Connect with us

Publicat cu

pe

Inspectorul șef adjunct al ITM Sibiu, Lucian Radu, este cercetat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru că anunța diverse firme despre controalele pe care inspectorii din subordinea sa urmau să le facă.

Anchetatorii au stabilit în unele situații firmele erau avertizate prin soția sa, care avea contracte încheiate cu societățile respective, potrivit news.ro.

Inspectorul șef adjunct al ITM Sibiu, cercetat de DNA

DNA a transmis în cursul zilei de vineri, printr-un comunicat de presă, că procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Alba-Iulia, au început urmărirea penală și au luat măsura controlului judiciar față de Lucian Radu, inspectorul șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu. Acesta este cercetat pentru săvârșirea mai multor infracțiuni precum: folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (7 infracțiuni, între care două în formă continuată), trafic de influență și instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În același dosar mai sunt cercetate în stare de libertate soția lui Lucian Radu, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și o persoană fizică fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Ce au descoperit procurorii DNA în cazul lui Lucian Radu?

În perioada aprilie-iulie 2024, inculpatul Radu Lucian în calitatea menţionată anterior, ar fi dezvăluit directorilor unor societăţi comerciale şi şefilor unor instituţii publice de pe raza judeţului Sibiu despre verificările pe care urmau să le desfăşoare inspectorii din subordine, cu scopul de a-i preveni, de a evita aplicarea unor sancţiuni contravenţionale şi de a dispune măsuri împotriva acestora.

În unele dintre situaţii, inculpatul Radu Lucian i-ar fi anunţat pe reprezentanţii societăţilor comerciale prin intermediul soţiei sale care, prin firma pe care o deţinea, avea încheiate cu aceştia contracte de prestări servicii de consultanţă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, urmărind pe de o parte evitarea aplicării unor sancţiuni contravenţionale societăţilor dar şi consolidarea relaţiilor comerciale dintre aceste societăţi şi firma administrată de soţia sa”, au transmis procurorii DNA.

Aceștia au mai transmis că în cazul instituțiilor publice, Lucian Radu ar fi urmărit încheierea unor contracte de prestări servicii de consultanță în domeniul securității și sănătății în muncă (S.S.M.) pentru societatea administrată de soția sa.

La data de 09 mai 2024, în contextul efectuării unui control de către inspectorii ITM Sibiu la o societate comercială având ca obiect de activitate service auto, inculpatul Radu Lucian ar fi intervenit pe lângă aceştia astfel încât societatea respectivă să primească o amendă redusă la jumătate, în condiţiile în care amenda ar fi trebuit să fie în cuantum de 40.000 de lei”, a mai precizat sursa citată.

La data de 5 iunie 2024, Lucian Radu ar fi intervenit pe lângă un inspector ITM Sibiu, impunându-i acestuia să întrerupă controlul pe care îl efectua la societatea comercială cu care soția sa se afla în relații contractuale și să nu aplice o sancțiune contravențională respectivei societăți cu scopul de a nu periclita contractul de prestări servicii dintre cele două societăți.

În perioada în care Lucian Radu se află sub control judiciar, acesta nu poate părăsi teritoriul României fără acordul procurorilor DNA, nu poate comunica direct sau indirect, pe nicio cale, cu personale menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și nu poate exercita funcția de inspector șef adjunct al ITM Sibiu.

Social

Părinţii cărora le-au murit copiii vor beneficia de zece şedinţe de consiliere psihologică gratuite

Publicat cu

pe

Ministerul Muncii a anunțat, miercuri, că părinții cărora le-au murit copiii vor beneficia de 10 ședințe de consiliere psihologică gratuite, în primele șase luni de la deces, pentru a putea depăși traumele emoționale. Bugetul alocat este estimat la 6 milioane de lei.

„Părinţii ai căror copii au decedat în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani vor beneficia de 10 şedinţe de consiliere psihologică gratuite, efectuate în termen de 6 luni de la data decesului copilului, indiferent că sunt sau nu asiguraţi în sistemul de asigurări sociale de sănătate la data decesului. Guvernul a aprobat în acest sens normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor Legii nr.186/2024 privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi, numită şi «Ziua Părinţilor de Îngeri», prin care se stabileşte modalitatea în care se decontează şedinţele de consiliere psihologică”, a transmis, miercuri, Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.

Cum se face înscrierea pentru a beneficia de ședințele de consiliere psihologică gratuite

Beneficiarii ședințelor de consiliere psihologică sunt părinții, atât individual, cât și împreună.

Înscrierea părinților se face pe baza recomandării medicului de familie, precum și a raportului de evaluare întocmit de psiholog la prima ședință efectuată.

Decontarea şedinţelor se face la solicitarea psihologilor de către agenţia teritorială pentru plăţi şi inspecţie socială unde au domiciliul fiscal, în termen de 30 de zile lucrătoare.

Efortul bugetar anual este estimat la aproximativ 6 milioane lei, pentru un cost mediu al şedinţei de consiliere de 150 lei, un număr mediu de 1.900 decese infantile, respectiv 3.800 părinţi. Sumele provin din bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Citește mai departe

Social

Google Maps permite rezervarea locurilor de parcare. Cum funcționează

Publicat cu

pe

Aplicația Google Maps va avea noi funcții pentru rezervarea locurilor de parcare. Astfel, șoferii vor putea utiliza Google Maps nu doar pentru navigarea auto, ci și pentru rezervarea unui loc de parcare în apropierea destinației.

Cum îți poți rezerva un loc de parcare prin Google Maps?

Noua funcție este posibilă în urma unui parteneriat dintre Google și SpotHero și este disponibilă atât în Google Maps, cât și în motorul de căutare al companiei.

Practic, atunci când un utilizator caută un loc de parcare, aplicația va afișa opțiunea Book Online. Odată apasată, se va deschide site-ul SpotHero, acolo unde se poate face rezervarea și plata.

Rezervarea parcării se poate face și cu mai multe zile înainte. Totodată, există și opțiuni pentru filtrarea locurilor de parcare în funcție de anumite facilități, cum ar fi încărcarea bateriilor și accesul pentru persoanele cu dizabilități.

Noua facilitate va fi disponibilă în zonele în care funcționează serviciul SpotHero, adică în aproximativ 300 de orașe din Statele Unite și Canada.

Citește mai departe

Social

Salariul minim brut ar putea ajunge la 4.100 de lei de la 1 ianuarie 2025

Publicat cu

pe

Salariul minim brut ar putea ajunge la 4.100 de lei începând cu anul viitor. Legea privind salariul minim european a trecut de Senat, fiind trimisă la Camera Deputaților.

Proiectul de lege pentru introducerea salariului minim european inițiat de Guvern a fost adoptat luni de Senat, cu 90 de voturi „pentru”, transpunând în legislația națională Directiva UE privin salariile minime adecvate în Uniune.

Salariul minim ar putea crește începând cu anul viitor

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim ar urma să crească la cel puțin 4.100 de lei brut, ceea ce înseamnă aproximativ 2.450 de lei net, față de 2.363 cât este în prezent.

Veniturile salariale vor fi actualizate anual în funcție de puterea de cumpărare și nivelul general al salariilor.

„Salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi actualizat anual în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora, rata de creştere a salariilor şi productivitatea muncii la nivel naţional. Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câştigul salarial mediu brut. În plus, proiectul de lege presupune întărirea rolului pe care îl au sindicatele şi patronatele”, a declarat ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu, potrivit news.ro.

Proiectul referitor la introducerea salariului minim european include şi măsuri vizând întreaga legislaţie a muncii: Inspecţia Muncii va putea merge mai des în control la firmele cu probleme, neacordarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi sancţionată cu amendă de la 3.000 de lei la 5.000 de lei, pentru fiecare persoană căreia nu i s-a acordat dreptul salarial la nivelul prevăzut de lege.

Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţiloir, având ca termen de adoptare tacită data de 27 octombrie.

Citește mai departe
Social9 ore înainte

Părinţii cărora le-au murit copiii vor beneficia de zece şedinţe de consiliere psihologică gratuite

Camera Deputaților: 19 noiembrie devine legal Ziua bărbatului, iar 8 martie - Ziua femeii
Politică10 ore înainte

PSD a anunțat că va vota modificările legii pensionarilor militari: „PSD solicită PNL să înceteze să mai folosească această categorie de pensionari în scop electoral!”

Social15 ore înainte

Google Maps permite rezervarea locurilor de parcare. Cum funcționează

Socialo zi înainte

Salariul minim brut ar putea ajunge la 4.100 de lei de la 1 ianuarie 2025

Politicăo zi înainte

Cătălin Predoiu: „Decizia privind intrarea României în Schengen cu frontierele terestre trebuie luată în 2024”

Politică2 zile înainte

Cosette Chichirău depune în Parlament proiectul prin care CCR să fie scoasă din procedura de validare a candiaturilor la președinție

Social2 zile înainte

MApN anunță un exercițiu de mobilizare în județele Buzău și Ialomița: „Cetăţenii din rezerva armatei cu domiciliul în judeţele Buzău şi Ialomiţa vor fi convocaţi la unităţile militare”

Internațional3 zile înainte

S-a împlinit un an de la atacul Hamas din 7 octombrie 2023. Comisia Europeană cere încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza

alegeri-2014-sectie-vot-stampila-Copy-1024x683-680x454
Politică3 zile înainte

Cine sunt candidații respinși de BEC la alegerile prezidențiale. Cine va apărea pe buletinele de vot

Internațional5 zile înainte

Washingtonul nu e de acord ca aliații din NATO să ajute la interceptarea rachetelor și dronelor rusești deasupra Ucrainei: „Asta ar însemna să ne implicăm într-un război într-un mod diferit”

Facebook

Articole Populare