Connect with us

Publicat cu

pe

 “Mai sunt 500 de zile şi merge pe mare”, a precizat duminică seara premierul, referindu-se, probabil, la viitorul pe care i-l anticipează preşedintelui şi dovedind că, într-adevăr, Traian Băsescu are zilele numărate la Cotroceni chiar de către “partenerul” său politic.

Discuţiile în contradictoriu dintre premier şi preşedinte, declaraţiile acide şi ironiile prea puţin subtile nu sunt o surpriză în peisajul politic autohton. Pe de altă parte, nu demult, se părea că lucrurile intră pe un făgaş normal.

În preajma numirii Laurei Codruţa Kovesi la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, premierul şi preşedintele executau graţios paşii unui “tango”, după cum s-a exprimat chiar Victor Ponta la un moment dat, iar pe carnetul de bal al fiecăruia dintre cei doi nu părea că ar exista şi alte nume. În timp ce Crin Antonescu, celălalt partener al premierului, îşi exprima indignarea cu privire la  înţelegerile dintre cei doi, premierul vorbea despre “un acord de colaborare instituţională” în interesul poporului.

“Faptul că cele două instituţii nu s-au mai sabotat, nu a mai fost un război continuu, nu ne-am mai trezit că preşedintele nu îmi semnează mie o hârtie, eu îi iau lui avionul sau locul, cred că, în ansamblu, pentru România  a fost un lucru bun”, declara premierul la începutul lunii mai.

Acum, însă, niciunul dintre cei doi nu mai parcurge scena politică în pas de dans.

Pe de o parte, premierul se arată indiferent la criticile venite din partea preşedintelui. “Şi ce dacă se supără?”, întreabă el retoric, nu fără a uita să precizeze că relaţiile externe sunt prioritatea sa.

În acelaşi timp, Băsescu afirmă, pedant, că “pactul de coabitare are teme precise”, fapt care nu exclude dreptul la exprimarea unor “puncte de vedere”. Dovedeşte nesiguranţă când spune că turneul premierului în Asia “ar trebui” să îl supere şi, simţindu-se faultat, apelează la arbitru: “Victor Ponta a plecat fără să aibă mandat, deşi Curtea s-a pronunţat în acest sens”.

În tot acest duel, preşedintele pare să îşi fi pierdut din avântul care, anul trecut, îl făcea să rămână ferm pe poziţii. În acelaşi timp, Victor Ponta – despre care s-a spus că ar accepta diverse compromisuri pentru a-l “îmbuna” pe preşedinte, a revenit cu declaraţii tăioase. Este coabitarea pusă în pericol?

Răspunsul este, deocamdată, negativ, căci oricine ar muşca din caşcaval, ar fi prins iremediabil în capcană. Coabitarea a fost şi este impusă de forurile internaţionale, dar pe termen scurt beneficiile sale s-au răsfrânt mai ales asupra premierului. În timp ce Traian Băsescu întreţinea deja relaţii cordiale cu diverşi lideri europeni – exemplul Merkel fiind cel mai la îndemână, Victor Ponta nu se putea mândri cu acelaşi “palmares”. Acum, însă, şeful Executivului pare că vrea să egaleze scorul şi a ajuns chiar la Berlin, pentru a se fotografia alături de cancelarul german.

În ţară, preşedintele critică demersurile USL, vorbeşte despre eşecul Nabucco, despre Constituţie şi îi scapă, în treacăt, o declaraţie la adresa adversarilor politici. Spunea, bunăoară, că reforma constituţională este un dezastru, dar l-a “uitat” pe preşedintele Comisiei de Revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu. “El pare destul de naiv”, a îndrăznit Băsescu să afirme despre cel care s-a poziţionat ca fiind unul dintre adversarii săi redutabili.

Asistăm, din nou, la o repoziţionare a actorilor politici? Sau, pur şi simplu, la un joc de şah. Băsescu dispare de pe tablă. Curând, nu Ponta, nu Antonescu îi vor da şah mat, ci legea însăşi, căci nu mai poate candida. Sperăm doar ca, oricine i-ar lua locul, să nu fie tocmai “nebunul”.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare