Politică

Raluca Turcan: PSD şi PNL bagă şi educaţia în insolvenţă prin modificările neconstituţionale aduse Legii Educaţiei Naţionale

Publicat cu

pe

Vicepreședintele PDL, Raluca Turcan, acuză PSD și PNL că, prin modificările neconsituționale aduse în ultimii doi Legii Educației Naționale, bagă în insolvență educația și încurajează corupția, riscând să paralizeze întregul sistem.

Art. 253 din LEN este neconstituțional. CCR a decis că prevederile acestui articol “sunt discriminatorii, întrucât permit recunoașterea calității de titular în învățământul preuniversitar într-o altă modalitate decât concursul”. Aceste modificări au fost introduse de miniştrii giraţi de Ponta şi Antonescu. Prin modificarea acestui articol, USL a pregătit o nouă “mituire” electorală unor cadre didactice slab pregătite. De dragul unor voturi, PSD și PNL este în stare să trimită în insolvență întregul sistem educațional”, susține Raluca Turcan, care este și secretar al Comisiei de Educației a Camerei Deputaților.

Ministrul PSD Pricopie este preocupat de schimbări legislative doar de dragul schimbărilor, ignorând cu seninătate problemele grave din educaţie. Cea mai recentă dovadă a precarităţii educaţiei sunt rezultatele slabe la simularea Evaluării Naţionale”, a adăugat deputatul democrat-liberal, într-o postare pe blogul personal.

Aceasta susține că modificarea, pentru a doua oară, a legii educației, arată “incompetența PSD+PNL” și “încurajează corupţia în sistem, oferind posibilitatea directorilor de şcoli să introducă pe uşa din dos a şcolii profesori slab pregătiţi”.

De asemenea, Raluca Turcan a precizat că propunerea de modificare din OUG nr. 117 din 23 decembrie 2013 este abuzivă şi discriminatorie faţă de profesorii care au obţinut titularizarea în urma concursului specific.

Articolul 253 avea logica lui. Era un articol constituţional şi care garanta autonomia fiecărei instituţii şcolare: “Cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursul naţional unic de titularizare în ultimii 3 ani, anteriori intrării în vigoare a prezentei legi, care au obţinut cel puţin nota 7 şi au ocupat un post/o catedra devin titulari ai şcolii respective…”, schimbarea făcută de Liviu Pop, apoi de Remus Pricopie, spune că aceste cadre didactice “devin titulare în sistemul”. Cu alte cuvinte, un profesor se poate califica la o şcoală, fără a îndeplini condiţiile de a se integra în sistem, cu toate acestea, devine asimilat sistemului şi se poate transfera oriunde. Prin urmare, este vorba despre o discriminare”, a mai spus vicepreședintele PDL.

Raluca Turcan a declarat că soluția PDL pentru stoparea intrării în sistem a persoanelor slab pregătite, și anume organizarea masteratului didactic, începând cu anul 2012-2013, “a fost stopat abuziv odată cu venirea doamnei Ecaterina Andronescu la conducerea Ministerului Educaţiei, fapt care perpetuează intrarea în sistem a tinerilor slab pregătiţi”.

Solicităm actualului ministru al educaţiei respectarea prevederilor Legii nr. 1/2011 prin reintroducerea masteratului didactic în pregătirea iniţială a tinerilor profesori. Scopul măsurii prevăzute de LEN este, pe o parte, acela de a creşte calitatea pregătirii profesionale a celor care doresc să urmeze cariera de profesor şi, pe de alta, motivarea masteranzilor, viitori profesori, prin acordarea unei burse de 700 de lei echivalentă unui salariu de debutant.

Investiţia strategică în resursa umană presupune inclusiv pregătirea unor cadre didactice profesioniste pentru disciplinele prevăzute în planul-cadru de învăţământ prin: organizarea şi implementarea masterului didactic cu durata de 2 ani, obligativitatea derulării corecte a stagiului de practică de 1 an sub supravegherea unui profesor mentor şi examenul de intrare în învăţământ”, a concluzionat Raluca Turcan.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version