Connect with us

Publicat cu

pe

În fiecare an, aceleaşi dezbateri, aceleaşi discuţii purtate în jurul absolvenţilor de liceu şi a performanţelor înregistrate la examene ocupă cele dintâi luni ale verii. Cu toţii vor note mari – părinţi, elevi, societatea însăşi îi cere elevului să fie de nota 10, iar scopul scuză mijloacele. S-ar zice, în aceste zile, că trăim într-o ţară în care studiul este valorizat pozitiv, iar educaţia şi cultura sunt prioritare.

O ţară care vrea să crească la sânul ei doar genii, copii ambiţioşi care se hrănesc cu idei măreţe şi ai cărei cetăţeni frecventează bibliotecile cu pasiune.

Ne bucurăm pentru ei când sunt sclipitori, când ne reprezintă la concursuri internaţionale, când ne aduc medalii şi îi judecăm aspru pe cei care fac greşeli, râzând în acelaşi timp în hohote de “perlele” care, contrar denumirii, nu sunt atât de rare. Ne îngrijorăm, totuşi, când numărul celor care nu au putut trece examenul este covârşitor şi căutăm vinovaţii.

Ne dorim să fim părinţii unor genii, iar judecata ne este adesea întunecată de mândrie. Uităm că, statistic vorbind, copilului îi va fi sortit– în cel mai fericit caz – să trăiască în mediocritate. Geniile sunt rare. Şi chiar dacă am fi, într-adevăr, un popor de oameni geniali, adevărul este că nu avem mijloacele de a antrena astfel de minţi şi nici societatea nu este construită astfel încât să promoveze astfel de valori.

Încă ne plac parveniţii, ne surâde “şmecheria”, vrem bani câştigaţi uşor, cumpărăm cărţi doar dacă sunt la reducere şi reviste numai dacă oferă şampoane. Nu întâmplător, astfel de strategii au succes la noi. Astfel de campanii sunt implementate pentru că iniţiatorii lor ştiu dinainte că nu vor putea vinde conţinut de calitate fără să adauge un săpun, un deodorant, un tichet de reducere. De câte ori au avut nevoie tabloidele de astfel de trucuri?

Presa quality moare sau a murit deja, televiziunea de calitate dispare. Un post ca TVR Cultural s-a desfiinţat şi reacţiile aproape că au lipsit cu desăvârşire. Rating fac glumele cât mai grobiene, scandalurile regizate, telenovelele, şocul  şi groaza, iar asta a devenit deja un clişeu.

Şi totuşi, în perioada examenelor, ne amintim că avem şi generaţii care vin din urmă. Îi evaluăm superficial, îi judecăm pe baza unor calificative şi, brusc, o ţară întreagă îşi aduce aminte, din subiectele de la bacalaureat, de Eliade, Blaga, Arghezi, învaţă niscaiva gramatică, rezolvă o problemă şi hohoteşte din rărunchi atunci când eşecul pare a fi sortit vreunui nefericit abia trecut de vârsta majoratului. Suntem mai buni ca ei, parol!

În astfel de zile, devenim cu toţii intelectuali, suntem şcoliţi, ne scoatem diplomele de la naftalină şi pornim parada ipocriziei.

Nu merităm să avem genii, căci nu le respectăm, iar societatea noastră clădită pe aparenţe ne “învaţă” doar că studiul este, din multe puncte de vedere, un pariu pierdut. Mulţi vor fi cei care, între a se chinui ani în şir în facultăţi, înspăimântaţi în acelaşi timp de rata ridicată a şomajului şi de condiţiile de trai, vor abandona lupta. Vor prefera să se implice în afaceri ilegale sau la limită, vor fi mai atraşi de banii uşor câştigaţi decât de munca răsplătită cu ore suplimentare neplătite sau diplome care le sunt aruncate în faţă la angajare. Asta, desigur, dacă ajung la interviu şi dacă, nu cumva, sunt selectaţi alţii înaintea lor, eventual care au acelaşi nume de familie cu angajatorul.

Oricare ar fi situaţia, ideea e că examenul lor este, de fapt, o probă de foc pentru noi, ca societate. Am ajuns să trăim o criză a valorilor, iar asta se vede în comportamentul nostru agresiv, surescitat, în criticile acide şi în modul în care ne axăm, de fiecare dată, pe conflict.

Nu absolvenţii de liceu care vor pica examenul reprezintă adevărata problemă. Pentru ei, probabil va fi o lecţie. Problema este atitudinea noastră faţă de ei, faptul că la aşa-zisul examen al maturităţii, am picat ca naţie.

România e încă elevul care vrea să copieze şi, totuşi, să ia nota 10, iar dacă îi reuşeşte, se laudă cu asta şi nu poate decât să râdă cu gura până la urechi de cei care au fost notaţi pe merit, de “fraierii care muncesc”.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare