Connect with us

Publicat cu

pe

Vicepreședintele ACL, Raluca Turcan, a declarat miercuri că începerea noului an universitar este marcată “subfinanţare cronică”, cu lipsa unei strategii şi scăderea calităţii învăţământului.

În ciuda faptului că, în 2013 finanţarea de la buget a învăţământului superior a crescut în termeni nominali, creşterea a fost mult mai mică decât inflaţia şi mult inferioară nevoilor reale ale universităţilor.
Universităţile nu au bani pentru cofinanţarea programelor externe, veniturile din alte surse scad dramatic, iar de la un an la altul, au tot mai puţini studenţi – fapt ce duce la dependenţa universităţilor de bugetul de stat”, susține deputatul PDL.

Raluca Turcan a precizat că peste 40% dintre universităţile publice sunt la limita supravieţuirii financiare, iar multe dintre universităţile private se află în această situaţie.

Studenţii se plâng de bursele foarte mici, taxele sufocant de mari, sunt nemulţumiţi de condiţile din cămine sau se plâng de lipsa bibliotecilor din cadrul facultăţilor. Iar Guvernul Ponta se ocupă doar de pomeni electorale şi de aducerea de absolvenţi de liceu, fără diplome de BAC, în colegiile înfiinţate în facultăţi. Aceste date arată şi faptul că, finanţarea universităţilor se face în continuare pe criterii politice. Aceste cifre demonstrează creşterea gradului de mediocritate, scăderea competitivităţii în învăţământ dar şi a cercetării româneşti pe plan internaţional. Atât timp cât Guvernul Ponta va sista cofinanţarea pentru proiectele europene, România va pierde nu triplu, ci înzecit pe termen lung. Statisticile ne arată că fiecare euro investit din fondurile europene, în proiecte de cercetare a atras de la companii private sume cuprinse între 1,3 şi 1,7 euro în 2013, iar anul acesta rata de participare a ajuns la 2,3 euro, fără să mai vorbim de câştigul pe termen lung a întregii naţiuni. În plus, piaţa forţei de muncă are nevoie de specialişti calificaţi, de tineri cu calificări şi competenţe, iar universităţile nu reuşesc să satisfacă această nevoie reală a pieţei”, a mai spus Raluca Turcan.

Aceasta a subliniat că ACL îi soliticită ministrului delegat pentru Învățământ Superior, Mihnea Costoiu: adoptarea de comun acord, cu toţi actorii implicaţi, a unei Strategii pentru Învăţământul Superior şi Cercetare, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene pentru proiecte de cercetare, creşterea cuatumului finanţării pe student, regândirea politicilor de alocare a sprijinului material pentru studenţi, pentru a fi asigurată echitatea socială şi accesul la educaţie la nivel universitar a tot mai multor categorii de tineri, atragerea tinerilor în domeniul cercetării, alocarea fondurilor bugetare, conform unor priorităţi naţionale și adoptarea de noi reglementări pentru asigurarea calităţii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 1/2011.

Solicităm ca cei doi miniştri, Remus Pricopie şi Mihnea Costoiu, să publice raportul anual, prevăzut de lege (Legea nr 1/2011, art. 216 al. 2 lit. j), privind starea învăţământului superior. În ultimii trei ani, cei doi miniştri au încălcat legea, prin nepublicarea acestuia. Le solicit să prezinte raportul aşa cum cere LEN 1/2014, art. 94 al. 2 litera v, în faţa Parlamentului. Fără o strategie naţională pentru învăţământul superior şi cercetare, România nu va putea deveni un exportator de cunoaştere şi tehnologie, ci doar de forţă de muncă ieftină! Cerem PSD-ului să înceteze strategia ‘românii cu diplome – căpşunarii Europei’”, a conchis Raluca Turcan.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare