Connect with us

Publicat cu

pe

Președintele Klaus Iohannis a afirmat marți că în România există oportunități bune pentru afaceri, el subliniind că obiectivul este promovarea țării noastre la statutul de piață emergentă.

„Prezența companiilor luxemburgheze în România este binevenită, întrucât cooperarea noastră actuală și viitoare va aduce beneficii majore ambelor țări. Există oportunități bune pentru afaceri în România, țara noastră beneficiind de un cadru macroeconomic bun, cu o previziune de creștere economică de peste 4% în 2016, aceasta fiind una dintre cele mai ridicate rate de creștere economică din Uniunea Europeană, poate cu excepția Marelui Ducat de Luxemburg, care are 5%. Totodată, nivelul datoriei publice este sub 40% din PIB, fiind unul dintre cele mai reduse din UE”, a spus Iohannis, la un eveniment economic organizat la Camera de comerț din Luxemburg.

El a subliniat că, din punct de vedere financiar, piața de capital din România este atractivă și în creștere în ceea ce privește capitalizarea de piață.

„De asemenea, îndeplinește criteriile necesare pentru a fi promovată la statutul de piață emergentă. Acesta este un obiectiv care va fi cu siguranță atins în următorii ani. La acestea se adaugă și o piață a muncii din ce în ce mai flexibilă. În plus, România promovează sugestiile mediului de afaceri pentru crearea unui sistem educațional dual, care să producă mai multe competențe profesionale care să acopere nevoile economiei”, a afirmat șeful statului.

Iohannis a arătat că România se află pe primul loc în UE în ceea ce privește viteza maximă a conexiunii la internet și pe al doilea loc la accesul la internet de bandă largă, adăugând că țara noastră oferă o forță de muncă extrem de competitivă Uniunii Europene.

„Peste 25% dintre studenții absolvenți din România vor avea o specializare în domeniul tehnic și încă un sfert în economie și afaceri. Avem 7.000 de absolvenți IT&C anual, care se adaugă la un total de 90.000, cu previziuni de a se depăși pragul de 100.000 până în 2018. 90% dintre studenții români stăpânesc limba engleză, 26% — franceza, 17% spaniola și doar 8% limba germană. Toate aceste puncte forte, cumulate cu stabilitatea noastră monetară și financiară reprezintă o asigurare pentru investitori că România este o destinație foarte bună pentru investiții pe termen lung. Acest fapt este reliefat de evoluția recentă a investițiilor străine directe, domeniu care a înregistrat în 2015 o creștere semnificativă, de aproximativ 17%. Trebuie menționat și faptul că jumătate din aceste investiții au fost de tip greenfield”, a subliniat șeful statului.

El a indicat că România are calitățile necesare și că este timpul să „facă pasul dincolo de standardele minimale ale unei economii de piață funcționale și să profite de oportunitatea de a crea un nou model economic bazat pe competitivitate, investiții și inovare”.

„Aceasta este singura manieră prin care putem genera o creștere economică sustenabilă și puternică pe termen lung”, a adăugat Iohannis.

Șeful statului a precizat că România lucrează la eliminarea practicilor nedorite și risipitoare, prin înlăturarea constrângerilor care afectează libertatea economică și prin creșterea încrederii pe care mediul de afaceri trebuie să o aibă în politicile economice ale Guvernului.

El a menționat că executivul român s-a angajat să ofere sprijin din ce în ce mai mare pentru sectorul privat, prin reducerea birocrației, prin punerea în aplicare a politicilor favorabile mediului de afaceri pentru a stimula antreprenoriatul și libertatea economică.

Iohannis a subliniat, de asemenea, că lupta împotriva corupției continuă în România și este importantă. „Instituțiile implicate în combaterea corupției au un palmares impresionant care demonstrează că nimeni nu este mai presus de lege. Popularitatea de care procurorii anticorupție se bucură constituie susținerea necesară din partea opiniei publice față de aceste eforturi. România a făcut pași importanți în această direcție”, a spus șeful statului.

Klaus Iohannis și-a exprimat speranța că situația schimburilor comerciale dintre România și Luxemburg se va îmbunătăți semnificativ în anii următori, în contextul în care cooperarea bilaterală a înregistrat un declin constant începând cu anul 2013.

„Este convingerea mea că nivelul actual al schimburilor economice nu reflectă adevăratul potențial al economiilor noastre și consider că este necesar să identificăm noi domenii de cooperare. Ne dorim și avem potențialul de a crea cele mai bune condiții pentru promovarea dezvoltării economice prin antreprenoriat și inovație în sectoare precum cel bancar, infrastructură, turism, agricultură, industria high-tech, precum și în alte domenii. Energia reprezintă, de asemenea, o prioritate esențială pentru perspectivele noastre de dezvoltare”, a adăugat Iohannis.

Președintele a spus că trebuie să existe parteneriate puternice pentru a spori competitivitatea economică. „Introducerea inovațiilor în toate industriile mari consumatoare de energie este esențială, precum și utilizarea fondurilor europene disponibile pentru investiții majore, în special în sectorul infrastructurii”, a declarat Iohannis, adăugând că este nevoie de inovare și de investiții în întreaga Uniune Europeană, nu doar în România.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare