Connect with us

Publicat cu

pe

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Sibiu, la vernisajul unei expoziţii dedicate istoriei minorităţii germane în România, că „germanii din ţară au fost mereu loiali statului” şi modelul de convieţuire este „exemplar”, România fiind „un exemplu de urmat”.

Klaus Iohannis şi ministrul federal de Externe Frank Walter Steinmeier au participat, luni seară, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, la vernisajul expoziţiei „Minoritatea germană din România – Trecut şi prezent în Europa unită„, transmite Mediafax.

Cei doi oficiali au ajuns cu peste o oră întârziere la eveniment întrucât aeronava care trebuia să-l aducă la Sibiu pe ministrul federal german nu a putut decola de la Bucureşti din cauza unei defecţiuni tehnice.

Îmi cer scuze pentru întârziere. Îi mulţumesc domnului preşedinte care ne-a pus la dispoziţie un elicopter al Ministerului de Interne şi am putut să ajungem aici”, a declarat Frank Walter Steinmeier, imediat după ce a ajuns.

În discursul său, acesta a vorbit despre frumuseţea oraşului Sibiu, pe care l-a văzut ultima dată în urmă cu opt ani, despre faptul că fostul primar al acestui oraş are acum „responsabilitatea întregii Românii„, dar şi despre faptul că, prin rămânerea la conducerea Primăriei Sibiu a lui Astrid Fodor din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, oraşul a rămas „pe mâini bune„.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat buna colaborare dintre minoritatea germană şi populaţia majoritară din România.

Doresc să subliniez, astăzi în mod special, că în decursul secolelor relaţia dintre români şi germani a fost – cu puţine excepţii trecătoare – una caracterizată de armonie şi respect reciproc. Germanii din România au fost mereu loiali statului român, de la ridicarea acestuia, având o contribuţie constructivă la consolidarea şi modernizarea lui. Comunitatea germană este recunoscătoare poporului român şi autorităţilor române pentru că în cei 25 de ani de la căderea comunismului şi înlăturarea dictaturii a beneficiat de sprijin consistent în vederea păstrării identităţii sale, precum şi de întreaga deschidere şi simpatie a concetăţenilor săi”, a declarat şeful statului.

Acesta a adăugat că „instituţiile minorităţii germane – şcoli, grădiniţe, instituţii de ocrorire a vârstnicilor – nu ar putea exista acum fără sprijinul generos al statului român, atât la nivel central, cât şi la nivelul autorităţilor locale„.

Germanii din România sunt parte integrantă a istoriei şi identităţii ţării noastre. Moştenirea culturală a acestei comunităţi este parte a diversităţii unice a spaţiului cultural românesc, unde condiţiile sunt optime, iar dorinţa este unanimă ca aceasta să existe şi în viitor„, a spus Iohannis.

În finalul discursului său, preşedintele a apreciat că modelul de convieţuire din România este „exemplar„.

Modelul de convieţuire din ţara noastră este exemplar. În lumina multiplelor conflicte motivate etnic la nivel internaţional, România este o excepţie fericită şi un model de urmat„, a mai spus Klaus Iohannis.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare