Connect with us

Publicat cu

pe

LONDRA – În Marea Britanie, în contextul unei economii muribunde ce se luptă pentru a preveni o întoarcere a recesiunii, pe 24 aprilie a fost extins şi refăcut un program de credite susţinut de guvern în speranţa unei liberalizări a împrumuturilor pentru întreprinderile mici şi mijlocii dependente de credite, scrie Stephen Castle în New York Times.

Mervyn A. King, guvernator al Băncii Angliei, a declarat că acest program va proteja companiile împotriva creşterilor ratelor de finanţare de pe piaţă.

Iniţiativa, anunţată cu o zi înainte ca cifrele oficiale să arate dacă Marea Britanie a reuşit să evite o a treia recesiune pe o perioadă de cinci ani, demonstrează faptul că există temeri privind dificultatea încasărilor cu care se confruntă companiile britanice de la începutul crizei financiare.

Implementat anul trecut, programul numit Schema Finanţării pentru Credite (Funding for Lending Scheme) le permite băncilor britanice care extend creditele să se împrumute de la Banca Angliei la o rată a dobânzii anuală minimală de 0,25%.

Conform planului anunţat pe 24 aprilie, programul va fi extins pe o perioadă de un an, până în luna ianuarie a anului 2015. El se va concentra mai mult pe afacerile mici, iar băncile participante vor putea să crediteze furnizori de credite alternativi, precum corporaţiile de leasing financiar şi de intermediere ce ajută firmele mici să strângă bani, dar şi companiile care oferă credite ipotecare.

De când a început acest program în luna august a anului trecut, rezultatele sale au fost mixte, iar Banca Angliei susţine că o îmbunătăţire a condiţiilor pentru credite a fost mai puţin vizibilă în cazul afacerilor mai mici, faţă de avantajul obţinut de afacerile mari şi de gospodării.

Banca centrală a emis, luna trecută, un comunicat în care se menţiona că în al patrulea trimestru al anului trecut, 11 instituţii financiare au făcut retrageri bancare în valoare de 9,5 miliarde de lire sterline sau 14,5 miliarde de dolari în cadrul programului, ducând suma totală a retragerilor la 13,8 miliarde de lire sterline. Dar se menţionează, de asemenea, că sumele nete împrumutate de băncile aflate în program au scăzut cu 2,4 milarde de lire sterline sau 3,7 miliarde de dolari.

Aceste schimbări ar însemna că pentru fiecare liră sterlină acordată în plus la creditele companiilor mici şi mijlocii în restul anului 2013, finanţările pe care le pot atrage băncile cresc cu 10 lire sterline.

“Banca Angliei şi Trezoreria fac tot posibilul să rezolve problema,” spuse Robert Wood, economist şef al Băncii Berenberg din Londra. El adăugă că, pe lângă încurajarea micilor afaceri, programul ar putea să ajute şi piaţa imobiliară din Marea Britanie.

“Condiţiile rigide pentru credite au fost un factor cheie în descurajarea împrumuturilor pentru redresarea economiei,” scrise el într-un comentariu. “Această extensie a programului ar trebui să poată ajuta în această chestiune. Condiţiile oferite băncilor sunt acum cele mai generoase posibil.

Cu toate acestea, Dl. Wood menţionă că această mişcare nu este o soluţie magică a problemei financiare, atât din cauza situaţiei economice generale, cât şi din cauza presiunilor exercitate asupra băncilor de a-şi asigura rezervele de capital pentru a reduce riscurile apariţiei unor viitoare crize financiare.

“Firmele nu se împrumută şi nu fac investiţii din cauză că perspectivele pentru economie sunt slabe, valurile puternice de îngrijorare în zona euro privind micşorarea venitului pe gospodărie descurajând, în continuare, mediul afacerilor” scrise el. “Schema presupune ca băncile să vrea să acorde mai multe împrumuturi. Băncile se află sub marea presiune venind din cealaltă parte a Băncii Angliei care le cere să strângă mai mult capital.”

Mervyn A. King, guvernatorul Băncii Angliei, a declarat că extinderea programului este “valoroasă, oferindu-le băncilor o asigurare continuă împotriva riscului creşterii ratelor de finanţare.”

George Osborne, Ministrul britanic al Finanţelor, consideră că măsura va fi un mare pas înainte pentru intreprinderile mici şi mijlocii.

“Schema Finanţării pentru Credite a redus deja costurile pentru ipotecile imobiliare şi împrumuturile pentru afaceri,” declară el. “Această extindere inovatoare va face şi mai multe pentru intreprinderile mici şi mijlocii astfel încât ele îşi vor putea îndeplini rolul de a crea noi locuri de muncă.”

Dl. Osborne a fost dur criticat pe fondul îndoielilor pronunţate de Fondul Monetar Internaţional săptămâna trecută cu privire la ritmul strategiei de reducere a deficitului, iar Fitch a devenit a doua agenţie de rating a creditelor care i-a luat Marii Britanii calificativul A, obţinut de 3 ori anterior.

Chris Leslie, purtător de cuvânt al Trezoreriei din partea Partidului Laburist a salutat iniţiativa anunţată pe 24 aprilie, dar a menţionat că nu îşi va atinge scopul.

“În ciuda schemelor – de la eşecul proiectului Merlin care intenţiona să faciliteze creditele la actuala Finanţare pentru Credite – împrumuturile nete pentru intreprinderi au eşuat lună după lună, sub această guvernare,” declară el. “Partidul Laburist a solicitat reformarea acestei scheme anul trecut, drept urmare aceste schimbări întârziate sunt binevenite. Dar cum împrumuturile nete acordate intreprinderilor au scăzut cu 4,8 miliarde de lire sterline în ultimele trei luni, măsurile num erg suficient de departe.”

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare