Connect with us

Publicat cu

pe

Camera de Comerț și Industrie a României a organizat joi o dezbatere referitoare la implicațiile codului fiscal asupra companiilor încadrate ca mari contribuabili la bugetul de stat. La dezbatere au participat Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, președintele CCIR, Mihai Daraban, și o serie de reprezentanți ai unor firme importante din România.

Darius Vâlcov a declarat că proiectele codului fiscal și codului de procedură fiscală nu se doresc a fi “o simplă reducere a taxelor și impozitelor”, ci stabilesc un “trend care duce spre o reducere graduală a fiscalității, astfel încât în 2019 România să aibă cel mai redus nivel de taxe și impozite din UE”.

Nu venim numai cu un nivel redus al taxelor, ci stabilim și un trend descrescator, astfel încât peste 4 sau 5 ani vom vedea dacă acest model poate funcționa în România. Analizele noastre arată că acest model este sustenabil (…) În 2018 – 2019, după 2-3 ani în această direcție pro-business, putem să gândim împreuna un nou cod fiscal, pentru 2020 – 2030”, a spus Ministrul Finațelor.

El a subliniat că atât codul fiscal, cât și codul de procedură fiscală propun pentru România o strategie pe termen mediu și scurt.

Pe termen mediu, ne propunem ca în 10 – 12 ani, PIB-ul din România să ajungă la nivelul mediu al PIB-ului din Uniunea Europeană. Acest lucru înseamnă ca, începând din 2018, să avem o creștere economică constantă, de peste 5% față de creșterea economică din UE. Dacă ne gândim la situația economico-financiară a României și la perspective, acest lucru poate fi atins. Rezultatele se vor vedea peste un an sau doi. Va exista stabilitate și predictibilitate”, a spus Vâlcov.

De asemenea, el a menționat că situația economică și financiară a României permite aplicarea măsurilor de relaxare fiscală.

Dacă nu aplicăm aceste masuri acum, s-ar putea să ne îndreptăm spre excedente bugetare. Anul trecut, 11 luni de zile, bugetul general consolidat a stat pe excedent bugetar”, a spus Vâlcov.

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor a declarat că reducera TVA și reducerea accizelor se vor face începând de anul acesta, pentru ca impactul să nu fie numai pe 2016.

Ne dorim ca efectele favorabile în economie să fie resimțite cât mai curând. În plus, noiembrie și decembrie sunt luni de vărf în ceea ce privește vânzările și am dori ca acest vârf să nu fie afectat printr-o reținere a cumpărătorului pentru a vedea un TVA mai mic”, a completat Vâlcov.

El a anunțat că pe 25 martie, codurile fiscale vor fi aprobate în ședința de Guvern și vor intra în dezbaterea senatului la sfârșitului lunii martie.

Codurile se află în dezbatere publică de aproximativ o lună. În elaborarea lor, ne-am consultat cu Coaliția pentru Dezvoltarea României, Asociația Oamenilor de Afaceri, Camera de Comerț, asociații și patronate. Peste 75% dintre modificări au fost propuse de mediul de afaceri”, a mai spus Vâlcov.

În luna ianuarie a acestui an, Camera de Comerț și Industrie a României a derulat o consultare cu membrii săi și cu mediul de afaceri și a identificat o serie probleme privind fiscalitatea, cu care se confruntă antreprenorii români, precum: nivelul ridicat al TVA sau al taxelor aferente forței de muncă, dar și nivelul ridicat al evaziunii fiscale.

Camera de Comerț și Industrie a României salută măsurile anunțate de Ministerul Finanțelor Publice în proiectele noilor Coduri, precum scăderea nivelului taxei pe valoarea adăugată de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, scăderea contribuțiilor sociale și de stat, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați, eliminarea taxei pe construcțiile speciale, reducerea accizelor aferente carburanților sau reducerea cotei impozitului pe venit și pe profit, concomitent cu eliminarea impozitului pe dividende. Mai mult, CCIR a susținut încă din perioada anterioară necesitatea includerii principiului in dubio contra fiscum în legislația fiscală, iar introducerea acestuia în proiectul Codului de Procedură Fiscală reprezintă un demers util în sprijinul tuturor contribuabililor”, se arată într-un document de poziție al CCIR.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare