Connect with us

Publicat cu

pe

La douăzeci și patru de ani după ce a devenit călugăriță, o scurtă atingere a mânecii unui călugăr din salonul mănăstirii din Preston, Lancashire, a schimbat totul pentru sora Mary Elizabeth, conform BBC.

Maica stareță a ordinului o dusese să-l întâlnească pe călugărul Robert, care era în vizită din Oxford, pentru a vedea dacă voia ceva de mâncare. Însă superiorul surorii Mary Elizabeth a fost chemat să răspundă la un telefon, așa că cei doi au rămas singuri.

„A fost prima dată când am fost împreună într-o cameră. Ne-am așezat la o masă în timp ce el mânca, iar stareța nu s-a întors așa că a trebuit să-l las să iasă”.

Sora Mary Elizabeth dusese o viață devotată, austeră și în mare parte tăcută de călugăriță, petrecându-și majoritatea zilelor în „chilia” ei. Când l-a lăsat pe Robert să iasă pe uşă, i-a periat mâneca şi a spus că a simţit o zguduire.

„Pur și simplu am simțit o chimie acolo, ceva, și am fost puțin jenată. Și m-am gândit: Doamne, a simțit și el asta. Și când l-am lăsat să iasă pe ușă, a fost destul de ciudat.”

Ea își amintește că după aproximativ o săptămână, a primit mesajul lui Robert în care o întreba dacă va pleca să se căsătorească cu el. „Am fost puțin șocată. Am purtat un voal, așa că nici măcar nu mi-a văzut culoarea părului. Nu știa nimic despre mine cu adevărat, nimic despre educația mea. Nici măcar nu știa numele meu lumesc”, își amintește ea.

Înainte de a intra în Ordinul Carmeliților (un vechi ordin al bisericii romano-catolice), la vârsta de 19 ani, sora Mary Elizabeth fusese Lisa Tinkler, din Middlesbrough. Deși părinții ei nu fuseseră religioși, pelerinajul unei mătuși a trezit ceva în Lisa, în vârstă de șase ani, astfel încât i-a cerut tatălui ei să construiască un altar în dormitorul ei, scrie BBC.

„Aveam o statuie a Maicii Domnului pe ea și o sticlă mică de apă Lourdes. De fapt, am crezut că sticla era sfântă și nu apa – așa că o umpleam de la robinet și beam apa”, ea spune.

Lisa își croia drumul către una dintre bisericile romano-catolice din orașul ei natal și stătea singură, unde spune că a dezvoltat o dragoste copleșitoare pentru Fecioara Maria, mama lui Iisus și, în cele din urmă, un sentiment că avea o vocație. .

Un refugiu de weekend la o mănăstire pe când era încă adolescentă a convins-o de chemarea ei. Mănăstirea era condusă de călugărițe carmelite dintr-un ordin care avea origini în secolul al XII-lea și în care viața era deosebit de spartană, retrasă și strictă, dar ea a decis că tocmai aceasta era viața pe care dorea să o ducă.

Deși Lisa dorise să se alăture imediat, mama ei, care era tulburată de decizia fiicei sale, a scris în secret mănăstirii să-i amâne plecarea cu câteva luni, astfel încât Lisa să mai poată petrece încă un Crăciun acasă. S-a alăturat noului an, prezintă BBC.

„De atunci am trăit ca un pustnic. Aveam de două ori pe zi de recreere, cam o jumătate de oră, când puteam vorbi, altfel erai singur în celula ta. Nu lucrai niciodată cu nimeni, mereu pe cont propriu”, transmite aceasta.

De-a lungul anilor, sora Mary Elizabeth a simțit că vocabularul i s-a diminuat, deoarece nu mai avea nimic de discutat cu celelalte călugărițe, care erau toate cu decenii mai în vârstă decât ea, cu excepția vremii și a naturii din grădină. Și-a văzut mama de patru ori pe an printr-un grilaj, conform aceleiași surse.

Ea descrie felul în care și-a simțit „lumea interioară” deschisă, pe măsură ce lumea exterioară s-a închis pentru ea. A existat un sentiment de a te simți mulțumit și împlinit. Dar, în acea zi în salonul mănăstirii, totul s-a schimbat cu atingerea unei mâneci și un mesaj în care se întreba dacă va pleca de la viața monahală și se va căsători.

Sora Mary Elizabeth nu ia dat lui Robert un răspuns la întrebarea lui și nu știa ce să facă. Poate că nu știa nimic despre ea, dar ea știa puțin despre el.

În vizitele sale de la Oxford la centrul de retragere al carmeliților din Preston, venea ocazional să țină liturghie la mănăstirea din apropiere, iar Lisa îi urmărise predicile din spatele unui grilaj. Auzind anecdotele lui în timp ce el predica, ea a primit fragmente dintr-o viață în care a crescut în Silezia, în Polonia, lângă granița cu Germania, și despre dragostea pentru munți.

Acum, brusc, asta se schimbase.

„Nu știam cum e să fii îndrăgostită și am crezut că surorile îmi pot vedea asta pe față. Așa că am devenit destul de emoționată. Am putut simți schimbarea în mine și asta m-a speriat”, spune ea.

Sora Mary Elizabeth și-a făcut în cele din urmă curajul să-i spună stareței ei că are sentimente pentru Robert, dar răspunsul pe care l-a primit a fost neîncrederea. „Nu putea înțelege cum s-a întâmplat pentru că eram acolo 24/7 sub supravegherea ei tot timpul. Stareța m-a întrebat cum aș fi putut să mă îndrăgostesc de atât de puțin contact”, spune ea.

Dar interacțiunea cu superiorul ei a determinat-o să facă ceva neobișnuit de impetuos.

„Maica stareță a fost puțin captivantă cu mine, așa că mi-am pus pantalonii și o periuță de dinți într-o pungă și am plecat și nu m-am mai întors niciodată ca sora Mary Elizabeth”, transmite Lisa pentru BBC.

Robert îi trimisese un mesaj pentru a-i spune că plănuia să viziteze Preston, din nou, în acea seară. De data aceasta, a fost să se vadă cu un prieten carmelit, pentru a primi un sfat, la un pub din apropiere. Era prima persoană din Ordin în care avea încredere să-și spună situația lui și a Lisei.

Lisa a bănuit că aveau să se întâlnească la Black Bull, la aproximativ 1 km și jumătate de drum, așa că, a decis să se îndrepte acolo. Dar, în loc să fie un moment plin de bucurie, Lisa a fost aruncată într-o tulburare profundă, în acea noapte de noiembrie din 2015.

„Ploaia năvălea în timp ce mergeam de-a lungul drumului Garstang. Traficul venea spre mine cu faruri strălucitoare și m-am gândit doar „aș putea să termin asta”, spune ea, referindu-se la un gând de sinucidere de moment, relatează BBC. „M-am luptat cu adevărat, m-am gândit că ar trebui să opresc să se întâmple asta și Robert ar putea să-și continue viața. Dar m-am întrebat și dacă a vrut să spună cu adevărat ce a spus despre căsătorie.”

Lisa a continuat să meargă, până când s-a trezit într-o seară de vineri udată, fără haină. Și-a făcut curaj să intre înăuntru doar când l-a văzut pe călugăr înăuntru, printr-o ușă deschisă.

„Când am văzut-o, inima mi s-a oprit”. „Dar, de fapt, am fost paralizat de frică, nu de bucurie, pentru că am știut în acel moment că trebuie să fiu în întregime pentru Lisa, dar știam și că nu suntem practic pregătiți pentru asta”, spune Robert.

Robert era un călugăr carmelit timp de 13 ani până atunci. A fost un gânditor, academic și teolog care a venit la viața monahală în căutarea sensului în timpul a ceea ce el descrie drept o criză de credință și identitate.

„Nu știam prea multe despre carmeliți înainte și nu m-am gândit să fiu călugăr. De fapt, am fost întotdeauna foarte suspicios față de acest tip de exprimare a credinței”, spune Robert. Însă, consideră că Ordinul l-a învățat cum să îmbrățișeze întunericul, dificultățile și criza până la punctul în care s-a simțit așezat. Cu toate acestea, întâlnirea cu Lisa,  pe care abia o cunoștea atunci ca sora Mary Elizabeth, i-a dat viața peste cap.

„Acea atingere a Lisei de pe mâneca mea a început o schimbare, dar în timp ce am simțit că ceva crește treptat în inima mea, nu cred că am ajuns vreodată într-un punct în care am simțit că mă îndrăgostesc nebunește, pentru că, devenind călugăr, ei te învață cum să faci față emoțiilor precum dragostea”, spune Robert. El explică că mesajul lui către Lisa în care a întrebat dacă ar dori să se căsătorească a fost aproape o luptă intelectuală cu el însuși.

„Când a apărut la pub, micul demon din mine era îngrozit. Dar teama mea nu era religioasă sau spirituală, era doar despre cum voi începe o nouă viață la vârsta de 53 de ani”.

Tranziția a fost dificilă, mai ales la început. Lisa își amintește un moment chiar înainte de Crăciun, la scurt timp după ce amândoi și-au părăsit viața monahală.

„M-am uitat la Robert și el era tulburat și plângea. În acel moment am ajuns amândoi la fund și am simțit că ar trebui să luăm ceva ca Romeo și Julieta și să punem capăt”. „A fost atât de greu pentru că amândoi ne-am simțit atât de singuri și atât de izolați și nu știam ce cale era de urmat. Dar ne-am ținut de mână și am trecut peste asta”, spune Lisa.

„Comandasem o carte în limba polonă despre călugărițele care și-au părăsit ordinele din diverse motive. Am citit-o și am tradus-o pentru Lisa în mașină, dar a trebuit să oprească pe M62. Amândoi trebuia să plângem pentru că poveștile lor erau atât de emoționante”, conform lui Robert.

Ceea ce le-a adus pacea a fost lucrul care i-a călăuzit în primul rând către monahismul lor: conectarea cu credința lor personală.

„De-a lungul vieții tale religioase, ți se spune că inima ta trebuie să fie neîmpărțită și dată lui Dumnezeu. Dintr-o dată am simțit că inima mea se extinde pentru a-l ține pe Robert, dar mi-am dat seama că ține și tot ce aveam. Și nu am făcut-o. Nu mă simt diferit în privința lui Dumnezeu și asta a fost liniștitor pentru mine”, transmite Lisa.

Lisa și-a găsit mai întâi de lucru la o casă de pompe funebre și mai târziu a  devenit capelan (un fel de preot) de spital. Deși a fost supărat de o scrisoare de la Roma în care îi spunea că nu mai este membru al Ordinului Carmeliților, Robert a fost curând acceptat în Biserica Angliei.

Amândoi s-au căsătorit și acum împart o casă în satul Hutton Rudby, din North Yorkshire, unde Robert a fost numit paroh al bisericii locale. Ei sunt încă într-o călătorie pentru a se adapta la viața din afara mănăstirii.

Lisa în special, care a fost izolată timp de 24 de ani și nu a avut viața academică pe care o avea Robert înainte, se simte precum un observator în lumea exterioară. Abia acum își dă seama ce coafuri și haine i se potrivesc cel mai bine după o viață setată într-un singur obicei.

Amândoi încă tânjesc după elemente ale vieții monahale, Lisa chiar spune că dacă nu ar fi fost Robert, mâine ar reveni la călugăriță carmelită.

„Ne-am obișnuit atât de mult cu liniștea și singurătatea, care este greu de găsit în afacerile lumii, ești atras în atât de multe direcții diferite, așa că este o luptă constantă pentru mine și Robert să rămânem centrați și întemeiați”, prezinntă Lisa pentru BBC.

„Adeseori, cred că locuiesc într-o mănăstire aici cu Robert, ca doi carmeliți unde tot ceea ce facem este dat lui Dumnezeu. Ne ancorăm în rugăciune”.

Amândoi sunt de acord că sunt trei în căsătorie. „Hristos este în centru și vine înaintea tuturor. Dacă ar fi să-l scoatem din ecuație, cred că nu ar fi durat cu adevărat.”

 

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Politică

Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la Președinția României

Publicat cu

pe

Mircea Geoană, fostul secretar general adjunct al NATO, și-a anunțat oficial candidatura la Președinția României, miercuri, la o zi după ce și-a încheiat mandatul.

„Candidez la Preşedinţie pentru că ştiu că avem nevoie de o schimbare adevărată! Puteam să vă promit o ţară perfectă. Să pozez în politicianul perfect, să vă spun că toate problemele vor dispărea peste noapte. Dar ştim cu toţii că asta nu e realitatea. Nu suntem perfecţi. Eu nu sunt perfect. Dar ştiţi ce putem face? Putem să muncim. Să ne ridicăm mânecile şi să construim o ţară mai bună”, a scris Geoană pe Facebook.

El a mai adăugat că România nu are nevoie de perfecțiune, ci „de lideri care să asculte, să înțeleagă și să acționeze cu profesionalism”.

Ce politicieni au anunțat că vor candida la prezidențiale

  • Marcel Ciolacu (PSD)
  • Nicolae Ciucă (PNL)
  • Elena Lasconi (USR)
  • George Simion (AUR)
  • Diana Șoșoacă (S.O.S. România)
  • Ana Birchall (independent)
  • Cristian Diaconescu (independent)
  • Mircea Geoană (independent)
  • Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român)
Citește mai departe

Politică

Ciolacu spune că România poate doborî dronele care intră pe teritoriul țării: „Nu vă faceți griji că acea dronă ar fi putut lovi vreo țintă pe teritoriul României. Ar fi fost doborâtă imediat”

Publicat cu

pe

Marcel Ciolacu a vorbit, miercuri, despre drona Federației Ruse care a intrat pe teritoriul României și a parcurs mai mulți kilometri la finalul săptămânii trecute. Acesta spune ce cetățenii nu trebuie să se îngrijoreze, deoarece drona ar fi fost doborâtă imediat.

Ciolacu, despre drona care a intrat pe teritoriul României

Premierul a fost întrebat dacă România are legislație pentru doborârea dronelor care vin de pe teritoriul Federației Ruse.

„E o întreagă discuţie. Dacă dobori  dronele de pe teritoriul României, dar ele sunt pe teritoriul Ucrainei. Dacă acele drone lovesc ţinte pe teritoriul… Deci e o discuţie…haideţi să o luăm, mult mai serioasă. Eu ce vă spun cu certitudine, dacă vreo dronă intră pe teritoriul României, este identificată şi ea este trimisă să lovească o ţintă pe teritoriul României va fi doborâtă de îndată. Şi ultima oară s-a întâmplat”, a spus Ciolacu, conform news.ro.

Acesta a vorbit și despre situația de la finalul săptămânii trecute, când o dronă ar fi intrat pe teritoriul României și ar fi traversat mai mulți kilometri.

„Şi-am ridicat F-16 şi am monitorizat toată traiectoria ei pe teritoriul României cum de altfel au făcut-o şi alte state. Ştiţi că avem poliţie aeriană internaţională. Nu vă faceţi griji că acea dronă ar fi putut lovi vreo ţintă pe teritoriul României. Ar fi fost doborâtă imediat cu protocol, cu lege, fără lege. Nu se joacă nimeni”, a explicat premierul, conform sursei citate anterior.

Ce s-a întâmplat, de fapt

Cetățenii din Tulcea și Constanța au primit mesaje RO-Alert referitoare la faptul că o dronă rusească ar fi ajuns în spațiul aerian românesc, în cele două județe, la finalul săptămânii trecute.

„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori. Durată estimată: 90 min.”, a fost mesajul RO-Alert primit de cetățenii din Tulcea și Constanța.

Sistemuul de supraveghere radar a identificat și urmărit traseul droneii care a evoluat în spațiul aerian național și care apoi a părăsit teritoriul spre Ucraina. Aceasta a fost monitorizată și de două avioane F-16, conform MApN.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a solicitat respectarea normelor de drept național, inclusiv a violabilității spațiului aerian al României și a reiterat condamnarea atacurilor ilegale.

Totodată, NATO a condamnat încălcarea spațiului aerian românesc de către Rusia, după acest incident.

Citește mai departe

Politică

Militarii ar putea beneficia de majorarea plafonului lunar al pensiilor neimpozabile, după ce Nicolae Ciucă i-a adresat o solicitare în acest sens ministrului Finanțelor

Publicat cu

pe

Senatul a adoptat măsuri pentru majorarea pensiilor militare care au fost reduse în 2010

Și militarii ar putea beneficia de majorarea plafonului lunar al pensiilor neimpozabile, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, i-a solicitat ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, să îi includă și pe militari printre cei cărora li se aplică legea care a fost recent adoptată în Parlament și promulgată de Klaus Iohannis. Legea intră în vigoare de la data de 1 octombrie.

Militarii ar putea beneficia de majorarea plafonului lunar al pensiilor neimpozabile

Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului de Finanțe Marcel Boloș ca militarii să fie incluși printre beneficiarii majorării de la 2.000 de lei la 3.000 de lei a plafonului lunar al pensiilor neimpozabile acordate în baza Legii nr. 223/2015, conform unor surse liberale citate de news.ro.

Conform Legii 244/2024 pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi stabilirea unor măsuri fiscale, adoptată recent de Parlament şi care va fi aplicată de la 1 octombrie, pentru venitul lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivităţii, indiferent de nivelul acestuia, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 3.000 de lei, se aplică o cotă de impunere de 10%. Până acum, nivelul era de 2.000 de lei.

Această măsură se aplică doar pensiilor bazate pe contributivitate, nu și celor care au o componentă contributiva și una necontributivă așa cum se întâmplă în cazul pensiilor militare.

Citește mai departe
Politică2 ore înainte

Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la Președinția României

Politică3 ore înainte

Ciolacu spune că România poate doborî dronele care intră pe teritoriul țării: „Nu vă faceți griji că acea dronă ar fi putut lovi vreo țintă pe teritoriul României. Ar fi fost doborâtă imediat”

Social20 de ore înainte

Predoiu, despre finanțarea noului spital al MAI: „Avem finanțare. Avem echipă de constructori. Avem tot ce ne trebuie”

dna-
Social21 de ore înainte

Şeful Serviciului de investigare a criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Sectorului 3 a fost trimis în judecată de DNA

Internaționalo zi înainte

Reactoarele modulare mici, soluția pentru cererea crescută de energie curată. Dar ministrul Sebastian Burduja ascunde realitatea. Costurile finale ale unui asemenea proiect sunt greu de calculat

Senatul a adoptat măsuri pentru majorarea pensiilor militare care au fost reduse în 2010
Politicăo zi înainte

Militarii ar putea beneficia de majorarea plafonului lunar al pensiilor neimpozabile, după ce Nicolae Ciucă i-a adresat o solicitare în acest sens ministrului Finanțelor

Socialo zi înainte

Serviciul de Telecomunicații Speciale a implementat funcționalitatea care reduce timpii de acces către serviciul de urgență 112 și oferă o mai bună fiabilitate în localizarea apelurilor de urgență

Politică2 zile înainte

Sebastian Burduja a aprobat ordinul de ministru pentru schema Contractelor pentru Diferență: „Lansăm prima licitație din cadrul schemei CfD, care va susţine dezvoltarea de proiecte fotovoltaice cu o capacitate de 500 MW şi proiecte eoliene onshore de 1.000 MW”

Social2 zile înainte

Mai multe licee și o școală din București vor fi monitorizate de polițiștii locali pe tot parcursul anului școlar 2024-2025

Politică2 zile înainte

Nicolae Ciucă și-a lansat cartea „În slujba țării”. Povestea sa de viață, de pe frontul militar pe scena politică

Facebook

Articole Populare