Connect with us

Publicat cu

pe

România nu duce lipsă de o strategie în agricultură, ci de un acord politic pe o strategie, astfel încât cine vine la putere să implementeze principiile generale pe care le-ar putea cuprinde acest document, a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la Conferinţa Naţională a Agricultorilor.

“Cu vorba sau cu fapta, e un început și cred că întregul sector agricol apreciază o inițiativă pe termen lung, deși vine cam târziu. Mai bine mai târziu decât niciodată. Nu cred că de strategie duce lipsă România, cred că ducem lipsă de un acord pentru ca liniile generale ale strategiei să fie urmate. De altfel, eu am vorbit încă de anul trecut de intenția mea de a discuta despre direcțiile principale pe care ar trebui să le urmeze întreaga clasă politică. Acolo vorbim de măsuri foarte clare, termene clare, viziuni de stânga sau de dreapta, de aceea cred că trebuie să ne concentrăm pe liniile principale de dezvoltare a agriculturii românești, pentru a scoate ce e mai bun din opiniile care sunt în momentul de față – fie ele politice, fie ele și tehnice”, a declarat ministrul Agriculturii.

Noi avem o strategie pe irigaţii şi pe termen scurt, pentru anul acesta, şi pe termen mediu, dar şi pe termen lung în vederea reabilitării infrastructurii principale, însă totul depinde de finanţare. Aici sunt două elemente importante: acordul politic şi finanţarea”, a spus Daniel Constantin, după ce preşedintele României a anunţat că va finaliza strategia pe agricultură.

În ceea ce priveşte Canalul Siret-Bărăgan, şeful MADR a precizat că acest proiect face parte din strategia Ministerului Agriculturii, fiind nevoie de un astfel de canal care deserveşte 425.000 de hectare.

„Beneficiile Canalului Siret-Bărăgan sunt enorme. Avem deja studiile de prefezabilitate pe zona de îmbunătăţiri funciare finalizate şi aici am vorbit de o creştere a producţiei cu 120 de milioane de euro pe an, însă necesarul de fonduri este foarte mare. Acest proiect este în sarcina a trei ministere, respectiv MADR, Ministerul Mediului şi Ministerul Transporturilor şi, având o nevoie mare de finanţare, cred că soluţia ar fi un parteneriat public privat”, a spus şeful MADR.

Acesta a reamintit că anul trecut au fost investiţi 100 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigaţii, însă pentru infrastructura principală este nevoie de fonduri europene.

„Dacă vorbim de irigaţii cred că mai avem două priorităţi mai apropiate dincolo de Canalul Siret-Bărăgan. În primul rând, reabilitarea infrastructurii secundare, unde anul trecut am investit 100 de milioane de euro, dar şi reabilitarea infrastructurii principale, unde avem nevoie de fonduri europene ca să ajutăm o suprafaţă de 820.000 de hectare”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că membrii Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România sunt aproape de finalizarea unei strategii în domeniu. 

Vreau să vă precizez de la bun început că nu am venit pentru un discurs politic, ci am venit poate să ridic probleme şi să sugerez soluţii. Prima şi cea mai importantă problemă cu care se confruntă agricultura românească este legată de lipsa unei strategii pe termen lung. După cum ştiţi, în 2011 am desemnat o comisie pe lângă Preşedinţie care să elaboreze această strategie, urmând ca ea să fie pusă în dezbatere publică, cu speranţa semnării unui pact pentru agricultură, un pact semnat de toate partidele politice, de instituţiile responsabile. Suntem aproape de finalizarea acestei strategii”, a declarat Traian Băsescu.

El a spus că preşedintele Comisiei, Valeriu Steriu, l-a asigurat că 30 iunie este un termen rezonabil pentru finalizarea raportului.

LAPAR organizează joi, la Bucureşti, Conferinţa Naţională a Agricultorilor, unde sunt prezenţi pentru 750 de participanţi din toate zonele ţării – membri reprezentativi ai LAPAR. La eveniment participă şi preşedintele României, Traian Băsescu, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

 

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare