuși capacitatea de a vedea, dincolo de aparențe, că nu ne prezintă decât statistici dezbrăcate de realitatea pe care o trăim cu toții.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare