Connect with us

Publicat cu

pe

Una dintre comunitățile atipice numită “Comunitatea Goth” și-a făcut simțită prezența și în România. Explorând aspectele întunecate ale vieții și îndepărtându-se de articolele vestimentare casual, reprezentanții subculturii Goth din țară reușesc să capteze atenția mai multor persoane. Însă poveștile macabre și machiajele extravagante nu sunt decât o mică parte a ceea ce reprezintă această subcultură.

Ce înseamnă “Goth”?

“Goth” a avut multe semnificații de-a lungul timpului, fiind un termen folosit atât în istorie -unde descria un popor germanic- cât și în literatură, film, muzică și modă. Avându-i pe Horace Walpole și Ann Radcliffe ca pioneri ai literaturii gotice, secolul XVlll a fost marcat de scrieri ce îmbinau supranaturalul, terifiantul și romantismul. “Castelul din Otranto” al aristocratului Horace Walpole este primul român gotic, o lucrare plină cu descrieri ale unor acțiuni și fenomene stranii ce se petrec într-un castel întunecat și de rău augur. În contrast cu ideea de supranatural al lui Walpole sunt scrierile lui Ann Radcliffe, care prezintă așa numitul “supranatural explicat”, o tehnică prin care incidentele terifiante sunt explicate logic. Însă ficțiunea gotică are și alte particularități. Astfel, un alt element distinctiv al acestui tip de literatură este reprezentat de locul în care autorii aleg să plaseze acțiunea, majoritatea romanelor și poemelor menționând castele întunecate și înfricoșătoare. (“The Castle of Otranto”, Horace Walpole; “The Castles of Athlin and Dunbayne”, Ann Radcliffe). Castelul reprezintă locul întâlnirii dintre personajele principale și în romanul gotic “Dracula”, scris de Bram Stoker. Prin intermediul romanului sau, autorul introduce un nou element ficțiunii gotice și anume: liliacul. Mamiferul este asociat cu lumea gotică prin predilecția sa pentru mediile întunecate.

Iar acesta este reprezentat și în lucrări ce se distanțează de literatură. Lumea benzilor desenate americane aduce în prim plan un personaj misterios cu un trecut sumbru și cu predilecție către locuri întunecate, inaccesibile pentru multe persoane. Având aceste caracteristici, super eroul Batman creat de Bob Cane și Bill Finger se încadrează în categoria Goth.

Și cinematografia a încercat să exploateze temele din sfera Goth prin crearea de producții ce ulterior au fost categorisite că fiind “filme sau seriale gotice”. Prin urmare, au apărut adaptări autorizate și neautorizate ale romanului “Dracula”: “Bram Stoker’s Dracula”, “Nosferatu” etc. Dacă pentru Tod Browing, Bram Stoker a reprezentat o sursă de inspirație, pentru Roger Corman sursa de inspirație a fost Edgar Allan Poe iar “The Fall of the House of Usher” “The Pit and The Pendulum” și “The Raven” au fost ecranizate. Totuși, nu doar producțiile inspirate din scrierile lui Stoker și Poe sunt considerate aparținând goticului. Un exemplu demn de luat în calcul este serialul “The Addams Family” al cărui punct de pornire a fost reprezentat de schițele desenatorului Charles Addams. Prezentând personaje cu interese macabre și abilități supranaturale, serialul lui David Levy și al lui Donald Saltzman este văzut și revăzut de membrii comunităților gotice de pretutindeni.

Și animațiile au preluat din elementele stilului și au prezentat povești în care se împleau romantismul și supranaturalul. Un exemplu este dat de animația lui Tim Burton, “Corpse Bride”.

Goth mai înseamnă și o mișcare muzicală. Succedand scenă punk, un nou stil muzical, cu o atitudine mai puțîn agresivă și-a făcut apariția la începutul anilor ’80. Caracterizat de tonuri macabre și versuri în care apar teme precum moartea, vampirismul și romantismul, noul stil muzical avea să devină popular. Formații precum Bauhaus, Siouxsie and the Banshees, The Cure au răsunat în sălile de concerte iar identittatea lor vizuală a devenit o sursă de inspirație pentru ascultători. Astfel, dorind o asemănare vizuală cu membrii trupelor, primii Goths au recurs la adoptarea unui machiaj excentric, întunecat și la o costumație formată din bluze tip plasa, pantaloni din piele mulați și încălțăminte cu platformă.

 

Siouxsie Sioux, Siouxsie and the Banshees, fotograf: Sheila Rock/Rex Features

Moda Goth este un stil de îmbrăcăminte cu trăsături vizibil întunecate și misterioase. Pentru cei din afară, acest stil nu reprezintă mai mult decât “o exagerare de articolele vestimentare închise la culoare și un machiaj ieșit din comun”. Realitatea este că, la fel că la orice alt grup social, există substiluri diferite, iar fiecare persoană are o imagine aparte și gusturi personale. Astfel, se evidențiază  substiluri  precum: Tradtional Goth, Metal Goth, Victorian/Romantic Goth, Medieval Goth, Steampunk Goth, Cyber goth.

                     

Traditional Goth, M’era Luna                                Metal Goth, M’era Luna                                

Fotograf:Holger Bücker                                       Fotograf:Robin Schmiedebach

 

                                      

Victorian Goth, M’era Luna                                            Medieval Goth, M’era Luna

Fotograf:Askar Ibragimov                                             Fotograf:Julia Schwendner

 

 

                                   

Steampunk Goth, M’era Luna                                                 Cyber Goth, M’era Luna

Fotograf:Holger Bücker                                                           Fotograf:  Julia Schwendner                              

Comunitatea Goth din România cuprinde persoane ce îmbrățișează sub-substiluri diferite

“Scena gotică cuprinde deosebit de multe, să zic așa, sub-subculturi, în sensul că sunt medieval goth, sau metal goth, sau old school și alte, alte variante. Eu îi apreciez foarte mult pe cei old school și chiar ascult foarte mult muzică gotică old school.

Ca și tradiție fiecare și-o face în parte, combină stilurile după bunul plac. În general, în ceea ce privește practica de zi cu zi, ea implică existența unui machiaj sau a unor ținute specifice, o manifestare specifică.” spune Alexandru Ciorbă, „Padre”, gazdă Party / Classic Goth Night with Padre

În cadrul comunității nu se poate pune problema de “uniformă”. Aproape fiecare persoană deține articole vestimentare unice, de la paltoane foarte lungi pe care sunt cusute patch-uri cu Siouxsie and the Banshees, bluze cu mâneci de tip “clopot”, până la pantaloni cu multe buzunare, fermoare și catarame. Unii se încadrează în substilul “tradițional goth” având părul tapat, machiaj întunecat, piercing-uri, geci și fuste din piele, ciorapi plasa rupți și bocanci cu ținte. Aceștia sunt interesați de muzică goth, punk și chiar heavy metal. Alții adopta latura romantică a subculturii, luându-și modelele din romanele lui Bram Stoker și Gaston Leroux. Vestimentația este compusă din multe elemente care dau un aer istoric ținutei. Se remarcă prezența corsetelor  overbust, a bluzelor din dantelă, a mănușilor și a rochiilor foarte lungi, acompaniate de un machiaj ușor întunecat, cu diverse simboluri realizate cu creion dermatograf. Foarte mulți declara că preferă muzică clasică sau coloanele sonore ale diferitelor filme, însă câțiva menționează grupuri muzicale precum Midnight Syndicate și Nox Arcana, ce au melodii preponderent lipsite de versuri cu surse de inspirație variate.

“Eu am început să îmi achizitionez haine de inspirație victoriană încă de la 16 ani. Întâi am cumpărat și purtat corsete asemănătoare celor pe care le purtau femeile în 1800 iar mai târziu, după ce am terminat niște cursuri, mi-am creat mai multe bluze din dantelă și câteva rochii lungi din satin. Am încercat să merg și pe partea de bijuterii, am confecționat câteva broșe și câteva pandantive cu Camee, însă asta a fost tot. Majoritatea prietenelor mele din comunitate au fost încântate de ceea ce realizăm, însă ele preferau să se ducă foarte mult în zona Cybergoth-ului, aveau corsete din PVC și geci pe care coseau diverse patch-uri cu simbolul biohazardului. Își mai achiziționau pantaloni cu diverse catarame și bocanci cu platforme imense.” a declarat  R.T, una dintre membrele comunității gotice din București, România. “O singură amică își mai făcea hainele, însă ea dorea să meargă foarte mult în aria steampunk, să se axeze pe a crea corsete underbust cu catarame și pantaloni scurți mulați și să-și achizioneze acei ochelari mari de pilot.” Confecționarea propriilor haine este una dintre activitățile în care se angajează persoanele din comunitate. Lipsa unei game de magazine tematice, absolvirea unor cursuri în domeniul artelor vizuale și dorința de a avea piese vestimentare unice au fost principalele motive pentru care membrii Comunității Goth au mers în direcția realizării propriilor costume.

 

Piese vestimentare Goth realizate de membrii comunitatii Goth din Romania

 

Însă, acest lucru nu a fost la-ndemana tuturor iar unii indivizi au preferat să se îndrepte către magazinele din Marea Britanie, Germania și Franța. Dintre aceștia, câțiva membri nu doar că au cumpărat diverse haine, însă au participat la festivaluri tematice, precum M’era Luna din Hildesheim, Germania.

România nu se poate lăuda cu un festival de tipul M’era Luna însă faptul că are concerte și petreceri tematice poate reprezenta un început

Interesul crescut pentru muzica Goth și dorința oamenilor de socializare a dus la organizarea  unor concerte și petreceri tematice. Astfel, în anul 2006, la Sibiu lua naștere festivalul Artmania. Cu trupe din sfera Gothic Rock-ului precum HIM și Silentium, festivalul de două zile din centrul orașului a lăsat o impresie plăcută comunității Goth din România. Însă anul 2006 nu a fost singurul an în care goticii s-au reunit la Sibiu. Anul 2007 i-a readus împreună la același festival, de dată această din două motive. Primul motiv fusese lista impresionantă de artiști întrucât Artmania anunța un nou val de trupe din sfera Gothic Rock și Gothic Metal. Al doilea motiv era însă reprezentat de dorința comunității de a se revedea și a discuta. Așadar, festivalul devenise și o punte pentru goticii care se aflau în diverse colțuri ale țării. Totuși, cei mai mulți reprezentanți ai subculturii Goth s-au arătat Sibiului abia în anul 2009, când formația de Gothic Symphonic Metal Nightwish a concertat în cadrul Artmania. După declarațiile unor membrii ai comunității Goth, concertul Nightwish din 2009 a fost unul dintre cele mai impresionante evenimente la care au luat parte. Iar Nightwish a ținut să aducă la cunoștință faptul că publicul din acea noapte a fost încântător, cu ținute și machiaje formidabile.

Patru ani mai târziu de la eveniment machiajele și ținutele goticilor erau apreciate în alt oraș, la un alt tip de întâlnire. Sub numele “Classic Goth Night” în Cluj Napoca avea loc prima seară dedicată goticilor din oraș, împrejurimi și nu numai. Cu invitați speciali, dresscode și muzică Goth întâlnirea a fost un succes, determindu-l pe Padre, gazda evenimentului să ia în calcul posibilitatea organizării celei de-a două întrevederi. Astfel, la o luna distanță, apărea “Goth Night#2” ce avea să se bucure de o atenție sporită din partea goticilor dar și din partea unor persoane ce nu aveau neapărat tangente cu subcultura. Încă o dată, muzica Goth a răsunat până la ore târzii și încă o dată s-a dorit organizarea unei noi întrevederi. Așadar, încet, dar sigur, “Goth Night” a devenit un eveniment lunar, apreciat de clujeni.

Afisul unui eveniment din seria “Classic Goth Nights”, realizat de Alexandru Ciorba/Padre

În scurt timp, preferințele culturale au ajuns cunoscute de către gazdă evenimentului. “Am  învățat preferințele muzicale ale persoanelor care veneau în mod frecvent și am încercat să includ în repertoriu acele piese. Evident există o pregătire în prealabil. Există un fel de dress code. Noi încercăm să realizăm piese noi în materie de outfit-uri, piese pe care să le purtăm cu ocazia party-urilor.” declara Padre, într-un interviu.

Acesta aduce la cunoștință faptul că nu doar în Cluj se organizează astfel de petreceri, ci și în București.

Capitala României își denumește altfel evenimentul. Este vorba despre “Oblivion Sound Wave”, un eveniment organizat aproape lunar în cadrul căruia reprezentații comunității Goth își dau întâlnire, descoperă și redescoperă muzică underground. Oblivion Sound Wave se autointitulează un proiect destinat să promoveze subcultura Goth-Industrial, datând din anul 2010. Cel mai recent eveniment a fost în luna februrie ac, sub deviza: „Returning to #Underground”.

Underground-ul a fost apreciat și de către Renatte, autoarea vlog-ului “RenatteStyle”. Apelând la inventivitate și la o echipa specializată în decorațiuni, aceasta a arătat lumii prin intermediul canalului său de Youtube prima nuntă gotică din România.

Prima nunta Goth din Romania,

RenatteStyle

“Am vrut să transmitem un mesaj. faptul că indiferent de ce ar spune lumea, întotdeauna e bine să faci ceea ce îți place și cum îți place, pentru că doar așa vei atinge fericirea. Și DA, așa cum se vede și în video, a fost și slujba în biserica.(pentru că am fost întrebată de 100 de ori până acum). E atât de surprinzător? Am vrut să lămuresc acest aspect.” a scris această pe contul sau oficial de Youtube.

Totuși, atunci când te abați de la conceptul de normalitate al societății apar diverse reacții și nu toate sunt plăcute

Identificarea că Goth deschide unele porți către lumi atrăgătoare și le închide pe altele, creând multe provocări pentru simpatizanții acestei subculturi. Membrii comunității Goth raportează probleme de integrare în diverse grupuri sociale din cauza aspectului lor atât de ieșit din tipar. Problemele acestea merg uneori departe, împiedicându-i să profeseze în anumite domenii și duc la cazuri tragice precum cel al lui Sophie Lancester, care a fost ucisă în mod brutal de către niște adolescenți doar pentru că se abătea de la ideea lor de normalitate.

Pentru comunitatea din România, cazurile de violență verbală au fost frecvente, acestea debutând odată cu apariția primelor costumații considerate a fi excentrice și vizând populația de tip feminim. Padre consideră că reacțiile de așa natură au apărut tocmai pentru că societatea românească nu era învățată să accepte scenă gotică, menționând rolul pozitiv pe care l-a jucat presă în cazul sau și a comunității Goth din Cluj Napoca: “Nu am pățit niciodată să fiu atacat pe stradă din pricina asta. Cu violență verbală, este altă poveste. Au apărut uneori reacții d-astea dubioase din partea unor oameni care și mie îmi par destul de dubioși. Nu au fost cine știe ce. La serviciu, mi s-a zis o dată “ia-ți liber o jumătate de ora și hai înapoi fără machiaj, cum vii tu de obicei, că nu merge așa. Probabil că majoritatea sesizează că am o anumită vârstă și nu îndrăznesc să îmi spună foarte multe sau să mă atace. Prietenă mea, în schimb, a mai pățit unele lucruri. A primit injurii mai ales din partea rromilor. Bănuiesc că e valabil și pentru alte cazuri. Probabil unele reacții erau pentru că societatea românească nu era învățată să accepte scenă gotică. Când am început să ies, să am anumite apariții la radio și tv, lucrurile s-au schimbat.  Media ne-a ajutat într o măsură.”

Însă Mass Media nu a fost singurul ajutor al comunității. Marcați de anumite reacții și conștienți de faptul că unele aspecte au fost percepute eronat, tot mai mulți indivizi din afară comunității au creat mesaje în spațiul online în care au explicat că diversitatea nu este neapărat un lucru rău pentru România. Apelurile la toleranță au modelat anumite percepții, dar o întrebare a rămas încă pe buzele multor români care nu fac parte din comunitate.

“Oare Goth reprezintă un semn al imaturității?”

Aproape toți membrii comunității din România au devenit atrași de această subcultură în adolescență. Fie că a existat o persoană ce a exercitat o oarecare influență asupra lor, fie că și-au descoperit singuri predilecția către întunecat și macabru, un lucru s-a făcut remarcat: au dorit să rămână neschimbați de-a lungul anilor. Pentru ei Goth a fost și este un stil de viață. Practicile de zi cu zi implică existența unor machiaje, unor ținute specifice și a unor manifestări ieșite din tipare. Foarte mulți indivizi declară că aceste practici fac parte din rutină și că renunțarea la ele i-ar face să se simtă de parcă și-ar pierde identitatea.

Cetățenii români ce nu fac parte din comunitate au însă păreri diferite. Unii spun că nu văd nimic imatur în a te îmbracă în negru și a citi poeme în care sunt descrise întâmplări supranaturale. Mai mult, aceștia apreciază faptul că în secolul XXl există încă persoane care manifestă interes pentru literatură secolului XlX și pentru articolele vestimentare victoriene. Întrebați dacă ar angaja o persoană Goth, cei mai mulți răspund afirmativ, motivând alegerea prin faptul că aspectul fizic nu ar trebui să aibă rol decisiv pentru semnarea contractelor de muncă. Însă nu toate părerile sunt asemeni celor de mai sus. Există cetățeni români care îi cataloghează că fiind imaturi și ciudați și care spun că nu i-ar putea lua în serios sau angaja. În ochii lor, Goth ar trebui să rămână doar o faza adolescentină iar membrii comunității ar trebui să se adapteze în momentul în care ies de pe băncile liceului.

Provocările actuale ale comunității Goth: Va mai fi Goth în România peste zece ani?

Una dintre întrebările pe care și-o pun tot mai multe persoane se referă la viitorul acestei subculturi. În prezent, scenă Goth este compusă din oameni proveniți din diverse medii cu diferite motive de participare. Sentimentul de apartenența la un grup relativ restrâns, în care pot există activități de promovare ale intereselor comune este ceea ce îi leagă pe membrii și îi ajută să facă față presiunilor sociale. Însă viitorul subculturii este pus la îndoială.

În ultimii ani, tot mai mulți tineri au devenit atrași de nonconformismul și ideile de schimbare sociale ale subculturii Hipster. Cu melodii din sfera alternative rock și vestimentație mai puțîn întunecată, dar și cu dorințe de a participa la evenimente cât mai variate- de la expoziții de artă, până la proteste- Hipsterii au devenit o comunitate unită, apreciată de societatea românească.

Dar nu doar subcultura Hipster face concurență subculturii Goth. De curând, foarte mulți tineri au fost atrași de muzică psychedelic trap, un subgen al muzicii trance. Aceștia au preferat să ia parte la petreceri și festivaluri în cadrul cărora acest subgen este ascultat și să adopte o vestimentie mai puțîn iesita din tipare.

Și festivalurile Black Metal care au adus în față românilor nume precum Taake și Kampfar au contribuit la cooptarea unui segment de populație tânăra. Astfel, unii dintre ei au înlocuit pocalele în formă de cranii cu cornuri vikinge și bluzele victoriene cu tricourile sau longsleeve-urile pe a căror suprafețe se regăsesc artwork-urile diferitelor formații.

Cu toate acestea, membrii actuali ai comunității spun că Goth își poate reveni, în timp, dacă va există o mai bună promovare a ideilor ce stau la baza acestui stil de viață. Pentru acest lucru, se urmărește realizarea unor producții cinematografice inspirate din viețile goticilor și inchierierea unor spații  mai multe orașe ale României în care să se poată desfășura petreceri tematice.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lifestyle

Oasis fascinează o nouă generație. Tinerii fani redescoperă magia Britpop-ului

Publicat cu

pe

Anna Doble de la BBC avea 17 ani când a văzut trupa Oasis cântând la Knebworth. După aproape trei decenii, ea vorbește cu un nou grup de tineri, fani înrăiți, care sunt atrași de o trupă ce a atins apogeul înainte ca ei să se nască. Astfel, fanii tineri ai trupei Oasis reînvie spiritul anilor ’90.

Jasmine Griffin-Jones, care are drept premiu o listă de seturi ale lui Liam Gallagher, încă nu poate crede că este adevărat. „Am fost în stare de șoc pentru o vreme”, transmite despre vestea reunirii trupei Oasis.

Are 19 ani și locuiește în Widnes, Cheshire, 48 de km unde frații Gallagher – Noel și Liam – au crescut la periferia orașului Manchester, prezintă BBC.

Mama ei este o fană a trupei Stone Roses din Manchester, ceea ce ar putea fi un indiciu al pasiunii ei pentru Oasis. Dar îi plac și Taylor Swift, Charli XCX și rivalii din Britpop, Blur.

La o jumătate de lume distanță, în Sankt Petersburg, Rusia, Iulia Markovskaia, în vârstă de 23 de ani, se află în dormitorul ei, înconjurată de postere cu Oasis și de propriile desene ale trupei. Ea se simte ca și cum ar putea „exploda” în timp ce încearcă frenetic să afle cum să ajungă la unul dintre concertele din Marea Britanie în 2025.

„Voi plânge atât de tare dacă vor cânta împreună Acquiesce”, spune ea despre melodia preferată de fani, cântată de ambii frați Gallagher.

Fanii tineri ai trupei Oasis

Această nouă scenă Oasis pare să includă mai puțini tipi cu perciuni și tricouri de fotbal largi din nailon. În schimb, fanii tineri din secolul XXI se adună mai politicos pe TikTok, Instagram și X, unde hashtag-ul care îi aduce împreună este #oasistwt.

Acesta conține un flux aproape constant de speculații pozitive și aprecieri binevoitoare ale sprâncenelor frumoase ale lui Liam. De asemenea, degetele ascuțite ale Spice Girls, Blur și Jarvis Cocker, liderul Pulp, apar în mod regulat și există un sentiment predominant că acești fani ar dori foarte mult să fie transportați înapoi în timp, în verile fierbinți și tulburi cu tamburine, de la sfârșitul anilor 1990.

Anna Doble de la BBC a fost acolo. Era la coada hiperactivă de adolescenți cu pălării de pescar care așteptau să intre la concertul Oasis de la Knebworth. A fost ea cea care a ascultat Shakermaker pe postul dedicat Supernova Radio, în timp ce bătăile de tobe din deschidere se auzeau în difuzoare. Atunci a sperat că tricoul Blur, sub un top Adidas cu fermoar, nu a fost o mișcare complet stupidă printre cei 125.000 de fani ai lui Liam și Noel.

Avea 16 ani în 1995, vârsta perfectă pentru Britpop. A păstrat biletele pe perete, cutia de pantofi plină cu casete Longpigs și Cast și tunsoarea Elastica care o făcea în sfârșit să pară „destul de bătrână pentru a sta lângă masa de biliard din pub”, menționează pentru BBC.

Exemplarul ei de Definitely Maybe a fost cumpărat de la taraba de 3 lire sterline, din piața orașului său natal din Knaresborough, North Yorkshire. „O versiune ciudată, ilicită, achiziționată pe bani puțini, cu o listă de piese care nu era tocmai corectă”.

Mai târziu și-a dat seama că dăduse peste o ediție a albumului exclusiv pentru țările din Golf, în care single-ul Cigarettes & Alcohol era redat simplu „Cigarettes”. L-a ascultat oricum, spălându-i sentimentul de furie controlată cu pahare de cidru.

L-a urmărit pe Gazza lovind mingea peste capul lui Colin Hendry la Euro 96 în timp ce învăța acordurile Radiohead la chitară.

Iar în 1997, a votat pentru prima dată la alegerile generale – alegeri care, la fel ca în acest an, au adus la putere un guvern laburist.

La acea vreme, mulți erau optimiști cu privire la viitor.

„Se simte un pic ca o întoarcere în anii ’90 cu guvernul laburist, mania Oasis și recenta finală de fotbal”, spune Jasmine despre momentul reunirii Oasis. Părinții ei, la fel ca Anna Doble, au trăit acea epocă în mod direct.

Muzica reunește oamenii

„Muzica a adus întotdeauna oamenii împreună și de asta avem nevoie acum”, spune Emma Arenstarr, din Swanage, Dorset, pentru BBC.

Tânăra de 19 ani spune că a simțit o „euforie absolută” când concertele de a readuce la viață trupa Oasis – primele după 15 ani – au devenit o certitudine. Ea speră să aibă „în sfârșit șansa” de a-și vedea formația preferată live.

La fel ca Charlotte, ea speră că relația dintre frații Gallagher este „în sfârșit reparată” și că „muzica le va aminti de ceea ce iubesc cel mai mult”.

„Tot ce pot spune este că, dacă frații Gallagher se pot reuni, după tot ce s-a întâmplat, există mai mult decât o speranță pentru țară”, adaugă Beatrice Steele, de 24 de ani, din Guildford, Surrey. Ea spune că entuziasmul din jurul reuniunii „dovedește că muzica lor este încă relevantă pentru experiența tinerilor”.

„Nu cred că trebuie să existe un conflict între nostalgie și muzica nouă”, spune Andy Walker, cântăreț și chitarist în actuala trupă Britpop-punk Attendant.

Trupa Cool Britannia nu este atât de cool

El descrie albumul lor de debut drept „o telenovelă Britrock plasată într-o societate în colaps” și crede că există asemănări între starea de spirit a națiunii din ultimii ani – frustrare urmată de creativitate și speranță – și felul în care erau lucrurile la sfârșitul anilor 1990.

Străzile principale sunt pline de moda rave a anilor ’90 și de blugi prespălați, iar ochelarii de soare ai lui Liam, asemănători lui Lennon, nu s-au demodat niciodată. „Marea diferență este că optimismul Cool Britannia din anii ’90 a fost înlocuit de nihilismul post-Brexit al secolului XXI”, transmite Andy.

„Britpop în sine a fost revizionismul anilor ’60”, adaugă el. „Oasis au fost inspirați de The Beatles, Blur de The Kinks”. „Au luat acea inspirație și au făcut-o nouă”, citează BBC.

„Acum suntem în același punct (după) un alt ciclu de 30 de ani. Trupele care au crescut cu Britpop transformă acea influență în ceva diferit. Treaba noastră este să o amestecăm cu punk și post-hardcore”.

Așadar, unde își petrec timpul fanii trupei Oasis zilele acestea?

„Se pare că îi întâlnesc întotdeauna în magazinele de discuri”, spune Emma. „Deși majoritatea prietenilor mei i-am cunoscut online. Unii sunt de vârsta mea, iar alții sunt mai în vârstă. Întotdeauna este minunat să întâlnești oameni care împărtășesc aceeași dragoste”.

„Cred că fanii Oasis sunt doar la pândă. Mulți dintre ei așteaptă ca cineva să le dea „privirea”. Cumpăr un CD într-un magazin și ne uităm unul la celălalt, ne înțelegem și începem să vorbim ca și cum ne-am cunoaște de ani de zile. E frumos așa”.

Această nouă fană este unită de multe dintre aceleași lucruri care îi atrăgeau pe fanii Oasis în anii ’90 – sentimentul că cei mai răi băieți din școală te-au invitat să distrugeți sala comună și simpla plăcere de a cânta melodii care combină atât puterea brută, cât și melodia tandră.

Slide Away este „atât de frumos”, spune Yulia. „Este atât de multă emoție în acest cântec și felul în care Liam cântă atât de pasional îmi face pielea de găină de fiecare dată”.

Jasmine spune că a ascultat prima dată piesa Definitely Maybe acum cinci ani, la vârsta de 14 ani. Ea crede că, în ciuda faptului că frații nu sunt străini de controverse – Liam a folosit insulte homofobe pe Twitter, în timp ce Noel a fost criticat pentru că s-a plâns de faptul că Jay-Z, un artist hip-hop, a fost cap de afiș la Glastonbury – fanii trupei au trecut peste reputația de băieți răi.

„Acum, în fandom, în special pe Twitter și la concertele solo ale lui Liam solo, există un număr mare de femei și fete, probabil o împărțire egală cu bărbații”.

Frumusețea mai tânără a lui Liam este o sursă obișnuită de discuție în rândul acestui grup de fani, dar sentimentul de a fi într-un „club” cu alți fani este cel care strălucește.

La 15 ani, Scarlett Allen, din Kent, nu numai că a ratat anii Britpop cu o viață, dar abia se născuse când Oasis se despărțea. Faptul că își făcea temele acasă în timpul pandemiei Covid-19 i-a permis să se scufunde în cântecele lor. Îi mai iubește pe Stone Roses, Kasabian și Fontaines DC, dar la Oasis se întoarce mereu.

„Este rar să găsești fani Oasis în viața reală, mai ales unii de aceeași vârstă cu mine”, explică ea. „Sunt câteva persoane la școală care sunt mari fani și merg la concerte cu ei, cât de mult posibil”.

Ea l-a văzut pe Liam interpretând integral piesa Definitely Maybe, la O2 din Londra, în iunie. „La astfel de evenimente, găsești un număr foarte mare de oameni la fel ca tine”.

Concertele reuniunii Oasis ar putea fi Knebworth-ul lui Scarlett. Acum o așteaptă luni întregi de emoție și anticipare. „Este complet ireal și nu mi-am imaginat că va fi la această scală”.

Citește mai departe

Lifestyle

Femeile au mai puține orgasme decât bărbații, indiferent de vârstă, arată un studiu recent

Publicat cu

pe

Un nou studiu sugerează că femeile încă au mai puține orgasme în timpul sexului decât bărbații, chiar și cu vârsta și experiența.

Cercetătorii și terapeuții sexuali știu de mult timp că femeile din relațiile heterosexuale tind să aibă mai puține orgasme decât bărbații. Un nou studiu de amploare sugerează că această lipsă persistă – și nu se îmbunătățește odată cu vârsta.

Cifrele despre lipsa orgasmului pentru femei

Cercetarea, publicată recent în revista „Sexual Medicine”, a constatat că, la toate vârstele, bărbații din toate orientările sexuale au raportat rate mai mari de orgasm în timpul sexului – de la 70% la 85% – comparativ cu 46% -58% pentru femei. Femeile lesbiene și bisexuale cu vârste cuprinse între 35 și 49 de ani au raportat rate mai mari de orgasm decât femeile heterosexuale.

Analiza a inclus date din opt sondaje „Singles in America”, care sunt finanțate și realizate anual de Match.com în colaborare cu Institutul Kinsey, programul de cercetare a sexualității și relațiilor de la Universitatea Indiana. Eșantionul a inclus mai mult de 24.000 de americani singuri cu vârste cuprinse între 18 și 100 de ani, prezintă The New York Times.

Cercetătorii au fost interesați în special de întrebarea dacă ratele orgasmului variază în funcție de vârstă. Amanda Gesselman, cercetător științific în cadrul Institutului Kinsey și autor principal al studiului, a crezut că echipa ar putea găsi dovezi despre faptul că diferența de orgasm se micșorează pe măsură ce femeile își dezvoltă încrederea în ele și învață ce le place (și, poate, partenerii lor își dezvoltă abilitățile pentru a le ajuta să le satisfacă).

Cu toate acestea, în timp ce bărbații gay și bisexuali mai în vârstă și femeile lesbiene au avut rate mai mari de orgasm, „nu am văzut într-adevăr dovezi ale reducerii lipsei de orgasm în general”, a spus ea, adăugând că speră ca studiile viitoare să exploreze în continuare legătura dintre vârstă și orgasm.

„Noi într-adevăr, ca societate, prioritizăm plăcerea bărbaților și subestimăm plăcerea sexuală a femeilor”, a spus Dr. Gesselman. „Și cred că acest lucru contribuie la disparități consistente”.

Limitările studiului despre orgasm

Emily Nagoski, un educator sexual și autor al cărții „Come Together” – care nu a lucrat la noul studiu – a declarat că o limitare a studiului a fost faptul că în sondaj era regăsită întrebarea: „Atunci când aveți relații sexuale în general, ce procent din timp aveți un orgasm?” Dar nu a oferit o definiție mai specifică a ceea ce înseamnă „raport sexual”.

Cercetările arată că majoritatea femeilor au nevoie de o anumită formă de stimulare a clitorisului pentru a avea orgasm. Deci, dacă femeile heterosexuale au definit „actul sexual” ca fiind doar penetrarea vaginală, este logic să existe o lipsă semnificativă în ceea ce privește ratele orgasmului, citează NYT.

O întrebare mai revelatoare ar putea fi: „Ce procent din sexul pe care îl aveți vă place?” a spus Dr. Nagoski. „Orgasmul nu este măsura unei întâlniri sexuale. Plăcerea este măsura unei întâlniri sexuale”.

În cele din urmă, ceea ce contează este ca oamenii să petreacă timp pentru a-și da seama ce face o înteracțiune sexuală satisfăcătoare pentru ei – care adesea include lucruri precum conectarea, încrederea și confortul, a declarat Kristen Mark, profesor la Institutul Eli Coleman pentru Sănătate Sexuală și de Gen, de la Universitatea din Minnesota.

„Există atât de multe modalități de a experimenta plăcerea sexuală, astfel încât este important să nu echivalăm diferența de orgasm cu o diferență de plăcere”, a adăugat sursa menționată mai sus.

Dr. Mark a spus că acest lucru poate fi valabil mai ales, mai târziu în viață, când factori precum schimbările hormonale care apar în timpul menopauzei, problemele erectile ale partenerului sau alte probleme de sănătate pot face dificil, pentru femei, orgasmul fiabil în timpul sexului – dar s-ar putea să se bucure în continuare de actul sexual pe care îl au.

Cum arată progresul

În același timp în care cercetătorii și experții în domeniul relațiilor sexule fac apel la o înțelegere mai nuanțată a ceea ce face o interacțiune sexuală să fie „de succes”, aceștia își exprimă frustrarea față de femeile heterosexuale, de toate vârstele, care încă nu au la fel de multe orgasme ca partenerii lor.

Laurie Mintz, profesor de psihologie la Universitatea din Florida și autor al cărții „Becoming Cliterate: Why Orgasm Equality Matters – and How to Get It”, a declarat că rezultatele studiului subliniază necesitatea unei educații sexuale complete. Dar acest lucru nu este suficient.

Femeile trebuie să își dea seama ce le face plăcere și apoi să se simtă încrezătoare și confortabile să le comunice partenerilor lor, a spus Dr. Mintz. Situația necesită o atitudine care să transmită „merit plăcerea la fel de mult ca partenerul meu”, a adăugat ea – și necesită, de asemenea, un partener receptiv și deschis. Dr. Mintz a recunoscut că ambele sunt mai ușor de spus decât de făcut, numind deficitul de orgasm un produs secundar „insidios” al atitudinilor patriarhale față de actul sexual.

Dr. Mark a adăugat că femeile care nu reușesc să atingă orgasmul sau care pur și simplu nu au relații intime în condiții care să le facă să se simtă bine pot discuta cu medicul lor de familie, deși inițierea discuțiilor despre sănătatea sexuală tinde să cadă în sarcina pacienților și nu în cea a cadrelor medicale. Ea a recunoscut, de asemenea, că majoritatea medicilor primesc puțină formare în domeniul sănătății sexuale. Totuși, „este de datoria lor să știe unde vă aflați și să vă găsească resursele de care aveți nevoie”, a spus Dr. Mark. De exemplu, probleme precum uscăciunea în zona intimă și durerea în timpul sexului după menopauză – care pot duce la lipsa orgasmelor – sunt tratabile.

Dar ea și alți experți în sănătate sexuală au subliniat că există probleme mai mari în joc. Ideea persistentă că plăcerea sexuală a femeilor este cumva secundară.

„Poate fi rezolvat”, a spus Dr. Mintz. „Va fi nevoie de educație, de împuternicire, de acceptarea vibratoarelor și a lubrifianților, de utilizarea cuvântului «clitoris» – și de toate acestea”.

Citește mai departe

Lifestyle

Ce întrebări să pui înainte de a te reîntâlni cu un fost partener?

Publicat cu

pe

După cum au demonstrat Jennifer Lopez și Ben Affleck, reluarea unei vechi idile este riscantă. I-am întrebat pe consilierii de cuplu ce întrebări să pui înainte de a te reîntâlni cu un fost partener.

Când superstarurile Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au căsătorit în 2022, la zeci de ani după ce și-au anulat logodna inițială, totul părea a fi un o producție romantică de la Hollywood.

„Dragostea este frumoasă”, a scris Jennifer Lopez după nunta din Las Vegas. „Dragostea este bună. Și se pare că dragostea este răbdătoare. Douăzeci de ani de răbdare”, citează New York Times.

Dar marți, după doi ani de căsnicie, Lopez a intentat divorțul de Ben și a pus capăt lunilor de speculații mediatice frenetice cu privire la uniunea lor șubredă, ceea ce a evidențiat un adevăr deloc romantic: reunirea cu un fost partener nu garantează un final fericit.

„Am văzut cu siguranță oameni care se află în relații fericite de lungă durată și care s-au împăcat după ce s-au despărțit”, a declarat Elizabeth Earnshaw, terapeut licențiat în căsătorie și familie din Philadelphia. „Aș spune că aceasta este excepția de la regulă”.

Ce întrebări să pui înainte de a te reîntâlni cu un fost partener?

Mulți consilieri de cuplu au spus că recomandă o abordare aproape clinică a reunirii cu un fost partener – sau mai ales dacă sunteți cuprinși de emoția redescoperirii vechilor pasiuni. Iată patru întrebări pe care terapeuții recomandă să le pui.

  1. Amândoi înțelegem de ce ne-am despărțit?

Aceasta este o întrebare „ridicol de evidentă” pentru început, a recunoscut Lisa Marie Bobby, un terapeut licențiat în căsătorie și familie, din Denver și fondatorul Growing Self, un serviciu de consiliere și coaching. Dar dacă tu și partenerul tău nu puteți articula un răspuns clar fără a fi defensivi sau tensionați, acesta este un semnal de alarmă, a spus ea.

Ce tipare v-au afectat relația? Ce probleme mai profunde v-au determinat pe unul sau pe amândoi să o vedeți ca fiind nesustenabilă?

„Poate fi foarte greu să obțineți vizibile asupra adevăratului „de ce”, a spus Dr. Bobby. Ea recomandă adesea să apelați la terapie individual sau în cuplu pentru a înțelege.

  1. Sunt doar singur? Suntem?

Singurătatea poate provoca sentimente de dor și melancolie, a declarat Anthony Chambers, psiholog certificat de cuplu și de familie și director academic la Institutul Familiei de la Universitatea Northwestern. De asemenea, poate determina oamenii să adopte o viziune deosebit de roz asupra relațiilor din trecut, a spus el.

Dacă observi că dorința de a te reconecta este înrădăcinată în singurătate, ai putea ieși la întâlniri. Sau s-ar putea să te gândești la strategii de găsire a conexiunii care nu au nimic de-a face cu dragostea romantică – poate vrei să te concentrezi pe consolidarea legăturilor cu prietenii, familia și comunitatea.

Iar dacă te simți cuprins de nostalgia unei vechi iubiri, ia o foaie de hârtie și notează câteva dintre provocările cu care v-ați confruntat în acea relație, a spus Dr. Chambers. Ideea nu este să te gândești la ele, ci să fii rațional cu privire la trecut. Gândește-te la aceasta ca la o diligență și că te poate ajuta să decizi dacă ar trebui să dai relației o altă șansă.

  1. Ce s-a schimbat de data aceasta?

Începe prin a te întreba dacă ați putea face lucrurile diferit de data aceasta, a spus Earnshaw. Te-ai putea întreba: „Am schimbat ceea ce aștept de la o relație?”, a transmis pentru NYT. „Mi-am schimbat modul de comunicare? Mi-am schimbat modul de a-mi regla emoțiile?”.

Apoi gândește-te: Ce s-a schimbat la partenerul tău? Majoritatea cuplurilor pe care psihologa Earnshaw le cunoaște și care s-au reunit cu succes au răspunsuri clare la aceste întrebări.

Ei sunt capabili să spună: „Ei bine, am crescut. Avem locuri de muncă. Ne-am maturizat. Am mers la terapie. Ne-am gândit bine și am avut și alte relații”, a declarat Earnshaw.

Chiar dacă circumstanțele vieții tale sau ale partenerului tău au rămas cam aceleași, este posibil ca fiecare dintre voi să fi crescut emoțional, a subliniat Dr. Bobby. De exemplu, este posibil ca fostul partener să fi urmat o terapie sau să fi reflectat mult asupra propriei persoane, a spus ea. Iar acele informații noi s-ar putea să fi ajutat partenerul să înțeleagă luarea deciziilor problematice în relațiile trecute.

  1. Cum vom ști dacă acest lucru funcționează?

Înainte de a te scufunda din nou în ceva, vino cu niște repere care te vor ajuta, sau vă vor ajuta, să vă dați seama dacă lucrurile sunt mai bune de ceastă dată, a recomandat Dr. Bobby. Unul dintre repere ar putea fi faptul că nu o să cazi în tipare vechi.

„Prea mulți oameni pierd ani de zile în aceste relații, mergând la același rodeo iar și iar”, a spus Dr. Bobby. „Este ușor să rămâi blocat”.

Terapeuta Earnshaw a spus că ar putea fi de ajutor să te întrebi ceva de genul: Am încredere că, dacă vor apărea din nou aceleași probleme, le voi aborda diferit? Voi vorbi de data aceasta și voi stabili limite mai clare? Voi pleca mai devreme, în loc să lungesc lucrurile?

Dr. Chambers a lucrat cu unele cupluri care au considerat că este util să stabilească un calendar pentru a se reîntâlni cu fostul partener – deși a recunoscut că această abordare nu este pentru toată lumea.

Ei „se gândesc la asta ca la un contract de închiriere”, a explicat pentru New York Times. „Vom încerca asta timp de șase luni. Și la șase luni vom vedea dacă vrem să ne împăcăm”. Uneori o fac. Iar alteori, spune el, își dau seama: „Chiar și cu toate eforturile noastre, se pare că ne lovim din nou de aceleași probleme”.

Citește mai departe
Politicăo zi înainte

Nicolae Ciucă a lansat un clip de promovare a cărții sale, „În slujba țării”. Imagini emblematice cu experiențele în Irak și Afganistan

Socialo zi înainte

CNAIR vrea să doteze cu camere de supraveghere A1, A2, A3 și DN 1. Valoarea investiției se ridică la 220 de milioane de lei, fără TVA

Social2 zile înainte

Alimentele se scumpesc din cauza secetei. Despre ce produse este vorba și cu cât ar urma să crească prețurile acestora

Politică2 zile înainte

Primul program integrat de digitalizare a administrațiilor publice locale va fi lansat pe 19 septembrie. Ministrul Cercetării: „Finanţăm transformarea digitală la nivel local şi facem serviciile publice digitale accesibile pentru toţi românii”

klaus iohannis
Politică2 zile înainte

Klaus Iohannis a promulgat legea care majorează pragul de impozitare a pensiilor de la 2.000 de lei la 3.000 de lei. Raluca Turcan: „Finalul unui drum lung și destul de anevoios”

Politică3 zile înainte

Proiectul Ralucăi Turcan devine realitate. Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Zeci de mii de sibieni vor beneficia

Politică3 zile înainte

Producătorii vor fi obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul, iar prețul produsului este neschimbat. Ciolacu anunță sancțiuni pentru nerespectarea acestei obligații

Internațional3 zile înainte

Turiștii ar putea da bani pentru vizitarea Fontana di Trevi. Primăria Romei se gândește să pună o taxă de acces

Social3 zile înainte

Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, a fost reținut pentru 24 de ore

Social3 zile înainte

Ligia Deca, despre siguranța în școli și hărțuirea sexuală în universități: „Vom adopta în timp scurt regulamentul de funcţionare a comisiilor de etică din universităţi”

Facebook

Articole Populare