Politică

Raluca Turcan: Noul an universitar începe pe genunchi. Responsabili: Ponta, Pricopie şi Costoiu

Publicat cu

pe

Vicepreședintele ACL, Raluca Turcan, a declarat miercuri că începerea noului an universitar este marcată “subfinanţare cronică”, cu lipsa unei strategii şi scăderea calităţii învăţământului.

În ciuda faptului că, în 2013 finanţarea de la buget a învăţământului superior a crescut în termeni nominali, creşterea a fost mult mai mică decât inflaţia şi mult inferioară nevoilor reale ale universităţilor.
Universităţile nu au bani pentru cofinanţarea programelor externe, veniturile din alte surse scad dramatic, iar de la un an la altul, au tot mai puţini studenţi – fapt ce duce la dependenţa universităţilor de bugetul de stat”, susține deputatul PDL.

Raluca Turcan a precizat că peste 40% dintre universităţile publice sunt la limita supravieţuirii financiare, iar multe dintre universităţile private se află în această situaţie.

Studenţii se plâng de bursele foarte mici, taxele sufocant de mari, sunt nemulţumiţi de condiţile din cămine sau se plâng de lipsa bibliotecilor din cadrul facultăţilor. Iar Guvernul Ponta se ocupă doar de pomeni electorale şi de aducerea de absolvenţi de liceu, fără diplome de BAC, în colegiile înfiinţate în facultăţi. Aceste date arată şi faptul că, finanţarea universităţilor se face în continuare pe criterii politice. Aceste cifre demonstrează creşterea gradului de mediocritate, scăderea competitivităţii în învăţământ dar şi a cercetării româneşti pe plan internaţional. Atât timp cât Guvernul Ponta va sista cofinanţarea pentru proiectele europene, România va pierde nu triplu, ci înzecit pe termen lung. Statisticile ne arată că fiecare euro investit din fondurile europene, în proiecte de cercetare a atras de la companii private sume cuprinse între 1,3 şi 1,7 euro în 2013, iar anul acesta rata de participare a ajuns la 2,3 euro, fără să mai vorbim de câştigul pe termen lung a întregii naţiuni. În plus, piaţa forţei de muncă are nevoie de specialişti calificaţi, de tineri cu calificări şi competenţe, iar universităţile nu reuşesc să satisfacă această nevoie reală a pieţei”, a mai spus Raluca Turcan.

Aceasta a subliniat că ACL îi soliticită ministrului delegat pentru Învățământ Superior, Mihnea Costoiu: adoptarea de comun acord, cu toţi actorii implicaţi, a unei Strategii pentru Învăţământul Superior şi Cercetare, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene pentru proiecte de cercetare, creşterea cuatumului finanţării pe student, regândirea politicilor de alocare a sprijinului material pentru studenţi, pentru a fi asigurată echitatea socială şi accesul la educaţie la nivel universitar a tot mai multor categorii de tineri, atragerea tinerilor în domeniul cercetării, alocarea fondurilor bugetare, conform unor priorităţi naţionale și adoptarea de noi reglementări pentru asigurarea calităţii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 1/2011.

Solicităm ca cei doi miniştri, Remus Pricopie şi Mihnea Costoiu, să publice raportul anual, prevăzut de lege (Legea nr 1/2011, art. 216 al. 2 lit. j), privind starea învăţământului superior. În ultimii trei ani, cei doi miniştri au încălcat legea, prin nepublicarea acestuia. Le solicit să prezinte raportul aşa cum cere LEN 1/2014, art. 94 al. 2 litera v, în faţa Parlamentului. Fără o strategie naţională pentru învăţământul superior şi cercetare, România nu va putea deveni un exportator de cunoaştere şi tehnologie, ci doar de forţă de muncă ieftină! Cerem PSD-ului să înceteze strategia ‘românii cu diplome – căpşunarii Europei’”, a conchis Raluca Turcan.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version