Connect with us

Publicat cu

pe

La douăzeci și patru de ani după ce a devenit călugăriță, o scurtă atingere a mânecii unui călugăr din salonul mănăstirii din Preston, Lancashire, a schimbat totul pentru sora Mary Elizabeth, conform BBC.

Maica stareță a ordinului o dusese să-l întâlnească pe călugărul Robert, care era în vizită din Oxford, pentru a vedea dacă voia ceva de mâncare. Însă superiorul surorii Mary Elizabeth a fost chemat să răspundă la un telefon, așa că cei doi au rămas singuri.

„A fost prima dată când am fost împreună într-o cameră. Ne-am așezat la o masă în timp ce el mânca, iar stareța nu s-a întors așa că a trebuit să-l las să iasă”.

Sora Mary Elizabeth dusese o viață devotată, austeră și în mare parte tăcută de călugăriță, petrecându-și majoritatea zilelor în „chilia” ei. Când l-a lăsat pe Robert să iasă pe uşă, i-a periat mâneca şi a spus că a simţit o zguduire.

„Pur și simplu am simțit o chimie acolo, ceva, și am fost puțin jenată. Și m-am gândit: Doamne, a simțit și el asta. Și când l-am lăsat să iasă pe ușă, a fost destul de ciudat.”

Ea își amintește că după aproximativ o săptămână, a primit mesajul lui Robert în care o întreba dacă va pleca să se căsătorească cu el. „Am fost puțin șocată. Am purtat un voal, așa că nici măcar nu mi-a văzut culoarea părului. Nu știa nimic despre mine cu adevărat, nimic despre educația mea. Nici măcar nu știa numele meu lumesc”, își amintește ea.

Înainte de a intra în Ordinul Carmeliților (un vechi ordin al bisericii romano-catolice), la vârsta de 19 ani, sora Mary Elizabeth fusese Lisa Tinkler, din Middlesbrough. Deși părinții ei nu fuseseră religioși, pelerinajul unei mătuși a trezit ceva în Lisa, în vârstă de șase ani, astfel încât i-a cerut tatălui ei să construiască un altar în dormitorul ei, scrie BBC.

„Aveam o statuie a Maicii Domnului pe ea și o sticlă mică de apă Lourdes. De fapt, am crezut că sticla era sfântă și nu apa – așa că o umpleam de la robinet și beam apa”, ea spune.

Lisa își croia drumul către una dintre bisericile romano-catolice din orașul ei natal și stătea singură, unde spune că a dezvoltat o dragoste copleșitoare pentru Fecioara Maria, mama lui Iisus și, în cele din urmă, un sentiment că avea o vocație. .

Un refugiu de weekend la o mănăstire pe când era încă adolescentă a convins-o de chemarea ei. Mănăstirea era condusă de călugărițe carmelite dintr-un ordin care avea origini în secolul al XII-lea și în care viața era deosebit de spartană, retrasă și strictă, dar ea a decis că tocmai aceasta era viața pe care dorea să o ducă.

Deși Lisa dorise să se alăture imediat, mama ei, care era tulburată de decizia fiicei sale, a scris în secret mănăstirii să-i amâne plecarea cu câteva luni, astfel încât Lisa să mai poată petrece încă un Crăciun acasă. S-a alăturat noului an, prezintă BBC.

„De atunci am trăit ca un pustnic. Aveam de două ori pe zi de recreere, cam o jumătate de oră, când puteam vorbi, altfel erai singur în celula ta. Nu lucrai niciodată cu nimeni, mereu pe cont propriu”, transmite aceasta.

De-a lungul anilor, sora Mary Elizabeth a simțit că vocabularul i s-a diminuat, deoarece nu mai avea nimic de discutat cu celelalte călugărițe, care erau toate cu decenii mai în vârstă decât ea, cu excepția vremii și a naturii din grădină. Și-a văzut mama de patru ori pe an printr-un grilaj, conform aceleiași surse.

Ea descrie felul în care și-a simțit „lumea interioară” deschisă, pe măsură ce lumea exterioară s-a închis pentru ea. A existat un sentiment de a te simți mulțumit și împlinit. Dar, în acea zi în salonul mănăstirii, totul s-a schimbat cu atingerea unei mâneci și un mesaj în care se întreba dacă va pleca de la viața monahală și se va căsători.

Sora Mary Elizabeth nu ia dat lui Robert un răspuns la întrebarea lui și nu știa ce să facă. Poate că nu știa nimic despre ea, dar ea știa puțin despre el.

În vizitele sale de la Oxford la centrul de retragere al carmeliților din Preston, venea ocazional să țină liturghie la mănăstirea din apropiere, iar Lisa îi urmărise predicile din spatele unui grilaj. Auzind anecdotele lui în timp ce el predica, ea a primit fragmente dintr-o viață în care a crescut în Silezia, în Polonia, lângă granița cu Germania, și despre dragostea pentru munți.

Acum, brusc, asta se schimbase.

„Nu știam cum e să fii îndrăgostită și am crezut că surorile îmi pot vedea asta pe față. Așa că am devenit destul de emoționată. Am putut simți schimbarea în mine și asta m-a speriat”, spune ea.

Sora Mary Elizabeth și-a făcut în cele din urmă curajul să-i spună stareței ei că are sentimente pentru Robert, dar răspunsul pe care l-a primit a fost neîncrederea. „Nu putea înțelege cum s-a întâmplat pentru că eram acolo 24/7 sub supravegherea ei tot timpul. Stareța m-a întrebat cum aș fi putut să mă îndrăgostesc de atât de puțin contact”, spune ea.

Dar interacțiunea cu superiorul ei a determinat-o să facă ceva neobișnuit de impetuos.

„Maica stareță a fost puțin captivantă cu mine, așa că mi-am pus pantalonii și o periuță de dinți într-o pungă și am plecat și nu m-am mai întors niciodată ca sora Mary Elizabeth”, transmite Lisa pentru BBC.

Robert îi trimisese un mesaj pentru a-i spune că plănuia să viziteze Preston, din nou, în acea seară. De data aceasta, a fost să se vadă cu un prieten carmelit, pentru a primi un sfat, la un pub din apropiere. Era prima persoană din Ordin în care avea încredere să-și spună situația lui și a Lisei.

Lisa a bănuit că aveau să se întâlnească la Black Bull, la aproximativ 1 km și jumătate de drum, așa că, a decis să se îndrepte acolo. Dar, în loc să fie un moment plin de bucurie, Lisa a fost aruncată într-o tulburare profundă, în acea noapte de noiembrie din 2015.

„Ploaia năvălea în timp ce mergeam de-a lungul drumului Garstang. Traficul venea spre mine cu faruri strălucitoare și m-am gândit doar „aș putea să termin asta”, spune ea, referindu-se la un gând de sinucidere de moment, relatează BBC. „M-am luptat cu adevărat, m-am gândit că ar trebui să opresc să se întâmple asta și Robert ar putea să-și continue viața. Dar m-am întrebat și dacă a vrut să spună cu adevărat ce a spus despre căsătorie.”

Lisa a continuat să meargă, până când s-a trezit într-o seară de vineri udată, fără haină. Și-a făcut curaj să intre înăuntru doar când l-a văzut pe călugăr înăuntru, printr-o ușă deschisă.

„Când am văzut-o, inima mi s-a oprit”. „Dar, de fapt, am fost paralizat de frică, nu de bucurie, pentru că am știut în acel moment că trebuie să fiu în întregime pentru Lisa, dar știam și că nu suntem practic pregătiți pentru asta”, spune Robert.

Robert era un călugăr carmelit timp de 13 ani până atunci. A fost un gânditor, academic și teolog care a venit la viața monahală în căutarea sensului în timpul a ceea ce el descrie drept o criză de credință și identitate.

„Nu știam prea multe despre carmeliți înainte și nu m-am gândit să fiu călugăr. De fapt, am fost întotdeauna foarte suspicios față de acest tip de exprimare a credinței”, spune Robert. Însă, consideră că Ordinul l-a învățat cum să îmbrățișeze întunericul, dificultățile și criza până la punctul în care s-a simțit așezat. Cu toate acestea, întâlnirea cu Lisa,  pe care abia o cunoștea atunci ca sora Mary Elizabeth, i-a dat viața peste cap.

„Acea atingere a Lisei de pe mâneca mea a început o schimbare, dar în timp ce am simțit că ceva crește treptat în inima mea, nu cred că am ajuns vreodată într-un punct în care am simțit că mă îndrăgostesc nebunește, pentru că, devenind călugăr, ei te învață cum să faci față emoțiilor precum dragostea”, spune Robert. El explică că mesajul lui către Lisa în care a întrebat dacă ar dori să se căsătorească a fost aproape o luptă intelectuală cu el însuși.

„Când a apărut la pub, micul demon din mine era îngrozit. Dar teama mea nu era religioasă sau spirituală, era doar despre cum voi începe o nouă viață la vârsta de 53 de ani”.

Tranziția a fost dificilă, mai ales la început. Lisa își amintește un moment chiar înainte de Crăciun, la scurt timp după ce amândoi și-au părăsit viața monahală.

„M-am uitat la Robert și el era tulburat și plângea. În acel moment am ajuns amândoi la fund și am simțit că ar trebui să luăm ceva ca Romeo și Julieta și să punem capăt”. „A fost atât de greu pentru că amândoi ne-am simțit atât de singuri și atât de izolați și nu știam ce cale era de urmat. Dar ne-am ținut de mână și am trecut peste asta”, spune Lisa.

„Comandasem o carte în limba polonă despre călugărițele care și-au părăsit ordinele din diverse motive. Am citit-o și am tradus-o pentru Lisa în mașină, dar a trebuit să oprească pe M62. Amândoi trebuia să plângem pentru că poveștile lor erau atât de emoționante”, conform lui Robert.

Ceea ce le-a adus pacea a fost lucrul care i-a călăuzit în primul rând către monahismul lor: conectarea cu credința lor personală.

„De-a lungul vieții tale religioase, ți se spune că inima ta trebuie să fie neîmpărțită și dată lui Dumnezeu. Dintr-o dată am simțit că inima mea se extinde pentru a-l ține pe Robert, dar mi-am dat seama că ține și tot ce aveam. Și nu am făcut-o. Nu mă simt diferit în privința lui Dumnezeu și asta a fost liniștitor pentru mine”, transmite Lisa.

Lisa și-a găsit mai întâi de lucru la o casă de pompe funebre și mai târziu a  devenit capelan (un fel de preot) de spital. Deși a fost supărat de o scrisoare de la Roma în care îi spunea că nu mai este membru al Ordinului Carmeliților, Robert a fost curând acceptat în Biserica Angliei.

Amândoi s-au căsătorit și acum împart o casă în satul Hutton Rudby, din North Yorkshire, unde Robert a fost numit paroh al bisericii locale. Ei sunt încă într-o călătorie pentru a se adapta la viața din afara mănăstirii.

Lisa în special, care a fost izolată timp de 24 de ani și nu a avut viața academică pe care o avea Robert înainte, se simte precum un observator în lumea exterioară. Abia acum își dă seama ce coafuri și haine i se potrivesc cel mai bine după o viață setată într-un singur obicei.

Amândoi încă tânjesc după elemente ale vieții monahale, Lisa chiar spune că dacă nu ar fi fost Robert, mâine ar reveni la călugăriță carmelită.

„Ne-am obișnuit atât de mult cu liniștea și singurătatea, care este greu de găsit în afacerile lumii, ești atras în atât de multe direcții diferite, așa că este o luptă constantă pentru mine și Robert să rămânem centrați și întemeiați”, prezinntă Lisa pentru BBC.

„Adeseori, cred că locuiesc într-o mănăstire aici cu Robert, ca doi carmeliți unde tot ceea ce facem este dat lui Dumnezeu. Ne ancorăm în rugăciune”.

Amândoi sunt de acord că sunt trei în căsătorie. „Hristos este în centru și vine înaintea tuturor. Dacă ar fi să-l scoatem din ecuație, cred că nu ar fi durat cu adevărat.”

 

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare