Connect with us

Lifestyle

Femeile au mai puține orgasme decât bărbații, indiferent de vârstă, arată un studiu recent

Publicat cu

pe

Un nou studiu sugerează că femeile încă au mai puține orgasme în timpul sexului decât bărbații, chiar și cu vârsta și experiența.

Cercetătorii și terapeuții sexuali știu de mult timp că femeile din relațiile heterosexuale tind să aibă mai puține orgasme decât bărbații. Un nou studiu de amploare sugerează că această lipsă persistă – și nu se îmbunătățește odată cu vârsta.

Cifrele despre lipsa orgasmului pentru femei

Cercetarea, publicată recent în revista „Sexual Medicine”, a constatat că, la toate vârstele, bărbații din toate orientările sexuale au raportat rate mai mari de orgasm în timpul sexului – de la 70% la 85% – comparativ cu 46% -58% pentru femei. Femeile lesbiene și bisexuale cu vârste cuprinse între 35 și 49 de ani au raportat rate mai mari de orgasm decât femeile heterosexuale.

Analiza a inclus date din opt sondaje „Singles in America”, care sunt finanțate și realizate anual de Match.com în colaborare cu Institutul Kinsey, programul de cercetare a sexualității și relațiilor de la Universitatea Indiana. Eșantionul a inclus mai mult de 24.000 de americani singuri cu vârste cuprinse între 18 și 100 de ani, prezintă The New York Times.

Cercetătorii au fost interesați în special de întrebarea dacă ratele orgasmului variază în funcție de vârstă. Amanda Gesselman, cercetător științific în cadrul Institutului Kinsey și autor principal al studiului, a crezut că echipa ar putea găsi dovezi despre faptul că diferența de orgasm se micșorează pe măsură ce femeile își dezvoltă încrederea în ele și învață ce le place (și, poate, partenerii lor își dezvoltă abilitățile pentru a le ajuta să le satisfacă).

Cu toate acestea, în timp ce bărbații gay și bisexuali mai în vârstă și femeile lesbiene au avut rate mai mari de orgasm, „nu am văzut într-adevăr dovezi ale reducerii lipsei de orgasm în general”, a spus ea, adăugând că speră ca studiile viitoare să exploreze în continuare legătura dintre vârstă și orgasm.

„Noi într-adevăr, ca societate, prioritizăm plăcerea bărbaților și subestimăm plăcerea sexuală a femeilor”, a spus Dr. Gesselman. „Și cred că acest lucru contribuie la disparități consistente”.

Limitările studiului despre orgasm

Emily Nagoski, un educator sexual și autor al cărții „Come Together” – care nu a lucrat la noul studiu – a declarat că o limitare a studiului a fost faptul că în sondaj era regăsită întrebarea: „Atunci când aveți relații sexuale în general, ce procent din timp aveți un orgasm?” Dar nu a oferit o definiție mai specifică a ceea ce înseamnă „raport sexual”.

Cercetările arată că majoritatea femeilor au nevoie de o anumită formă de stimulare a clitorisului pentru a avea orgasm. Deci, dacă femeile heterosexuale au definit „actul sexual” ca fiind doar penetrarea vaginală, este logic să existe o lipsă semnificativă în ceea ce privește ratele orgasmului, citează NYT.

O întrebare mai revelatoare ar putea fi: „Ce procent din sexul pe care îl aveți vă place?” a spus Dr. Nagoski. „Orgasmul nu este măsura unei întâlniri sexuale. Plăcerea este măsura unei întâlniri sexuale”.

În cele din urmă, ceea ce contează este ca oamenii să petreacă timp pentru a-și da seama ce face o înteracțiune sexuală satisfăcătoare pentru ei – care adesea include lucruri precum conectarea, încrederea și confortul, a declarat Kristen Mark, profesor la Institutul Eli Coleman pentru Sănătate Sexuală și de Gen, de la Universitatea din Minnesota.

„Există atât de multe modalități de a experimenta plăcerea sexuală, astfel încât este important să nu echivalăm diferența de orgasm cu o diferență de plăcere”, a adăugat sursa menționată mai sus.

Dr. Mark a spus că acest lucru poate fi valabil mai ales, mai târziu în viață, când factori precum schimbările hormonale care apar în timpul menopauzei, problemele erectile ale partenerului sau alte probleme de sănătate pot face dificil, pentru femei, orgasmul fiabil în timpul sexului – dar s-ar putea să se bucure în continuare de actul sexual pe care îl au.

Cum arată progresul

În același timp în care cercetătorii și experții în domeniul relațiilor sexule fac apel la o înțelegere mai nuanțată a ceea ce face o interacțiune sexuală să fie „de succes”, aceștia își exprimă frustrarea față de femeile heterosexuale, de toate vârstele, care încă nu au la fel de multe orgasme ca partenerii lor.

Laurie Mintz, profesor de psihologie la Universitatea din Florida și autor al cărții „Becoming Cliterate: Why Orgasm Equality Matters – and How to Get It”, a declarat că rezultatele studiului subliniază necesitatea unei educații sexuale complete. Dar acest lucru nu este suficient.

Femeile trebuie să își dea seama ce le face plăcere și apoi să se simtă încrezătoare și confortabile să le comunice partenerilor lor, a spus Dr. Mintz. Situația necesită o atitudine care să transmită „merit plăcerea la fel de mult ca partenerul meu”, a adăugat ea – și necesită, de asemenea, un partener receptiv și deschis. Dr. Mintz a recunoscut că ambele sunt mai ușor de spus decât de făcut, numind deficitul de orgasm un produs secundar „insidios” al atitudinilor patriarhale față de actul sexual.

Dr. Mark a adăugat că femeile care nu reușesc să atingă orgasmul sau care pur și simplu nu au relații intime în condiții care să le facă să se simtă bine pot discuta cu medicul lor de familie, deși inițierea discuțiilor despre sănătatea sexuală tinde să cadă în sarcina pacienților și nu în cea a cadrelor medicale. Ea a recunoscut, de asemenea, că majoritatea medicilor primesc puțină formare în domeniul sănătății sexuale. Totuși, „este de datoria lor să știe unde vă aflați și să vă găsească resursele de care aveți nevoie”, a spus Dr. Mark. De exemplu, probleme precum uscăciunea în zona intimă și durerea în timpul sexului după menopauză – care pot duce la lipsa orgasmelor – sunt tratabile.

Dar ea și alți experți în sănătate sexuală au subliniat că există probleme mai mari în joc. Ideea persistentă că plăcerea sexuală a femeilor este cumva secundară.

„Poate fi rezolvat”, a spus Dr. Mintz. „Va fi nevoie de educație, de împuternicire, de acceptarea vibratoarelor și a lubrifianților, de utilizarea cuvântului «clitoris» – și de toate acestea”.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lifestyle

Primăria Alba Iulia suspendă taxa de promovare turistică

Publicat cu

pe

Consiliul Local Alba Iulia a decis, prin vot, suspendarea taxei de promovare turistică plătită de turiștii care se cazează în municipiu. Solicitarea suspendării taxei a fost făcută de hotelieri, care au invocat lipsa turiștilor.

Primăria Alba Iulia suspendă taxa de promovare turistică

În scrisoarea adresată municipalităţii, operatorii din turism au argumentat că unităţile administrativ-teritoriale care au renunţat la această taxă au înregistrat creşteri ale cifrelor turiştilor, iar acolo unde taxa există este considerabil mai mică.

„Având în vedere numărul scăzut de turişti din oraş, considerăm că taxa de promovare turistică este nejustificată şi face un contraserviciu turismului din oraş. Turismul în Alba Iulia şi în judeţul Alba a scăzut, iar datele vorbesc de la sine. Judeţul Alba este codaş la turism în regiunea Centru: doar 22% dintre locurile de cazare, ocupate în iunie 2024. Pe lângă aceste date statistice, scăderea turismului este remarcată cu uşurinţă de către noi, toţi cei care activăm în această industrie: hoteluri, restaurante sau ghizi turistici. O cauză a acestei diminuări a numărului de turişti este tocmai taxa turistică. Chiar dacă aparent este o valoare mică, ea creează frustrare pentru turişti, fiind colectată şi evidenţiată diferit pe facturi sau pe contracte (are o cotă de TVA diferită)”, transmiteau hotelierii din Alba Iulia reprezentanţilor administraţiei locale într-o scrisoare din luna august a acestui an, potrivit news.ro.

Conform unei hotărâri a Consiliului Local Alba Iulia adoptată în anul 2020, taxa de promovare turistică era de 5,20 lei/persoană/noapte şi trebuia plătită de turiştii în vârstă de peste 12 ani.

Hotelierii au argumentat că această taxă există în oraşele turistice cu tradiţie, unde sunt prea mulţi turişti, dar chiar şi în aceste destinaţii turistice cuantumul taxei de promovare este şi cu 80% mic decât la Alba Iulia, fiind, de exemplu, de 1 leu/persoană/noapte la Braşov şi 1% din costul cazării fără TVA la Cluj-Napoca sau Deva.

Ei au mai argumentat că acolo unde autorităţile au renunţat la taxa de promovare turistică, gradul de ocupare a spaţiilor de cazare a crescut.

Citește mai departe

Internațional

Casa din filmul „Home Alone” a fost vândută de Crăciun

Publicat cu

pe

Casa din filmul „Home Alone” a fost cumpărată la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare, potrivit USA Today, citat de news.ro.

Casa din filmul „Home Alone” și-a găsit cumpărător de Crăciun

Casa cu 5 dormitoare și 6 băi este situată în Winnetka, Illinois, a fost scoasă la vânzare la 5,25 milioane de dolari la sfârșitul lunii mai, conform listei Zillow.

Exteriorul casei a fost folosit ca locuință a familiei McCallister atât în filmul de Crăciun din 1990, „Home Alone”, cât și în continuarea acestuia din anul 1992, „Home Alone 2: Lost in New York”.

Celebra casă din „Home Alone” s-a bucurat de atenție la scurt timp după ce a fost listată. Totodată, agenții Coldwell Banker Realty au primit primele oferte la mai puțin de o săptămână după ce a fost listată.

Macaulay Culkin, actorul care l-a interpretat pe Kevin McCallister în cele două filme, a declarat că s-a gândit să cumpere casa atunci când a fost scoasă la vânzare.

„M-am gândit o clipă să o cumpăr – doar pentru amuzament”, a declarat el pentru Entertainment Weekly la începutul acestei luni.

Casa a fost construită în 1921 şi are peste 9.000 de metri pătraţi. De asemenea, are patru şeminee, două spălătorii, două jacuzzi, bar, un spaţiu de recreere, o sală de gimnastică, o sală de cinema privată şi un teren de sport acoperit.

Citește mai departe

Lifestyle

David Popovici este nominalizat pentru titlul de cel mai bun înotător european al anului. Constantin Popovici și Cătălin Preda sunt nominalizați la high diving

Publicat cu

pe

Federația Europeană de Natație (LEN) a anunțat nominalizările pentru premiile acordate celor mai buni sportivi din 2024.

David Popovici este nominalizat pentru „Cel mai bun înotător european al anului”, iar Constantin Popovici și Cătălin Preda.

David Popovici, nominalizat drept „Cel mai bun înotător european al anului”

Nominalizarea lui David Popovici drept „Cel mai bun înotător european al anului” vine după ce în acest an a câștigat, la Jocurile Olimpice de la Paris, medalia de aur la înot – 200 m liber și bronzul la înot – 100 m liber.

Alte nominalizări sunt:

Daniel Wiffen (Irlanda)
O medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Paris, 1x bronz la Jocurile Olimpice de la Paris; 2x aur la Mondiale acvatice; record olimpic şi record european la 800 m liber.

Kristof Milak (Ungaria)

1x aur Jocurile Olimpice de la Paris, 1x argint Jocurile Olimpice de la Paris; 2x aur European Aquatics.

Leon Marchand (Franţa)

4x aur la Jocurile Olimpice de la Paris, 1x bronz la Jocurile Olimpice de la Paris; 4x recorduri olimpice; 2x recorduri europene.

Thomas Ceccon (Italia)

1x aur la Jocurile Olimpice de la Paris, 1x bronz la Jocurile Olimpice de la Paris.

La feminin, nominalizatele sunt Anastasia Gorbenko (Israel), Anastasiya Kirpichnikova (Franţa), Isabel Gose (Germania), Sarah Sjöström (Suedia) şi Tes Schouten (Ţările de Jos).

La high dving, la masculin, nominalizaţii sunt:

Aiden Heslop (Marea Britanie)

1x aur la Mondiale acvatice, 1x bronz la Cupa Mondială.

Carlos Gimeno (Spania)

Locul 7 la Mondiale, locul 5 la Cupa Mondială.

Cătălin-Petru Preda (România)

1x bronz mondial.

Constantin Popovici (România)

Locul 8 mondial; 1x aur la Cupa Mondială.

Gary Hunt (Franţa)

1x argint mondial.

Fanii pot vota pe site-ul https://www.len.eu/ până la 31 decembrie.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare