Connect with us

Publicat cu

pe

Președintele Klaus Iohannis a cerut joi Parlamentului reexaminarea unei legi privind funcționarea serviciilor publice de administrare a domeniului public și privat de interes local, potrivit Agerpres.

În cererea de reexaminare transmisă președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, Klaus Iohannis arată că Legea pentru completarea alin. (1) al art. 3 din Ordonanța Guvernului nr. 71/2002 privind organizarea și funcționarea serviciilor publice de administrare a domeniului public și privat de interes local are ca obiect de reglementare includerea în sfera serviciilor de administrare a domeniului public și privat destinate unor nevoi ale comunităților locale și a activităților ce țin de păstrarea, conservarea, restaurarea, legarea, prelucrarea arhivistică și utilizarea documentelor cu valoare practică, acțiuni ce urmează a fi desfășurate de către operatorii economici cu capitalul unităților administrativ-teritoriale autorizați în prestarea de servicii arhivistice, în condițiile Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996.

„Prin raportare însă la noțiunea de servicii de administrare a domeniului public și privat, astfel cum sunt acestea definite prin Ordonanța Guvernului nr. 71/2002, considerăm că soluția legislativă prin care se prevede un nou domeniu de reglementare în sfera acestor servicii necesită reexaminarea de către Parlament sub aspectul clarității normei juridice nou instituite prin legea transmisă la promulgare”, subliniază președintele Iohannis.

Șeful statului precizează că Ordonanța Guvernului nr. 71/2002 definește serviciile de administrare a domeniului public și privat ca reprezentând totalitatea acțiunilor și activităților edilitar-gospodărești prin care se asigură administrarea, gestionarea și exploatarea bunurilor din domeniul public și privat al unităților administrativ-teritoriale, altele decât cele date, potrivit legii, în administrarea altor servicii publice locale.

„Având în vedere această definiție legală, apreciem că simpla completare a art. 3 alin. (1) este insuficientă pentru aplicarea acestei norme juridice. În acest sens, considerăm că se impun intervenții legislative suplimentare în conținutul altor norme ale Ordonanței Guvernului nr. 71/2002, intervenții care să permită conturarea unui regim juridic distinct pentru acest tip de servicii, pe de o parte, și identificarea elementelor lui comune cu celelalte servicii de administrare a domeniului public și privat, pe de altă parte. În caz contrar, soluția legislativă propusă prin legea transmisă la promulgare apare ca neavând legătură cu obiectul de reglementare al actului normativ supus modificării”, arată Iohannis.

Președintele precizează că legea transmisă la promulgare, prin norma instituită, este de natură să genereze incertitudine juridică în aplicare, fiind lipsită de claritate și previzibilitate.

„Această normă pare a avea un caracter imperativ, fiind unica opțiune a fiecăreia dintre unitățile administrativ-teritoriale. Așadar, din conținutul normativ al legii transmise la promulgare ar putea rezulta că fiecare autoritate a administrației publice locale va fi obligată să înființeze câte o societate comercială pe acțiuni cu capitalul unității administrativ-teritoriale, care va desfășura activități de păstrare, conservare, restaurare, legare, prelucrare arhivistică și utilizare a unor documente”, se arată în cererea de reexaminare.

Șeful statului semnalează că această normă este de natură a aduce atingere principiului autonomiei locale și vine în contradicție cu ansamblul dispozițiilor cuprinse atât în Ordonanța Guvernului nr. 71/2002, cât și în Legea Arhivelor Naționale nr. 16/1996, ce instituie în această materie dispoziții cu caracter supletiv, potrivit cărora rămâne la latitudinea autorității administrației publice locale atât alegerea formei de gestiune a serviciilor de administrare a domeniului public și privat, cât și a modalității de organizare a operatorilor furnizori/ prestatori de astfel de servicii.

Totodată, președintele apreciază că nici sfera documentelor vizate de noul domeniu al serviciilor de administrare a domeniului public și privat nu este clar delimitată.

„În acest sens, considerăm că se impun intervenții legislative suplimentare, absența acestora putând genera interpretări diferite cu privire la sfera documentelor ce vor putea fi gestionate de către operatorii economici cu capitalul unităților administrativ-teritoriale prin prisma satisfacerii interesului public local”, conchide Iohannis.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare