Connect with us

Publicat cu

pe

Cele mai necesare informații despre sănătatea mentală prezentate de Institutul Well, un centru care se ocupă de susținerea bunăstării și a sănătății mentale, sunt pline îndrumări pentru a vă introduce în noul an.

Poate că anul acesta nu a fost marea de calm la care ai sperat după furtuna din 2020 și 2021. Pandemia a continuat, războiul a izbucnit în Europa, am experimentat dezastre naturale și lipsuri îngrijorătoare și mai mule virusuri au stârnit teamă. Dar, 2022 a fost și un an de învățare și descoperire.

„La Well, am găsit noi strategii pentru a combate stresul în viețile noastre și pentru a construi rezistența psihologică”, prezintă Hannah Seo, pentru New York Times.

Așadar, iată un ghid pentru a-ți menține sănătatea mentală, care te va ajuta în noul an:

  1. Fii atent la semnele de burnout

De la insomnie și oboseală, până la dureri de cap, dureri de stomac și modificări ale poftei de mâncare, există multe moduri în care corpul tău îți poate spune că ești epuizat. Și în timp ce „burnout-ul” nu poate fi considerat un diagnostic medical, a raportat Melinda Wenner Moyer, nu înseamnă că ar trebui să-i ignori simptomele. Abordarea epuizării poate necesita mai mult decât băi cu spumă și căni de ceai, spun experții. Este bine de luat în considerare să te consulți cu un asistent medical sau cu un profesionist în sănătate mentală, pentru a afla rădăcina problemei.

  1. Fă diferența între burnout și depresie

Simptomele depresiei și ale epuizării pot fi dificil de distins: ambele vă pot face să dormiți prea mult sau prea puțin, sau să vă străduiți să vă concentrați. Dar depresia este o afecțiune medicală diagnosticabilă, în timp ce burnout-ul nu este, a scris Dani Blum.

Cu burnout-ul, s-ar putea să te simți copleșit de sarcinile de la locul de muncă, ceea ce duce la sentimente de cinism, epuizare și resentimente față de jobul tău, ceea ce ar putea cauza o lipsă de energie pentru hobby-urile tale. Cu depresia, pe de altă parte, a spus Jeanette M. Bennett, profesor care studiază efectele stresului asupra sănătății la Universitatea din Carolina de Nord din Charlotte, s-ar putea să nu ți se pară deloc plăcute hobby-urile. Este posibil să te izolezi sau să-ți neglijezi igiena și sănătatea fizică. Înțelegerea diferenței este primul pas în găsirea vindecării.

  1. Găsește bucurie într-un antrenament

Gândește-te la o perioadă în care te-ai simțit cel mai fericit și liber. Săreai cu brațele ridicate la un concert? Ai încurajat echipa ta sportivă preferată? Se pare că mișcările pe care le facem ca răspuns la a ne simți fericiți pot provoca și sentimente de bucurie. Kelly McGonigal, psiholog în sănătate și lector la Universitatea Stanford, a realizat acest exercițiu de opt minute și jumătate, care include șase mișcări menite să inspire fericire, indiferent de vârsta sau abilitățile tale. Poți face mișcările la fel de mari sau mici, la fel de rapide ori lente pe cât dorești. Videoclipul prezintă un antrenament în picioare, dar îl poți face și așezat, singur sau cu membrii familiei, în interior sau în exterior, pe o melodie diferită.

  1. Eliberează-te de „paralizia sarcinii”

Este comun să îngheți și să nu știi ce să faci atunci când ai multe de făcut, cu liste nesfârșite de lucruri de făcut acasă și sarcini la serviciu, s-ar putea să nu știi nici măcar de unde să începi. Acest lucru este ceea ce unii oameni numesc paralizia sarcinii (task paralysis), un fenomen care apare atunci când creierul tău vede lista de lucruri de făcut ca pe o amenințare, a raportat Dana G. Smith.

Pentru a elimina acest tip de anxietate, este important să nu eviți lucrurile sau să amâni sarcinile. Să-ți amintești de ce sarcinile care urmează sunt importante pentru tine și să-ți promiți mici recompense odată ce le-ai terminat, te poate motiva să începi să le bifezi. De asemenea, poate ajuta să împarți fiecare sarcină în pași mici, tangibili. Odată ce te-ai gândit la timpul și energia reală, necesare pentru a duce lucrurile la bun sfârșit, nu va părea atât de descurajant.

  1. Întoarce-te în natură pentru vindecare

Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că „ecoterapia”, sau practica participării la activități în sălbăticie și natură, are o serie de beneficii pentru sănătatea mentală. Totul, de la drumeții până la o plimbare pe o stradă mărginită de copaci sau la a avea o plantă acasă, poate avea beneficii pentru sănătatea psihică, a raportat Alisha Haridasani Gupta, pentru NYT.

  1. Ce trebuie să faci în timpul unui atac de panică?

Atacurile de panică pot fi înfricoșătoare, mai ales dacă nu ai experimentat niciodată unul. Dani Blum ne-a explicat cauzele și posibilele simptome ale atacurilor de panică (care pot include senzația ca și cum nu ai putea respira, accelerarea bătăilor inimii, greață și furnicături la membre). Ea a explicat, de asemenea, cum poți învăța să te calmezi atunci când ai unul: trebuie să îți amintești că nu ești în pericol, respirând din diafragmă și sunând un prieten. Exercițiile de distragere a atenției, cum ar fi numărarea și denumirea culorilor din jurul tău, pot fi eficiente. Dacă nu ai avut niciodată un atac de panică și ai dureri în piept și dificultăți de respirație, ar trebui să mergi la medic pentru a-ți confirma că nu ai o problemă cardiacă.

  1. Cunoaște-ți unul dintre cei mai importanți nervi ai corpului

Nervul vag, denumit „autostradă a informațiilor”, merge de la creier la abdomen și influențează aproape fiecare organ intern. Este prezentat de mulți pe rețelele de socializare ca fiind o cheie pentru a reduce anxietatea, a regla sistemul nervos și a ajuta corpul să se relaxeze. Unii experți sugerează exerciții mici, cum ar fi sesiunile de mindfulness sau stimularea respirației, pentru a ajuta la reglarea nervului vag. Unii oameni spun că scufundarea feței în apă rece declanșează „reflexul de scufundare”, un răspuns care încetinește bătăile inimii și îngustează vasele de sânge, ceea ce te poate ajuta să te calmezi. Cu toate acestea, companiile de sănătate au valorificat și ele această tendință cu produse precum „ulei de masaj vag”, brățări vibrante și pernă de aburi, care nu au fost susținute de cercetări.

  1. Ascultă zgomote maro pentru a-ți calma mintea

Zgomotul liniștitor și constant al zgomotului maro (brown noise), care este similar cu zgomotul alb, dar are o calitate a sunetului mai scăzută și mai profundă, câștigă popularitate în mediul online, în special în rândul persoanelor cu tulburări de deficit de atenție sau hiperactivitate, a raportat Dani Blum. Unii spun că zgomotul maro îi ajută să se simtă calmi, concentrați și mai puțin stresați. Alții spun că îi liniștește și îi face să doarmă. Dar pentru unii, zumzetul constant al zgomotului maro poate distrage atenția sau provoaca anxietate. Cel mai probabil, nu este rău să asculți zgomotul maro pentru perioade lungi de timp (cu excepția cazului în care asculți la volum mare), spun experții, dar nici nu există prea multe dovezi că va face ceva benefic. Dacă brown noise te calmează, ascultă-ți mulțumirea inimii, sugerează Hannah Seo.

  1. Folosește-ți anxietatea ca pe un atu

Când anxietatea scapă de sub control, te poate face să te simți lipsit de putere, dar când funcționezi la niveluri normale, anxietatea poate fi un punct forte, a spus Christina Caron. Un pic de anxietate poate servi drept un semnal de alarmă atunci când ești pe cale să faci ceva nesigur și te poate face o persoană mai conștientă. Dacă te simți anxios, ar putea fi un semn că ceva din viața ta nu funcționează și ar trebui schimbat. Acceptarea anxietății te poate ajuta să faci față fricilor și să-ți construiești puterea personală.

  1. Descoperă-ți starea de bine zilnică

O patiserie zilnică cu o cafea și revista preferată, o pisică ce-ți stă în poală, sunt micile ritualuri care ne fac să mergem mai departe. Important este să găsești lucrurile care îți oferă doza de fericire de care ai nevoie în fiecare zi. Fă ce îți place!

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lifestyle

SIMAVI a sărbătorit Ziua Internațională a Francofoniei la Bruxelles

Publicat cu

pe

SIMAVI a marcat Ziua Francofoniei la Bruxelles printr-un concert extraordinar, alături de Ambasada României în Regatul Belgiei și Institutul Cultural Român.

Partenerii constanți în realizarea acestor acțiuni sunt Reprezentanța Organizației Internaționale  a Francofoniei pe lângă UE și Grupul Ambasadorilor Francofoni de la Bruxelles, dar anul acesta li s-a alăturat și compania românească de IT Software Imagination & Vision (SIMAVI).

AdvertisementAlexandru Coșbuc-Ionescu, Vicepreședinte SIMAVI: “Suntem onorați să putem promova atât software românesc, cât și artiști români la Comisia Europeană.”

Această declarație vine în contextul în care SIMAVI este compania IT românească care furnizează servicii software principalelor organizații ale CE.

„Colaborarea noastră cu reprezentanții Europei de la Bruxelles din ultimii 15 ani, ca furnizor de proiecte de eLearning pentru specialiștii Directoratelor Generale, este completată astăzi de o nouă dimensiune – aceea de susținători ai valorilor culturale francofone”, a adăugat Vlad Zaharia, Territory Manager EMEA Region la SIMAVI.

Cu această ocazie, gazdele și invitații au marcat 31 de ani de la aderarea României la OIF și au reamintit importanța valorilor francofoniei, țara noastră fiind desemnată în 2007 de către Secretarul General al Francofoniei, “stat-far al francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est.

În seara zilei de 13 martie 2024 a avut loc excepționalul concert „L’amour en heritage”,  susținut de soprana Irina Baianț, actorul și tenorul Adrian Nour și de Andrei Tudor, în calitate de compozitor, dirijor și pianist, artiști foarte cunoscuți atât în lumea muzicală a României, cât și peste hotare.

La Muzeul de Artă și Istorie din capitala Belgiei, în fața unei săli pline, cei trei artiști celebri au cântat arii muzicale franco-române, abordând stiluri variate, de la melodii franceze celebre la reinterpretări din folclorul românesc.

Repertoriul bogat, interpretat cu măiestrie și sensibilitate de cei trei artiști, a încântat o audiență vastă, formată din  reprezentanți ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mediului de afaceri din Belgia, precum și ai comunității românești, programul concertului „L’amour en heritage” fiind special conceput pentru a atrage un public larg.

Citește mai departe

Lifestyle

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită

Publicat cu

pe

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită. 

De “1 Decembrie Cultural”, accesul în reţeaua muzeelor din subordinea Ministerului Culturii este gratuit pentru toţi vizitatorii.

Iată care sunt teatrele, muzeele, bibliotecile, filarmonicile, teatrele de operă şi operetă care invită publicul să sărbătorească împreună 1 Decembrie Cultural în BUCUREȘTI: 

  • Artexim;
  • Biblioteca Naţională a României;
  • Centrul Naţional al Dansului;
  • Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”;
  • Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”;
  • Filarmonica „George Enescu”;
  • Institutul Naţional al Patrimoniului;
  • Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare;
  • Muzeul Naţional „George Enescu”;
  • Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi;
  • Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”;
  • Muzeul Naţional al Ţăranului Român;
  • Muzeul Naţional Brătianu;
  • Muzeul Naţional de Artă Contemporană;
  • Muzeul Naţional de Istorie a României;
  • Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”;
  • Muzeul Ororilor Comunismului în România;
  • Opera Naţională Bucureşti;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii;
  • Teatrul Naţional Bucureşti „I.L. Caragiale”;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Musical „Ion Dacian”.

1 Decembrie Cultural în ȚARĂ va fi organizat la:

  • Centrul Cultural Topliţa;
  • Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi;
  • Muzeul Naţional Bran;
  • Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni;
  • Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu;
  • Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca;
  • Muzeul Naţional Peleş din Sinaia;
  • Opera Naţională Română din Cluj-Napoca;
  • Opera Naţională Română din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa;
  • Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Românii din diaspora au ocazia să sărbătorească Ziua Națională prin instituțiile ce vor organiza evenimente în mai multe orașe la nivel internațional, după cum urmează:

  • Centrul Național de Artă Tinerimea Română – Madrid și Barcelona, Spania;
  • Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” – Washington, New York, Chicago și Seattle – Statele Unite ale Americii;
  • Filarmonica „George Enescu” – Roma, Italia;
  • Muzeul Național „George Enescu” – Haga, Țările de Jos (eveniment organizat în parteneriat);
  • Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – Rabat, Maroc;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii – Bratislava, Slovacia; Chișinău și Ialoveni, Republica Moldova.
Citește mai departe

Lifestyle

Sibiul, din nou în centrul activității culturale

Publicat cu

pe

Tot mai multe evenimente culturale, la care participă mii de oameni, au loc la Sibiu. În weekend, la Sibiu a avut loc Concertul MANIFEST, unul dintre mai ambițioase proiecte ale Asociației Culturale Play.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, afirmă că muzica face punte între minte şi suflet, iar peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

“Muzica face punte între minte și suflet!

Sute de oameni au pus mâna pe chitară, au atins corzile la unison, în cadrul celui mai ambițios proiect al Asociației Culturale Play – Concertul MANIFEST.

Peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

Studiul muzicii, orele de repetiții, emoția prezentării unei melodii în fața publicului, bucuria unui rezultat remarcabil obținut alături de colegi și profesori sunt momente pe care mi le amintesc cu drag și care au avut o contribuție esențială în formarea mea ca adolescent.

Asocierea dintre bucuria muzicii și programele educaționale colaborative reprezintă un pilon esențial pentru dezvoltarea noastră culturală și artistică și încurajez de multă vreme astfel de inițiative.

Cu atât mai mult, din postura de ministru al Culturii, mi-am dorit să susțin proiectul „Pune mâna pe chitară”, pentru că acest instrument are puterea de a ne aduce împreună peste barierele de generație.  Cred că șansa  tinerilor de a studia și de a împărtăși pasiunea pentru muzică alături de mentori și profesioniști reputați este o experiență deosebită în această etapă a vieții.

Tinerilor muzicieni le doresc să-și păstreze și dezvolte iubirea pentru muzică, dorința de a deveni mai buni și perseverența de a-și urmări visurile și de a-și împlini potențialul!

Felicit organizatorii, Asociația Culturală Play, pentru munca neobosită și mulțumesc Muzeului Astra, gazda Festivalului Sibiu Guitar Meeting și domnului Ciprian Ștefan pentru sprijinul constant și deplin pe care îl acordă evenimentelor culturale de calitate”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare