Connect with us

Publicat cu

pe

Inspectorul șef adjunct al ITM Sibiu, Lucian Radu, este cercetat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru că anunța diverse firme despre controalele pe care inspectorii din subordinea sa urmau să le facă.

Anchetatorii au stabilit în unele situații firmele erau avertizate prin soția sa, care avea contracte încheiate cu societățile respective, potrivit news.ro.

Inspectorul șef adjunct al ITM Sibiu, cercetat de DNA

DNA a transmis în cursul zilei de vineri, printr-un comunicat de presă, că procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Alba-Iulia, au început urmărirea penală și au luat măsura controlului judiciar față de Lucian Radu, inspectorul șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu. Acesta este cercetat pentru săvârșirea mai multor infracțiuni precum: folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (7 infracțiuni, între care două în formă continuată), trafic de influență și instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În același dosar mai sunt cercetate în stare de libertate soția lui Lucian Radu, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și o persoană fizică fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Ce au descoperit procurorii DNA în cazul lui Lucian Radu?

În perioada aprilie-iulie 2024, inculpatul Radu Lucian în calitatea menţionată anterior, ar fi dezvăluit directorilor unor societăţi comerciale şi şefilor unor instituţii publice de pe raza judeţului Sibiu despre verificările pe care urmau să le desfăşoare inspectorii din subordine, cu scopul de a-i preveni, de a evita aplicarea unor sancţiuni contravenţionale şi de a dispune măsuri împotriva acestora.

În unele dintre situaţii, inculpatul Radu Lucian i-ar fi anunţat pe reprezentanţii societăţilor comerciale prin intermediul soţiei sale care, prin firma pe care o deţinea, avea încheiate cu aceştia contracte de prestări servicii de consultanţă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, urmărind pe de o parte evitarea aplicării unor sancţiuni contravenţionale societăţilor dar şi consolidarea relaţiilor comerciale dintre aceste societăţi şi firma administrată de soţia sa”, au transmis procurorii DNA.

Aceștia au mai transmis că în cazul instituțiilor publice, Lucian Radu ar fi urmărit încheierea unor contracte de prestări servicii de consultanță în domeniul securității și sănătății în muncă (S.S.M.) pentru societatea administrată de soția sa.

La data de 09 mai 2024, în contextul efectuării unui control de către inspectorii ITM Sibiu la o societate comercială având ca obiect de activitate service auto, inculpatul Radu Lucian ar fi intervenit pe lângă aceştia astfel încât societatea respectivă să primească o amendă redusă la jumătate, în condiţiile în care amenda ar fi trebuit să fie în cuantum de 40.000 de lei”, a mai precizat sursa citată.

La data de 5 iunie 2024, Lucian Radu ar fi intervenit pe lângă un inspector ITM Sibiu, impunându-i acestuia să întrerupă controlul pe care îl efectua la societatea comercială cu care soția sa se afla în relații contractuale și să nu aplice o sancțiune contravențională respectivei societăți cu scopul de a nu periclita contractul de prestări servicii dintre cele două societăți.

În perioada în care Lucian Radu se află sub control judiciar, acesta nu poate părăsi teritoriul României fără acordul procurorilor DNA, nu poate comunica direct sau indirect, pe nicio cale, cu personale menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și nu poate exercita funcția de inspector șef adjunct al ITM Sibiu.

Social

Viitura de pe Dunăre va ajunge în România în jurul datei de 28-29 septembrie. Apele Române: „Lucrările de apărare împotriva inundaţiilor vor asigura tranzitarea în siguranţă a viiturii care se va propaga pe o durată de până la 7 zile”

Publicat cu

pe

Administrația Națională Apele Române a anunțat, joi, că viitura de pe Dunăre va ajunge în România în jurul datei de 28-29 septembrie, iar debitul va fi mai mult decât dublu față de perioada actuală și cu mult mai mare decât media multianuală.

Apele Române: „Viitura de pe Dunăre va ajunge în România în jurul datei de 28-29 septembrie”

Specialiștii estimează că lucrările de apărare împotriva inundațiilor vor asigura tranzitarea în siguranță a viiturii care se va propaga pe o durată de până la 7 zile.

„Viitura de pe Dunăre va ajunge în România în jurul datei de 28-29 septembrie şi va avea valori maxime de până la 9200-9500 mc/s. Specialiştii de la Apele Române alături de cei de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor monitorizează permanent debitele Dunării şi fac schimburi de date cu experţii de la nivelul ţărilor din bazinul hidrografic al Dunării”, au transmis, în cursul zilei de joi, specialiştii Apele Române.

Ei anunță că debitele Dunării sunt în creştere şi vor ajunge în 25 septembrie la o valoare de 8500 mc/s, fiind aproape dublu faţă de valoarea actuală. De asemenea, debitele în secţiunea Baziaş vor fi în creştere şi vor ajunge maximul valorii, în intervalul 28-29 septembrie, ajungând până la valoarea de 9200-9500 mc/s.

„Lucrările de apărare împotriva inundaţiilor vor asigura tranzitarea în siguranţă a viiturii care se va propaga pe o durată de până la 7 zile de la momentul intrării acesteia în secţiunea Baziaş. Echipele de la Apele Române de la nivelul celor 7 Administraţii Bazinale de Apă – Apele Române Banat, Apele Române Jiu , Apele Române Olt, Apele Române Argeş-Vedea, Apele Romane Buzau-Ialomita, Apele Romane Dobrogea-Litoral, Apele Române Prut-Bârlad) sunt în stare de alertă şi monitorizează foarte strict linia de apărare împotriva inundaţiilor, din aval Gruia, aflată în administrare pe o lungime de 1100 de km”, a mai transmis sursa menționată anterior.

Citește mai departe

Social

În octombrie va fi livrată noua tranșă pentru tichetele sociale, în valoare de 250 de lei. Adrian Câciu: „Avem o nouă tranșă care va fi pe cardurile a 2,6 milioane de cetățeni” / Ce se întâmplă cu ajutoarele de încălzire

Publicat cu

pe

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că în octombrie va fi livrată o nouă tranșă pentru tichetele sociale, în valoare de 250 de lei. De acest program vor beneficia 2,6 milioane de persoane.

„Tot pentru luna octombrie avem o nouă tranşă pentru tichetele sociale, dacă vreţi renumitele vouchere pentru alimente, de 250 de lei. Am majorat şi plafonul până la care se poate beneficia de aceste sume, plafonul fiind pentru venituri de până la 2.210 lei. În luna octombrie avem o nouă tranşă care va fi pe cardurile a 2,6 milioane de cetăţeni”, a declarat Adrian Câciu, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern.

Ce se întâmplă cu ajutoarele pentru încălzire

Câciu a fost întrebat dacă ajutorul pentru încălzire va fi acordat și în acest an.

„În ceea ce priveşte voucherele de energie, ele erau finanţate din exerciţiul financiar 2014-2020. A fost o modificare pe care am agreat-o cu Comisia Europeană, având în vedere situaţia din 2022 şi 2023. Pentru 2025 avem partea ajutor de încălzire şi legislaţia pe care o gestionează Ministerul Energiei, respectiv Ministerul Muncii astfel încât persoanele vulnerabile să poată să aibă sprijin acolo unde este nevoie pentru a trece peste iarnă cu bine”, a explicat Adrian Câciu.

Marcel Ciolacu a anunțat că pensionarii ale căror pensii au crescut după recalculare vor primi în continuare ajutorul social pentru încălzire.

„Venim cu o decizie importantă și în privința ajutorului pentru încălzire: sumele rezultate în urma recalculării pensiilor nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor pentru acest tip de ajutor. Rămâne valabil ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare. În acest fel, ne asigurăm că un număr cât mai mare de pensionari pot primi în continuare sprijinul în următoarea perioada”, a anunțat acesta.

„Ajutorul pentru încălzirea locuințelor și suplimentul pentru energie, energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi sau petrolieri va fi acordat în continuare tuturor persoanelor care au beneficiat de acest sprijin. Potrivit Ordonanței de urgență adoptate astăzi de Guvern, cuantumul majorat al pensiilor, rezultat în urma procesului de recalculare potrivit Legii 360/2023 din sistemul public de pensii, nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor la ajutorul pentru încălzirea locuinței și la suplimentul pentru energie.

Pentru a obține aceste drepturi, pensionarii vor prezenta ultimul talon de pensie emis înainte de recalcularea acestei pensii.

Măsura se va aplica între 1 septembrie 2024 – 15 octombrie 2025”, a precizat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Citește mai departe

Social

Fumatul în spațiile deschise ar putea fi interzis. Inițiativa a fost propusă de Uniunea Europeană

Publicat cu

pe

Fumatul în spațiile deschise, precum terase, stațiile de autobuz sau terase, ar putea fi interzis, la recomandarea Comisiei Europene. Inițiativa vizează inclusiv țigările electronice, cu tutun încălzit sau fără nicotină, conform Digi24.

Fumatul în spații deschise ar putea fi interzis

Specialiștii spun că inițiativa ar trebui să diminueze din poluare. Totuși, patronii de terase și baruri sunt de părere că în acest fel afacerile lor vor avea de suferit.

Proiectul UE nu va fi obligatoriu, ci va fi dat ca o recomandare pe care statele membre ar putea să o adopte pentru a reduce incidența bolnavilor de cancer.

Conform sursei citate anterior, fumătorii nu sunt de acord cu inițiativa UE. Totuși, nefumătorii spun că această inițiativă este bună și că ar trebui mai bine reglementată.

Fumatul ar putea fi interzis în stațiile de autobuz, în grădinile zoologice și în parcuri.

„În momentul în care le interzici să mai fumeze în spaţiile recreative sau în zonele de terasă, atunci automat vei crea o breșă şi o parte din consumatori nu vor mai veni în acele zone. Va avea acelaşi impact ca în momentul în care s-a interzis fumatul în interior şi cafenelele nu erau pregătite şi au făcut această ieşire spre exterior.”, a spus Cristian Bărhălescu, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism Sud Est.

Citește mai departe
Social7 ore înainte

Viitura de pe Dunăre va ajunge în România în jurul datei de 28-29 septembrie. Apele Române: „Lucrările de apărare împotriva inundaţiilor vor asigura tranzitarea în siguranţă a viiturii care se va propaga pe o durată de până la 7 zile”

Politică8 ore înainte

CSAT a analizat Planul de Înzestrare a Armatei României 2025-2034: „România este direct interesată ca pe teritoriul naţional să existe capacităţi industriale care să poată asigura atât producerea de tehnică militară modernă”

Social12 ore înainte

În octombrie va fi livrată noua tranșă pentru tichetele sociale, în valoare de 250 de lei. Adrian Câciu: „Avem o nouă tranșă care va fi pe cardurile a 2,6 milioane de cetățeni” / Ce se întâmplă cu ajutoarele de încălzire

Social13 ore înainte

Fumatul în spațiile deschise ar putea fi interzis. Inițiativa a fost propusă de Uniunea Europeană

Socialo zi înainte

Guvernul oferă stimulente financiare pentru elevii cu media 10 la examene

Social2 zile înainte

Medicii veterinari desfășoară acțiuni în zonele afectate de inundații. Climatolog: „E posibil să avem din nou astfel de episoade”

Programul de guvernare al PNL, adoptat cu unanimitate de voturi
Politică2 zile înainte

Proiect PNL: Pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei pot obține gratuit adeverințele de venit. Pentru pensionarii cu venituri între 3.001 și 6.000 de lei, costurile vor fi reduse la jumătate

Social2 zile înainte

Incident grav de securitate la Parlament. O persoană a aruncat cu benzină, provocând un incendiu. 300 de persoane au fost evacuate

Politică3 zile înainte

România a obţinut poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi unul dintre cele mai importante portofolii – Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Social3 zile înainte

Raed Arafat explică de ce nu se dau mesaje RO-Alert în caz de cutremur: „Ai câteva secunde înainte, dar ai mesajul și panica”

Facebook

Articole Populare