Politică

Corlățean: Până la finalul lunii aprilie, cetăţenii R. Moldova vor circula liber în spaţiul UE

Publicat cu

pe

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, luni, la Chişinău, că trebuie combătute manipulările unor politicieni moldoveni privind efectele apropierii R. Moldova de UE. Acesta a precizat că procesul va avea un impact pozitiv în viaţa de zi cu zi, generând creştere economică.

Corlăţean, se află, luni, în vizită oficială la Chişinău, pentru a coordona împreună cu vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi integrării europene al R. Moldova, Natalia Gherman, lucrările celei de-a doua sesiuni a Comisiei interguvernamentale pentru integrare europeană.

Ministrul a declarat, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Natalia Gherman, că această Comisie are loc „într-un moment extrem de important pentru parcursul european al Republicii Moldova, înaintea semnării Acordului de Asocierie Politică şi de Liber Schimb Economic cu UE, cu doar câteva săptămâni înainte de un alt moment istoric, cel al liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni”.

Şeful diplomaţiei a reiterat faptul că „până la finalul lunii aprilie, în mod normal cetăţenii R. Moldova vor circula liber în spaţiul UE„.

Cei doi minişţri de externe au semnat două protocoale de cooperare instituţională, unul între Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din România şi Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova şi altul între Institutul Naţional de Justiţie de la Chişinău şi Institutul Naţional al Magistraturii din România. Totodată, Titus Corlăţean şi Natalia Gherman au semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul R. Moldova privind colaborarea în domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici.

De asemenea, Corlăţean a anunţat că cele două ţări vor semna un program de acţiune în domeniul agriculturii, săptămâna aceasta, la Bucureşti, în marja unei reuniuni internaționale.

Ministrul român de Externe a precizat că, dincolo de sprijinul politic al partenerilor europeni, „contează foarte mult efortul de reformă profundă, de fond, aşezarea legislativă, instituţională, modul de acţiune al instituţiilor, modul în care sunt atrase finanţările europene, asistenţa europeană pentru progresul societăţii din R. Moldova, pentru un mediu economic mai prosper şi pentru o viaţă mai bună pentru cetăţenii Republicii Moldova”.

Corlăţean a afirmat că eforturile tehnice „în domeniul afacerilor interne, în domeniul justiţiei, anticorupţie, combaterea crimei organizate, antidiscriminare şi drepturile omului, agricultură, siguranţa alimentară, armonizare legislativă” „asigură, de fapt, viitoarea integrare europeană a R. Moldova”.

La rândul său, ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman, a declarat că sprijinul pe care îl oferă România „în foarte domenii sectoriale ne va permite să avansăm ritmul reformelor, astel încât R. Moldova, într-o perioadă previzibilă, să devină o ţară eligibilă pentru perspectiva europeană”.

Delegaţia României care a participat la lucrările Comisiei a avut în componenţă reprezentanţi ai: Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerului Public, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Agenţiei Naţionale de Integritate, Institutului Naţional al Magistraturii, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, potrivit unui comunicat al MAE.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version