Connect with us

Publicat cu

pe

Premierul moldovean Iurie Leancă se declară pregătit să conducă viitorul Guvern de la Chișinău după alegerile parlamentare de duminică, dacă i se va cere, și atrage atenția că cel mai mare obstacol cu care se confruntă în activitatea sa este mentalitatea.

În ceea ce privește lupta cu corupția, este necesar să schimbăm starea de spirit a moldovenilor. În acest sens, mizăm pe sprijinul Uniunii Europene, inclusiv prin intermediul unei misiuni a judecătorilor europeni în Moldova. După alegeri, ne vom angaja în reforme profunde pe mai multe sectoare. Avem șansa să obținem un adevărat sistem parlamentar, cu partide politice care reușesc să lucreze împreună și să găsească compromisuri. Câștigăm tot mai multă maturitate politică„, a spus Iurie Leancă într-un interviu acordat revistei Politique Internationale, informează un comunicat transmis joi de Guvernul de la Chișinău, relatează Agerpres.

El a insistat că aderarea la Uniunea Europeană este un proiect de modernizare a țării, care nu are alternative.

Experiența Estului și a Vestului demonstrează cel mai bine că integrarea europeană este cea mai bună modalitate de dezvoltare, de restabilire a încrederii societății și de reformare a justiției. Acest Acord de Asociere este nu doar în interesul societății moldovenești, dar, de asemenea, în interesul întregii Europe. Grație acestuia, Moldova va deveni mai prosperă și mai stabilă. Deocamdată nu putem face față tuturor cerințelor aderării, dar în ziua în care Moldova va deveni țară candidat, reformele vor deveni ireversibile. Securitatea va fi consolidată„, a precizat Leancă.

Șeful Guvernului de la Chișinău a precizat că Acordul de Asociere la UE „nu a fost semnat contra Rusiei„.

O Moldovă stabilă și previzibilă este inclusiv în interesul Moscovei. Avem legături istorice strânse cu Rusia, dar acestea nu sunt mai slabe cu Europa, inclusiv cu Franța. Semnarea acestui Acord a fost ca o revenire în marea familie europeană căreia îi aparținem cultural și geografic„, a adăugat Iurie Leancă.

Premierul a vorbit și despre felul în care apropierea Moldovei de Uniunea Europeană va contribui la soluționarea conflictului transnistrean.

Mai bine de 70 la sută din produsele din regiunea transnistreană sunt destinate piețelor moldovenești și celei europene. După ridicarea regimului de vize cu UE, în regiunea transnistreană a explodat numărul de cereri pentru obținerea pașapoartelor moldovenești. Antreprenorii din regiunea de est sunt interesați de regimul de liber schimb a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Ei au înțeles că aceasta este în favoarea lor. Pe acești factori vom miza pentru a ne reintegra teritoriul„, a spus Leancă.

El a mai afirmat că situația din Ucraina afectează economia moldovenească, dar mai ales starea de spirit a cetățenilor.

Împărțim o frontieră de 1242 de kilometri cu Ucraina. Pentru o țară mică, precum Republica Moldova, este mult. Există și efectul psihologic, al unei crize armate care are loc în imediata apropiere. Au avut loc conflicte la Odesa, la doar 30 de kilometri de la frontiera noastră de sud. Există și alt aspect — cel al unui conflict înghețat pe teritoriul propriei țări — cel transnistrean și aceasta ne face și mai sensibili față de ceea ce se întâmplă în Ucraina„, a conchis Iurie Leancă.

Politică

Sunt acestea cele mai șocante trei promovări electorale?

Publicat cu

pe

alegeri-2014-sectie-vot-stampila-Copy-1024x683-680x454

Sunt acestea cele mai șocante trei promovări electorale?

  1. Cristian Preda, pe afiș lângă Elena Udrea, în 2012.
  2. Mircea Geoană, garantat de Marian Vanghelie în 2009.
  3. Victor Ponta, bannere în limba maghiară în campania pentru alegerile prezidențiale din 2014.

Cristian Preda, pe afiș lângă Elena Udrea, în 2012

 

Mircea Geoană, garantat de Marian Vanghelie în 2009

Victor Ponta, bannere în limba maghiară în campania pentru alegerile prezidențiale din 2014

Citește mai departe

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare