Connect with us

Publicat cu

pe

Premierul Dacian Cioloș a anunțat luni că până în prezent s-au strâns 129.526 de euro prin subscripția publică pentru achiziționarea operei „Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brâncuși.

„Până în momentul de față s-au colectat 129.526 de euro, dintre care mai mult de 60% în ultimele zile de când am lansat aceste spoturi (tv — n.r.). Sigur, suma nu e mare, dar mă încurajează faptul că atunci când există o mobilizare și subiectul este prezent, există o mobilizare și din partea oamenilor. Vom menține acest subiect, această temă prezentă în zilele, săptămânile și lunile următoare atât în țară, cât și în diaspora”, a afirmat prim-ministrul la lansarea oficială a campaniei de strângere de fonduri pentru achiziționarea sculpturii ‘Cumințenia Pământului’.

Cioloș a făcut apel la „o clipă de onestitate”, amintind că demersurile pentru achiziționarea operei au fost începute de Guvernul anterior.

„Dacă suntem onești trebuie să spun că Guvernul precedent a fost cel care a utilizat oportunitatea de a constitui dreptul de preempțiune al statului român atunci când această operă a fost pusă în vânzare de proprietarii ei. Și, pentru ca să fie lucrurile clare, pentru că au tot fost discuții asupra acestui subiect, această operă a rămas în proprietate privată, după un proces în justiție între statul român și proprietar, când justiția a stabilit în mod definitiv și irevocabil statutul acestei opere de artă. (…) Guvernul pe care îl conduc a preluat în mod proactiv acest proces, continuând negocierile cu proprietarii și (…) obținând această perioadă de câteva luni în care Guvernul a decis, dincolo de alocarea acelei sume de 5 milioane de euro, în prețul de achiziție negociat cu proprietarii să alăturăm și un proces de subscripție publică”, a explicat prim-ministrul.

Cioloș a adăugat că, dincolo de „chestiunea de matematică despre cum se mobilizează această sumă”, i s-a părut important să folosească momentul pentru consolidarea spiritului cetățenesc colectiv.

„Mi s-a părut că e un moment important în a folosi arta, în a folosi acest proces de subscripție publică a unei opere de artă care, din punctul meu de vedere, prin definiție, reprezintă sufletul neamului românesc, (…) ca un moment care să contribuie la construcția spiritului cetățenesc colectiv, trecând printr-o asumare a responsabilității individuale”, a explicat premierul.

Șeful Executivului a susținut totodată că este un optimist convins și că mizează pe succesul campaniei, dar este dispus să își asume personal un eventual insucces.

„Dacă e un succes, e un succes al cetățenilor români. Dacă este un insucces, sigur, eu mi-l asum ca atare, dar asta înseamnă că ne mobilizăm greu la astfel de lucruri și așa cum s-a spus aici, indiferent dacă se strânge sau nu suma — eu sper că se strânge—, (…) e un început. Dacă țin eu bine minte, de la Ateneul Român încoace, deci în România modernă, nu prea au mai îndrăznit Guvernele să lanseze astfel de campanii. Eu prefer să lansăm această campanie, indiferent de rezultatul ei, pentru a avea un început. Pentru că, de acum înainte, oricât efort ar face un Guvern, oricât efort ar face un stat, din ce în ce mai mult cultura o să ne-o apropiem în măsura în care cetățenii or să dorească să facă lucrul acesta”, a conchis prim-ministrul.

La evenimentul de la Palatul Victoria au fost prezenți ministrul Culturii, Corina Șuteu, Doina Lemny — muzeograf-cercetător la Centrul Pompidou din Paris, dar și actorii Oana Pellea și Victor Rebengiuc în calitate de susținători ai campaniei.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare