Connect with us

Publicat cu

pe

Nu demult, cazul regizorului Cristian Mungiu, ironizat într-o emisiune de satiră din Franța exact în perioada în care cineastul era prezent la Cannes, în calitate de membru al juriului, a făcut furori în țară.

Cu eleganța caracteristică, Mungiu a refuzat să comenteze gestul. În schimb, opinia publică a fost devastată. Imaginea românilor din afară este, se pare, compromisă. Englezii nu ne vor, francezii ne batjocoresc, în Germania suntem tolerați, spaniolii și italienii se plâng că le furăm locurile de muncă și exemplele ar putea continua. Între timp, politicienii ne asigură că echilibrul este pe cale de a fi restabilit, că nu vom fi “pedepsiți” ca popor, că discriminarea este un fenomen pe cale de dispariție, iar românii nu trebuie decât să își arate calitățile pentru a combate stereotipurile.

Pe scurt, dacă nu vom mai întinde mâna, vor înceta să ne arate cu degetul.

În “Filantropica”, personajul interpretat de Gheorghe Dinică are o replică devenită, deja, celebră: “Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană!”. Și o alta, la fel de cunoscută: “La banii tăi, tu îți permiți să ai demnitate?”.

Probabil că mulți au luat mult prea în serios întrebarea. Situația economică fiind incertă, demnitatea a devenit, într-adevăr, un termen desuet regăsit mai mult în dicționare. În plus, toate aceste mituri le promovăm chiar noi. De câte ori nu auzim alți români spunând, indignați, că suntem “un popor de sclavi”, că ne lipsește respectul sau, mai grav, că nu știm să îl impunem,? Că ne plecăm capul în fața oricui, că ne lăsăm ademeniți de bogății și strălucire, dar am uitat să ne conservăm tradițiile, să le promovăm, să ne iubim limba.

Părinții de astăzi, dar și cei de mâine, se arată scârbiți de învățământ, de sistemul  de sănătate, de birocrație. “Îmi trimit copilul la școală în străinătate”, îi auzi spunând. “Nu are ce să facă aici”.

De asemenea, orice student excepțional primește la un moment dat sfatul de a părăsi țara. Schimbarea este pentru cei slabi, iar inițiativa pentru idealiști. Cei rămași nu știu decât să întindă mâna și să spună o poveste, renunțând la demnitate ori sunt mult prea naivi.

Pomana politică

În politică, lupta pentru putere se poate duce numai cu ajutorul cetățenilor. Ei sunt cei care își acordă votul, care legitimează un partid sau un actor politic și care, la fel de bine, îl pot desființa. În aceste condiții, oamenii politici care stau cu mâna întinsă trebuie să spună o poveste. Și trebuie să fie una credibilă, convingătoare, astfel încât să obțină încrederea poporului.

În ultima perioadă, însă, pretutindeni în lume politicienii și-au pierdut aura de salvatori, iar voturile au început să reflecte mai puțin calitatea poveștii și mai mult lipsa de alternativă. În contextul crizei economice, tulburările de natură socială au izbucnit cu violență, iar așa-zisa majoritate tăcută a luat cuvântul, cel puțin pentru o perioadă.

Povestea

Problema noastră nu este că nu știm să recunoaștem o poveste reală de o ficțiune proastă, ci că nu avem opțiuni. Din acest motiv, mulți s-au îndepărtat de politică, au preferat să nu participe la vot, considerând că astfel fac o alegere mai bună. Se abțin.

Oricine ar crede că românii se complac, că sunt mulțumiți de situație, că nu protestează, ar face o greșeală. Pe de altă parte, însă, constatăm că protestele sunt inutile, că “lupul își schimbă părul, dar năravul, ba”, că pe scena politică se perindă aceleași personaje, iar condamnări precum cea a lui Becali sunt atât de rare, încât atunci când se întâmplă, devin seriale de presă.

Nu le putem cere străinilor să ne placă și nici nu le putem cere englezilor, de pildă, să viseze frumos așteptând “valul de imigranți” ori francezilor să își schimbe părerea deja formată. Din păcate, astfel de idei, odată încetățenite, sunt dificil de schimbat.

Ceea ce putem face însă este să respingem toate aceste prejudecăți și să le combatem într-un mod mai puțin pasiv-agresiv.

Schimbarea

O vorbă spune că schimbarea începe din interior. Și, cel mai probabil, durează până ce se vede și în exterior.

Tocmai de aceea, schimbarea trebuie să fie vizibilă în țară, înainte de a se produce peste hotare.

Prin urmare, deși ne cerem drepturile în alte state, trebuie să facem același lucru și în țară. Să renunțăm la spiritul de turmă, pentru că altfel vom fi conduși de ciobani.

Să ne amintim că, spre deosebire de cei care stau cu mâna întinsă în stradă, pentru că nu mai au nimic de oferit, noi – fie că suntem “prinți” sau “cerșetori” – avem ceva ce încă este la mare căutare printre politicieni: puterea.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare