Connect with us

Publicat cu

pe

Oricare va fi deznodământul crizei din Cipru – ştim că va fi unul prost, dar nu ştim exact sub ce formă se va prezenta – un lucru pare să fie sigur: deocamdată, şi probabil pentru încă câţiva ani de acum încolo, insula-naţiune va trebui să menţină controale draconice ale fluxului de capital pe sau dinspre teritoriul ţării, scrie economistul Paul Krugman în The New York Times. De fapt, este posibil să se fi pornit controalele deja. Şi asta nu e tot: în funcţie de evoluţia lor, controalele capitalului cipriot pot beneficia de binecuvântarea Fondului Monetar Internaţional, care a sprijinit deja astfel de măsuri în Islanda.

Această evoluţie este remarcabilă. Va însemna sfârşitul unei ere pentru Cipru, care şi-a petrecut ultimul deceniu promovându-şi imaginea unui loc în care persoanele cu averi mari care doreau să evite taxele şi controlul puteau veni să-şi depoziteze banii liniştiti, fără prea multe întrebări. Dar poate însemna, de asemenea, măcar începutul sfârşitului unui fenomen mult mai de amploare: era în care fluxul liber de capital era considerat normă peste tot în lume.

Nu a fost întotdeauna aşa. În primele decenii după cel de-al Doilea Război Mondial, impunerea unor restricţii în fluxul de capital internaţional era considerată o politică bună; aceste limite erau practicate mai mult sau mai puţin universal în cazul ţărilor mai sarace, fiind, totodată, prezente şi în majoritatea statelor mai dezvoltate. Marea Britanie, spre exemplu, a limitat investiţiile peste hotare făcute de cetăţenii săi până în 1979; alte ţări dezvoltate au păstrat restricţiile până în anii 1980. Până şi Statele Unite ale Americii a avut o perioadă scurtă în anii 1960 când a limitat ieşirile de capital.

Cu toate acestea, restricţiile nu s-au mai bucurat de aceeaşi popularitate odată cu trecerea timpului. Într-o anumită măsură, acest lucru reflectă costurile pe care le presupunea controlul capitalului: birocraţia era o bătaie de cap, operaţiunile din mediul de afaceri erau îngreunate şi analiza economică convenţională spune că aveau un impact negativ asupra dezvoltării economice (deşi acest efect nu prea poate fi dovedit prin cifre). De altfel, se simţea şi influenţa din ce în ce mai mare a ideologiei pieţei libere, presupunerea fiind că dacă pieţele financiare vor să mute banii peste hotare, probabil că o fac având motive întemeiate, iar birocraţii nu ar trebui să le stea în cale.

Drept urmare, ţările care au luat măsuri în limitarea fluxului de capital – ca Malaezia, care impusese un soi de sechestru pe capital în 1998 – au fost aproape proscrise. Desigur că meritau să fie pedepsite pentru sfidarea zeilor pieţei!

Dar adevărul este că, oricât de greu ar fi pentru ideologi să accepte acest lucru – libera circulaţie a capitalului pare să se transforme din ce în ce mai mult într-un experiment eşuat.

Este greu să ne imaginăm acum că timp de trei decenii, după cel de-al Doilea Razboi Mondial, aproape că nu au existat crize financiare ca cele cu care ne-am obişnuit în ultimii ani. Din 1980, însă, registrul crizelor a devenit impresionant: Mexic, Brazilia, Argentina şi Chile în 1982. Suedia şi Finlanda în 1991. Mexic, din nou, în 1995. Tailanda, Malaezia, Indonezia şi Coreea în 1998. Argentina, din nou, în 2002. Şi, bineînţeles, cel mai recent lanţ al dezastrelor: Islanda, Irlanda, Grecia, Portugalia, Spania, Italia, Cipru.

Care este tema comună a acestor episoade? Înţelepciunea convenţională dă vina pe risipa fiscală – dar din toată lista de mai sus, această poveste se poriveşte cu un singur caz, şi anume Grecia. Bancherii dezertori ar fi o variantă mai bună; au fost implicaţi în multe dintre aceste crize, de la Chile la Suedia şi Cipru. Dar cea mai clară variabilă a crizei este afluxul uriaş de capital străin: în majoritatea cazurilor, elementul care a declanşat criza a fost afluenţa bruscă de investitori străini într-o ţară, urmată de o ieşire la fel de bruscă.

Nu sunt prima persoană care observă legătura dintre liberalizarea capitalului global şi proliferarea crizelor financiare; Dani Rodrik, profesor la Universitatea Harvard, a început să bată moneda pe acest subiect încă din anii 1990. Până de curând, se putea spune totuşi că problema crizei exista numai în cazul ţărilor mai puţin dezvoltate, economiile mari fiind cumva imune în faţa atacurilor nestatornicilor investitori globali. Era un gând liniştitor – dar chinurile prin care trece Europa demonstrează că nu era mai mult decât o iluzie.

Europa nu este singura care trece prin aşa ceva. În ultimul deceniu, şi America s-a confruntat cu o bulă imobiliară umflată de capital străin, explozia ei fiind urmată de o mahmureală foarte supărătoare. Deşi pagubele au fost atenuate de faptul că împrumutul americanilor s-a făcut în moneda lor, criza tot a fost cea mai serioasă de la cea din anii 1930.

Şi mai departe? Nu mă aştept să văd o respingere bruscă şi totală a ideii conform căreia banii ar trebui să circule liber oriunde şi oricând. E posibil să aibă loc un proces de erodare, guvernele încercând să limiteze ritmul în care intră banii într-o ţară şi măsura în care pot ieşi peste hotare. Capitalismul global pare a se îndrepta către o forma mult mai puţin “globală”.

Iar dacă se întamplă asta, este în regulă. În momentul de faţă, vremurile vechi şi rele în care nu era atât de uşor să muţi o groază de bani peste hotare sună destul de bine.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare