Connect with us

Publicat cu

pe

Ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, a semnat marţi la Copenhaga un acord de cooperare în sectorul zootehnic cu Consiliul Danez al Agriculturii şi Alimentaţiei.

„Semnarea acestui acord este un pas important în colaborarea româno-daneză în domeniul agriculturii. Intenţionăm să beneficiem cât mai mult posibil din experienţa pe care o are fiecare stat membru al UE în special în domeniul zootehniei, dar şi să îmbunătăţim relaţiile economice cu celelalte state”, a afirmat Dan Constantin după semnarea acordului.

Documentul este axat pe cooperarea ştiinţifică şi instituţională pentru a crea condiţii favorabile şi pentru a furniza sprijin specific activităţii din cadrul industriei zootehnice.

Părţile vor facilita transferul de cunoştinţe şi tehnologii cu scopul de îmbunătăţire a managementului fermelor de creştere a animalelor şi industria alimentară relevantă în domenii cum ar fi laptele şi produsele lactate, sectorul cărnii de vită şi de porc.

Constantin a anunţat formarea unui grup de lucru româno-danez care se va întâlni anual.

Prima reuniune ar urma să aibă loc în vara acestui an la Bucureşti.

Preşedintele Consiliului Danez al Agriculturii şi Alimentaţiei, Martin Merrild, a arătat că ţara sa are o tradiţie îndelungată în relaţiile cu România şi a afirmat că mulţi studenţi români de la facultăţile de agricultură au urmat cursuri în Danemarca.

„Avem multe companii daneze care au investit în România şi acum suntem cu toţi colegi în UE, dar şi concurenţi în acelaşi timp”, a afirmat Martin Merrild. El şi-a exprimat convingerea că fermierii români şi danezi îşi vor extinde cooperarea.

„Cred că prin semnarea acestui acord vom sprijini ceva ce deja este în derulare”, a concluzionat oficialul danez.

Principalele obiective ale acordului de cooperare se referă la sprijinul reciproc în ceea ce priveşte fermele zootehnice şi efectuarea de acţiuni comune de promovare a acestui sector, dezvoltarea economiei rurale, stabilirea unui model de fermă zootehnică, facilitarea transferului de know-how şi de tehnologii.

Ministrul Constantin, s-a declarat preocupat marţi, la Copenhaga, de faptul că măsurile luate de statele Uniunii Europene după scandalul cărnii de cal ar putea afecta piaţa unică, subliniind că rolul miniştrilor de resort din UE este de a evita acest lucru şi de a recâştiga încrederea consumatorilor.

Subiectul etichetării greşite a cărnii de cal a fost discutat la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultură şi Pescuit) de la Bruxelles şi ar urma să fie dezbătut pe 18-19 martie, tot la Bruxelles.

„Aşa cum au spus toţi miniştrii prezenţi, este în primul rând o preocupare a noastră, a miniştrilor din statele membre, de a recâştiga încrederea consumatorului. Lucrul acesta se face identificând unde s-a produs acea fraudă şi sancţionând companiile care au mers către această zonă”, a afirmat Daniel Constantin.

El a relatat că şi-a exprimat preocuparea ca măsurile care se iau în statele membre să nu afecteze conceptul de piaţă unică.

„Există în Franţa, de exemplu, poate şi în alte state membre, tendinţa unor companii private de a spune că nu vor să cumpere produse decât din statul respectiv. Cred că la nivel de miniştri trebuie să ne preocupăm ca astfel de lucruri să nu se întâmple, pentru că este un atac la conceptul de piaţă unică pentru care s-a constituit UE. Dincolo de acest lucru este şi în defavoarea agenţilor economici din alte state membre dacă s-ar forma astfel de coaliţii ale companiilor private care să cumpere numai de pe piaţa internă. E o preocupare a noastră, având în vedere că suntem exportatori importanţi pe mai multe pieţe din UE”, a concluzionat ministrul Agriculturii.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare