Connect with us

Publicat cu

pe

Accidentul din Muntenegru, soldat cu 18 morţi şi 29 de răniţi a ţinut prima pagină a ziarelor întreaga săptămână. Mai mult, a antrenat numeroase aşa-zise dezbateri, s-au căutat vinovaţi, iar tragedia a devenit, de fapt, un pretext pentru strategii de-a dreptul greţoase de campanie electorală.

În toată povestea asta au fost mulţi cei care au dorit să le fie atribuit statutul de erou, care au emis păreri, pentru că numai atât puteau face şi care au încercat să judece la rece o situaţie care  putea fi privită din multe unghiuri, numai obiectiv, nu.

Nu este anormal faptul că accidentul a devenit subiectul principal din jurnalele de ştiri, dar relatările au fost penibile. Posturile de televiziune nu au ratat ocazia de a preciza, de câte ori a fost posibil, că au transmis în direct de la faţa locului sau că au obţinut primele imagini în exclusivitate, politicienii s-au învinuit unul pe altul, iar comentatorii au căutat, de asemenea vinovaţi. Să fi fost şoferul care conducea prea repede “autocarul morţii”? Să fi fost drumurile proaste? Pronia?

Dincolo de toate astea, însă, a fost pusă o întrebare: ce se întâmpla dacă accidentul se petrecea în România? Ar fi avut românii destulă omenie în ei cât să participe la operaţiunile de salvare, să doneze sânge, să fie solidari ? S-a vorbit inutil de mult şi despre asta, iar părerile au fost împărţite. În mod previzibil, unii au afirmat că în mod cert, românii ar fi făcut acelaşi lucru, mizând probabil pe declaraţiile de dragoste faţă de popor ca să lucreze puţin la propria imagine, în timp ce alţii au declarat că ai noştri concetăţeni ar fi dezamăgit, exploatând, la rândul lor, apetitul pentru controversă al celorlalte categorii de public.

Cu puţin timp înaintea accidentului din Muntenegru era însă destul de “fierbinte” dezbaterea privind protestele medicilor. Acum, pe fondul tragediei de acolo, subiectul discuţiei s-a schimbat. Cu toate acestea, chiar şi moderatorii cei mai înverşunaţi au recunoscut, fără doar şi poate, că medicii s-au comportat eroic. Televiziunile s-au întrecut în mulţumiri şi cam asta a fost tot.

Ei bine, o mulţumire cu adevărat semnificativă ar fi ca dezbaterea privind salariile medicilor să se reia în favoarea acestora.

Şi, pentru a nu mai divaga, reiau exerciţiul de imaginaţie pe care voiam să îl propun: ce s-ar fi întâmplat dacă un accident de asemenea amploare s-ar fi petrecut în România, într-una din zilele în care medicii noştri, pe bună dreptate, ar fi protestat ?

Pe 20 iunie, preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae anunţa că medicii din întreaga  ţară urmează să intre în grevă, nemulţumiţi de salariile mici. Prima reacţie a ministrului Sănătăţii ? S-a declarat “surprins”.

Acum, însă, când a fost nevoie de ei, medicii români au devenit brusc “eroi”, iar munca lor – care, de fapt, este în fiecare zi aceeaşi şi presupune exact asta, salvarea unor vieţi – a fost apreciată şi elogiată de către toţi cei care, până de curând, abia dacă vorbeau despre asta.

“Trebuie să se întâmple un accident ca să ne dăm seama de cum merg lucrurile în ţara asta”, a fost replica multora, una care de altfel este folosită pe scară largă, orice s-ar întâmpla.

Nu. Nu despre asta este vorba, că oamenii nu îşi dau seama de cum merg lucrurile în ţară, fiindcă nu sunt orbi, nici proşti, ci trăiesc toate dramele pe propria piele. În schimb, trebuie să se întâmple o tragedie pentru ca autorităţile să ia măsuri, să le fie forţată mâna, iar cei care şi-au asumat responsabilitatea de a conduce ţara să aibă măcar o noapte de nesomn întrebându-se: “şi dacă accidentul se petrecea în România, într-o zi în care medicii noştri ar fi protestat?”.

Şi poate atunci – de fapt, acum – se vor gândi la soluţii, pentru ca nimeni să nu fie nevoit să răspundă la o asemenea întrebare.

Citeşte şi…

Notre respect, Muntenegru!

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare