De ce somnul se înrăutățește pe măsură ce îmbătrânim?
Cercetările au descoperit că valoarea somnului devine într-adevăr mai precară pe măsură ce îmbătrânești, dar nu este o soartă cu care trebuie să trăiești toată viața, spun experții.
Oamenii, îmbătrânind, au găsit tot mai greu șansa de a avea un somn odihnitor. Ce se întâmplă de fapt?
Dr. Abhinav Singh, director medical al Indiana Sleep Center și profesor de somn la Marian University College of Osteopathic Medicine, îi place să răspundă la această întrebare printr-o analogie. Gândește-te la capacitatea ta de a dormi ca și cum ar fi o mașină, a spus el. Pe măsură ce îmbătrânește și parcurge mai multe mile, începe să se destrame, are nevoie de mai multe reparații, iar cursa sa devine mai puțin lină. Același lucru se întâmplă și cu somnul.
Cercetătorii au descoperit că valoarea somnului devine mai ruginită odată cu înaintarea în vârstă. Adulților mai în vârstă le ia mai mult timp pentru a adormi, se trezesc mai des pe parcursul nopții și dorm de mai multe ori în timpul zilei, comparativ cu adulții mai tineri. De asemenea, ei petrec mai puțin timp în etapa de somn profund, cea reparatoare, care ajută la creșterea și repararea oaselor și mușchilor, întărește sistemul imunitar și ajută creierul să reorganizeze și să consolideze amintirile, a transmis dr. Singh. Nivelurile tale de melatonina, care joaca un rol important in ciclurile somn-veghe, se strică odată cu vârsta, a relatat pentru NYT.
Nu este, astfel, surprinzător că, experții în domeniu au chestionat peste 9.000 de persoane pornind de la vârsta de 65 de ani, într-un studiu de referință publicat în 1995, descoperind că 57% dintre aceștia au raportat cel puțin o plângere de somn pe parcursul a trei ani. Acestea includ probleme în a adormi sau în a rămâne treaz, trezirea prea devreme, senzația de neliniște și somnul în timpul zilei. Într-un alt studiu, publicat în 2014 , oamenii de știință au descoperit că puțin mai mult de jumătate din cei 6.050 de adulți în vârstă chestionați, au avut unul sau două simptome de insomnie în ultima lună, prezintă aceeași sursă.
Cercetările sugerează că femeile au mai multe șanse decât bărbații să raporteze o calitate mai slabă a somnului. Somnul începe să le evite mai devreme în viață, de obicei, începând cu tranziția la menopauză, care începe între 45 și 55 de ani, potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire.
Ce anume cauzează aceste schimbări?
Adevărul este că nimeni nu știe sigur. „Abia începem să înțelegem de ce se întâmplă toate acestea”, a zis Luis de Lecea, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford.
O explicație ar putea avea de-a face cu procesul de îmbătrânire al creierului. Într-un studiu publicat în februarie, dr. de Lecea și echipa sa au descoperit că un anumit grup de neuroni responsabili de starea de veghe a devenit excesiv de stimulat la șoarecii în vârstă, perturbându-le ciclurile de somn. Schimbarea „probabil se întâmplă și oamenilor”, explică acesta, deoarece partea creierului care reglează somnul la șoareci, numită hipotalamus, este similară cu cea a oamenilor. Cercetătorii au mai descoperit că nucleul suprachiasmatic, o altă regiune a creierului care reglează ritmurile circadiene ale corpului, se deteriorează la șoareci odată cu vârsta. Situația respectivă duce la tulburări de somn, inclusiv la probleme de a adormi la ore regulate.
Anumite schimbări ale stilului de viață pot duce la perturbarea somnului și mai târziu în viață, a spus Adam Spira, profesor și cercetător în domeniul somnului la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Pe măsură ce oamenii se pensionează, zilele lor devin mai puțin structurate, având mai puține rutine. Ei se pot trezi mai târziu sau pot avea un pui de somn în timpul zilei, ceea ce poate îngreuna somnul din timpul nopții, formând un cerc vicios, conform sursei menționate mai sus.
Cercetătorii au descoperit legături între depresie, singurătate, durerea din cauza pierderii unei persoane dragi și somnul de proastă calitate la adulții în vârstă. Într-un alt studiu din 2014 , dr. Spira a concluzionat că adulții în vârstă care se zbat cu anumite activități sau treburi casnice, cum ar fi curățenia, cumpărăturile, întâlnirile cu prietenii sau plimbarea, au avut mai multe șanse să raporteze simptome de insomnie decât adulții în vârstă care au putut duce la final aceste activități.
Pentru femei, bufeurile, transpirațiile nocturne și ratele mai mari de depresie, anxietate și stres (simptome comune ale tranziției la menopauză) sunt corelate cu somnul slab. Dar cercetătorii încă nu sunt siguri de ce aceste simptome de perimenopauză ar putea fi mai severe și mai frecvente la unele femei și cum să le rezolve cel mai bine.
Desigur, anumite afecțiuni medicale care sunt mai răspândite la adulții în vârstă pot să facă ravagii în somn, a spus dr. Singh. Creșterea în greutate, de exemplu, poate ridica riscul de a dezvolta o afecțiune precum apneea în somn, care te poate face să sforăi sau să simți că te sufoci în timp ce dormi. Și medicamentele, cum ar fi diureticele pentru tensiunea arterială, pot afecta și ele somnul, pentru că pot duce la mai multe călătorii la baie.
Ciclul vieții va include nopțile nedormite din cauza vârstei înaintate?
Vestea bună este că aceleași obiceiuri care îmbunătățesc somnul pentru oameni, în general, vor funcționa și pentru adulții în vârstă, conform dr. Spira. Mersul la culcare și trezirea la aceeași oră în fiecare zi, evitarea somnului și a cofeinei de după-amiază, urmarea unei diete sănătoase și sportul regulat, sunt toate activitățile care vă vor ajuta să dormiți, sugerează cercetările. De fapt, un mic studiu publicat în 2022 a constatat că cel puțin 40 de minute de antrenament aerobic sau de rezistență, de patru ori pe săptămână, i-a ajutat pe adulții mai în vârstă să adoarmă mai repede și să doarmă pentru mai mult timp.
Menținerea orelor de masă consistente în fiecare zi poate fi un factor ce echilibrează rutina, care, la rândul său, ajută la reglarea somnului, a sugerat dr. Singh. Și petrecerea timpului afară, în lumina soarelui, susținând menținerea producției de melatonină, reglează ritmul circadian al organismului. Adulții în vârstă care iau medicamente ar trebui să verifice cu medicii lor dacă medicamentele cauzează probleme cu somnul și dacă ar putea exista opțiuni alternative sau o doză diferită, subliniază New York Times.
Lifestyle
Guvernul investește în modernizarea infrastructurii sportive. Constanța și Pitești vor avea stadioane noi, iar în Covasna se va investi într-un patinoar artificial
Premierul Marcel Ciolacu a participat luni, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare pentru realizarea stadioanelor „Gheorghe Hagi” și „Nicolae Dobrin”, dar și a unui patinoar artificial.
Guvernul investește în modernizarea infrastructurii sportive
Obiectivele de infrastructură sportivă se ridică la valoarea totală de peste un miliard de lei. Acestea sunt finanțate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții (CNI).
„Aceste investiţii subliniază angajamentul ferm al Guvernului pe care îl conduc de a sprijini dezvoltarea infrastructurii sportive şi a sportului de masă. Noile baze sportive vor reprezenta locul din care se va putea construi din nou excelenţa sportivă în România. La nivelul Guvernului vom continua să investim în sport şi în infrastructura sportivă, dar vom veni şi cu programe pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos pentru toţi tinerii din România”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat oficial citat de news.ro.
„Cele trei obiective de investiţii vizează dezvoltarea, modernizarea şi alinierea infrastructurii sportive la standarde europene, cu impact major asupra locuitorilor, sportivilor şi suporterilor cluburilor din Constanţa, Piteşti şi Sfântu Gheorghe, dar nu numai! Sportul înseamnă sănătate, disciplină şi echilibru, iar noi încurajăm practicarea sportului şi performanţa! Astfel, Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii, sprijină infrastructura sportivă în toate regiunile României şi în toate ramurile sportive”, a declarat ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veştea.
Constanța și Pitești vor avea stadioane noi, iar în Covasna se va investi într-un patinoar artificial
Prima investiție vizează construirea stadionului „Gheorghe Hagi” în Constanța, care va avea o capacitate de 18.000 de locuri, pe o suprafață de 64.000 mp. Acesta va cuprinde un teren de antrenament pentru fotbal și atltetism (pistă cu 6 culoare) cu o tribună de aproximativ 1.000 de locuri, o clădire de vestiare pentru antrenament și amenajări exterioare. Valoarea totală a contractului se ridică la peste 490 de milioane de lei, iar durata de proiectare și execuție este de 28 de luni.
Al doilea stadion care va fi construit, „Nicolae Dobrin”, este în municipiul Pitești din județul Argeș și va avea o capacitate de 15.200 de locuri și o suprafață de peste 71.000 mp. Pe lângă noul stadion de fotbal se va realiza și Centrul de copii și juniori FC Argeș și vor fi construite spații de antrenament pentru sporturi conexe cum ar fi box, lupte, judo, karate, dar și spații de birouri, de parcare, comerciale și de expunere și zone de alimentație publică. Valoarea acestui contract se ridică la aproximativ 372 de milioane de lei, iar durata de proiectare și execuție este de 43 de luni.
Cele două stadioane vor fi realizate pentru asigurarea cerințelor de clasificare UEFA 4.
Al treilea obiectiv de investiții este un patinoar artificial care va fi construit în municipiul Sfântu Gheorghe din județul Covasna. Acesta va avea o suprafață de peste 12.000 mp și o capacitate de peste 2.100 de locuri în tribune. Patinoarul va fi dotat cu un centru medical și de metodologie sportivă, iar aici se vor putea găzdui competiții naționale și internaționale la standardele cele mai moderne, promovând atât sportul de performanță, cât și cel de masă. Valoarea contractului este de aproximativ 245 de milioane de lei și are o durată de proiectare și execuție de 40 de luni.
La ceremonia de semnare a contractelor de finanţare pentru cele trei obiective de investiţii sportive au participat, alături de premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Dezvoltării Adrian Veştea, vicepremierul Marian Neacşu, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, preşedintele Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Pătraşcoiu, consilierul onorific al premierului Gheorghe Popescu, Gheorghe Hagi, Kelemen Hunor, membru al Parlamentului României, primarul municipiului Piteşti Cristian Gentea, primarul municipiului Constanţa, Virgil Chiţac, primarul oraşului Sfântul Gheorghe, Árpád-András Antal, reprezentanţii firmelor de construcţii care au semnat contractele de realizare a investiţiilor.
Lifestyle
Au fost finalizate pregătirile pentru noua sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”. Ministrul Mediului: „Start la înscrieri din 27 septembrie!”
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat, vineri, că a finalizat pregătirile pentru noua sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”.
Au fost finalizate pregătirile pentru noua sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”
Mircea Fechet a anunțat că pe data de 27 septembrie încep înscrierile pentru persoanele fizice și că în acest an sunt alocate 2 miliarde de lei, iar finanțarea se majorează de la 20.000 de lei la 30.000 de lei pentru fiecare proiect aprobat.
„Casa Verde Fotovoltaice 2024 – START la înscrieri din 27 septembrie! Astăzi am finalizat pregătirile pentru noua sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”. În acest an, alocăm o sumă record de două miliarde de lei şi majorăm finanţarea de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru fiecare proiect aprobat”, a anunțat ministrul pe Facebook.
Astfel, persoanele fizice care vor să își monteze panouri fotovoltaice cu bani de la stat se vor putea înscrie pe site-ul AFM începând cu 27 septembrie.
„Anul acesta înscrierile dintr-o regiune se vor face în câte o zi, pentru că am observat de anul trecut că banii s-au consumat în câteva minute. Estimăm undeva în jur de 67.000 de noi beneficiari, ceea ce înseamnă că vom ajunge la un număr total de aproximativ 200.000 de familii care au avut acces la programul «Casa Verde Fotovoltaice»”, a mai adăugat Mircea Fechet.
Lifestyle
Primul tren electric chinezesc urmează să-și înceapă călătoria pe șinele din România
Primul tren electric chinezesc din România urmează să fie pus în funcțiune pe șinele din țară. Trenul de mare viteză va circula pe rutele București-Brașov-Constanța, iar procesul de certificare și autorizare este aproape finalizat, potrivit antena3.ro.
Primul tren electric chinezesc, pe șinele din România
Anunțul cu privire la trenul electric chinezesc a fost făcut de directorul general Astra Vagoane Călători la Conferința „România, din nou pe șine – Investiții și decizii rapide și eficiente pentru transportul feroviar”.
„Trenul se află în România, din ce știu, el parcurge acel proces de certificare și autorizare, proces care știu că a fost parcurs în procent de aproximativ 80-90%. Urmează apoi acea verificare a normelor naționale, acea compatibilitate cu normele naționale și compatibilitate cu rețeaua. Apoi entitatea va aplica pentru obținerea autorizației de tip care va atesta un nou tip de vehicul și implicit, autorizația pentru punere pe piață”, a spus Marian Mihail Călin, directorul general al Astra Vagoane Călători S.A.
Trenul poate circula cu o viteză maximă de 160 km/h și se ridică la standardele cele mai înalte atunci când vine vorba despre siguranța și confortul pasagerilor, arată sursa citată anterior.
Astra Vagoane a contribuit la modernizarea transportului public din marile orașe, printre care București, Arad și Cluj-Napoca.
-
Lifestyle3 ani înainte
Minimalismul, noul stil de viață care cucerește planeta. Discret, este adoptat de tot mai mulți români cu bani
-
Politică3 ani înainte
Florin Cîțu va câștiga detașat confruntarea cu Ludovic Orban. Iată si de ce
-
Lifestyle3 ani înainte
Un sfat vital din partea medicilor: pentru o viață sănătoasă, dormiți mai mult de 6 ore pe noapte
-
Lifestyle3 ani înainte
În sfârșit te întorci la birou. Cum te vei îmbrăca?