Connect with us

Publicat cu

pe

Portugalia – învăluită în mister, o țară despre care, mult timp, am știut prea puțin. O țară pe care am descoperit-o întâi prin Eliade, prin “Jurnalul portughez” și “Noaptea de Sânziene”. Apoi am cunoscut-o prin Camoes. Pe 10 iunie, e ziua lui Camoes. Și ziua națională a Portugaliei.

Portugalia se află “acolo unde se termină pământul și începe marea”. Pe lângă partea continentală, Portugalia mai cuprinde și două arhipelaguri, Madeira și Azore, care sunt mai apropiate de Africa decât de Europa. E o țară mică, care are însă o legătură puternică, profundă cu Oceanul. Se spune că Portugalia e țara marilor descoperiri geografice. Într-adevăr, fără exploratorii portughezi, precum Vasco da Gama, Bartolomeo Diaz, Cristofor Columb sau Fernando Magellan, multe tărâmuri ar fi rămas necunoscute pentru Europa un timp îndelungat. Perioada marilor exploratori a apus de foarte mult timp și portughezilor nu le-a mai rămas nimic spre a fi descoperit. Le-au rămas fostele colonii și mândria că limba lor este a cincea limbă vorbită în lume.

Și le-a mai rămas ceva: o legătură indestructibilă cu oceanul. Se vede în mersul lor, ușor legănat; un mers al oamenilor ce par a avea rău de uscat, după o viață întreagă petrecută pe mare. În Portugalia, se simt vibrațiile, se simte forța oceanului de care se leagă trecutul, prezentul și viitorul acestei țări.

În dezvoltarea Portugaliei, o contribuție importantă o are cultura arabă. De la mauri, portughezii au moștenit, acum mai bine de 500 de ani, azulejos. Azulejo reprezintă o placă subțire de ceramică, asemănătoare cu faianța, utilizată atât în arhitectura interioară, cât și în cea exterioară. În Portugalia, azulejos se întâlnesc peste tot: aplicate pe pereți, în piețe, în palate, în mănăstiri, în grădini. Acum, portughezii folosesc azulejos în case, la baie, la bucătărie, în holuri. Chiar și stațiile de metrou sunt decorate cu astfel de plăcuțe de ceramică. Culoarea predominantă este albastrul, iar temele redate sunt dintre cele mai diverse: episoade istorice, mari bătălii, teme religioase sau simple forme geometrice aplicate sub formă de covor. Fiecare temă decorativă este specifică unei epoci și se poate spune că prezintă într-un mod unic perioadele importante din istoria Portugaliei. Deși se întâlnesc și în alte țări, precum Olanda sau Spania, despre azulejos se poate afirma cu ușurință că reprezintă contribuția originală a culturii portugheze la cultura întregii lumi.

Ampreta arabilor asupra Portugaliei a fost una puternică. Și în fado, muzica tradițională a portughezilor, se regăsesc influențe din muzica maurilor. În Lisabona, există chiar și un muzeu al muzicii fado. Tradus în română, fado înseamnă destin, soartă, osândă. Prin fado, portughezii își cântă trecutul glorios, dorul de mare și viața sărăcăcioasă pe care o duc acum. Fado transmite tristețe, melancolie, jale, sentimente asociate în general termenului de saudade. Adică dor. Deși se spune că dorul românesc nu are corespondent în alte limbi, acest saudade al portughezilor este foarte apropiat ca sens de dorul românesc.

Se spune că portugheza se apropie cel mai mult de limba noastră. Însă nu doar limbile se aseamănă. Ci și culturile. Cultura tradițională portugheză se apropie cel mai mult de cultura noastră. Noi avem doina. Ei au fado. Ambele sunt creații tradiționale, construite în jurul aceluiași sentiment. Noi îi spunem dor. Portughezii îi spun saudade. Două cuvinte pentru care cu greu se pot găsi corespondente în alte limbi. Două culturi despărțite de peste 3000 de kilometri, dar care se aseamănă profund.

Capitala Portugaliei, Lisabona, e un oraș al constrastelor. E un oraș care intrigă. Un oraș în care luxul și sărăcia lucie se regăsesc deopotrivă. E un oraș în care urmele incendiului care a mistuit mare parte din clădirile sale, acum mai bine de 25 de ani, sunt încă vizibile. E un oraș în care lângă cocioabe sărăcăciose tronează clădiri impunătoare. Fațadele viu colorate, în culori tari, precum albastru sau roșu, sunt toate scorojite, din cauza vântului și a umezelii aduse de ocean. Nimeni nu se mai obosește acum să le refacă. Vântul și umezeala rod, rod încontinuu și erodează construcțiile, indiferent de măreția lor. Niciuna nu scapă perversității distrugătoare a oceanului.

Străzile din Lisabona sunt înguste și toate duc spre râul Tejo. Autobuzele și tramvaiele se strecoară precum șoparlele pe străduțe pe care, la prima vedere, ai impresia că ar încăpea cu greu o mașină mică. Nu de puține ori, mașinile parcate de-a lungul șoselei blochează trecerea autobuzelor. Șoferii coboară, vociferează și dacă posesorul mașinii nu apare curând, nu pot face altceva decât să schimbe traseul și să o ia pe altă străduță. Aceste schimbări bruște de traseu nu par a fi deloc surprinzătoare pentru locuitorii Lisabonei.

Pe trotuarele pavate cu piatră cubică portughezii merg încet și legănat. Nimeni nu se grăbește, nici măcar la serviciu. Oamenii sunt amabili și primitori. Se oferă să îti dea indicații, să îți fie ghizi. Le place conversația. La țară, oamenii sunt foarte primitori. Te primesc în casele lor, te invită să-i cunoști, să îi asculți.

Santana, un mic sătuc din Madeira, e renumit pentru căsuțele, denumite simplu: casinhas de Santana. Sunt mici, cu geamuri albastre, uși roșii, pereți albi și acoperiș sub formă de triunghi, acoperit cu stuf, care ajunge până la pământ. Țăranii din Santana te invită în case, îți spun povestea vieții lor în cinci minute. Căsuțele sunt mici, formate dintr-un hol și o cameră. Amintirile sunt multe, îngrămădite în poze alb-negru și jucării ponosite. Oamenii te lasă în casele lor, în viața lor, în amintirile lor. E inutil să imortalizezi interiorul unei căsuțe în poze. Cine intră într-o căsuță din Santana, păstrează vii imaginile din ea tot restul vieții. Întipărite în memorie rămân poveștile și problemele celor ce sunt obișnuiți deja să își deschidă, pentru cinci minute, casele și inimile în fața unor străini. Fără a aștepta ceva în schimb.

[[{„type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”96″,”attributes”:{„class”:”media-image size-medium wp-image-198170 aligncenter”,”typeof”:”foaf:Image”,”style”:””,”width”:”275″,”height”:”206″,”alt”:”santana”}}]]

Între Portugalia rurală și Portugalia urbană, diferența e uriașă. În satele portugheze, oamenii trăiesc în căsuțe mici, văruite în alb. Fiecare casă are o grădiniță mica în curte. Asemănarea cu România e pe alocuri izbitoare. Mulți oameni trăiesc în Portugalia din agricultura de subzistență. Pentru bătrâni, mai ales, aceasta e cea mai sigură sursă de hrană.

Mâncarea nu e cea mai strălucită. Rețetele includ, în mare parte, preparate din carne de vită sau porc, orez și cartofi. Portughezii combină carne, ouă, cartofi și orez în același fel de mâncare. Și mănâncă mult pește. Iubitorii de pește vor descoperi în Portugalia felurite metode de a-l găti. Pentru a prepara codul, de exemplu, există 365 de feluri diferite. Portughezii spun că e câte o rețetă pentru fiecare zi a anului. O altă mâncare traditițională o reprezintă sardinele făcute pe grătar. Sardinele sunt mari, făcute cu totul, necurățate de oase și intestine. Fiecare terasă servește sardinhas assadas și merită încercate, deși la prima vedere nu par atât de îmbietoare. Pentru portughezi, sardinele sunt precum micii la români.

Și iubitorii de cafea au de unde alege. Cafeaua simplă se numește bica în Lisabona și cimbalino în Porto. Pe lângă cafeaua simplă, mai există numeroase sortimente de cafea cu lapte: garoto, cortado sau galão. Prăjiturile, deși nu foarte multe, sunt foarte bune. Prăjiturile cu orez și pasteis de nata sunt recunoscute în toată lumea și se găsesc la orice terasă, cafenea sau restaurant, la un preț extrem de accesibil pentru toți. Făcute prima dată la Mosteiro dos Jerónimos, în secolul al XIX-lea, pasteis de nata sunt acum o marcă înregistrată a cartierului Belém, iar cofetăriei care a preluat rețeta de la călugări îi trec pragul și astăzi zeci de persoane zilnic.

La prima vedere, Portugalia pare o țară sărăcăcioasă, cu un destin puternic legat de ocean. Portugalia e însă o țară care merită cunoscută. O țară cu oameni, cu locuri, cu povești care merită descoperite. Portugalia e o țară care, odată ce te-a prins în vraja ei, nu te mai lasă; te cheamă înapoi, te prinde în plasa precum sirenele cărora le-au căzut pradă atâția marinari portughezi.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare