Connect with us

Publicat cu

pe

Am auzit de București de când eram mică. Imaginația mea de atunci îl proiecta ca pe un domn pe care toată lumea îl cunoștea sau cel puțin de care au auzit toți. Imaginația de acum m-a îndemnat să îi fac o vizită.

Cele câteva ore petrecute în compania lui mi-au oferit liniște și m-au ajutat să îmi pun ordine în gânduri. O să înțelegeți de ce. Duminică, 30 august, la 9 dimineața m-a primit în lumea lui. Mi-a spus că trăiește într-un labirint extraordinar de întortocheat și din dorința de a nu ne rătăci m-a rugat să îl urmez. Prima dată ne-am oprit pe Bd. Geniului, la Cotroceni. Oamenii spun că vuiește lumea acolo, dar în acel moment nu am găsit pe nimeni la Cotroceni, eram doar eu și domnul București. Doar liniște și pace. Soarele de sfârșit de august a fost foarte generos și m-a ajutat să mă bucur din plin de acea zi.

Apoi ne-am rătăcit pe Bd. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu și pe Bd. Eroii Sanitari, însă nu m-am îngrijorat. Am întâlnit aceeași liniște și m-am minunat admirând arhitectura caselor de pe bulevarde.

M-am plimbat pe Bd. Mihail Kogălniceanu la propriu, am simțit cum asfaltul îmi încinge încălțămintea. Nu m-am supărat din moment ce toată strada era a mea. Călătoria mea a continuat pe Bd. Regina Elisabeta, unde oamenii au început să își facă simțită prezența. Un taxi pe un sens, un troleibuz pe celălalt, oameni în pas domol mergând spre Universitate, cu mine în urma lor. Mi-am văzut umbra pe trotuar și am întrebat ”Ești chiar tu, București?”. Nu mi-a răspuns, așa că am mers mai departe. Pe Bd. Regina Elisabeta am simțit că sunt într-o capitală metropolitană. Clădirile, vechi de decenii, m-au trimis cu gândul la trecut. Am simțit că e o legătură între mine și oamenii care au pășit pe același trotuar, acum sub altă formă bineînțeles, și m-am gândit la viitor, la cei care vor trece pe acolo. Vor pune aceleași întrebări ca mine? București va fi la fel? La parterul imobilelor, fiecare își vedea de treabă, fie într-un supermarket, fie într-un outlet, fie la o cafenea.

Cum Bd. Elisabeta se intersecta cu Calea Victoriei, nimic nu m-a oprit să merg la pas pe ea. O reală bijuterie, ce să mai? Ochii mi-au mulțumitcă i-am adus față în față cu Palatul CEC, Muzeul Național de Istorie a României, Cercul Militar Național, Muzeul Național de Artă al României, Biblioteca Centrală Universitară Carol I, Ateneul Român și multe altele. Lăsând în urmă, nu în umbră, Calea Victoriei, m-am îndreptat spre zona Universitate, mai exact spre Bd. Carol I. Un aer de orășel de provincie m-a ghidat către străzi necunoscute, care sunt de atunci dragi inimii mele: Str Jean-Louis Calderon, Str. Dianei, Str. Ion Luca Caragiale, Str. Icoanei, Str, General Eremia Grigorescu. Dacă vă doriți un alt parfum de București acolo îl găsiți. Miros de vinete coapte și muzică în surdină venite din casele din buricul Bucureștiului. Mi-aș fi dorit să locuiesc în fiecare dintre ele. Acum știu că trebuie să fac o selecție, dar o las pe mai târziu.

Cum Dorobanții mi s-au ivit în cale, i-am urmat și am descoperit un mix între modern și vechi și mi-a plăcut. Ceva mai târziu am cunoscut câteva dintre vecinele Bucureștiului: Roma, Paris, Madrid, Stockholm, Londra, Bruxelles, Washington și veterana Brazilia. Atrăgătoare prin tăcerea lor, m-au rugat să le mai vizitez și am acceptat. Mi-a rămas în minte imaginea străzilor pustii, exceptând mașinile care treceau la câteva minute sau oamenii ce-mi apăreau în cale și dispăreau peste câteva secunde.

Este ziua în care am vorbit cel mai puțin, am întâlnit cei mai puțini oameni și am petrecut cele mai multe ore în liniște, vorbind în gând doar cu mine însămi. Am avut timp să mă ascult și București mi-a dat voie să fac asta.

Atât am avut ocazia să privesc, să miros, să ascult din București, dar nu mă opresc aici.

P.S. Mi-a spus că sunt singura care îi spune dl. București și că nu e nevoie, oricum ceilalți îl înjură și îi vorbesc urât.

[[{„type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”47″,”attributes”:{„class”:”media-image aligncenter size-large wp-image-220800″,”typeof”:”foaf:Image”,”style”:””,”width”:”580″,”height”:”435″,”alt”:”bucuresti-2″}}]] [[{„type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”48″,”attributes”:{„class”:”media-image aligncenter size-large wp-image-220801″,”typeof”:”foaf:Image”,”style”:””,”width”:”580″,”height”:”435″,”alt”:”bucuresti-3″}}]] [[{„type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”49″,”attributes”:{„class”:”media-image aligncenter size-large wp-image-220802″,”typeof”:”foaf:Image”,”style”:””,”width”:”580″,”height”:”435″,”alt”:”bucuresti-4″}}]]

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare