Connect with us

Publicat cu

pe

Guvernul trebuie să renunțe la orice încercare de a legifera prin ordonanțe de urgență în domeniului educației și cercetării pentru chestiuni care nu sunt „în mod real” urgente și care pot afecta negativ calitatea învățământului superior, a declarat, marți, deputatul liberal Gheorghe Vlad Nistor, într-un comunicat citat de Agerpres.

Astfel de chestiuni trebuie dezbătute și eventual legiferate în cadrul Parlamentului, în proceduri publice transparente, care să nu permită deteriorarea suplimentară a calității diplomelor universitare românești„, a explicat deputatul PNL.

În opinia sa, prin legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe de urgență, Executivul se pregătește „să altereze încă o dată calitatea sistemului de învățământ superior și de cercetare din România„.

La capitolul IX — ‘Educație și cercetare științifică’ sunt prevăzute modificări ale Legii 206/ 2004 privind buna conduită în cercetarea științifică, precum și măsuri privind diplomele de studii emise de instituții de învățământ superior care școlarizează fără autorizare„, notează deputatul.

El susține că abordarea acestor chestiuni prin ordonanțe de urgență este „total nejustificată„, în condițiile în care nu reprezintă urgențe nici sub aspect economic, nici sub aspectul siguranței naționale.

În mod evident, în spatele abilitării guvenului de a reglementa fără dezbatere și control parlamentar în aceste chestiuni se ascunde intenția de a favoriza incorectitudinea și chiar încălcarea legilor referitoare la sistemul de învățământ universitar și la cercetare„, afirmă Nistor.

Liberalul adaugă că absolvenții studiilor universitare au dreptul la acte de studii recunoscute, dar numai în condițiile legii, ca urmare a absolvirii unor programe de studii autorizate.

În România există un mecanism legal foarte clar și recunoscut internațional de autorizare și acreditare a programelor și instituțiilor de învățământ superior. Nu poate fi invocat niciun argument în favoarea recunoașterii unor diplome dobândite în afara acestui sistem, căruia i se supun toate universitățile de stat și private serioase. Atât instituțiile de învățământ care lucrează sau au lucrat fără autorizare, cât și persoanele care au urmat astfel de programe de studii, a căror situație era publică și verificabilă, sunt responsabili de faptul că au ieșit din cadrul legal și nu pot fi absolviți de această responsabilitate prin ordonanțe de urgență„, subliniază deputatul.

Tentativa guvernului de a rezolva pe căi lăturalnice problema diplomelor ilegale, emise de către universități neacreditate, afectează credibilitatea internă și internațională a întregului sistem românesc de studii superioare. Toți deținătorii de diplome universitare legitime din România vor avea de suferit și își vor vedea drepturile diminuate dacă primesc recunoaștere legală diplome obținute în afara cadrului legal„, a completat Nistor.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare