Connect with us

Publicat cu

pe

Ajutoarele de șomaj sunt o rețea de siguranță pentru oamenii care și-au pierdut locul de muncă în Grecia, Spania și Portugalia – cele trei țări cu ratele de șomaj cele mai ridicate din zona euro. Însă sistemul se află în pericol, iar sustenabilitatea sa este pusă sub semnul întrebării în contextul în care Atena, Madrid și Lisabona se confruntă cu din ce în ce mai multe cereri pentru ajutorul de șomaj pe fondul unei activități economice în scădere și presiunilor pentru reducerea cheltuielilor statului, venite din partea UE.

Analiză

Îndemnizațiile de șomaj cuprind, în principiu, două mari instrumente : asigurarea de șomaj, de care beneficiază oamenii care au adus deja contribuții la stat, și asistența socială de șomaj, ce își propune să contracareze sărăcia și se adresează celor care nu au dreptul la asigurarea de șomaj.
Țările membre UE au propriul sistem de acordare a îndemnizațiilor pentru șomaj. În majoritatea cazurilor, persoanele fără loc de muncă trebuie să aplice pentru ajutorul de șomaj în țara în care au fost angajați ultima dată. În Uniunea Europeană, sistemele diferă de la țară la țară în ceea ce privește ratele de înlocuire (procentul din valoarea brută a ultimului salariu, acoperit de stat), durată și condiții necesare.

Situația din Grecia, Spania și Portugalia

Cheltuielile pentru îndemnizațiile de șomaj în aceste trei țări au crescut ca urmare a crizei șomajului din zona euro. Aflate sub presiunea Uniunii Europene de a reduce deficitul bugetar, Atena, Madrid și Lisabona au fost forțate recent să își modifice sistemele prin introducerea unor condiții de aplicație pentru ajutorul de șomaj suplimentare, reducând perioada în care șomerii pot beneficia de aceste ajutoare sau schimbând sumele acordate lunar.

După ultima rundă de tăieri bugetare, ajutoarele de șomaj din Grecia au scăzut de la 460 de euro (590$) pe lună la aproape 360 de euro pe lună (salariul minim pe economie în Grecia fiind în prezent de 683 de euro pe lună), adăugând o creștere de 10% pentru fiecare minor. Ajutoarele se acordă pe o perioadă de maxim 12 luni, iar cerințele se înmulțesc pentru cei care aplică pentru îndemnizații de două sau mai multe ori.
În Spania, ajutoarele se acordă în mod diferit : în timp ce o persoană fără copii poate primi între 497 și 1087 de euro lunar, o persoană cu doi sau mai mulți copii poate primi între 664 și 1397 de euro pe lună. Salariul minim pe economie în Spania este în prezent de 752 de euro pe lună. Mai mult, șomerii primesc, de regulă, 70% din ultimul salariu obținut (supus unui plafon) în primele 6 luni, după care suma scade la 50%. Sistemul actual este rezultatul unei reforme implementate de către guvernul spaniol la începutul anului 2013, ce a schimbat varianta inițială care prevedea ca ajutorul de șomaj să fie de 60% din ultimul salariu, după primele 6 luni.
În Portugalia, guvernul a aprobat o reformă în aprilie 2012 care prevedea o creștere a perioadei minime în care se acordă șomajul – de la 5 luni la 9 luni – dar care reducea perioada maximă de la 38 de luni la 26. Îndemnizațiile sunt echivalente cu 65% din câștigul mediu zilnic al anului anterior, dar trebuie să se încadreze între 419 și 1048 de euro, interval stabilit de valoarea de referință financiară. Și acest interval a fost schimbat prin reforma din 2012, sistemul precedent permițând ajutoare de până la 1257 de euro.
Folosind metode diferite, Grecia, Spania și Portugalia oferă și asistență socială pentru cei care nu îndeplinesc condițiile pentru obținerea îndemnizației de șomaj. Însă sumele acordate prin acest sistem sunt de cele mai multe ori mai mici decât ajutoarele de șomaj tradiționale.

Rețeaua de siguranță creată de îndemnizațiile de șomaj devine limitată

Ajutoarele de șomaj reprezintă una dintre rețele de siguranță disponibile pentru oamenii afectați de criza economică din Grecia, Spania și Portugalia. Acest sistem – împreună cu alte beneficii sociale precum pensiile și numărul crescut de remitențe trimise de cei plecați la muncă în străinătate, precum și ajutorul acordat de membrii familiilor din țară și, într-o oarecare măsură, și veniturile provenite din activități economice informale – atenuează aspectul social al crizei economice europene. Cu toate acestea, și măsurile de siguranță sunt limitate.
Din cauza generalizării crizei, șomajul pe termen lung (oamenii care nu au avut un loc de muncă timp de un an sau mai mult) este în creștere la periferia Uniunii Europene și afectează, în prezent, aproape o jumătate din populația șomeră din Grecia, Spania și Portugalia. De aici rezultă că mulți oameni își vor pierde, probabil, dreptul la îndemnizația de șomaj înainte ca ei să își găsească o slujbă.
Raza de acoperire a șomajului asigurată de sistem este o altă problemă serioasă, avându-se în vedere faptul că numai jumătate dintre șomerii din Portugalia și două treimi dintre șomerii din Spania primesc ajutoare de șomaj. Conform Organizației pentru Ocuparea Forței de Muncă din Grecia (instituția care administrează îndemnizațiile de șomaj din țară), numai 3 din 10 șomeri primesc ajutoare de la statul grec.
Șomajul în creștere duce, de asemenea, la o bază de taxare în continuă micșorare, determinând mai puține resurse economice care să poată fi folosite de către guvernele centrale pentru încurajarea unui sistem mai solid al ajutoarelor de șomaj. Conform agenției de statistică a Uniunii Europene, Eurostat, cheltuielile pentru ajutoarele de șomaj au crescut de la 2 la 3,5% din produsul intern brut în Spania, între 2007 și 2010. În aceeași perioadă, cheltuielile pentru îndemnizațiile de șomaj în Grecia au crescut de la 1 la 1,7% din produsul intern brut, iar în Portugalia – de la 1.1 la 1.4% din PIB.
Din anul 2007, fiecare dintre cele 3 țări aproape și-a dublat cheltuielile pentru îndemnizațiile de șomaj.  Pe lângă acestea, și alte state din zona euro au crescut cheltuielile pentru ajutoarele de șomaj – Germania și Franța au adăugat aproape 100 de euro pe cap de locuitor în aceeași perioadă – însă Grecia, Spania și Portugalia au fost nevoite să facă acest lucru în timp ce economiile lor deveneau extrem de fragile. Mai mult decât atât, Atena și Lisabona se află sub un control bugetar strict în urma acordurilor de asistență financiară încheiate cu Uniunea Europeană și cu Fondul Monetar Internațional, iar Madridul a fost nevoit să reducă cheltuielile în urma ajutorului financiar pentru sistemul bancar obținut în 2012.
Acest bilanț pune cele 3 țări în situația de a alege între tăierea fondurilor pentru asigurările de șomaj, ceea ce ar putea genera mai multă nemulțumire socială, și menținerea fondurilor la nivelul actual, ceea ce ar duce la eșecul atingerii deficitului impus de Uniunea Europeană. Cum, pe termen mediu, șomajul va rămâne cu mult deasupra ratei de dinainte de criză, sustenabilitatea ajutoarelor de șomaj va rămâne o chestiune esențială la periferia zonei euro.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare