Connect with us

Publicat cu

pe

Președintele  României, Traian Băsescu, a răspuns luni, pentru Adevărul Live, unor întrebări legate de disputa cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin și de interdicția de survol pe teritoriul UE.

Traian Băsescu spune că  Rogozin este ”nebunul regelui”, dar nu și un diplomat, iar din acest motiv ”nu poate rămane fără o replică pe măsura lui”, întrucât românii s-ar considera nedreptățiți dacă  nimeni nu îi răspunde acestuia la jignirile aduse României.

El este dus la nivelul neoficial. Unul pe Twitter, altul merge în emisiune. Sunt de principiu că, acolo unde se duce lupta, acolo trebuie să o duci. Dacă Rogozin a jignit românii, te duci într-un interviu şi, fără să jigneşti poporul rus, pe el poţi să-l tratezi în aceeaşi notă. Abordarea MAE a fost a MAE, care a cerut explicaţii. Nu au primit şi mă îndoiesc că vor primi. Eu nu am Twitter, am preferat să reacţionez la o televiziune privată.  Rogozin nu este un diplomat, el însă nu poate rămâne fără o replică pe măsura lui, pentru că altfel şi românii vor spune: stai, frate, ne umileşte şi nimeni nu-i răspunde? Îi răspunzi în tonul lui, la mintea lui şi asta e! Când va fi un comunicat elevat, vom răspunde elevat. Comunicatele oficiale se fac prin purtătorul de cuvânt al MAE, ministru de Externe, purtător de cuvânt al preşedintelui sau preşedintele însuşi. Rogozin, după mine, este nebunul regelui. El are rolul să enerveze şi, dacă te potriveşti să-l iei în serios, trebuie să iei măsuri costisitoare şi nu poţi să cazi în capcana ca la puncte de vedere ale lui Rogozin, unui clovn de teapa lui îi răspunzi ca atare”, a mai adăugat Băsescu.

 Despre interdicţia de survol pe teritoriul UE, președintele spune că nu se află în poziția în care să  poată avea propria analiză asupra evenimentului și că această întâmplare nu a a fost abordată oficial până acum.

Eu nu am abordat oficial problema acestei întâmplări, pentru că nu sunt în măsură să am analiza proprie. Mi se pare complicat şi acest lucru, cu atât mai mult cu cât am participat la Consiliul European în care s-au stabilit sancţiunile. Nu pot aprecia dacă măsura de interdicţie de survol face parte din pachetul doi de sancţiuni, cum le-a ordonat Consiliul sau ne aflăm deja în pachetul trei.   Mi-aş imagina următorul lucru: Rogozin la bordul unei aeronave, în drum către o ţară, să spunem, din Orientul Mijlociu, survolând teritoriul UE, care este soluţia? Întoarcerea avionului care mai are 300 de pasageri sau soluţia este să-l laşi să treacă? Deja interdicţia, întoarcerea pentru avioane de linie nu poate fi în stadiul doi de sancţiuni. Dacă ar avea ca destinaţie o ţară a UE, cu destinaţia Londra, Berlin sau Bucureşti, nu cred că ar trebui, la stadiul acesta de sancţiuni, să întoarcem aeronava. Soluţia corectă este să o laşi să aterizeze, iar pe Rogozin îl opreşti la frontieră, îi spui: „Nenică, te întorci de unde ai venit!” În Consiliu nu am stabilit că se trece şi la stadiul interdicţie de survol. Pe de altă parte, departamentul meu juridic spune că se încadrează în interdicţie şi survolul. Eu ştiu, însă, spiritul deciziei din Consiliu, pentru că s-a discutat la CAE, a vizat intrarea efectivă în frontierele terestre. Sper ca astăzi CAE, cu sprijinul Consiliului European, a CE se vor lămuri lucrurile. În opinia mea sau, dacă vrei să procedezi în calitate de comandant suprem, ce faci unui avion comercial? Ştii că unul din cei supuşi sancţiunilor se află la bord. Ridici aviaţia militară, îl dobori, ce faci? Sunt lucruri care trebuie gândite înainte de a se lua decizii. În opinia mea, interdicţiile de survol ar intra în stadiul trei, dacă ar intra vreodată. Ar începe o nebunie a pasagerilor”, a declarat președintele.

 Șeful statului afirmă că Uniunea Europeană nu a  fost pregătită pentru această întâmplare,iar survolul Federației Ruse nu s-a discutat dacă intră in pachetul I sau II de sancțiuni.

Dacă aş fi Federaţia Rusă, le-aş spune demnitarilor: urcaţi în aeronave cu destinaţia Europa! Să vezi ce trăsnaie ar ieşi!   E clar că nu am fost foarte pregătiţi, la nivelul UE, pentru o astfel de întâmplare care nu s-a discutat niciodată, dacă survolul intră în pachetul I şi II care au fost aplicate Federaţiei Ruse. Nu vreau să intru în contradicţie cu nimeni, înţelegerea mea cu privire la interdicţia pentru un număr de demnitari ruşi, crimeeni se referă la interdicţia de a trece de frontieră prin controalele de frontieră: îl dai jos din avion, constaţi că e pe lista neagră, îl urci înapoi în avion sau rămâne în zona neutră. E înţelegerea mea, poate e greşită, vom vedea ce stabileşte CAE, care e interpretarea pe care o dăm şi o vom urma. Aş trage o concluzie: e înţelegerea mea, nu critic modul cum s-a acţionat în cazul Rogozin. Nu m-a consultat nimeni, care e părerea mea legat de acest lucru. Eram în teritoriu naţional, şi când sunt afară din ţară pot fi contactat, dar nu critic poziţia, nici UE nu are o poziţie limpede acum. Nici aici nu e un reproş, sunt mecanisme care funcţionează în afara preşedintelui, nu  e preşedintele Dumnezeul care se ocupă de fiecare acţiune. Trebuie să vedem care e viitorul plecând de la această premisă. Ridicăm MIG-urile, îl doborâm, ce facem? Şi MIG-urile sunt capabile, nu vă jucaţi cu ele”, a mai spus Băsescu.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare