Connect with us

Publicat cu

pe

Gheorghe Piperea a desființat, într-o postare pe Facebook, initțativa propagandistică a USR referitoare la directiva europeană care obligă marile companii să respecte drepturile omului și mediul înconjurător.

“În presa noastră s-a discutat zilele trecute despre o Directivă a UE cu privire la corporațiile care încalcă drepturile omului, regulile anti-corupție și obligațiile de mediu. 

Numai că discuțiile au fost incidentale și reactive – un europarlamentar a prezentat Directiva ca fiind instrumentul legal care ne va scăpa de tăierile ilegale de păduri, indicând și suspectul de serviciu, adică firma austriacă Sweighover – a se vedea linkul din primul comentariu. 

Am fost aseară la A3 și am arătat că e vorba de un act tipic de propagandă neo-marxistă și o acțiune de camuflare a intenției reale a acestei directive. 

Ca să înțelegem contextul directivei: Parlamentul European este și azi în epicentrul unui cutremurător scandal de corupție declanșat prin arestarea unor politicieni și a unor oengiști care au luat mită și au comis trafic de influență în favoarea Qatarului, pentru facilitarea organizării unui campionat mondial de fotbal în … decembrie 2022, în preajma Crăciunului. Au fost implicate și corporații europene, la loc de “cinste” fiind Lafarge – Holcim, acuzată de crime contra umanității în Franța (pentru susținerea dictaturii siriene și pentru afaceri cu organizația teroristă ISIS/Daesh – ba chiar taxe de protecție plătite liderilor acestei organizațiu). Acel campionat de fotbal a costat 200 de miliarde de dolari, din care partea leului a fost acaparată de corporațiile europene, care nu s-au simțit deloc deranjate că lucrările s-au făcut cu munca unor sclavi aduși în Qatar din India, Bangladesh, Sri Lanka, Indonezia sau Filipine, dar s-au considerat foarte deranjate că nu se poartă mască pe stadion, că nu se permite propaganda cur-cubeică și că nu de poate bea bere pe și în jurul stadionului. 

Propaganda de care zic a folosit tactica loviturii contra suspectului de serviciu, pentru a-i camufla pe adevărații vinovați și pentru a ascunde adevărul crimelor contra umanității și contra drepturilor omului comise de corporații. 

Aceea corporație austriacă, în ciuda stigmatului de care încă mai “beneficiază”, nu prea mai poate fi ținta acestei directive, pentru că aproape a părăsit România – a vândut unor nemți fabrica de la Sebeș, a închis fabrica de la Rădăuți și a redus la minim activitatea fabricii de la Reci. 

Rămân în industrie cei care cu adevărat taie ilegal păduri, fără monitorizare. Români și străini deopotrivă. Parlamentari, notabilități locale, sinecuriști din instituțiile cu atribuții de mediu, din regii autonome, polițiști, primari. Toți cei care ar ucide pentru a nu li se lua “dreptul” de a distruge pădure (vezi serialul Atentatul de la Valea Seacă, pe cotidianul). Pe ăștia “lumea bună”, neo-marxistă, foarte preocupată de soarta gândacului de autostradă, nu îi vede, nu îi aude. 

Directiva de care vorbim are ca țință corporațiile care încalcă drepturile omului și comit crime contra umanității prin filialele lor din străinătatea săracă.

Corporațiile vestice practică economia de extracție și spoliere în străinătatea săracă, fiind regi locali prin filialele locale, până când sunt prinse că ucid, pun oameni în stare de sclavie, utilizează în mod odios munca unor copii de 10 ani, poluează și îmbolnăvesc în masă, direct sau experimental, prin tehnologiile genetice și medicamentele noi, netestate în Occident, distrug fauna oceanică sau pădurile tropicale și manipulează în favoarea lor politicile corupte și războaiele din colonii. 

Respectivele filiale locale coloniale sunt, uneori, închise, iar șefii locali sunt pedepsiți. Dar nu și societățile – mamă sau stăpânii acestora. Amenzile rare care sunt aplicate, totuși, societăților – mamă, se regăsesc în prețuri și tarife, pe care le plătim noi, inconștienți, fără să băgăm de seamă că favorizăm infractori și le asigurăm dăinuirea cumpărându-le mereu produsele și serviciile. 

Toate aceste nelegiuiri sunt acoperite savant de auditori, consultanți, lobby-iști, influenceri, magistrați – activiști, politicieni năimiți și compradores, toți îmbogățiți din privilegiul de a da ștaif afacerilor unor infractori prea mari pentru a fi lăsați să falimenteze. 

Este un imperiu al rușinii și dezonoarei care își camuflează putoarea cu Chanel no. 5. 

Băncile participă intens la acest circuit al spălării crimelor contra umanității comise de corporații în străinătatea săracă sau colonială. Băncile finanțează producția și exportul de armament către țările dictatoriale sau autoritar – militariste, exploatațiile miniere cu cianură, biolaboratoarele și medicamentele experimentale nocive, pescuitul oceanic distrugător al faunei și al coralilor, exploatarea minorilor etc.

Ce intenționează, de fapt, să impună această directivă?

Fix ceea ce lipsește acum: sancționarea societății – mamă, a directorilor, auditorilor, consultanților și politicienilor năimiți, precum și a băncilor care le susțin cu finanțare.

Corporațiile cu cifre de afaceri peste 100 de milioane de euro și cu filiale în străinătate vor fi special monitorizate din perspectiva încălcării drepturilor omului și a obligațiilor de mediu. Băncile vor îngheța relațiile cu corporațiile suspecte și chiar le vor înceta, în caz de sancțiune aplicată de autorități.

Notă: din păcate, în loc ca acest tip de atribuție să fie pus în competența Avocatului Poporului, va fi încredințată Consiliului Concurenței (care, în România, este excesiv de pro-corporații și pro-bănci). Dar Avocatul Poporului va putea sesiza Consiliul cu cereri de constatare a încălcării drepturilor omului, în urma unor anchete proprii. La fel, ANPC va putea sesiza Consiliul cu încălcări ale drepturilor consumatorilor. 

Iată un adevăr pe care nu îl spun propagandiștii de genul euro-parlamentarului din linkul din primul comentariu: corporațiile și stăpânii lor vor deveni suspecți, la fel cum (total antidemocratic) am devenit suspecți noi toți, cetățenii de rând, ca urmare la legilor de prevenție a spălării banilor și a finanțării terorismului și ca urmare a plandemiei.”, a scris Piperea pe Facebook.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Business

Alexandria, locul 2 în topul reședințelor de județ cu cea mai mare pierdere a puterii de cumpărare

Publicat cu

pe

Potrivit Institutului Național de Statistica, Alexandria ocupă locul 2 în topul reședințelor de județ cu cea mai mare scădere a puterii de cumpărare, iar această situație are consecințe grave pentru locuitorii săi.

Din cauza lipsei de interes a administrației locale, condusa de PSD, alexăndrenii au de suferit. Incapacitatea de a atrage investitori a condus, inveitabil, la salarii mici, care nu țin pasul cu scumpirile.

Unul dintre indicatorii cheie ai acestei probleme este pierderea în capacitatea de a cumpăra alimente de bază. Statisticile arată că pentru fiecare sută de lei, locuitorii din Alexandria pierd patru coșuri de alimente medii. Coșul mediu alimentar, care include zece alimente de bază pentru o alimentație sănătoasă – cartofi, fasole uscată, morcovi, mere, lapte, ceapă, brânză de oaie, ouă, usturoi și miere de albine – a devenit din ce în ce mai inaccesibil pentru mulți alexăndreni.

Această creștere drastică a prețurilor a lovit puternic buzunarele locuitorilor din Alexandria, care se confruntă deja cu venituri modeste.

Așa cum atrăgea atenția și Daniel Constantin, președintele PNL Teleorman, într-o postare pe pagina lui de social media, județul ocupă ultimul loc din România în ceea ce privește nivelul salariului mediu

Comparând datele din ianuarie 2021 cu cele din ianuarie 2024, este evident că, în ciuda eforturilor lor de a economisi și de a gestiona bugetele cu atenție, locuitorii orașului pot cumpăra cu patru coșuri de alimente mai puțin pentru fiecare sută de lei cheltuit.

Constanța și Satu Mare stau cel mai bine la capitolul pierderii puterii de cumpărare. În cele două orașe locuitorii au pierdut un singur coș alimentar format din cele 10 produse la fiecare sută de lei.

Citește mai departe

Business

Situație revoltătoare în energie. ANRE nu dă doi bani pe investițiile necesare ca rețelele electrice să nu pice

Publicat cu

pe

ANRE a pus luni in dezbatere publica proiectul de metodologie de stabilire a noilor tarife reglementate de distribuție a energiei electrice, care ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie.

Agenția de reglementare ezită în continuare să crească tarifele de distribuție și să recunoască cheltuielile cu investițiile făcute de companiile din energie, în contextul în care multe dintre rețelele de transport și distribuție de energie electrică din Romania nu mai pot funcționa în configurația de acum 40 de ani și au nevoie acută de modernizare.

De exemplu, creșterile de costuri cu investițiile în rețele nu pot fi recunoscute nici măcar cu echivalentul ratei inflației. De asemenea, Nu sunt recunoscute investițiile în mașini, clădiri sau aplicații IT.

Fără a stimula investițiile în infrastructura de transport, România riscă să rămână cu o rețea nemodernizată, neadaptată provocărilor tot mai mari, inclusiv celor generate de războiului de lângă frontieră. În plus, statul aprobă proiecte de energie eoliană în Marea Neagră, dar poate fi introdusa energia în sistemul național prin rețele vechi, nemodernizate dinainte de Revoluție?

Consecința pe termen mediu de lung? Vom avea de suferit cu toții, fie că suntem consumatori casnici sau industriali. Ne putem aștepta de la pene de curent mai dese și mai lungi, până la imposibilitatea de a ne monta panouri fotovoltaice pe case sau de a porni centrala!

Statul pune în pericol dezvoltarea rețelei de electricitate în România și ignoră total faptul că o rețea națională modernizată va duce, pe termen mediu și lung, la reducerea sustenabila a costurilor pentru consumatori, un obiectiv asumat de autorități, și va putea să susțină, în viitor creșterea consumului de energie.

O întrebare în loc de concluzie: a abandonat oare România orice așteptare de a fi un pol energetic important în Europa Centrala și de Est, de a fi  jucătorul cheie în tranzitul energiei electrice în zonă?

Citește mai departe

Business

Alexandria, al 4-lea cel mai rău oraș în care să trăiești, din toată România

Publicat cu

pe

Nu este de mirare că tinerii vor să fugă din orașul care bate pasul pe loc. Reședința de județ a Teleormanului a ajuns, din perspectiva condițiilor de viață, pe locul 4 al celor mai slab cotate orașe din țară, potrivit clasamentului publicat de cotidianul Adevarul.

In fruntea clasamentului se afla orase unde au fost create parcuri largi, drumuri si parcari moderne si unde locuintele au preturi pe care angajatii si le pot permite, pentru ca salariile sunt mari.

Cu un scor de 63.9, Alexandria se străduiește să ascundă sub preș frământările locuitorilor sai: traficul infernal, infrastructura veche și sufocantă, aerul viciat și prețurile imobiliare ce par a fi o glumă de prost gust.

În antiteză, conform aceluiași indice, în fruntea topului celor mai bine cotate orașe pe primele 5 poziții se află Sibiu, Brașov, Arad, Râmnicu-Vâlcea și Cluj-Napoca.

Indicele T.R.A.I. este un instrument inovator, ce calculează bunăstarea unui oraș/cartier pe baza mediei a patru subindici:

– Trafic – Afișează date precise despre circulația rutieră și viteza de deplasare, în raport cu viteza maximă legală admisă în zonă. Cu cât             scorul se apropie de 100, cu atât traficul este mai redus în oraș;
– Repere – Ia în calcul numărul total de magazine, supermarketuri, baruri și restaurante, grădinițe, școli, parcuri, locuri de joacă, facilități medicale și mijloace de transport în comun disponibile în oraș. Cu cât scorul este mai aproape de 100, cu atât zona are mai multe puncte de interes pe metru pătrat;
– Aer – Monitorizează constant calitatea aerului pe baza indicatorilor de poluare: particule în suspensie, oxizi de azot, O3, SO2, CO, temperatură, presiune atmosferică, umiditate și vânt. Cu cât scorul este mai ridicat și se apropie de 100, cu atât te bucuri de un aer mai curat în oraș;
– Imobiliare – Calculează costul mediu pe metru pătrat al locuințelor din oraș ales, raportat la media prețurilor imobiliare la nivel național. Cu cât scorul se apropie de 100, cu atât locuințele din oraș au prețuri mai ridicate pentru cumpărare. Cu cât scorul T.R.A.I. se apropie de 100, cu atât este mai ridicat nivel de trai din zonă.
Cu un scor de 67,2, Alexandria se poziționează în topul celor mai slab cotate orașe și la Vocea Cartierelor.

Ce înseamnă Vocea Cartierelor? Părerile oamenilor despre viața din cartierele în care locuiesc raportat la 13 criterii de evaluare, respectiv:

  • Siguranța – nivelul de siguranță resimțit de locuitori în oraș/cartier;
  • Curățenia – nivelul de curățenie de pe străzile orașului/cartierului și din locurile principale ale acestuia;
  • Parcările – nivelul de ușurință cu care se găsesc locuri libere de parcare;
  • Transportul în comun – ușurința deplasării de la un punct la altul, cu transportul în comun;
  • Pistele de biciclete – frecvența pistelor de biciclete existente în oraș;
  • Zgomot – nivelul de zgomot din oraș, cu cât scorul este mai mare, cu atât nivelul de zgomot este mai mare;
  • Apa curentă – cu cât scorul este mai ridicat, cu atât nu există griji în legătură cu furnizarea apei;
  • Salubrizarea – date locale legate de sistemele de salubrizare din cartiere;
  • Gazul – cu cât scorul crește, cu atât probabilitatea de a întâmpina probleme cu sistemul de gaze scade;
  • Canalizarea – un scor ridicat înseamnă un sistem de canalizare funcțional;
  • Încălzirea – cu cât scorul este mai mare, cu atât sistemul termic funcționează cum trebuie;
  • Gradul de mulțumire – cu cât scorul este mai ridicat, cu atât gradul de mulțumire este mai mare;
  • Costul general al vieții – cu cât scorul este mai mare, cu atât mersul la piață sau la restaurant este accesibil.

În umbra cifrelor și statisticii, se află vocile umane – voci ce reflectă o realitate mai dură. Curățenia, parcările, pistele de biciclete, zgomotul și costul general al vieții – toate acestea sunt criteriile suferinței tăcute și ale dorinței de schimbare.

Poziționarea pe locul 4 în topul celor mai slab cotate orașe trebuie să fie un strigăt de alarmă pentru alexăndreni.

Alexandria este astazi orasul condamnat la subdezvoltare de o administratie locala incompetenta care isi urmareste doar propriul interes.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare