Connect with us

Publicat cu

pe

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, joi, că aproximativ 20% din comerţul exterior al României are ca partener Germania, care este „în sfera inovaţiei, un autentic model european„, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Potrivit mesajului transmis de şeful statului cu prilejul Recepţiei de Anul Nou organizate de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană şi care a fost comunicat participanţilor de către consilierul prezidenţial pentru politici economice, Cosmin Marinescu, „în această etapă postcriză, România are nevoie de un nou model de dezvoltare economică, axat pe pilonii competitivităţii şi ai inovării, din perspectiva propriilor noastre atuuri„.

Klaus Iohannis a precizat că, în agricultură, industrie şi în sfera serviciilor, „mediul de afaceri invocă sistematic nevoia de capital investiţional, nevoia de finanţare„.

Însă nu neapărat banii sunt problemă, ci calitatea politicilor pentru atragerea lor, fie că ne referim la investiţiile străine, fie la atragerea fondurilor europene. În acest sens, tema generică a evenimentului dvs. – inovaţia – se înscrie perfect în exigenţele unei noi viziuni economice, una pe termen mediu şi lung. Iar Germania ne dezvăluie, din acest punct de vedere, deopotrivă exemple şi oportunităţi. În sfera inovaţiei, Germania este un autentic model european. Germania este pe primele locuri din Europa la finanţarea sectorului cercetare-dezvoltare (cu circa 3% din PIB), la gradul de absorbţie al tehnologiei în cadrul companiilor, precum şi în privinţa parteneriatului dintre industrie şi universităţi în domeniul cercetării„, le-a transmis preşedintele participanţilor la Recepţia de Anul Nou.

Şeful statului a adăugat că, în opinia sa, România va prospera „pe măsură ce vom preţui cu adevărat munca productivă şi ierarhia valorilor, pe măsură ce vom răsplăti cât mai bine eficienţa şi vom stopa risipa„.

România va fi competitivă pe măsură ce vom îmbunătăţi calitatea instituţională a mediului de afaceri. În ecuaţia inovării contează în mod esenţial anumiţi factori instituţionali care grevează, în mod direct, performanţele mediului de afaceri: birocraţia, corupţia, plata taxelor şi a impozitelor, uşurinţa de a începe sau de a închide o afacere. Inovaţia nu apare oriunde şi oricum, ci acolo unde şi atunci când există stimulente economice, libertate pentru iniţiativa antreprenorială, reguli clare şi stabile, care să ofere predictibilitate afacerilor, mai cu seamă în plan fiscal. Din aceste puncte de vedere, avem foarte multe de recuperat, nu doar în termeni fiscali, bugetari şi financiari, ci şi ca exerciţiu de predictibilitate a guvernării, în general„, a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele a punctat, totodată, şi buna cooperare comercială româno-germană, spunând că anul trecut comerţul bilateral „a depăşit 20 de miliarde de euro„.

Ne bucurăm, însă, atunci când, cel puţin în privinţa cooperării dintre România şi Germania, există semne de performanţă şi speranţă. De exemplu, Germania este principalul partener comercial al României. Relaţiile bilaterale au cunoscut, în ultimii ani, o dezvoltare semnificativă. În anul 2014, pentru prima dată, exporturile României pe piaţa Germaniei s-au ridicat la peste 10 miliarde euro, iar comerţul bilateral a depăşit 20 de miliarde de euro. Aşadar, circa 20% din comerţul exterior al României are ca partener Germania. În acelaşi timp, este un semn bun, de ameliorare a competitivităţii, faptul că peste trei sferturi din exporturile româneşti adresate pieţei germane sunt produse cu valoare adăugată superioară„, a mai spus şeful statului.

Klaus Iohannis a susţinut în mesajul său că, în opinia sa, „consolidarea cooperării economice dintre România şi Germania reprezintă o prioritate nu doar în plan comercial, ci şi în planul investiţional„.

Comerţul bilateral are încă multe avantaje comparative care pot fi valorificate. Exporturile provenite din România reprezintă doar 1% din totalul importurilor germane (comparativ cu Polonia şi Cehia, cu ponderi de peste 3%), iar procentul este chiar mai mic în privinţa ponderii importurilor României în totalul exporturilor Germaniei. În acest sens, consolidarea cooperării economice dintre România şi Germania reprezintă o prioritate, şi nu doar în plan comercial, ci şi în planul investiţional. În prezent, investiţiile germane ocupă locul 3 în topul investiţiilor străine din România (după Olanda şi Austria), cu peste 12% din totalul investiţiilor străine„, a mai spus preşedintele.

Acesta şi-a exprimat convingerea că relaţiile economice cu Germania „pot fi extinse şi aprofundate în domeniul inovării şi al transferului tehnologic„.

Investiţiile străine sunt, fără îndoială, sursa esenţială pentru susţinerea şi încurajarea inovaţiei prin transferul de know-how şi tehnologie, iar atragerea acestor investiţii străine ar trebui să constituie prioritatea absolută a oricărei strategii economice”, a precizat Klaus Iohannis, felicitând, totodată, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană pentru „misiunea sa aparte, prin care inovează benefic, continuu şi pe termen lung, pentru România, pentru Germania şi pentru performanţa economică, în general”, se mai arată în mesajul lui Iohannis.

Recepţia de Anul Nou este un eveniment care reuneşte oameni de afaceri şi asociaţii de profil, reprezentanţi ai Corpului Diplomatic, ai Guvernului şi autorităţilor române.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare