Connect with us

Publicat cu

pe

Vicepreședintele PDL, Raluca Turcan, acuză PSD și PNL că, prin modificările neconsituționale aduse în ultimii doi Legii Educației Naționale, bagă în insolvență educația și încurajează corupția, riscând să paralizeze întregul sistem.

Art. 253 din LEN este neconstituțional. CCR a decis că prevederile acestui articol “sunt discriminatorii, întrucât permit recunoașterea calității de titular în învățământul preuniversitar într-o altă modalitate decât concursul”. Aceste modificări au fost introduse de miniştrii giraţi de Ponta şi Antonescu. Prin modificarea acestui articol, USL a pregătit o nouă “mituire” electorală unor cadre didactice slab pregătite. De dragul unor voturi, PSD și PNL este în stare să trimită în insolvență întregul sistem educațional”, susține Raluca Turcan, care este și secretar al Comisiei de Educației a Camerei Deputaților.

Ministrul PSD Pricopie este preocupat de schimbări legislative doar de dragul schimbărilor, ignorând cu seninătate problemele grave din educaţie. Cea mai recentă dovadă a precarităţii educaţiei sunt rezultatele slabe la simularea Evaluării Naţionale”, a adăugat deputatul democrat-liberal, într-o postare pe blogul personal.

Aceasta susține că modificarea, pentru a doua oară, a legii educației, arată “incompetența PSD+PNL” și “încurajează corupţia în sistem, oferind posibilitatea directorilor de şcoli să introducă pe uşa din dos a şcolii profesori slab pregătiţi”.

De asemenea, Raluca Turcan a precizat că propunerea de modificare din OUG nr. 117 din 23 decembrie 2013 este abuzivă şi discriminatorie faţă de profesorii care au obţinut titularizarea în urma concursului specific.

Articolul 253 avea logica lui. Era un articol constituţional şi care garanta autonomia fiecărei instituţii şcolare: “Cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursul naţional unic de titularizare în ultimii 3 ani, anteriori intrării în vigoare a prezentei legi, care au obţinut cel puţin nota 7 şi au ocupat un post/o catedra devin titulari ai şcolii respective…”, schimbarea făcută de Liviu Pop, apoi de Remus Pricopie, spune că aceste cadre didactice “devin titulare în sistemul”. Cu alte cuvinte, un profesor se poate califica la o şcoală, fără a îndeplini condiţiile de a se integra în sistem, cu toate acestea, devine asimilat sistemului şi se poate transfera oriunde. Prin urmare, este vorba despre o discriminare”, a mai spus vicepreședintele PDL.

Raluca Turcan a declarat că soluția PDL pentru stoparea intrării în sistem a persoanelor slab pregătite, și anume organizarea masteratului didactic, începând cu anul 2012-2013, “a fost stopat abuziv odată cu venirea doamnei Ecaterina Andronescu la conducerea Ministerului Educaţiei, fapt care perpetuează intrarea în sistem a tinerilor slab pregătiţi”.

Solicităm actualului ministru al educaţiei respectarea prevederilor Legii nr. 1/2011 prin reintroducerea masteratului didactic în pregătirea iniţială a tinerilor profesori. Scopul măsurii prevăzute de LEN este, pe o parte, acela de a creşte calitatea pregătirii profesionale a celor care doresc să urmeze cariera de profesor şi, pe de alta, motivarea masteranzilor, viitori profesori, prin acordarea unei burse de 700 de lei echivalentă unui salariu de debutant.

Investiţia strategică în resursa umană presupune inclusiv pregătirea unor cadre didactice profesioniste pentru disciplinele prevăzute în planul-cadru de învăţământ prin: organizarea şi implementarea masterului didactic cu durata de 2 ani, obligativitatea derulării corecte a stagiului de practică de 1 an sub supravegherea unui profesor mentor şi examenul de intrare în învăţământ”, a concluzionat Raluca Turcan.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare