Connect with us

Politică

Constantin (ALDE): Premierul trebuie să facă schimbări și în alte ministere; prima – la Agricultură

Publicat cu

pe

Constantin (ALDE): Premierul trebuie să facă schimbări și în alte ministere; prima - la Agricultură

Copreședintele ALDE Daniel Constantin a declarat miercuri că la Ministerul Agriculturii lucrurile nu merg bine, iar premierul Dacian Cioloș ar trebui să îl schimbe pe ministrul Achim Irimescu, potrivit Agerpres.

Constantin a precizat că PSD și ALDE au depus la Camera Deputaților o moțiune simplă pe agricultură sub numele „Achim Irimescu — cel mai mare dezastru din agricultura românească, din perioada post-decembristă”, în care prezintă problemele mari cu care se confruntă fermierii din cauza „unui management neperformant” la minister.

„Totul pleacă de la management. Cu regret o spun, am lucrat cu domnul Irimescu, din păcate, nu a reușit să facă trecerea de la activitatea pe care a desfășurat-o până atunci, funcționar al României la Bruxelles, la această autoritate pe care o are de a fi manager, de a fi ministru într-un minister greu, complex, dar care impune anumite decizii, o anumită viziune pe care trebuie să o implementeze ministrul. Managementul este defectuos. Am auzit și discuții de genul — mi se impune politic. Domnule ministru, dacă vi se impune politic trebuie să refuzați politicos sau să vă dați demisia dacă cedați la presiuni. Concluzia noastră este simplă: soluția de tehnocrați a adus un eșec în activitatea economică și administrativă. În acest moment, premierul Cioloș trebuie să ia taurul de coarne și să facă schimbări și în ministerele în care nu s-au făcut schimbări, iar prima schimbare trebuie făcută la Agricultură. Eu regret că sunt în această situație, sunt cel care l-a adus pe Achim Irimescu în 2012 în minister. Am crezut că le știe pe toate. Din păcate, văd că activitatea nu performează, lucrurile nu merg bine și fermierii vor fi din ce în ce mai afectați de ceea ce se întâmplă la Ministerul Agriculturii”, a spus Constantin, într-o conferință de presă.

El a susținut că ministrul Achim Irimescu a făcut în tot ministerul schimbări care „dăunează sectorului agricol”, amintind printre acestea demiterea directorilor de la Autoritatea de Management, schimbarea în șase luni a doi directori de la APIA și desființarea Direcției de industrie alimentară din cadrul ministerului.

„Agricultura a fost foarte mulți ani la rând unul dintre principalele motoare de dezvoltare a economiei românești și astăzi vedem aceste contribuții puse în pericol. Uitându-mă la prioritățile Ministerului Agriculturii, observ că niciuna dintre prioritățile din programul de guvernare nu este atinsă și nu este nici măcar în derulare. Printre acestea — aplicarea eficientă a politicii agricole comune și a politicii comune de pescuit, dezvoltarea unui sistem performant de irigații și stimularea agriculturii de mijloc prin promovarea fermelor de familie, a asocierii agricultorilor și lanțurilor scurte de desfacere a produselor agricole. De asemenea, plata subvențiilor a început cu o întârziere nejustificată”, a precizat Daniel Constantin.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, inițiată de PSD și ALDE, va fi dezbătută lunea viitoare în plenul Camerei Deputaților, iar a doua zi va fi votată.

Politică

PNL propune măsuri pentru consolidarea sistemului de pensii private. Majorarea contribuţiilor pentru Pilonul II devine o necesitate

Publicat cu

pe

Grupul parlamentar al deputaţilor PNL a anunţat, miercuri, că iniţiază un set de măsuri privind sistemul de pensii private din România, precizând că scopul acestora este de a asigura „venituri mai sigure şi sustenabile pentru viitorii pensionari”, transmite Agerpres.

„Este esenţial să acţionăm rapid pentru a consolida mecanismele de economisire şi investiţie din cadrul sistemului privat de pensii, astfel încât toţi angajaţii care vor ieşi la pensie după anul 2035 să beneficieze de venituri decente”, a informat PNL, într-un comunicat transmis Agerpres.

Conform sursei citate, la iniţiativa deputatului PNL Raluca Turcan au fost demarate, în acest sens, consultări cu administratorii de fonduri de pensii private, reprezentanţi ai patronatelor şi sindicatelor, specialişti din sectorul financiar şi parlamentari.

„Obiectivul acestor discuţii este identificarea celor mai eficiente soluţii pentru creşterea contribuţiilor la Pilonul II de pensii, astfel încât economiile acumulate de participanţi să se majoreze într-un ritm mai accelerat. Totodată, analizăm modalităţi prin care angajatorii să poată contribui suplimentar la conturile angajaţilor, sporind astfel siguranţa financiară a acestora pe termen lung”, arată PNL.

Potrivit liberalilor, „majorarea contribuţiilor pentru pensiile private administrate devine o necesitate, în contextul în care sistemul public de pensii (Pilonul I) se confruntă cu presiuni demografice şi economice care îl pot face insuficient pentru a acoperi nevoile viitorilor pensionari”.

PNL îşi propune să elaboreze, în colaborare cu patronate, sindicate şi cu administratorii de pensii private, un „cadru legislativ mai flexibil şi adaptat nevoilor actuale, care să permită diversificarea opţiunilor de economisire şi să crească gradul de implicare a angajatorilor în susţinerea securităţii financiare a angajaţilor lor”.

„Marea provocare pentru sistemul clasic de pensii începe după anul 2030, când se estimează că circa un milion de angajaţi părăsesc piaţa muncii, devenind pensionari. Fără o evoluţie pozitivă la nivelul numărului de angajaţi şi a capitalizării economiei, sustenabilitatea Pilonului I de pensii este pusă la mare încercare. Evoluţia pozitivă trebuie să existe şi la nivelul sistemului de pensii private prin creşterea contribuţiilor, raportat la contribuţiile de asigurări sociale de stat, şi diversificarea acestora pentru a completa pensiile rezultate din pilonul pensiilor din sistemul public”, afirmă Raluca Turcan.

Citește mai departe

Politică

Biroul Electoral Central a respins înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu

Publicat cu

pe

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat, duminică seară, că a fost respinsă înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu.

Potrivit unui comunicat al BEC, s-a respins și înregistrarea candidaturilor altor doi independenți, Maria Marcu și Ion Popa.

În schimb, înregistrarea candidaturii lui Nicușor Dan a fost acceptată.

BEC precizează că textul integral a deciziilor adoptate va fi publicat ulterior.

Mai mulți susținători ai candidatului Călin Georgescu, aflați în fața sediului BEC, au forțat gardurile instalate de jandarmi, după ce au aflat despre această decizie. Forțele de ordine au intervenit și i-au îndepărtat, reinstalând gardurile de protecție.

BEC a analizat, duminică seara, candidaturile depuse de Nicușor Dan, Călin Georgescu și alți doi independenți.

Citește mai departe

Politică

Nicușor Dan, despre contestațiile depuse la BEC: Nu este prima campanie electorală pe care o fac

Publicat cu

pe

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat, duminică, într-o conferință de presă, că nu ia în calcul ipoteza să îi fie respinsă candidatura, după ce la Biroul Electoral Central (BEC) ar fi fost depuse mai multe sesizări în acest sens.

‘Vă dați seama că nu este prima campanie electorală pe care o fac. În momentul în care am depus un dosar de candidatură, ne-am asigurat că toate lucrurile sunt absolut în regulă. Deci, nu iau în calcul ipoteza asta’, a răspuns Nicușor Dan, întrebat ce va face dacă nu i se va valida candidatura, în contextul în care la BEC ar fi fost înregistrate în jur de 300 de sesizări în privința candidaturii sale.

Nicușor Dan a spus că este optimist că România va face alegerea corectă în 4 și în 18 mai.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare