Connect with us

Publicat cu

pe

Digitalizarea va contribui la reducerea corupției, iar interacțiunea dintre stat și cetățean va deveni mai simplă și mai ieftină prin intermediul acestor soluții, a afirmat, joi, președintele Klaus Iohannis.

„Este evident că digitalizarea va contribui la reducerea corupției, iar acesta este poate cel mai important avantaj pe termen scurt. A face politică înseamnă, bineînțeles, a interacționa cu cetățeanul, însă a face administrație publică pentru cetățean înseamnă ca fiecare cetățean să fie respectat odată ce nimeni nu mai este personal favorizat. În acest sens, prin soluții digitale, interacțiunea dintre stat și cetățean va deveni mai simplă, mai ieftină și mai apropiată de logica normală a parteneriatului. Cheia dezvoltării noastre stă în regândirea relației dintre stat și cetățean”, a declarat șeful statului, la deschiderea Forumului Internațional România Digitală — Industria 4.0, care este organizat la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, digitalizarea nu este doar un mijloc de creștere a productivității în industrie sau în agricultură, ci și un instrument pentru politici publice mai eficiente în beneficiul cetățeanului.

„Conform Indicelui economiei și societății digitale 2015, indice elaborat de Comisia Europeană, România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește serviciile publice digitale. În prezent, un procent foarte mic din populație completează formulare online. În acest context, deloc satisfăcător, am agreat împreună cu Guvernul să fie elaborat un cadru strategic pentru accelerarea procesului de digitalizare. Așa a luat naștere Manifestul pentru România Digitală, ca document de viziune și angajament ce trece dincolo de politică și de mandate, astfel încât, în plan programatic, România digitală să însemne, pe de o parte, o administrație publică aflată în slujba cetățeanului, care să ofere servicii accesibile în mod transparent, printr-o simplă apăsare de tastatură, atât pentru românii din țară, cât și pentru cei din diaspora. Pe de altă parte, un vector de inovație și un furnizor de soluții în tehnologia informației, securitate cibernetică, tehnologie pentru orașe inteligente, care să aducă beneficii directe și imediate la nivelul cetățeanului”, a spus Iohannis, citat de Agerpres.

Președintele a amintit că, în prezent, se discută mai mult decât oricând despre transparență și despre simplificarea prezenței statului în viața cetățeanului și în funcționarea mediului de afaceri.

„Însă, nu este suficient să existe tehnologiile adecvate pentru ca administrația publică să fie una transparentă. Trebuie ca și administrația să înțeleagă acest sens al schimbării și să se pună, și prin tehnologia digitală, la dispoziția cetățeanului. Este esențial ca cetățeanul să poată să cunoască ceea ce se întâmplă cu bugetele publice, cu impozitele pe care le plătește, cum sunt luate deciziile care îl privesc și care este eficiența cheltuirii banului public. Acestea sunt lucruri normale într-o democrație și într-o economie de piață. Acum, digitalizarea ne va permite să grăbim pasul acestei normalități, acestei normalizări”, a adăugat șeful statului.

Politică

Teleorman, județul cu cele mai mici salarii din țară

Publicat cu

pe

Deși deținător de terenuri fertile și cu o populație angrenată preponderent în agricultură, în prezent, Teleormanul ocupă ultimul loc din România în ceea ce privește nivelul salariului mediu, atrage atenția Daniel Constantin, președintele PNL Teleorman, într-o postare pe Facebook:

„Este o problemă care necesită atenție urgentă, pentru că județul nostru are potențial, iar locuitorii merită o viață mai bună.

Avem de lucrat la atragerea investitorilor. Doar 0.1% din valoarea investițiilor străine la nivel național ajunge în Teleorman.

Avem nevoie de măsuri pentru a revitaliza economia locală, pentru a atrage investiții și pentru a crea în județ locuri de muncă bine plătite.

Infrastructura, educația și promovarea antreprenoriatului sunt doar câteva dintre domeniile în care trebuie să ne concentrăm eforturile, atât noi, cât și colegii din coaliție.

Doar dezvoltarea este soluția și doar împreună putem face schimbarea pe care Teleormanul o merită”.

Citește mai departe

Politică

Daniel Constantin, noul președinte al PNL Teleorman, taie în carne vie: „Niciun compromis cu cei care ne perturbă activitatea”

Publicat cu

pe

O revoluție tăcută s-a produs în cadrul PNL Teleorman, iar Daniel Constantin este protagonistul principal. Noul președinte al filialei i-a eliminat fără menajamente pe cei responsabili de sabotarea ședinței BPJ de săptămâna trecută prin lipsa cvorumului.

Fără a ezita, Constantin a reconfigurat rapid BPJ-ul pentru a putea pregăti campania electorală.

“Nu mai putem tolera jocurile de culise care împiedică progresul filialei și al comunității. Este momentul să acționăm ferm și hotărât pentru o conducere eficientă și puternică”, a declarat noul lider in cadrul ședinței BPN de astăzi.

Ședința BPN de astăzi a confirmat schimbările radicale. Noul Birou Politic Județean a fost aprobat, iar lista membrilor nu mai include multe dintre numele din vechiul BPJ. Un răspuns neașteptat pentru cei care nu au fost la înălțimea așteptărilor și pentru cei care au subestimat hotărârea lui Constantin de a reforma filiala locală.

Această mișcare fără echivoc demonstrează că Daniel Constantin nu se joacă când vine vorba de eficiență și rezultate. Este un semnal clar că în PNL Teleorman nu mai este loc pentru lipsa de performanță și pentru interesele personale în detrimentul celor colective.

Într-un peisaj politic adesea dominat de compromisuri și jocuri de putere, această acțiune fermă ar putea reprezintă un pas vital pentru reabilitarea și consolidarea PNL Teleorman, speră membrii filialei.

Potrivit acestora, Constantin arată că este dispus să facă tot ce este necesar pentru a putea derula o campanie electorala fără sincope în lunile care urmează.

Citește mai departe

Politică

România ar putea plăti despăgubiri de miliarde din cauza Guvernului Cioloș, care a inclus Roșia Montană în patrimoniul UNESCO

Publicat cu

pe

Ponta: Ca deputat voi vota împotriva proiectului Roşia Montană, dar ca premier nu am dreptul

România ar putea fi condamnată în dosarul Roșia Montană, în procesul cu Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), și ar urma să să plătească între 1 și 6 miliarde de dolari companiei canadiene Gabriel Resources, care deține licența pentru a exploata aurul din zonă.

Procedura a fost închisă pe 14 septembrie 2023, după cum au anunțat canadienii, iar acum se așteaptă verdictul.

Principalul argument folosit de Gabriel Resources în cadrul procesului a fost includerea Roșia Montană în patrimoniul UNESCO.

Dosarul pentru includerea sitului de la Roșia Montană în patrimoniul UNESCO a fost depus pe 4 ianuarie 2017 de fostul ministru al Culturii Corina Șuteu, în ultima zi de mandat a Guvernului Cioloș. Depunerea a fost făcută cu asumarea ministrului Culturii Corina Şuteu, după informarea şi consultarea prim-ministrului Dacian Cioloş şi cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.

În iunie 2017, compania canadiană, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, a chemat România în instanță la un Tribunal al Băncii Mondiale, unde a invocat pierderi de miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană. Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, în iulie 2021, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, ceea ce înseamnă oprirea oricărui proiect de exploatare minieră.

Compania minieră Gabriel Resources a spus că înscrierea acestui sit în patrimoniul UNESCO vine în contradicție cu „obligațiile” pe care România și le-ar fi asumat prin încheierea contractelor de investiții cu firma canadiană și zădărnicește șansele unei rezolvări amiabile a conflictului juridic.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Digi24, subiectul a fost discutat miercuri în ședința de Guvern, Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor așteptându-se ca România să fie obligată sa plătească cel puțin două miliarde de dolari. Sursele citate au declarat pentru Digi24.ro că cei care ar trebui să plătească sunt „Dacian Cioloș și cei care au provocat scandalul Roșia Montană”, existând la nivelul Guvernului o mare nemulțumire legată de efortul financiar pe care România trebuie să îl facă, având în vedere problemele deja existente cu deficitul bugetar excesiv.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare