Ligia Deca, despre siguranța în școli și hărțuirea sexuală în universități: „Vom adopta în timp scurt regulamentul de funcţionare a comisiilor de etică din universităţi”
Ligia Deca a vorbit miercuri despre siguranța în școli în ceea ce privește măsurile de prevenție pentru reducerea cazurilor de violență, cele care vizează prevenția consumului de substanțe interzise, dar și despre hărțuirea sexuală în universități.
Siguranța în școli, reducerea cazurilor de violență și cele care vizează consumul substanțelor interzise rămân priorități și în noul an școlar
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat, miercuri, la finalul ședinței de Guvern, că Ministerul Educației a monitorizat pregătirile pentru începutul noului an școlar pentru ca elevii să se reîntoarcă la ore „în condiții adecvate”.
„Suntem în ultimele zile de pregătiri înainte de începerea anului şcolar 2024-2025. Acţiunile din ultima vreme de la nivelul Ministerului Educaţiei au avut ca scop de a monitoriza pregătirile pentru începutul de an şcolar şi de a asigura că, acolo unde este nevoie, vom identifica împreună cele mai bune soluţii pentru ca şcoala să înceapă în condiţii adecvate pentru copii şi pentru întreg personalul şcolilor.
Facem tot ce putem să ne asigurăm că părinţii îşi trimit copiii într-un loc sigur şi adecvat. Am avut în ultima perioadă o întâlnire online cu inspectorii şcolari generali pentru a vedea stadiul de la nivelul fiecărui judeţ şi pentru a transmite cele mai importante noutăţi legislative. Vom discuta vis-a-vis de ultimele actualizări la consfătuirea din această săptămână cu inspectorii şcolari general”, a afirmat Liga Deca.
Aceasta a menționat că siguranța în școli, măsurile pentru reducerea cazurilor de violență și cele care vizează consumul substanțelor interzise rămân priorități și în acest an.
„Siguranţa în şcoli şi măsurile de prevenţie pentru reducerea cazurilor de violenţă, precum şi cele care vizează prevenţia consumului de substanţe interzise rămân priorităţi. Anul trecut am prioritizat prevenţia în şcoli, o să continuăm demersurile în acest sens. Astfel Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne şi alte ministere implicate, am colaborat pentru realizarea Planului Naţional de Combaterea Violenţei Şcolare, care a fost aprobat deja în şedinţă de Guvern. Documentul stabileşte atribuţiile fiecărui actor important, precum şi direcţii şi acţiuni concrete pentru combaterea violenţei. De asemenea, acest plan include şi responsabilităţi şi termene clare pentru fiecare dintre cei implicaţi. Un exemplu de activitate prevăzută în plan este că în şcoli se vor derula campanii, programe şi acţiuni de prevenire a violenţei în mediul şcolar preuniversitar a traficului de persoane, precum şi a consumului de droguri şi de promovarea unui stil de viaţă sănătos”, a explicat Ligia Deca.
Săptămâna „Școala Altfel” din anul școlar 2024-2025 va avea ca teme prioritare reducerea faptelor de violență și a consumului de droguri.
„De asemenea, săptămâna «Şcoala Altfel» va avea ca temă prioritară prevenirea şi reducerea faptelor de violenţă, respectiv a consumului de droguri, alcool şi tutun, alături de educaţie rutieră. În şcoli va fi desemnat un responsabil pentru implementarea acestor activităţi de prevenţie a consumului de droguri şi alte substanţe psihoactive, iar şcolile vor planifica activităţi de prevenire la cel puţin o clasă din fiecare unitate de învăţământ preuniversitar”, a mai spus ministrul Educaţiei.
Ce spune Ligia Deca despre hărțuirea sexuală în universități
Ligia Deca a spus, miercuri, în ce stadiu sunt inițiativele legislative referitoare la combaterea hărțuirii sexuale în universități și școli.
„Noi, la Ministerul Educaţiei, am avut diferite întâlniri pe parcursul lunii august. Una dintre ele, cea din 19 august, a vizat o întâlnire între Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Ministerul Familiei, Consiliul Naţional al Rectorilor, Comisia de Etică şi Management Universitar şi toate federaţiile studenţeşti tocmai pentru a vedea care sunt actele normative necesare.
Primul este proiectul de lege, care, prin modificarea ordonanţei 27/2000, permite primirea şi procesarea de sesizări anonime. După adoptarea acestui proiect de lege, se poate trece la modificarea hotărârii Guvern 970, care vizează extinderea aplicabilităţii metodologiei privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriu de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă şi către relaţiile între elevi, studenţi şi cadre didactice”, a declarat Ligia Deca.
Ligia Deca a afirmat că, în ceea ce privește hărțuirea sexuală în universități, va fi adoptat în curând regulamentul de funcționare a comisiilor de etică din universități.
„Totodată, noi lucrăm la actualizarea în funcţie de modificarea la Ordonanţa 27, la modificări pe legislaţia specifică educaţiei. Vom adopta în timp scurt regulamentul de funcţionare a comisiilor de etică din universităţi, unde, de exemplu, detaliem cum se poate face autosesizarea comisiilor de etică din universităţi, dacă există suspiciuni sau cazuri semnalate în mass-media, fiecare comisie de etică a universităţii se poate să ia măsuri în consecinţă. Însă ca să putem modifica tot ce ţine de legislaţie secundară în acest domeniu, avem nevoie de permisiunea de a procesa sesizări anonime”, a explicat ministrul Educaţiei.
Social
Predoiu, despre finanțarea noului spital al MAI: „Avem finanțare. Avem echipă de constructori. Avem tot ce ne trebuie”
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, în cursul zilei de marți, că există finanțare pentru noul Spital de Urgență al MAI. Acesta a mai anunțat și că a fost desemnată o echipă de constructori cu experiență să ridice obiectivul, conform news.ro.
Predoiu, despre noul spital al MAI: „Va avea 490 de paturi”
Cătălin Predoiu a vorbit marți, la conferința de deschidere a proiectului „Sediul nou pentru Spitalul de urgență al MAI”.
„Sunt foarte fericit să mă aflu cu dumneavoastră aici în acest moment important pentru proiectul de construcţie al Spitalului de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne. De regulă nu prea particip la astfel de activităţi însă înţeleg că este un proiect important nu numai pentru Ministerul Afacerilor Interne, ci şi pentru întreaga medicină românească, sistemul medical al nostru pentru că finalizarea acestui proiect va însemna un plus de asistenţă medicală pentru cadre ale Ministerului Afacerilor Interne, dar şi cetăţenii Ilfovului”, a declarat Predoiu.
Acesta a menționat că unitatea medicală va avea 490 de paturi, dintre care 400 vor fi pentru spitalizare continuă, 50 pentru Terapie Intensivă, iar alte 40 pentru internare de zi.
„Acest proiect va însemna o organizare complexă şi în interior, în funcţionalitatea spitalului, din câte mi s-a explicat aproape revoluţionar la momentul la care vorbim. Se va trece la un sistem de organizare pe echipe şi nu rigid pe secţii, aşa cum se întâmplă acum în sistem medical românesc. Deci e un proiect avangardist”, a explicat ministrul Afacerilor Interne.
El a mai afirmat că proiectul are finanțare și o echipă de constructori care vor reuși să ridice proiectul, care trebuie finalizat până în anul 2026.
„Avem finanţare. Avem echipă de constructori, cu experienţă reputată care a câştigat o competiţie corectă ca să ridice acest proiect. Avem oameni inimoşi şi calificaţi care abia îl aşteaptă să lucreze în spital. Cum se spunea pe vremuri avem tot ce ne trebuie. Totul e acum să şi marcăm mingea în plasă. Am un cuvânt şi pentru constructori le mulţumesc pentru promptitudinea cu care au lucrat până în acest moment la această parte de pregătire. Sunt convins că şi în perioada următoare vor demonstra acelaşi profesionalism, ne vom încadra în parametri tehnici şi buget şi la termen”, a mai transmis Cătălin Predoiu.
Social
Şeful Serviciului de investigare a criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Sectorului 3 a fost trimis în judecată de DNA
Șeful Serviciului de investigare a criminalității economice din cadrul Poliției Sectorului 3, Iancu Robert Marian, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA.
Acesta ar fi efectuat operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de Combatere a Corupţiei, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului IANCU ROBERT MARIAN, comisarul-şef de poliţie, cu funcţia de Şef al Serviciului de investigare a criminalităţii economice din cadrul Poliţiei sectorului 3 (SICE3), pentru comiterea a două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, una în formă simplă, iar alta în formă continuată (7 acte materiale)”, a anunțat, marţi, DNA, potrivit news.ro.
Iancu Robert Marian ar fi efectuat mai multe operațiuni financiare, în incompatibilitate cu funcția de ofițer de poliție
DNA precizează că în perioada 2015-2024, Iancu Robert Marian ar fi efectuat mai multe operațiuni financiare, incompatibile cu funcția de ofițer de poliție, în legătură cuu dezvoltări imobiliare prin care ar fi obținut profituri de 883.716 euro.
Acesta ar fi investit în terenuri cu potențial din apropierea municipiului București pe care le identifica și le alegea împreuună cuu asociații săi, dezvoltatori imobiliari. Ofițerul de poliție le cumpăra după negocieri și le punea apoi la dispoziția asociaților pentru ca aceștia să construiască locuințele din proiectele imobiliare.
„Inculpatul îşi securiza profitul prin contracte de vânzare a terenurilor la preţuri substanţial mai mari (care includeau partea sa din profitul realizat de asociaţi din vânzarea locuinţelor construite), dar al căror termen de plată era foarte lung, atipic pentru o vânzare cu transmiterea imediată către cumpărător a imobilului înstrăinat”, a transmis DNA.
Procurorii au adăugat că, pe lângă investițiile financiare, ofițerul făcea pentru constructor diverse prestații, cum ar fi verificări de firme și terenuri pretabile dezvoltării imobiliare și s-ar fi folosit de resursele polițienești de care dispunea (timp de lucru, baze de date ONRC, autospeciala de poliție)
„În intervalul de aproape 9 ani, ofiţerul ar fi acţionat constant, în funcţie de disponibilităţile financiare, fără întreruperi semnificative, dar etapizat astfel încât să nu «livreze» mai mult de un imobil pe an calendaristic şi să fie nevoit să se înregistreze în scop de colectare TVA. În anul 2023, în incompatibilitate cu funcţia de ofiţer de poliţie şi în scopul obţinerii de profituri necuvenite, ar fi cumpărat împreună cu administratorul unei pieţe din Sectorul 3, un teren în jud. Giurgiu pentru înfiinţarea unui centru de comercializare a legumelor”, a mai transmis DNA.
În vederea confiscării speciale a sumei de 883.716 euro, în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător şi a popririi asigurătorii asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpatului şi asupra unor sume de bani datorate inculpatului.
Dosarul a fost transmis la Tribunalul Bucureşti.
Social
Serviciul de Telecomunicații Speciale a implementat funcționalitatea care reduce timpii de acces către serviciul de urgență 112 și oferă o mai bună fiabilitate în localizarea apelurilor de urgență
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), alături de o parte dintre operatorii publici de comunicații electronice mobile au configurat și testat VoLTEEmergencyCall. Este vorba despre cea mai nouă funcționalitate pentru apelarea numărului unic de urgență 112.
Aceasta se află în proiect pilot și urmează să fie operaționalizată la nivel național.
Informații esențiale despre VoLTEEmergencyCall
STS a anunțat, marți, că tehnologia VoLTE aduce mai multe îmbunătățiri în ceea ce privește primirea și procesarea comunicațiilor de urgență efectuate la 112 de pe telefoanelor mobile. Acestea constauu în reducerea timpilor de așteptare pentru transferul apelurilor de la cetățeni către Serviciul de urgență 112, precum și informații de localizare mai fiabile și precise.
„Pentru operaţionalizarea acestei noi facilităţi, în prima etapă, specialiştii şi inginerii STS şi ai operatorilor de telefonie mobilă au testat funcţionarea sistemului, în laborator şi prin trafic simulat în diferite condiţii, utilizând mai multe tipuri de terminale mobile şi adaptând permanent configuraţiile pe baza datelor de trafic astfel generate”, se arată în comunicatul STS.
Sursa citată arată că, în prezent, sunt realizate activități pilot cu trafic real, prin preluarea la 112 a unor apeluri de urgență realizate prin VoLTE. Testele efectuate au arătat că, într-adevăr, există o scădere a timpului în care un apel de urgență ajunge în sistemul 112, dar și o îmbunătățire a informațiilor de localizare.
STS a mai menționat că VoLTEEmergencyCall va putea fi utilizat la nivel național pentru toate rețelele 4G, după ce operatorii de telefonie mobilă vor finaliza toate configurațiile specifice. Digi România și Orange sunt cele două rețele de telefonie mobilă care se află într-un stadiu avansat de configurare și testare a acestei noi facilități.
Cetățenii nu trebuie să facă acțiuni suplimentare pentru a apela Serviciul de urgență 112 prin tehnologia VoLTE. Singura condiție este ca telefonul mobil utilizat să dispună de acest tip de serviciu.
„Activarea acestei facilităţi a însemnat un proces complex de adaptare a reţelelor de comunicaţii mobile atât din punct de vedere al standardelor, cât şi al arhitecturilor existente, precum şi aplicarea unor noi configuraţii la nivelul Serviciului de urgenţă 112. De asemenea, au fost realizate documentări tehnice aprofundate, au fost propuse soluţii care au fost evaluate, respectiv validate şi, nu în ultimul rând, a fost completată legislaţia naţională în domeniu, inclusiv la nivelul normelor tehnice emise de ANCOM”, a mai transmis STS.
-
Lifestyle3 ani înainte
Minimalismul, noul stil de viață care cucerește planeta. Discret, este adoptat de tot mai mulți români cu bani
-
Politică3 ani înainte
Florin Cîțu va câștiga detașat confruntarea cu Ludovic Orban. Iată si de ce
-
Lifestyle3 ani înainte
Un sfat vital din partea medicilor: pentru o viață sănătoasă, dormiți mai mult de 6 ore pe noapte
-
Lifestyle3 ani înainte
În sfârșit te întorci la birou. Cum te vei îmbrăca?