Connect with us

Publicat cu

pe

România trebuie să prevadă în strategie națională pentru integrarea romilor obiective clare pentru combaterea șomajului și soluționarea problemelor privind accesul acestora la sistemul sanitar și la locuițe, se arată într-un raport al Comisiei Europene (CE) dat publicității miercuri.

Raportul CE evaluează strategia naţională a României de integrare a romilor din 2012, menţionând la un număr de patru capitole puncte bune şi deficienţe depistate.

În ceea ce priveşte educaţia, se remarcă faptul că autorităţile române încurajează participarea copiilor romi la educaţia timpurie, faptul că România a prevăzut locuri în licee şi universităţi pentru elevii şi studenţii romi, realizând o reţea de inspectori care fac parte din comunitatea romă, precum și combaterea explicită a segregării în școli. Pe de altă parte, CE observă că strategia nu identifică obiective clare în ceea ce priveşte rata de participare a populaţiei rome la procesul educaţional şi nu este bazată pe probe adecvate.

Referitor la situaţia forţei de muncă a celor de etnie romă, CE notează că obiectivul strategiei de creştere a numărului de angajaţi în rândul romilor cu 60.000, dintre care 25.000 femei, nu este proporţional cu amploarea şomajului în această comunitate. Printre recomandările CE se numără reducerea șomajului în rândul romilor, dezvoltarea abilităților profesionale ale acestora și promovarea muncii legale, pe termen nedeterminat.

La capitolul sănătate, documentul menţionează la puncte tari identificarea provocărilor-cheie, respectiv lipsa personalului medical în zonele rurale şi lipsa asigurărilor de sănătate în rândul romilor, obiectivul de creştere a accesului romilor la serviciile de sănătate publică şi cel privind creşterea speranţei de viaţă a membrilor comunităţii, ca şi campaniile de prevenire a tuberculozei în comunităţile de romi şi cele de vaccinare a copiilor. CE recomandă consolidarea bugetului cu finanţări mai concrete, măsuri care ar face progresul realizat în sănătate să fie mai măsurabil.

În ceea ce priveşte locuinţele pentru romi, raportul arată că există un număr de programe, precum cel de construcţie a locuinţelor sociale pentru comunităţile de romi, însă strategia nu abordează în mod adecvat accesul la aceste tipuri de locuințe. Documentul CE recomandă în acest caz consolidarea bugetului cu noi finanţări specifice ar face ca măsurile să fie mai concrete şi progresul măsurabil. Strategia ar putea fi ameliorată prin identificarea acelor zone cu comunităţi extrem de sărace unde există oameni care nu figurează în registrele de stare civilă.

La capitolul utilizarea fondurilor europene, se notează în document ca factori pozitivi faptul că a existat un dialog limitat al autorităţilor centrale cu cele regionale şi locale în timpul pregătirii strategiei şi a planului de acţiune, precum şi consultarea societăţii civile. Raportul notează că România este unul dintre cele 12 state care au prevăzut în strategii alocarea de fonduri de la bugetele naţionale, UE sau din alte surse pentru măsuri dedicate integrării romilor.

Pe de altă parte, strategia trebuie să prevadă legături mai strânse între obiective generale şi specifice, să propună direcţii clare de acţiune, precum şi stabilirea unui sistem solid de monitorizare şi evaluare.

Conform unei estimări a Consiliului Europei citată în raport, în România trăiesc aproximativ 1.850.000 de romi, care reprezintă 8,32% din populaţie.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare