Connect with us

Publicat cu

pe

Investitorii chinezi care odată cumpărau sau investeau în cele mai mari orașe, plasează fondurile în altă parte. Aceștia fug din lumea occidentală unde făceau oferte de succes și achiziționau trofee, de la case de lux și hoteluri de cinci stele din New York, până la o companie chimică elvețiană și un gigant german al roboticii, conform The Wall Street Journal.

Epoca aceea s-a încheiat.

Investițiile chineze se retrag din Occident pe măsură ce ostilitatea față de capitalul chinez crește. Din ce în ce mai mult, companiile chineze cheltuiesc bani pe fabrici din Asia de Sud-Est și proiecte miniere și energetice din Asia, Orientul Mijlociu și America de Sud, deoarece Beijingul încearcă să întărească alianțe în acele locuri și să asigure accesul la resursele critice.

Investițiile directe din China au crescut în 2016.

Fluxul anual de investiții străine directe, China

Investitorii chinezi fug din lumea occidentală

Investitorii chinezi fug din lumea occidentală

Sursă: Conferința Națională a Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare

Cel mai mare beneficiar al investițiilor chineze din acest an este Indonezia, bogată în nichel, conform unei estimări preliminare a investițiilor chineze, elaborată de Institutul American de Întreprinderi, un think tank conservator, prezintă The Wall Street Journal. Nichelul este o componentă cheie în multe dintre bateriile utilizate pentru alimentarea vehiculelor electrice.

Schimbarea fluxurilor de investiții arată modul în care China reacționează la răcirea relațiilor cu Occidentul condus de SUA și consolidează legăturile comerciale și de investiții cu alte părți ale lumii, în moduri care ar putea crea relații noi în economia globală.

Ce înseamnă retragerea investitorilor chinezi din Occident?

Retragerea banilor chinezi din Occident ar putea duce la mai puține locuri de muncă în unele țări, reducând în același timp fondul de capital accesat de antreprenorii din locuri precum Silicon Valley. Economia slabă a Chinei  privează deja lumea de unul dintre motoarele sale tradiționale de creștere.

În sens mai larg, schimbarea indică o lume în care globalizarea este în scădere, iar tensiunile geopolitice sunt mai probail să se agraveze.

Investițiile directe în străinătate, din China, au scăzut cu 18% față de anul precedent, informează WSJ. Cel mai recent nivel marchează o scădere de 25% față de un vârf din 2016, deoarece fuziunile și achizițiile în străinătate s-au prăbușit și Beijingul a înăsprit regulile pentru a reduce fuga de capital.

În ciuda reducerii restricțiilor legate de Covid-19, de la Beijing, anul trecut, este puțin probabil ca ea să revină la perioada de glorie a încheierii de acorduri în străinătate. Această situație este cauzată, în mare parte, de creșterea tensiunilor geopolitice cu SUA și aliații săi, care, potrivit analiștilor, blochează mai multe investiții chineze din motive de securitate națională.

În China, slăbirea monedei, sectorul privat aflat în dificultate și concentrarea crescândă a Beijingului pe consolidarea economiei sale interne pentru a spori autosuficiența Chinei îi vor diminua, de asemenea, ieșirile de investiții, au adăugat analiștii.

„În general, spațiul pentru China de a canaliza investițiile către economiile străine avansate, se micșorează”, a declarat Louis Kuijs, economist șef pentru Asia-Pacific la S&P Global Ratings. Este puțin probabil ca fluxurile de investiții în străinătate ale Chinei să crească semnificativ în următorii trei până la cinci ani, a spus el.

Investițiile chineze se îndepărtează de marile economii occidentale, pe măsură ce relațiile se răcesc.

Modificarea ponderii investițiilor chinezești de peste mări, din 2016, în puncte procentuale

Investitorii chinezi fug din lumea occidentală

Investitorii chinezi fug din lumea occidentală

Sursă: Institutul American de Întreprinderi

În schimb, China va realiza probabil investițiile pentru a-și consolida dominația în sectoare precum energia regenerabilă și vehiculele electrice. Acest lucru înseamnă, probabil, dublarea investițiilor pe piețele emergente din Asia de Sud-Est până în Orientul Mijlociu și Africa, deoarece proprietarii chinezi de fabrici caută locuri pentru a extinde operațiunile și pentru a găsi noi clienți, iar Beijingul se concentrează pe piețele bogate în resurse.

Producătorul auto chinez BYD a declarat în această lună că intenționează să investească peste 600 de milioane de dolari în mai multe fabrici auto din Brazilia.

„În timp ce Xi Jinping este în viață, nu ne întoarcem în 2016”, a spus Derek Scissors, membru senior la Institutul American de Întreprindere, referindu-se la nivelul maxim al investițiilor chineze în străinătate. El a spus că, deși nu este probabil ca economia SUA să rateze prea mult capitalul chinez, retragerea sa ar putea fi mai dureroasă pentru economiile occidentale mai mici, cum ar fi Australia, Canada sau Ungaria, informează WSJ.

Există avantaje în această situație?

Mai puțini bani chinezi pentru economiile occidentale au unele avantaje. S-ar putea reduce tipul de comportament speculativ care a determinat creșterea prețurilor imobiliarelor, așa cum a fost în locuri precum Canada, SUA și Australia, înainte de pandemie.

„Când l-au cumpărat, au mutat piața”, a spus Jim Costello, economist șef la MSCI Real Assets, o firmă de cercetare imobiliară. „I-au făcut pe toți să-și intensifice jocul și să liciteze mai mult”.

Investitorii chinezi au declanșat o frenezie speculativă pe piețe precum New York City, la mijlocul ultimului deceniu. Asigurătorul Anbang a cumpărat Waldorf Astoria pentru 1,95 miliarde de dolari în 2015, cea mai scumpă achiziție înregistrată la acea vreme a unui hotel din SUA.

Anbang a fost preluată de guvern în 2018, cu puțin timp înainte ca fondatorul său să fie condamnat la 18 ani de închisoare pentru infracțiuni financiare legate de fraudă și abuz de putere. Un plan de transformare a Waldorf Astoria în apartamente de lux nu a fost finalizat.

Investițiile directe către exterior sunt mai slabe în ultima vreme în întreaga lume, nu doar din China. În toate țările, inclusiv în SUA, investițiile în străinătate au scăzut cu 14% în 2022, față de anul anterior, deoarece inflația, temerile de recesiune și turbulențele pieței financiare au suspendat investițiile, arată datele Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare.

Dar, declinul Chinei a fost mai abrupt și se întinde pe o perioadă mai lungă, în special în economiile dezvoltate, un semn al detașării economice de Occident.

Datele ONU arată că investițiile în străinătate ale Chinei au scăzut la aproximativ 147 de miliarde de dolari în 2022, o scădere de 18% față de anul precedent. A atins un vârf de 196 de miliarde de dolari, în 2016.

Înainte de 2016, Beijingul a încurajat în mod activ companiile chineze să investească în străinătate pentru a ajuta la extinderea influenței economice a Chinei. Conglomerate precum HNA și Dalian Wanda au adus numerar în bănci globale, lanțuri hoteliere și cinematografe.

Prosperitatea achizițiilor a făcut comparații cu cele ale companiilor japoneze din SUA și nu numai, în anii 1980, când companiile japoneze au adunat fabrici de oțel, hoteluri de referință și studiouri de film.

Până în 2016, totuși, îngrijorările cu privire la transferurile de capital și stresul financiar din conglomeratele chineze au determinat Beijingul să înăsprească controalele de capital și să intensifice controlul asupra încheierii tranzacțiilor între companii.

Mai recent, atitudinile cu privire la preluările chineze s-au întărit pe măsură ce relațiile cu Occidentul, condus de SUA, s-au deteriorat. Washingtonul și aliații săi s-au ciocnit cu Beijingul pe probleme precum securitatea națională, comerțul și Taiwan.

În plus, China și-a regândit Inițiativa Belt and Road axată pe construirea infrastructurii în lumea în curs de dezvoltare. Oficialii vor ca creditorii chinezi să adopte o abordare mai precaută față de noile proiecte, după ce împrumuturile de miliarde de dolari s-au deteriorat.

Investițiile în Grupul celor Șapte

În 2016, companiile și entitățile de stat chineze au făcut 120 de investiții în Grupul celor Șapte (G7), un forum internațional al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar. Printre aceste investiții se enumeră economii avansate, dintre care 63 au fost în SUA, conform unei baze de date de proiecte chineze în străinătate, cu o valoare de cel puțin 95 de milioane de dolari, care este întreținută de Institutul American de Întrepreinderi și Heritage Foundation.

Tranzacțiile au inclus achiziția producătorului de computere-imprimante Lexmark, din SUA, de către un grup de cumpărători chinezi și vânzarea producătorului german de robotică Kuka, către Midea ce se află în China.

Anul trecut, baza de date a înregistrat doar 13 investiții chineze în țările din G7. În 2016, cei 84 de miliarde de dolari cheltuiți de companiile chineze pentru investiții în G7 au reprezentat aproximativ jumătate din totalul investit de China în străinătate.

În 2022, investițiile în economiile G7 au totalizat 7,4 miliarde de dolari, sau doar 18% din investițiile Chinei în străinătate în acel an, potrivit bazei de date a Institutului American de Întreprinderi.

Investițiile străine directe ale Chinei, în Europa, au atins cel mai mic deceniu din echivalentul a 8,8 miliarde de dolari, în 2022, potrivit unui raport al firmei de cercetare Rhodium Group din New York și al Institutului Mercator pentru Studii Chineze cu sediul la Berlin.

Industria vehiculelor electrice a fost un punct luminos rar, care a atras investiții chineze, deși amploarea nu este suficient de mare pentru a compensa scăderea tranzacțiilor în altă parte.

„Situația economică fragilă a Chinei și presiunile geopolitice fac improbabilă revenirea la nivelul investițiilor de la jumătatea anului 2010”, au scris autorii raportului, publicat în mai.

Companiile și entitățile de stat chineze au investit anul trecut un total de 24,5 miliarde de dolari în Asia, America de Sud și Orientul Mijlociu, conform bazei de date a Institutului American de Întreprinderi, o creștere cu 13% față de 2021. Tranzacțiile au inclus o investiție de 1,9 miliarde de dolari a Cnooc, gigantul petrolier de stat chinez, în Brazilia și investiții ale producătorilor de automobile Great Wall Motor și BYD, în Thailanda.

În prima jumătate a acestui an, investițiile străine ale companiilor chineze au totalizat 29,5 miliarde de dolari, potrivit estimării preliminare a Institutului American de Întreprinderi, indicând o creștere modestă a activității în străinătate acum, când pandemia s-a retras.

Indonezia a fost cel mai mare beneficiar datorită recompensei sale de minerale strategice, primind 17% din acest total, deși această estimare s-ar putea schimba cu mai multe informații despre momentul exact al investițiilor.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Business

Orientul Mijlociu devine bancomatul planetei

Publicat cu

pe

Orientul Mijlociu devine bancomatul planetei

Încălțată cu banii din boom-ul energetic, Arabia Saudită și alte monarhii din Golf au un moment de succes pe scena financiară mondială. Astfel, Orientul Mijlociu devine, practic, un bancomat pe toată suprafața planetei.

În urmă cu cinci ani, oficiali saudiți au urmărit un val de directori financiari americani, renunțând la relatarea inconștientă a unor investiții gratuite din Riad, după ce moartea unui jurnalist dizident a făcut din regat un loc toxic pentru afaceri, informează The Wall Street Journal.

Anul acesta, conferința supranumită „Davos în deșert”, se așteaptă la o cerere atât de mare încât le oferă directorilor 15.000 de dolari de persoană.

Influența în monarhiile din Orientul Mijlociu

Monarhiile din Orientul Mijlociu dornice de influență globală au un moment de succes pe scena financiară mondială. Ei au foarte mulți bani dintr-un boom energetic chiar în momentul în care finanțatorii tradiționali occidentali – împiedicați de creșterea ratelor dobânzilor – s-au retras de la încheierea tranzacțiilor și investițiilor private.

Fondurile suverane ale regiunii au devenit bancomatul în vogă pentru capitalul privat, capitalul de risc și fondurile imobiliare care se luptă să strângă bani în altă parte.

Piața pentru fuziuni și achiziții marcate a cunoscut o creștere a interesului din regiune. Ofertele anunțate recent includ achiziționarea de către un fond Abu Dhabi, a managerului de investiții Fortress pentru mai mult de 2 miliarde de dolari. În plus, se adaugă și achiziția de 700 de milioane de dolari de către un fond saudit a unității de aviație a creditorului global Standard Chartered.

Companii și fonduri supravegheate de consilierul pentru securitate națională din Abu Dhabi, șeicul Tahnoun bin Zayed Al Nahyan, au făcut licitații pentru a cumpăra Standard Chartered și banca de investiții Lazard. De asemenea, au încheiat acorduri recente pentru a cumpăra o companie de asistență medicală din Marea Britanie în valoare de 1,2 miliarde de dolari și pentru a prelua controlul parțial asupra unui gigant alimentar columbian de aproape 6 miliarde de dolari.

„Acum, toată lumea vrea să meargă în Orientul Mijlociu – este ca odinioară goana aurului din SUA”, a spus Peter Jädersten, fondatorul firmei de consultanță Jade Advisors. „Este dificil să strângi bani peste tot”, citează WSJ.

Administratorii de fonduri care vizitează regiunea spun că adesea așteaptă în fața rivalilor în sălile de așteptare ale fondurilor suverane. Managerii din Silicon Valley și New York sunt o prezență aproape constantă în holul cu podea din marmură albă al Four Seasons Abu Dhabi, ca și în cazul altor hoteluri de top, spun ei.

Investiții la cote înalte

Conferința de la Riad de luna viitoare – un proiect de companie al prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman, cunoscut sub numele de Inițiativa pentru Investiții Viitoare – este de așteptat să fie un magnet pentru vânătorii de bani. În 2018, directorii de pe Wall Street s-au retras după ce agenții saudiți l-au ucis pe jurnalistul Jamal Khashoggi și, de ani de zile, multe start-up-uri și fonduri au declarat că au evitat investițiile din țară din cauza preocupărilor morale.

Unele companii continuă să se îndepărteze de regat, în timp ce grupurile pentru drepturile omului spun că recordul său în ceea ce privește tratamentul dizidenților guvernamentali rămâne o problemă serioasă.

Dar finanțarea saudită a devenit mai solicitată anul trecut, când alți bani au început să fie strânși. La conferința de anul trecut, șeful Fondului de Investiții Publice, Yasir Al Rumayyan , a participat la o discuție cu doi dintre cei mai mari directori ai firmelor de investiții din lume, „Blackstone” care îi are pe Stephen Schwarzman și Ray Dalio, fondatorul Bridgewater Associates. Nume de top în capitalul de risc s-au amestecat pe teren, iar șeful FTX, Sam Bankman Fried, a căutat finanțare.

Ben Horowitz , partener la Andreessen Horowitz, a declarat la o conferință sponsorizată de PIF, în primăvara acestui an, că Arabia Saudită este o „țară start-up” și s-a referit la Prințul Mohammed drept „fondatorul” ei, care forma o nouă cultură și o nouă viziune pentru țară.

Noua dominație a regiunii este cea mai evidentă în rândul fondurilor private, tiparul care blochează banii investitorilor de ani de zile. Deși statisticile detaliate sunt rare, cifrele la două dintre cele mai mari fonduri suverane sugerează o creștere. La PIF-ul saudit, angajamentele pentru „titluri de investiții” – o categorie care include fonduri private – au crescut la 56 de miliarde de dolari în 2022, în creștere față de 33 de miliarde de dolari cu un an înainte. Mubadala din Abu Dhabi a raportat că angajamentele de capital s-au dublat la 18 miliarde de dolari în 2022.

Directori la giganții de capital privat TPG, KKR și Grupul Carlylele au spus investitorilor că interesul din Orientul Mijlociu rămâne puternic în timp ce alte părți ale lumii se retrag.

„Dacă sunteți în SUA, există un anumit grad de îngrijorare”, a spus CEO-ul Carlyle, Harvey Schwartz , la o conferință din iunie. Investitorii din Orientul Mijlociu, a spus el, sunt „foarte puși în față, foarte dinamici”.

În timp ce Orientul Mijlociu calcă pe gaz, susținătorii tradiționali ai fondurilor de investiții — planurile de pensii și dotările colegiului — sunt în retragere. Trecerea globală către rate mai mari ale dobânzilor a cauzat pierderi în cele mai mari părți ale portofoliilor lor – în special acțiuni și obligațiuni.

Investitorii au investit 33 de miliarde de dolari pentru fondurile de capital de risc din SUA în prima jumătate a anului 2023, mai puțin de jumătate din cele 74 de miliarde de dolari din aceeași perioadă din 2021, potrivit PitchBook. Strângerea de fonduri globale pentru toate fondurile private a scăzut cu 10% anul trecut, la 1,5 trilioane de dolari, potrivit Preqin – o scădere la care mulți se așteaptă să continue.

„Strângerea de fonduri a devenit mult, mult mai dificilă în ultimele 12 luni”, a declarat Brenda Rainey, vicepreședinte executiv la Bain & Co., care consiliază fonduri de capital privat.

Motivul pentru explozia regiunii de finanțare și încheiere de tranzacții este dublu.

Prețurile mai mari ale energiei – un produs secundar al invaziei Ucrainei de către Rusia – au oferit fondurilor de investiții dependente de petrol și gaze din regiune zeci de miliarde de dolari, fiind bani suplimentari de cheltuit. Aceasta înseamnă că o scădere a prețului petrolului ar putea provoca rapid o retragere din țările din Golf, așa cum s-a întâmplat în boom-urile energetice, transformate în declin.

În același timp, prințul saudit Mohammed și oficiali de vârf din Emiratele Arabe Unite s-au luptat pentru o mai mare influență pe scena mondială – în geopolitică, finanțe și sport – pompând bani suplimentari în fondurile lor de avere pentru a face tranzacții și a extinde industria acasă.

Orientul Mijlociu – bancomatul planetei

Intersecția dintre politică și finanțe din regiune a făcut ca fondurile de avere din Golf din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar să fie principalii susținători financiari a două figuri cheie ale administrației Trump: Jared Kushner și fostul secretar al Trezoreriei, Steven Mnuchin, care împreună au strâns miliarde de dolari din regiune.

Fondurile din Golf și-au împins colegii din SUA să deschidă birouri în regiune pentru a câștiga mai ușor investiții, spun administratorii de fonduri.

„Blackstone” a spus că va crea o echipă pe teren la Riad, dedicată creșterii investițiilor în proiecte de infrastructură din Golf.

Millennium Management LLC, cu sediul la New York, și-a înființat un birou în Dubai în 2020 și au urmat alții , inclusiv firma de capital privat CVC Capital Partners și ExodusPoint Capital Management, cel mai mare start-up de fonduri speculative cu 8 miliarde de dolari în capital inițial. Compania Tikehau Capital a Europei și Ardian, au stabilit echipe în Abu Dhabi, iar managerul de investiții alternative din SUA, Pretium, a angajat un veteran al industriei locale din Dubai.

De asemenea, Dalio a înființat un birou în Abu Dhabi pentru Dalio Family Office, afacerea sa personală. Rajeev Misra, un finanțator de mult timp pentru SoftBank Group care a asigurat peste 6 miliarde de dolari în angajamente pentru o nouă afacere de la mai multe fonduri de investiții aliniate la Abu Dhabi, se mută în Emiratele Arabe Unite din Marea Britanie, potrivit unor persoane familiare cu planurile sale.

Există acum o „conștientizare că relațiile trebuie construite și asta nu se întâmplă peste noapte”, a spus Joseph Morris , un director general din Dubai la firma de consultanță din SUA, Newmark Group, prezintă WSJ.

Locul de succes: Arabia Saudită

Firma de capital de risc a Tiger Global s-a străduit să-și strângă cel mai recent fond, reducându-și în mod repetat ținta cu miliarde de dolari. Înțepați de pierderi și de mediul mai rece de strângere de fonduri, mulți investitori americani l-au ignorat, spun investitorii.

Un loc în care a avut succes: Arabia Saudită. O divizie a PIF, Sanabil, a adăugat în această primăvară numele Tiger pe lista publică a administratorilor de fonduri pe care o sprijină. Alții de pe listă includ Fondul Fondatorilor Peter Thiel și Andreessen Horowitz.

Ibrahim Ajami, care supraveghează investițiile de pornire la fondul de stat Abu Dhabi Mubadala și investește atât în ​​companii, cât și în fonduri, a spus că mediul îi oferă lui Mubadala capacitatea de a fi „foarte atent și selectiv” cu privire la cine sprijină.

El poate negocia termeni care să-i permită lui Mubadala să cumpere o miză în însuși fondul administratorului, a spus el, sau să îi permită să investească alături de alții.

„Ceea ce facem este să mergem mai profund – și mai concentrați și mai implicați – cu un grup select de manageri”, a adăugat el.

Citește mai departe

Business

Primăria Roman are un sistem informatic integrat implementat de SIMAVI

Publicat cu

pe

Software Imagination & Vision (SIMAVI) a implementat Sistemul Informatic Integrat pentru simplificare administrativă și reducerea birocrației din cadrul Primăriei Municipiului ROMAN.

Soluția implementată de SIMAVI la Primăria Roman a urmărit să transforme acest municipiu într-un oraș inteligent, un oraș care ascultă, deschis și transparent, cu procese administrative simplificate și birocrație redusă.

Pe lângă platforma integrată (portal web și o aplicație pentru dispozitive mobile) pentru servicii electronice complete, primăria are acum și un terminal interactiv self-service, pentru persoanele care nu au acces la internet sau computer.

Pentru nevoile interne administrative ale primăriei, SIMAVI a dezvoltat o soluție pentru managementul integrat al documentelor, o platformă integrată pentru arhivare electronica. Pentru cetățeni, echipa de dezvoltare SIMAVI a pus la dispoziția primăriei o aplicație mobilă pentru sesizări, formulare online și informații referitoare la serviciile din cadrul instituției, un sistem informatic de programare online pentru obținerea actelor de identitate și programare pentru căsătorie la starea civilă, un sistem de plăți on-line a taxelor și impozitelor locale.

Portalul web vine astfel în întâmpinarea cetățenilor, a persoanelor juridice și a instituțiilor partenere Primăriei Roman, deoarece astfel 48 servicii publice devin accesibile online. Utilizând serviciile electronice, beneficiarii au posibilitatea de a interacționa cu Primăria într-un mediu electronic sigur și pus la dispoziția lor la orice oră din zi și din săptămână.

Sistemul Informatic Integrat implementat la Primăria Municipiului Roman cuprinde următoarele subsisteme informatice:

  • Platformă integrată pentru servicii electronice, compusă din:
  • Portal web de furnizare a serviciilor electronice pentru cetățeni
  • Aplicații mobile pentru servicii electronice (iOS, Android)
  • Soluție de semnătură electronică
  • Soluție de plată electronică
  • Soluție de securitate pentru asigurarea compleanței cu GDPR

2. Terminal self-service pentru servicii electronice

3. Soluție pentru managementul documentelor si fluxurilor de lucru (SIVADOC 2020) integrată cu Portalul web de furnizare a serviciilor electronice pentru cetățeni

4. Solutie pentru scanare (componentă a soluției SIVADOC 2020)

5. Soluție pentru arhivă electronică (componentă a soluției SIVADOC 2020)

6. Instruirea angajaților

7. Retrodigitalizarea documentelor din arhivă (206 registre, însumând 50.938 pagini)  

Mai multe detalii despre Sistemul Informatic Integrat implementat la Primăria Municipiului Roman aici.

Citește mai departe

Business

După mancare și utilități, inflația scumpește și serviciile telecom. Majorarea, sub rata inflației

Publicat cu

pe

Nu există român care să nu fi fost afectat în ultimul an de creșterea prețurilor din cauza inflației galopante. După alimente, produse farmaceutice sau utilități, a venit rândul serviciilor telecom să se scumpească din cauza inflației. Procentul anunțat de operatorii telecom este totuși sub rata oficială a inflației. 

Orange Romania Communications (fosta companie Telekom Romania Communications) a anunțat încă din aprilie o majorare cu câte 5 lei a prețului serviciilor fixe și mobile furnizate din cauza inflației.

De asemenea, și Vodafone a notificat mai mulți abonați la serviciile de TV, internet și telefonie fixă cu privire la creșterea valorii abonamentului cu circa 6 lei. Compania a modificat clauza de indexare a prețului cu rata inflației, fără a putea depăși, însă, un procent de 8% pe an, de la 3% cât era anterior.

Un alt operator care a luat deja măsuri similare este Telekom. Deși nu a anunțat public, pe site-ul operatorului este afișat următorul mesaj: “Prețul abonamentului este supus indexării cu rata anuală a inflației pentru anul anterior în România comunicată de BNR, fără ca modificarea să poată depăși pe an un procent de 5% din prețul la care se aplică”.

România, cele mai mici prețuri din UE la abonamente telecom

Cu toate aceste scumpiri, prețurile abonamentelor la servicii fixe și mobile în România sunt printre cele mai mici din Europa. Potrivit site-ului Numbeo, care oferă informații despre costul vieții în diferite orașe, prețul mediu al unui abonament de telefonie mobilă este de 38,5 lei în București, față de 80,76 de lei în Sofia și 116 lei în Budapesta. În ceea ce privește serviciile fixe de telecom, acestea costă în medie 41,5 lei în București, față de 60 de lei în Sofia și 71,5 lei în Budapesta. 

Majorările abonamentelor telecom, sub rata inflației

Procentele anunțate de operatorii telecom sunt mult mai mici față de rata oficială a inflației, care în România s-a triplat în 2022, de la 4,1% în 2021 ajungând la 12%. În iunie 2023, rata oficială a inflației a fost de 10,2%. 

De asemenea, procentul de o cifră menționat de operatorii telecom este semnificativ mai mic decât procentul cu care au crescut prețurile alimentelor. 

Scumpirea tuturor alimentelor esențiale luate în calcul a depășit inflația generală. Potrivit datelor INS, cele mai mari scumpiri de la an la an s-au înregistrat în cazul zahărului, creșterea de preț fiind de 55%. 

În luna iunie a acestui an, preţul cartofilor a urcat cu 32,46%, în timp ce legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu 31,83%, iar untul cu 30,49%.

Majorarea prețului abonamentelor de servicii telecom cu rata inflației este o practică uzuală în toate țările din Europa. De exemplu, în Marea Britanie, mai mulți operatori telecom au notificat abonații cu privire la creșterea prețului abonamentului chiar și cu 8,5%. 

Pe lângă creșterea costurilor cu salariile angajaților și explozia prețurilor la energie cu care s-au confruntat companiile din toate sectoarele de activitate, operatorii telecom au fost nevoiți în ultimii ani să facă investiții consistente pentru a introduce tehnologia 5G, dar și pentru a face față cererii tot mai mari de date pe măsură ce conținutul video și streamingul TV devin din ce în ce mai folosite. 

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare