Connect with us

Publicat cu

pe

Președintele României, Traian Băsescu a declarat, vineri, în cadrul summitului privind incluziunea romilor, organizat la Bruxelles, că minoritatea roma este supusă riscului discreminării, iar guvernele trebuie să investească într-o strategie de dezvoltare a capitalului uman.

Cunoaştem cu toţii cei prezenţi la acest summit că minoritatea roma este în mod particular supusă riscului discriminării. O arată şi cel mai recent raport al Comisiei Europene, pregătit în mod special pentru această reuniune şi o arată şi concluziile comisiei prezidenţiale pe care am organizat-o în România în 2009 cu privire la riscuri şi inechităţi sociale. Dincolo de discriminare din partea majorităţii – aspectul care este urmărit cu precădere de Comisia Europeană – această populaţie se confruntă cu provocări care, chiar dacă nu le sunt specifice, în cazul romilor se manifestă în formă acută. Într-un segment disproporţionat de mare continuă să trăiască la periferia societăţii contemporane. Romii ies timpuri din sistemul de educaţie, au o traiectorie de viaţă structurată încă după modelul tradiţional, premodern, fetele şi femeile rome sunt supuse unor riscuri suplimentare în raport cu bărbaţii romi”, a spus șeful statului.

Președintele a adăugat că romii romii care au absolvit şcoli profesionale, licee sau studii superioare, care au calificări şi meserii, respectiv diplome şi certificate, au mai multe dificultăţi în a se angaja în locuri de muncă adecvate pregătirii lor.

Tematica discriminării, a intoleranţei şi a rasismului constituie puncte slabe şi în pregătirea cadrelor didactice. Determinanţii abandonului şcolar în rândul romilor au fost identificaţi ca fiind, în primul rând, sărăcia, urmată de obţinerea în mod repetat de rezultate proaste la şcoală. Aproape jumătate dintre romi, conform legislaţiei actuale, nu sunt eligibili pentru cursuri de calificare profesională, care să le ofere, în final, o diplomă recunoscută oficial, pentru că nu au absolvit ciclul de învăţământ obligatoriu. Descrie tot ce am spus situaţia romilor pe fondul ei? Iar aici, răspunsul este, paradoxal, nu. Pentru că o mare parte dintre romii care s-au integrat – care sunt ingineri, profesori, medici, politicieni sau oameni de afaceri – nu-şi mai recunosc etnia. De ce există problema autoidentificării? Pentru că persistă, în raporturile dintre majoritate şi minoritatea roma, o atmosferă profundă de neîncredere, alimentată tocmai de prejudecăţile de care vorbeam mai devreme. Ce poate deveni îngrijorător este faptul că această intoleranţă, alimentată de situaţii individuale, de fapte reprobabile comise de romi, pe fondul prelungirii crizei economice, poate favoriza, sub impulsul retoricii antiroma şi a discursului instigator, creşterea riscului de violenţe. De altfel, chiar la nivel european avem mulţi politicieni care utilizează acest tip de discurs”, a mai spus Traian Băsescu.

Șeful statului a subliniat “o strategie orientată pe dezvoltare socială şi capital uman ar avea consecinţe benefice în planul incluziunii”.

De aceea, cred că răspunsul potrivit la provocările ridicate de riscul de excluziune, care grevează minoritatea roma este o strategie de dezvoltare a capitalului uman, cu accent pe crearea de competenţe profesionale. O strategie orientată către stimularea clasei de mijloc roma ar ajuta la depăşirea multiplelor idei preconcepute, inclusiv a factorilor de autoexcludere, cum este refizul identificării ca romă. Actorul principal în punerea în aplicare a strategiei pentru romi trebuie să fie autoritatea locală, respectiv responsabilul public cel mai apropiat de nevoile comunităţii. Guvernele nu deţin nici informaţiile, nici mijloacele de a implementa programe specifice, însă ele pot implementa doar programe generaliste şi care, la faţa locului, se dovedesc de multe ori dificile sau imposibil de implementat”, a completat Traian Băsescu.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare