
Să râdem cu Dan Barna. Acum vrea o campanie “civilizată”
Deși filialele USR PLUS lansează valuri de atacuri la adresa PNL, preşedintele USR, Dan Barna, a făcut apel, miercuri, la o campanie electorală civilizată, atât pentru actualele alegeri locale, cât şi pentru cele parlamentare.
„Încep prin a face apel la o campanie civilizată, nu numai în următoarele 10 zile, ci şi în cea care va urma. Pentru că, din păcate, ceea ce vedem în ultima perioadă şi, de fapt, în aproape întreaga campanie, vedem mesaje care nu fac decât să rişte să ţină oamenii acasă. Dacă se continuă cu dezinformarea, cu minciuna, cu tot acest circ pe care PSD îl furnizează românilor şi în Bucureşti, dar şi în întreaga ţară, riscăm să ţinem oamenii acasă şi să avem una dintre cele mai mici şi mai nesemnificative participări la vot”, a declarat Barna, într-o conferinţă de presă, la sediul USR PLUS, citat de Agerpres.
El a spus că miza acestor alegeri pentru România este una foarte importantă în contextul crizei sanitare şi a celor patru ani care vor urma, pentru a se putea face o guvernare de calitate, iar oamenii trebuie să iasă să voteze.
„Din păcate, pe componenta de dezbateri, această campanie pentru locale este cea mai joasă şi mai jenantă campanie pentru alegerile locale din ultimii 30 de ani. În schimb, primim minciuni, manipulare, campanii de presă gândite pentru a denigra. E timpul să revenim la o campanie faţă de oameni, pentru că, dacă ne uităm la ceea ce a furnizat PSD la această campanie electorală, vedem că pare că o campanie electorală pentru locale, pentru ceea ce înseamnă interesul cel mai intim, cel mai apropiat al cetăţenilor, n-are nicio legătură cu aceştia”, a explicat liderul USR.
Filialele USR PLUS au lansat în ultimele săptămâni valuri de atacuri murdare la adresa PNL și a candidaților acestui partid.
Fostul prim ministru susținut de PNL, Dacian Cioloș, a lansat atacuri a adresa Guvernului PNL și a ministrului educației, Monica Anisie, desi aceasta îi fusese acestuia secretar de stat chiar în propriul guvern din 2016.
Atacurile USR PLUS la adresa PNL au venit desi la București, PNL îl susține la funcția de primar al Capitalei pe fostul lider al USR, Nicușor Dan.
Politică
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, dezvăluie dimensiunea tragediei sociale din România: 170 000 de persoane primesc venit minim garantat, cu care hrănesc 413 000 de persoane

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a dezvăluit, într-o postare pe pagina de Facebook, numărul total al beneficiarilor reali ai venitului minim.
Astfel, aceștia sunt în număr de peste 413 000, din care 257 000 sunt adulți, dintre care 120 000 sunt persoane apte de muncă, 32 000 au vârsta peste 65 de ani și 156 000 sunt copii, iar dintre aceștia 55 000 au vârsta sub 7 ani.
Ministerul va începe o campanie națională de evaluare a beneficiilor de asistență socială, cu obiectivul de a sprijini persoanele apte muncă să își găsească un loc de muncă și, pe de altă parte, să ajute suplimentar copiii și bătrânii.
Cei apți de muncă beneficiari de venit minim dar care nu au încă un loc de muncă vor fi solicitați să depună muncă pentru comunitatea locală.
Evaluarea beneficiarilor de venit minim, obligatorie prin lege la fiecare 6 luni, nu a mai fost făcută în România de 2 ani.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale a rugat echipele care vor face evaluarea pe teren să aibă o abordare “empatică”, pentru că multe dintre familiile beneficiare de ajutor social se confruntă cu situații dramatice.
Raluca Turcan a mai spus că din moment ce 30% din locurile de muncă existente la nivel național sunt pentru necalificați, obiectivul este oferirea de sprijin pentru obținerea unei calificări prin acces la cursuri de formare.
“Un loc de muncă înseamnă la vârsta activă, un salariu și la bătrânețe, o pensie – adică un nivel de trai mai bun decât cel oferit de ajutorul social”, a mai spus ministrul muncii și protecției sociale.
“O astfel de evaluare națională va asigura premisele unei mai bune calibrări a efortului de ajutor social al statului și va permite identificarea acelor mecanisme care și-au atins limitele și care necesită adaptări pentru a deveni utile unui număr cât mai mare de persoane vulnerabile”, a mai spus Raluca Turcan.
Politică
Bode joacă tare pentru a opri răfuielile din MAI! A preluat controlul

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat marți seară la B1 Tv că a preluat de la secretarul de stat Bogdan Despescu, atribuțiile privind coordonarea Direcției Generale de Protecție Internă (serviciul secret al MAI), Direcției Generale Anticorupție (DGA), Corpului de Control al MAI, Direcției de audit a ministerului și Direcției de Comunicare.
Bode pare decis să oprească haosul din MAI în care diverse grupări se sabotează reciproc și a explicat că a preluat în coordonare aceste structuri întrucât ministrul este responsabil de ”asigurarea politicilor Guvernului în domeniul Afacerilor Interne”.
El a precizat că nu întâmplător a preluat aceste atribuții în contextul acuzațiilor lansate de șeful Poliției din Centrul Vechi al Capitalei, Cristian Ghica, privind filajul unor structuri MAI la adresa celor 4 procurori de la Parchetul Capitalei și a adjunctului Poliției Capitalei, Radu Gavriș, surprinși bând o bere pe terasa Hanului Manuc.
Ministrul Lucian Bode a precizat că nu crede sub nicio formă că structuri MAI au putut face așa ceva, însă a precizat că a cerut un raport în acest sens și că, inclusiv luările de poziție pe Facebook ale polițistului Ghica vor fi cercetate.
”Nu cred ca vreo instituție a statului român, că vorbim de DGPI, că vorbim de DOS, nu cred, refuz să cred că, vreodată, cel puțin în ultimii ani, s-a întâmplat acest lucru. Eu vă asigur că în mandatul meu, acest lucru nu se va întâmpla. Și poate că nu întâmplător…”.
Bode a precizat că atribuțiile privind coordonarea acestor structuri aparținea ministrului de Interne pe vremea ministrului PLUS Dragoș Tudorache, actual europarlamentar. Potrivit ministrului Bode, în decembrie 2019, fostul ministru PNL, Marcel Vela, a transferat atribuțiile privind coordonarea acestor structuri către secretarul de stat responsabil cu ordinea publică, Bogdan Despescu.
În cadrul MAI există diverse conflicte în care protagoniști sunt fostul șef al Poliției, actualmente secretar de stat Bogdan Despescu și comisarul șef Radu Gavriș, fost șef al Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei.
În 2016, poliţiştii de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei s-au confruntat cu controale venite de la IGP, după ce au lucrat în dosarul privind moartea colegului lor de la Poliţia Rutieră, Bogdan Gigină, aflat în coloana oficială a fostului ministru de interne Gabriel Oprea.
Bogdan Despescu a fost demis de guvernul PSD după o ceartă avută cu ministra Carmen Dan, deși o cercetare disciplinară îl declarase nevinovat. Președintele PSD Liviu Dragnea a cerut demiterea lui Despescu, considerat apropiat de Cotroceni, decizie luată de Mihai Fifor, devenit premier interimar după căderea guvernului condus de Mihai Tudose.
În ceea ce îl privește pe Radu Gavriș, acesta este suspectat că a declanșat și întreținut o campanie de presă împotriva lui Despescu și a altor responsabili MAI prin intermediul unei rețele de ziariști apropiați cu care a colaborat în trecut.
Politică
Ministrul Muncii, Raluca Turcan: „Începem procesul de recalculare a pensiilor. Majorarea cu 40% e o iluzie fabricată de PSD”

Creșterea pensiilor cu 40% este o iluzie, pentru că PSD nu a pregătit majorarea și nu a fost dorită la modul real de către PSD, a declarat, luni, ministrul Muncii şi Protecției Sociale.
“Eu subiectul pensiei aş dori în Guvernul Cîţu să-l scoatem complet din lupta politică şi să spunem foarte limpede următorul lucru: s-a vehiculat foarte mult o majorare de 40% a pensiilor, însă această majorare niciodată nu a fost pregătită şi dorită la modul real. O majorare cu 40% a pensiilor înseamnă un efort bugetar de 138 de miliarde, pe care România în nicio etapă a dezvoltării ei, chiar şi în anii de pandemie, nu şi l-ar fi putut permite. Mai mult decât atât, în momentul în care s-a deschis subiectul acestei iluzorii majorări de 40%, era necesară o etapă de pregătire şi de recalculare a tuturor pensiilor, astfel încât, pe o nouă formulă, să crească pensiile cu 40%. Această etapă a fost angajată prin lege în iunie 2019, când era PSD la guvernare, şi în trei luni de zile ar fi trebuit, printr-un singur ordin de ministru, să înceapă această evaluare a tuturor dosarelor de pensie, să fie pregătite pentru ca după ce se stabileşte formula pe noua lege să apeşi un buton şi pensiile să se recalculeze. Evident că lucrul acesta nu s-a întâmplat”, a afirmat luni, 25 ianuarie, Raluca Turcan, la B1TV, în emisiunea lui Silviu Mănăstire.
-
Lifestyle7 luni înainte
La Techirghiol, un complex balnear modern oferă condiții de excepție
-
Business7 luni înainte
Analiză: Ialomița, un județ ignorat, dar plin de oportunități de dezvoltare
-
Business3 luni înainte
Vești bune pentru agricultorii din Ialomița: Statul va deconta 35% din sumele plătite zilierilor din agricultură
-
Business6 luni înainte
Bravo, PNL! În sfârșit, un guvern acordă atenție infrastructurii rutiere din Ialomița