Connect with us

Publicat cu

pe

Președintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat joi că nu s-a luat o decizie referitoare la candidatura pe liste comune cu PSD la alegerile locale și parlamentare din acest an, apreciind că ”ambele variante au avantaje și dezavantaje”. El a adăugat că, indiferent de hotărâre, progresiștii își păstrează obiectivul asumat – să obțină cel puțin 10% din numărul total de voturi. transmite Agerpres.

”Poate părea un obiectiv ambițios, dar mizăm pe aleșii noștri locali și pe echipa puternică pe care am consolidat-o mai ales în ultimul an. (…) Suntem pregătiți pentru ambele variante. PSD și UNPR au avut și au un parteneriat corect și eficient. Noi am fost loiali guvernării, nu am trădat, totdeauna am ales ceea ce este corect și nu ceea ce este avantajos. UNPR nu a dat jos niciodată un guvern din care a făcut parte. Suntem oameni care ne ținem de cuvânt, ceea ce este un lucru mai rar în politică. La baza parteneriatului dintre PSD și UNPR a fost întotdeauna dialogul. Și pe acest subiect vom ajunge la un rezultat tot prin dialog. Voi discuta cu Liviu Dragnea — suntem doi oameni responsabili, corecți unul față de celălalt — și, fie că vom decide să candidăm împreună, fie că vom decide să candidăm separat, vom anunța din timp acest lucru”, a spus Oprea, referindu-se la posibilitatea ca PSD și UNPR să candideze împreună la alegeri.

El a arătat că, în cazul în care UNPR va merge singur în alegeri, va avea ”candidați redutabili care se vor lupta pentru a câștiga”.

”În ceea ce ne privește, suntem pregătiți pentru oricare dintre cele două. Dacă vom merge împreună cu PSD, atunci, imediat ce se stabilesc candidații, vă asigur că ne vom implica cu toate resursele și toate organizațiile noastre din teritoriu pentru a avea împreună cel mai mare număr de voturi. Nu este un secret pentru nimeni că, partidul sau alianța care obține cel mai mare număr de voturi va da premierul. Or, din acest punct de vedere, și PSD și UNPR înțeleg că fiecare vot și fiecare zecime de procent contează dacă vrem să guvernăm. În concluzie, ambele variante au avantaje și dezavantaje atât pentru PSD cât și pentru UNPR. Tocmai din acest motiv, este normal ca și colegii social-democrați să analizeze pe toate fețele acest subiect și abia apoi să ne așezăm la masă și vedem care este drumul de urmat”, a mai spus liderul progresiștilor.

Oprea a explicat că în partid sunt două ”curente” — de a merge împreună cu PSD, de a continua alianța în alegeri, și fără—, și a afirmat că UNPR are forța necesară, cu peste 500.000 de membri de partid și echipe foarte ”bine închegate în teritoriu”.

În același timp, el a precizat că UNPR își continuă parteneriatul în cadrul Alianței de Centru-Stânga, încheiată până în anul 2020 cu PSD și, de asemenea, va colabora în limitele și pe domeniile în care o astfel de relație răspunde obiectivelor comune ale celor două partide.

”Față de PNL și față de celelalte partide, avem aceeași politică de deschidere spre dialog. Nu excludem susținerea unor proiecte inițiate de alte formațiuni, însă discuțiile se vor purta punctual, de la caz la caz. (…) Absolut niciun membru al UNPR nu a părăsit partidul. Indiferent ce minciuni încearcă unii să arunce pe piață, UNPR este un partid robust și bine închegat, iar oamenii noștri sunt uniți. Stăm împreună pentru că ne unesc aceleași principii, aceleași obiective și convingerea comună că doar în această formulă vom putea aduce securitate și prosperitate pentru români”, a conchis Gabriel Oprea.

Întrebat despre zvonurile potrivit cărora UNPR își dorește 40-50 de locuri la alegerile parlamentare, el a spus că cifra nu este corectă, și a adăugat în context că există ”creionat” un protocol cu PSD.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare