Connect with us

Publicat cu

pe

Autor: Gabriela Nicolaescu

Departe de aglomeratul Paris, pe linia Pirineilor, Franța își arată cu totul altă față a turismului, față de clasicele brelocuri în forma Turnului Eiffel.

Case construite piatră cu piatră acum mai bine de 300 de ani, amintiri de ruine ale vechilor castele și fortărețe ce se ridicau în glorie în secolele al XII-lea și al XIII-lea și trăistuțe agățate în geam pentru doamna cu… baghete, bineînțeles. Cam așa poate fi descris doar un fragment din viața rurală din sudul Franței, regiune ce merită din plin savurată.

Drumu-i lung și-am obosit

Spunem rămas bun pentru moment haosului cotidian și ne îmbarcăm în cursa Otopeni – Charles de Gaulle. Nu ne lăsăm, totuși, gândurile spre o sesiune de cumpărături serioasă pe Champs-Élysées, căci trebuie să facem transferul cu zborul către Toulouse. De aici, gândul orașului ne poate fulgera din nou prin minte, dar trebuie să rămânem stăpâni pe situație, mai avem doar drum de o oră jumătate cu mașina spre sud și am ajuns în inima Pirineilor, în sătucele vechi franțuzești, cu obloane colorate la geamuri.

Cât e ceasul? Cât ți-e… auzul de bun?

Schimbăm un pic expresia, căci dacă vrei să știi cât e ceasul în zonă, trebuie doar să ai urechile ciulite. Liniștea ce domnește zi și noapte peste sat este întreruptă din jumătate în jumătate de oră de bataia clopotelor în turnul catedralei. O bătaie pentru a semnala jumătatea de oră, iar pentru ore fixe, bataia numărului indicat pe ceas, de două ori, în caz că ai pierdut numărătoarea prima dată.

Cioc! Cioc! Cine e? Patiseria? La geamul meu?!

Bineînțeles, puteți alege să mergeți la o mică Bulangerie pentru a cumpăra baghete proaspete și croasanți untoși, dar dacă vreți doar să vă treziți și să le puteți savura la micul dejun, aflați că localnicii au dezvoltat un sistem chiar interesant. Seara agață un sac de pânză în fața casei. Trăistuța are și un compartiment micuț, pentru monede, unde adăugați și o notiță cu ce doriți ca doamna din brutăria mobilă să vă lase în geam. Dimineața trebuie doar să “revendicați” produsele de patiserie proaspete. Bon appetit!

De pe urmele dinozaurilor și până în prezent

Am stabilit cum stă treaba prin gospodăriile franceze, iar acum este momentul să explorăm împrejurimile! Unul dintre cele mai cunoscute muzee din zonă este Musée des Dinosaures din orășelul Espéraza. Acum, nu vă gândiți că tematica muzelui este aleasă la întâmplare, căci sudul Franței a reprezentat o mină de aur” pentru arheologi de-a lungul timpului. Cât despre muzeul în sine, acesta prezintă o istorisire completă Terrei, începând cu 4,5 miliarde de ani, prin expoziții diverse, fosile, dinozauri robotizați și ateliere pentru copii.

În caz că reptilele uriașe de mult apuse nu vă stârnesc prea mult interesul, aflați că în aceeași clădire puteți vizita gratuit și Musée de la Chapellerie, o scurtă plimbare printre mașinăriile și procedurile folosite în fabricile de pălării… de la lâna abia tunsă, până la o beretă cochetă.

Un alt muzeu interesant este și Musée du Quercorb, din Puivert. Aici, ne putem imagina cum era viața în secolele trecute, într-o bucătarie tradițională franțuzească, într-un atelier de fierărie și altul de tâmplărie. Experiența este completată de sunete ce întregesc cadrul, cum ar fi sunetul gospodinei grabite care amestecă mâncarea de pe foc.

Iar dacă tot vorbim de întoarcerea în timp, Carcassonne adăpostește Musée de lEcole, unde putem intra în sălile de clasă ale secolelor al XII-lea și al XX-lea și chiar sta la un pupitru și a scrie cu vechile penițe ce necesită alături un borcănel de cerneală.

Mult mai multe decât muzee, găsim în zona pitorească franceză de sud, castele și ruinele acestora, în cazuri nefericite. La acest capitol, avem momentan, trei recomandări: Rennes-le-Château, Château de Puivert și renumitul oraș Carcassonne. Fiecare dintre acestea ascunde o poveste proprie ce vă va duce imaginația în vremea famililor de nobili francezi și a cavalerilor în armură.

Una cu natura

Lăsăm muzeele și castelele la o parte și răspundem rapid la o întrebare: Ce facem în zilele mult prea calde de vară? Răspunsul nu întârzie să apară: mergem la râu! (sau la lac, după preferințe). Includem în planuri și un picnic rapid, puțină confiture(=dulceață) pe bagheta proaspătă de azi dimineață, prânz numai bun de savurat pe un prosop întins pe peticul retras de nisip de lângă cursul apei. Iar dacă bălăceala departe de piscină nu este chiar idealul vacanței voastre, aveți ocazia să închiriați canoe sau caiace, pentru o aventură aparte, de data asta, perâu. De asemenea, puteți alege și posibilitatea lângărâu, printr-o plimbare cu măgarul de-a lungul cursului apei și pe potecile păndurilor.

Vorbind de păduri, lângă orașul Nébias, dacă urmăm o potecă spre munte, putem porni spre Le Sentier Nature et Le Labyribthe Vert, o expoziție”inpresionantă a naturii, ce creează prin roci și vegetație un adevărat labirint natural, cu surprize presărate de-a lungul traseului, cum ar fi un copac în formă de harpă.

Am lăsat la final un loc ce nu trebuie ratat, prin unicitatea și povestea ce îl înconjoară. Este vorba de Pic de Bugarach sau Muntele cu susul în jos”, cum i se mai spune, datorită unui fenomen geologic prin care rocile ce stau la baza muntelui au ieșit la suprafață pe culmi. Acest lucru duce, însă, la motivul, poate puțin amuzant, pentru care muntele este o atracție inedită din zonă. Tocmai datorită formatului său special, oamenii au crezut că unitatea de relief adăpostește nave spațiale și extratereștrii vii, ce ar fi urmat să se arate și să îi salveze pe cei aflați pe munte pe 21 decembrie 2012, presupusa zi a apocalipsei. Astfel că, muntele a fost intens vizitat încă de la finalul anului 2011. Astăzi, pe cât înaintați spre culmi, puteți vedea turnulețe de pietre lângă potecă, la care puteți adăuga chiar voi una, pentru noroc, zice-se.

O a doua casă

Nu, nu este vorba de vreo ofertă bancară, ci de o idee destul de îndrăzneață pentru cei ce își doresc să se bucure de aceste locuri deosebite în fiecare vară. Ici și colo, prin cochetele orășele franceze, găsim posibilitatea de a cumpăra o casă veche din secolul al XVIII-lea și a o recondiționa singuri, oferindu-i o notă personală, de modernism. Deci, Nébias, Brenac sau Quillan? Care va fi alesul?

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lifestyle

SIMAVI a sărbătorit Ziua Internațională a Francofoniei la Bruxelles

Publicat cu

pe

SIMAVI a marcat Ziua Francofoniei la Bruxelles printr-un concert extraordinar, alături de Ambasada României în Regatul Belgiei și Institutul Cultural Român.

Partenerii constanți în realizarea acestor acțiuni sunt Reprezentanța Organizației Internaționale  a Francofoniei pe lângă UE și Grupul Ambasadorilor Francofoni de la Bruxelles, dar anul acesta li s-a alăturat și compania românească de IT Software Imagination & Vision (SIMAVI).

AdvertisementAlexandru Coșbuc-Ionescu, Vicepreședinte SIMAVI: “Suntem onorați să putem promova atât software românesc, cât și artiști români la Comisia Europeană.”

Această declarație vine în contextul în care SIMAVI este compania IT românească care furnizează servicii software principalelor organizații ale CE.

„Colaborarea noastră cu reprezentanții Europei de la Bruxelles din ultimii 15 ani, ca furnizor de proiecte de eLearning pentru specialiștii Directoratelor Generale, este completată astăzi de o nouă dimensiune – aceea de susținători ai valorilor culturale francofone”, a adăugat Vlad Zaharia, Territory Manager EMEA Region la SIMAVI.

Cu această ocazie, gazdele și invitații au marcat 31 de ani de la aderarea României la OIF și au reamintit importanța valorilor francofoniei, țara noastră fiind desemnată în 2007 de către Secretarul General al Francofoniei, “stat-far al francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est.

În seara zilei de 13 martie 2024 a avut loc excepționalul concert „L’amour en heritage”,  susținut de soprana Irina Baianț, actorul și tenorul Adrian Nour și de Andrei Tudor, în calitate de compozitor, dirijor și pianist, artiști foarte cunoscuți atât în lumea muzicală a României, cât și peste hotare.

La Muzeul de Artă și Istorie din capitala Belgiei, în fața unei săli pline, cei trei artiști celebri au cântat arii muzicale franco-române, abordând stiluri variate, de la melodii franceze celebre la reinterpretări din folclorul românesc.

Repertoriul bogat, interpretat cu măiestrie și sensibilitate de cei trei artiști, a încântat o audiență vastă, formată din  reprezentanți ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mediului de afaceri din Belgia, precum și ai comunității românești, programul concertului „L’amour en heritage” fiind special conceput pentru a atrage un public larg.

Citește mai departe

Lifestyle

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită

Publicat cu

pe

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită. 

De “1 Decembrie Cultural”, accesul în reţeaua muzeelor din subordinea Ministerului Culturii este gratuit pentru toţi vizitatorii.

Iată care sunt teatrele, muzeele, bibliotecile, filarmonicile, teatrele de operă şi operetă care invită publicul să sărbătorească împreună 1 Decembrie Cultural în BUCUREȘTI: 

  • Artexim;
  • Biblioteca Naţională a României;
  • Centrul Naţional al Dansului;
  • Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”;
  • Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”;
  • Filarmonica „George Enescu”;
  • Institutul Naţional al Patrimoniului;
  • Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare;
  • Muzeul Naţional „George Enescu”;
  • Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi;
  • Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”;
  • Muzeul Naţional al Ţăranului Român;
  • Muzeul Naţional Brătianu;
  • Muzeul Naţional de Artă Contemporană;
  • Muzeul Naţional de Istorie a României;
  • Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”;
  • Muzeul Ororilor Comunismului în România;
  • Opera Naţională Bucureşti;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii;
  • Teatrul Naţional Bucureşti „I.L. Caragiale”;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Musical „Ion Dacian”.

1 Decembrie Cultural în ȚARĂ va fi organizat la:

  • Centrul Cultural Topliţa;
  • Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi;
  • Muzeul Naţional Bran;
  • Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni;
  • Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu;
  • Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca;
  • Muzeul Naţional Peleş din Sinaia;
  • Opera Naţională Română din Cluj-Napoca;
  • Opera Naţională Română din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa;
  • Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Românii din diaspora au ocazia să sărbătorească Ziua Națională prin instituțiile ce vor organiza evenimente în mai multe orașe la nivel internațional, după cum urmează:

  • Centrul Național de Artă Tinerimea Română – Madrid și Barcelona, Spania;
  • Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” – Washington, New York, Chicago și Seattle – Statele Unite ale Americii;
  • Filarmonica „George Enescu” – Roma, Italia;
  • Muzeul Național „George Enescu” – Haga, Țările de Jos (eveniment organizat în parteneriat);
  • Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – Rabat, Maroc;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii – Bratislava, Slovacia; Chișinău și Ialoveni, Republica Moldova.
Citește mai departe

Lifestyle

Sibiul, din nou în centrul activității culturale

Publicat cu

pe

Tot mai multe evenimente culturale, la care participă mii de oameni, au loc la Sibiu. În weekend, la Sibiu a avut loc Concertul MANIFEST, unul dintre mai ambițioase proiecte ale Asociației Culturale Play.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, afirmă că muzica face punte între minte şi suflet, iar peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

“Muzica face punte între minte și suflet!

Sute de oameni au pus mâna pe chitară, au atins corzile la unison, în cadrul celui mai ambițios proiect al Asociației Culturale Play – Concertul MANIFEST.

Peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

Studiul muzicii, orele de repetiții, emoția prezentării unei melodii în fața publicului, bucuria unui rezultat remarcabil obținut alături de colegi și profesori sunt momente pe care mi le amintesc cu drag și care au avut o contribuție esențială în formarea mea ca adolescent.

Asocierea dintre bucuria muzicii și programele educaționale colaborative reprezintă un pilon esențial pentru dezvoltarea noastră culturală și artistică și încurajez de multă vreme astfel de inițiative.

Cu atât mai mult, din postura de ministru al Culturii, mi-am dorit să susțin proiectul „Pune mâna pe chitară”, pentru că acest instrument are puterea de a ne aduce împreună peste barierele de generație.  Cred că șansa  tinerilor de a studia și de a împărtăși pasiunea pentru muzică alături de mentori și profesioniști reputați este o experiență deosebită în această etapă a vieții.

Tinerilor muzicieni le doresc să-și păstreze și dezvolte iubirea pentru muzică, dorința de a deveni mai buni și perseverența de a-și urmări visurile și de a-și împlini potențialul!

Felicit organizatorii, Asociația Culturală Play, pentru munca neobosită și mulțumesc Muzeului Astra, gazda Festivalului Sibiu Guitar Meeting și domnului Ciprian Ștefan pentru sprijinul constant și deplin pe care îl acordă evenimentelor culturale de calitate”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare