Lifestyle
Ce întrebări să pui înainte de a te reîntâlni cu un fost partener?
După cum au demonstrat Jennifer Lopez și Ben Affleck, reluarea unei vechi idile este riscantă. I-am întrebat pe consilierii de cuplu ce întrebări să pui înainte de a te reîntâlni cu un fost partener.
Când superstarurile Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au căsătorit în 2022, la zeci de ani după ce și-au anulat logodna inițială, totul părea a fi un o producție romantică de la Hollywood.
„Dragostea este frumoasă”, a scris Jennifer Lopez după nunta din Las Vegas. „Dragostea este bună. Și se pare că dragostea este răbdătoare. Douăzeci de ani de răbdare”, citează New York Times.
Dar marți, după doi ani de căsnicie, Lopez a intentat divorțul de Ben și a pus capăt lunilor de speculații mediatice frenetice cu privire la uniunea lor șubredă, ceea ce a evidențiat un adevăr deloc romantic: reunirea cu un fost partener nu garantează un final fericit.
„Am văzut cu siguranță oameni care se află în relații fericite de lungă durată și care s-au împăcat după ce s-au despărțit”, a declarat Elizabeth Earnshaw, terapeut licențiat în căsătorie și familie din Philadelphia. „Aș spune că aceasta este excepția de la regulă”.
Ce întrebări să pui înainte de a te reîntâlni cu un fost partener?
Mulți consilieri de cuplu au spus că recomandă o abordare aproape clinică a reunirii cu un fost partener – sau mai ales dacă sunteți cuprinși de emoția redescoperirii vechilor pasiuni. Iată patru întrebări pe care terapeuții recomandă să le pui.
- Amândoi înțelegem de ce ne-am despărțit?
Aceasta este o întrebare „ridicol de evidentă” pentru început, a recunoscut Lisa Marie Bobby, un terapeut licențiat în căsătorie și familie, din Denver și fondatorul Growing Self, un serviciu de consiliere și coaching. Dar dacă tu și partenerul tău nu puteți articula un răspuns clar fără a fi defensivi sau tensionați, acesta este un semnal de alarmă, a spus ea.
Ce tipare v-au afectat relația? Ce probleme mai profunde v-au determinat pe unul sau pe amândoi să o vedeți ca fiind nesustenabilă?
„Poate fi foarte greu să obțineți vizibile asupra adevăratului „de ce”, a spus Dr. Bobby. Ea recomandă adesea să apelați la terapie individual sau în cuplu pentru a înțelege.
- Sunt doar singur? Suntem?
Singurătatea poate provoca sentimente de dor și melancolie, a declarat Anthony Chambers, psiholog certificat de cuplu și de familie și director academic la Institutul Familiei de la Universitatea Northwestern. De asemenea, poate determina oamenii să adopte o viziune deosebit de roz asupra relațiilor din trecut, a spus el.
Dacă observi că dorința de a te reconecta este înrădăcinată în singurătate, ai putea ieși la întâlniri. Sau s-ar putea să te gândești la strategii de găsire a conexiunii care nu au nimic de-a face cu dragostea romantică – poate vrei să te concentrezi pe consolidarea legăturilor cu prietenii, familia și comunitatea.
Iar dacă te simți cuprins de nostalgia unei vechi iubiri, ia o foaie de hârtie și notează câteva dintre provocările cu care v-ați confruntat în acea relație, a spus Dr. Chambers. Ideea nu este să te gândești la ele, ci să fii rațional cu privire la trecut. Gândește-te la aceasta ca la o diligență și că te poate ajuta să decizi dacă ar trebui să dai relației o altă șansă.
- Ce s-a schimbat de data aceasta?
Începe prin a te întreba dacă ați putea face lucrurile diferit de data aceasta, a spus Earnshaw. Te-ai putea întreba: „Am schimbat ceea ce aștept de la o relație?”, a transmis pentru NYT. „Mi-am schimbat modul de comunicare? Mi-am schimbat modul de a-mi regla emoțiile?”.
Apoi gândește-te: Ce s-a schimbat la partenerul tău? Majoritatea cuplurilor pe care psihologa Earnshaw le cunoaște și care s-au reunit cu succes au răspunsuri clare la aceste întrebări.
Ei sunt capabili să spună: „Ei bine, am crescut. Avem locuri de muncă. Ne-am maturizat. Am mers la terapie. Ne-am gândit bine și am avut și alte relații”, a declarat Earnshaw.
Chiar dacă circumstanțele vieții tale sau ale partenerului tău au rămas cam aceleași, este posibil ca fiecare dintre voi să fi crescut emoțional, a subliniat Dr. Bobby. De exemplu, este posibil ca fostul partener să fi urmat o terapie sau să fi reflectat mult asupra propriei persoane, a spus ea. Iar acele informații noi s-ar putea să fi ajutat partenerul să înțeleagă luarea deciziilor problematice în relațiile trecute.
- Cum vom ști dacă acest lucru funcționează?
Înainte de a te scufunda din nou în ceva, vino cu niște repere care te vor ajuta, sau vă vor ajuta, să vă dați seama dacă lucrurile sunt mai bune de ceastă dată, a recomandat Dr. Bobby. Unul dintre repere ar putea fi faptul că nu o să cazi în tipare vechi.
„Prea mulți oameni pierd ani de zile în aceste relații, mergând la același rodeo iar și iar”, a spus Dr. Bobby. „Este ușor să rămâi blocat”.
Terapeuta Earnshaw a spus că ar putea fi de ajutor să te întrebi ceva de genul: Am încredere că, dacă vor apărea din nou aceleași probleme, le voi aborda diferit? Voi vorbi de data aceasta și voi stabili limite mai clare? Voi pleca mai devreme, în loc să lungesc lucrurile?
Dr. Chambers a lucrat cu unele cupluri care au considerat că este util să stabilească un calendar pentru a se reîntâlni cu fostul partener – deși a recunoscut că această abordare nu este pentru toată lumea.
Ei „se gândesc la asta ca la un contract de închiriere”, a explicat pentru New York Times. „Vom încerca asta timp de șase luni. Și la șase luni vom vedea dacă vrem să ne împăcăm”. Uneori o fac. Iar alteori, spune el, își dau seama: „Chiar și cu toate eforturile noastre, se pare că ne lovim din nou de aceleași probleme”.
Lifestyle
Guvernul investește în modernizarea infrastructurii sportive. Constanța și Pitești vor avea stadioane noi, iar în Covasna se va investi într-un patinoar artificial
Premierul Marcel Ciolacu a participat luni, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare pentru realizarea stadioanelor „Gheorghe Hagi” și „Nicolae Dobrin”, dar și a unui patinoar artificial.
Guvernul investește în modernizarea infrastructurii sportive
Obiectivele de infrastructură sportivă se ridică la valoarea totală de peste un miliard de lei. Acestea sunt finanțate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții (CNI).
„Aceste investiţii subliniază angajamentul ferm al Guvernului pe care îl conduc de a sprijini dezvoltarea infrastructurii sportive şi a sportului de masă. Noile baze sportive vor reprezenta locul din care se va putea construi din nou excelenţa sportivă în România. La nivelul Guvernului vom continua să investim în sport şi în infrastructura sportivă, dar vom veni şi cu programe pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos pentru toţi tinerii din România”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat oficial citat de news.ro.
„Cele trei obiective de investiţii vizează dezvoltarea, modernizarea şi alinierea infrastructurii sportive la standarde europene, cu impact major asupra locuitorilor, sportivilor şi suporterilor cluburilor din Constanţa, Piteşti şi Sfântu Gheorghe, dar nu numai! Sportul înseamnă sănătate, disciplină şi echilibru, iar noi încurajăm practicarea sportului şi performanţa! Astfel, Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii, sprijină infrastructura sportivă în toate regiunile României şi în toate ramurile sportive”, a declarat ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veştea.
Constanța și Pitești vor avea stadioane noi, iar în Covasna se va investi într-un patinoar artificial
Prima investiție vizează construirea stadionului „Gheorghe Hagi” în Constanța, care va avea o capacitate de 18.000 de locuri, pe o suprafață de 64.000 mp. Acesta va cuprinde un teren de antrenament pentru fotbal și atltetism (pistă cu 6 culoare) cu o tribună de aproximativ 1.000 de locuri, o clădire de vestiare pentru antrenament și amenajări exterioare. Valoarea totală a contractului se ridică la peste 490 de milioane de lei, iar durata de proiectare și execuție este de 28 de luni.
Al doilea stadion care va fi construit, „Nicolae Dobrin”, este în municipiul Pitești din județul Argeș și va avea o capacitate de 15.200 de locuri și o suprafață de peste 71.000 mp. Pe lângă noul stadion de fotbal se va realiza și Centrul de copii și juniori FC Argeș și vor fi construite spații de antrenament pentru sporturi conexe cum ar fi box, lupte, judo, karate, dar și spații de birouri, de parcare, comerciale și de expunere și zone de alimentație publică. Valoarea acestui contract se ridică la aproximativ 372 de milioane de lei, iar durata de proiectare și execuție este de 43 de luni.
Cele două stadioane vor fi realizate pentru asigurarea cerințelor de clasificare UEFA 4.
Al treilea obiectiv de investiții este un patinoar artificial care va fi construit în municipiul Sfântu Gheorghe din județul Covasna. Acesta va avea o suprafață de peste 12.000 mp și o capacitate de peste 2.100 de locuri în tribune. Patinoarul va fi dotat cu un centru medical și de metodologie sportivă, iar aici se vor putea găzdui competiții naționale și internaționale la standardele cele mai moderne, promovând atât sportul de performanță, cât și cel de masă. Valoarea contractului este de aproximativ 245 de milioane de lei și are o durată de proiectare și execuție de 40 de luni.
La ceremonia de semnare a contractelor de finanţare pentru cele trei obiective de investiţii sportive au participat, alături de premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Dezvoltării Adrian Veştea, vicepremierul Marian Neacşu, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, preşedintele Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Pătraşcoiu, consilierul onorific al premierului Gheorghe Popescu, Gheorghe Hagi, Kelemen Hunor, membru al Parlamentului României, primarul municipiului Piteşti Cristian Gentea, primarul municipiului Constanţa, Virgil Chiţac, primarul oraşului Sfântul Gheorghe, Árpád-András Antal, reprezentanţii firmelor de construcţii care au semnat contractele de realizare a investiţiilor.
Lifestyle
Au fost finalizate pregătirile pentru noua sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”. Ministrul Mediului: „Start la înscrieri din 27 septembrie!”
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat, vineri, că a finalizat pregătirile pentru noua sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”.
Au fost finalizate pregătirile pentru noua sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”
Mircea Fechet a anunțat că pe data de 27 septembrie încep înscrierile pentru persoanele fizice și că în acest an sunt alocate 2 miliarde de lei, iar finanțarea se majorează de la 20.000 de lei la 30.000 de lei pentru fiecare proiect aprobat.
„Casa Verde Fotovoltaice 2024 – START la înscrieri din 27 septembrie! Astăzi am finalizat pregătirile pentru noua sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”. În acest an, alocăm o sumă record de două miliarde de lei şi majorăm finanţarea de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru fiecare proiect aprobat”, a anunțat ministrul pe Facebook.
Astfel, persoanele fizice care vor să își monteze panouri fotovoltaice cu bani de la stat se vor putea înscrie pe site-ul AFM începând cu 27 septembrie.
„Anul acesta înscrierile dintr-o regiune se vor face în câte o zi, pentru că am observat de anul trecut că banii s-au consumat în câteva minute. Estimăm undeva în jur de 67.000 de noi beneficiari, ceea ce înseamnă că vom ajunge la un număr total de aproximativ 200.000 de familii care au avut acces la programul «Casa Verde Fotovoltaice»”, a mai adăugat Mircea Fechet.
Lifestyle
Primul tren electric chinezesc urmează să-și înceapă călătoria pe șinele din România
Primul tren electric chinezesc din România urmează să fie pus în funcțiune pe șinele din țară. Trenul de mare viteză va circula pe rutele București-Brașov-Constanța, iar procesul de certificare și autorizare este aproape finalizat, potrivit antena3.ro.
Primul tren electric chinezesc, pe șinele din România
Anunțul cu privire la trenul electric chinezesc a fost făcut de directorul general Astra Vagoane Călători la Conferința „România, din nou pe șine – Investiții și decizii rapide și eficiente pentru transportul feroviar”.
„Trenul se află în România, din ce știu, el parcurge acel proces de certificare și autorizare, proces care știu că a fost parcurs în procent de aproximativ 80-90%. Urmează apoi acea verificare a normelor naționale, acea compatibilitate cu normele naționale și compatibilitate cu rețeaua. Apoi entitatea va aplica pentru obținerea autorizației de tip care va atesta un nou tip de vehicul și implicit, autorizația pentru punere pe piață”, a spus Marian Mihail Călin, directorul general al Astra Vagoane Călători S.A.
Trenul poate circula cu o viteză maximă de 160 km/h și se ridică la standardele cele mai înalte atunci când vine vorba despre siguranța și confortul pasagerilor, arată sursa citată anterior.
Astra Vagoane a contribuit la modernizarea transportului public din marile orașe, printre care București, Arad și Cluj-Napoca.
-
Business7 luni înainte
Alexandria, al 4-lea cel mai rău oraș în care să trăiești, din toată România
-
Politică9 luni înainte
România ar putea plăti despăgubiri de miliarde din cauza Guvernului Cioloș, care a inclus Roșia Montană în patrimoniul UNESCO
-
Politică2 luni înainte
Proiectul Ralucăi Turcan devine realitate. Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Zeci de mii de sibieni vor beneficia
-
Politică5 luni înainte
Unde sunt parcurile industriale promise de Adrian Gâdea? Nicăieri. Vezi ce s-a ales de promisiunile mincinoase ale conducerii PSD Teleorman