Connect with us

Publicat cu

pe

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, luni, la Chişinău, că trebuie combătute manipulările unor politicieni moldoveni privind efectele apropierii R. Moldova de UE. Acesta a precizat că procesul va avea un impact pozitiv în viaţa de zi cu zi, generând creştere economică.

Corlăţean, se află, luni, în vizită oficială la Chişinău, pentru a coordona împreună cu vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi integrării europene al R. Moldova, Natalia Gherman, lucrările celei de-a doua sesiuni a Comisiei interguvernamentale pentru integrare europeană.

Ministrul a declarat, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Natalia Gherman, că această Comisie are loc „într-un moment extrem de important pentru parcursul european al Republicii Moldova, înaintea semnării Acordului de Asocierie Politică şi de Liber Schimb Economic cu UE, cu doar câteva săptămâni înainte de un alt moment istoric, cel al liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni”.

Şeful diplomaţiei a reiterat faptul că „până la finalul lunii aprilie, în mod normal cetăţenii R. Moldova vor circula liber în spaţiul UE„.

Cei doi minişţri de externe au semnat două protocoale de cooperare instituţională, unul între Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din România şi Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova şi altul între Institutul Naţional de Justiţie de la Chişinău şi Institutul Naţional al Magistraturii din România. Totodată, Titus Corlăţean şi Natalia Gherman au semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul R. Moldova privind colaborarea în domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici.

De asemenea, Corlăţean a anunţat că cele două ţări vor semna un program de acţiune în domeniul agriculturii, săptămâna aceasta, la Bucureşti, în marja unei reuniuni internaționale.

Ministrul român de Externe a precizat că, dincolo de sprijinul politic al partenerilor europeni, „contează foarte mult efortul de reformă profundă, de fond, aşezarea legislativă, instituţională, modul de acţiune al instituţiilor, modul în care sunt atrase finanţările europene, asistenţa europeană pentru progresul societăţii din R. Moldova, pentru un mediu economic mai prosper şi pentru o viaţă mai bună pentru cetăţenii Republicii Moldova”.

Corlăţean a afirmat că eforturile tehnice „în domeniul afacerilor interne, în domeniul justiţiei, anticorupţie, combaterea crimei organizate, antidiscriminare şi drepturile omului, agricultură, siguranţa alimentară, armonizare legislativă” „asigură, de fapt, viitoarea integrare europeană a R. Moldova”.

La rândul său, ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman, a declarat că sprijinul pe care îl oferă România „în foarte domenii sectoriale ne va permite să avansăm ritmul reformelor, astel încât R. Moldova, într-o perioadă previzibilă, să devină o ţară eligibilă pentru perspectiva europeană”.

Delegaţia României care a participat la lucrările Comisiei a avut în componenţă reprezentanţi ai: Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerului Public, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Agenţiei Naţionale de Integritate, Institutului Naţional al Magistraturii, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, potrivit unui comunicat al MAE.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare