Connect with us

Publicat cu

pe

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie Cluj (CCI Cluj) și al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, a organizat miercuri, 7 august, ceremonia de dezvelire a statuii Generalului Gheorghe Mărdărescu, personalitate istorică care a deținut un rol central în acțiunile Armatei Române atât în timpul Primul Război Mondial, cât și în perioada imediat următoare, când a contribuit decisiv la stoparea înaintării comunismului spre centrul Europei.

Inaugurarea statuii generalului Gheorghe Mărdărescu încununează cei 100 de ai de când trupele române au ocupat Budapesta, în august 1919. La ceremonia de dezvelire a statuii au participat înalți demnitari de stat, reprezentanți ai administrației publice locale, președinți de camere de comerț județene precum și un număr mare de români care și-au dorit să fie de față la un eveniment care marchează istoria.

Prin acest proiect exclusiv, CCIR se implică direct în acțiuni menite să cinstească marii eroi ai României, mai ales în momente istorice semnificative precum cele din jurul Centenarului Marii Uniri de la 1918. Realizarea și ridicarea unui monument în memoria marelui General Gheorghe Mărdărescu are o importantă valoare simbolică și reprezintă, pentru generațiile actuale și cele viitoare, un reper al dăinuirii noastre ca stat liber și suveran.

Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a amintit motivația care a condus la realizarea acestui proiect: „Anul acesta Camera de Comerț și Industrie a României împlinește 155 de ani de la înființare. Alături de multe alte instituții ale României moderne, precum Senatul României, Banca Națională sau Curtea de Conturi, Camera de Comerț și Industrie a României a fost și iată că este în continuare un martor instituțional al tuturor evenimentelor care au condus la conturarea României contemporane. (…) Ne-am dorit foarte mult să omagiem și în același timp să facem o reparație istorică reducându-l pe Generalul Mărdărescu în atenția publicului. După cum bine știți, faptele sale de arme au fost cenzurate în perioada dinainte de ’89. Am ținut să fim astăzi aici pentru că ne dorim să contribuim la Centenar care, în percepția noastră, trebuie sărbătorit între 1 decembrie 2018 și iunie 2020, poate chiar până la 28 octombrie 2020 odată cu tratatul de la Paris prin care este recunoscută și Basarabia la nivel internațional ca parte a României.”

Ministrul Apărării Naționale, dl. Gabriel Leș, a declarat: „Evocăm astăzi personalitatea unui soldat minunat mai presus decât orice laudă, așa cum îl caracteriza Mareșalul Alexandru Averescu. Gheorghe Mărdărescu a fost în primul rând un om cu caracter excepțional, un vizionar, un mare patriot și un conducător redutabil. Generalul Gheorghe Mărdărescu a înțeles încă de la început pericolul comunismului și a acționat rapid în stoparea acestui flagel. De asemenea, a acționat neobosit pentru modernizarea armatei, a militat ca România să se poată impune ca putere regională, alături de Iugoslavia, Cehoslovacia și Polonia. Mulțumesc Camerei de Comerț și Industrie a României pentru susținerea proiectului de edificare a monumentului Generalului Gheorghe Mărdărescu, aici, la Cluj, în inima Transilvaniei de unde a pornit ultima campanie militară din perioada Primului Război Mondial.”

Primarul Municipiului Cluj-Napoca, dl. Emil Boc, a declarat: „Prezența atâtor oficialități astăzi, la Cluj-Napoca, este un indiciu clar al însemnătății acestui moment și a importanței pe care Generalul Gheorghe Mărdărescu a avut-o pentru istoria noastră. Apreciez în mod deosebit dedicația, efortul și perseverența Camerei de Comerț și Industrie a României de a duce la capăt acest proiect și sper să fie un model și pentru alte instituții, fie ele private sau de stat. Gheorghe Mărădrescu a contribuit decisiv la realizarea actului de la 1918 și, totodată, la apărarea Marii Uniri. A fost cel care a oprit evoluția și răspândirea bolșevismului în Europa și poate fi asemănat cu Iancu de Hunedoara care, la bătălia de la Belgrad, a oprit ascensiunea Imperiului Otoman. Prin faptele sale de arme, Gheorghe Mărdărescu a oferit României șansa de a avea 20 de ani de democrație”.

Președintele Academiei, dl. Ioan Aurel Pop, a declarat: „Comemorarea și ceremonia de astăzi este posibilă la inițiativa Camerei de Comerț și Industrie a României, un lucru demn de toată lauda. România a reușit să se dezvolte în secolul XX datorită unei instituții fundamentale, și anume Armata Română. Această instituție este cea care a acționat în stoparea a două regimuri dictatoriale, care au amenințat întreg continentul european. În 1919, Armata Româna a oprit extinderea bolșevismului, a comunismului de tip sovietic, care avea toate șansele să se instaureze în Europa Centrală. În 1944-1945, Armata Română a contribuit decisiv la oprirea fascismului. Aceste acțiuni au avut ca rezultat consolidarea României și mai ales apartenența Transilvaniei la statul român.”

Ceremonia de dezvelire a statuii Generalului Gheorghe Mărdărecu a fost urmată de o sesiune de dezbateri care au avut loc în aula Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor și a fost moderată de Președintele CCI Cluj, dl. Ștefan Florea Dimitriu.

Cu această ocazie, dr. Alexandru Ghișa, Istoric și Diplomat, Profesor Asociat la Universitatea Babeș Boylai, a marcat printr-un discurs personalitatea Generalului Gheorghe Mărdărescu și a subliniat faptele istorice care au fost comemorate cu această ocazie.

Totodată, artistul plastic dl. Valentin Tănase a vorbit despre realizarea statuii și despre aspectele care l-au inspirat în creația sa: „Atunci când îmi propun să dau viață plastică unei figuri istorice, mă documentez cât mai exact asupra biografiei sale, a epocii în care a trăit, caut date referitoare la înfățișarea sa exterioară, temperament, fel de a fi, chiar aspecte anecdotice, secundare ale vieții sale în dorința de a pătrunde dincolo de aparența fizică, în interiorul personalității sale, a eului său interior, pentru a-l reda cât mai viu, mai veridic și mai convingător”.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare