Connect with us

Publicat cu

pe

Președintele Klaus Iohannis și omologul său ucrainean, Petro Poroșenko, au semnat joi, la Palatul Cotroceni, un protocol privind relansarea comisiei mixte prezidențiale româno – ucrainene.

Iohannis a susținut că prin intermediul acestui protocol vor putea fi făcuți pași pentru soluționarea unor dosare aflate de mult timp pe agendă, precum canalul Bâstroe.

„Comisia va fi un instrument de imprimare a voinței politice și a impulsului necesar pentru soluționarea temelor de pe agenda bilaterală, permițându-ne, astfel, să valorificăm pe deplin potențialul de cooperare existent între țările noastre. În acest context, vom putea să facem pași înainte pentru soluționarea unor dosare care se află de mult timp pe agenda bilaterală. Unul dintre acestea este canalul Bâstroe”, a spus șeful statului, într-o declarație comună de presă cu Poroșenko, aflat în vizită în România.

Iohannis a susținut că un semn al determinării comune privind aprofundarea relației româno — ucrainene este reprezentat de semnarea cu prilejul vizitei președintelui Poroșenko la București a două acorduri bilaterale privind transporturile militare și patrularea în comun la frontieră.

Președintele României a punctat că se dorește intensificarea cooperării dintre cele două țări atât în domeniul cultural, cât și educațional, context în care și-a exprimat speranța că Institutul Cultural Român de la Kiev va începe să funcționeze cât mai repede posibil, alături de filiala de la Cernăuți.

„Am căzut de acord că este important să dezvoltăm proiecte transfrontaliere și regionale de cooperare în diverse domenii — economic, turistic, mediu, construcție de infrastructură. În acest context, am evocat posibilitatea construirii podului de pe Tisa, Sighet — Solotvino”, a adăugat șeful statului.

El a precizat că discuțiile cu omologul ucrainean au vizat și o mai bună aplicare a Acordului de mic trafic de frontieră, avansarea proiectelor de infrastructură și deschiderea de noi puncte la graniță.

„Asemenea măsuri au un puternic impact asupra calității vieții cetățenilor din cele două țări și asupra întăririi legăturilor dintre aceștia. În acest sens, deschiderea cât mai rapidă a consulatului României de la Solotvino este foarte importantă”, a arătat Iohannis.

Șeful statului a subliniat și că relațiile economice bilaterale trebuie să fie intensificate.

„Avem multiple interese comune, mai ales în zona de graniță, în domeniul interconectării energetice. Ucraina rămâne parte esențială a arhitecturii energetice europene”, a conchis Iohannis.

Poroșenko: Eficiența luptei împotriva corupției este destul de mare în Ucraina

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a afirmat joi că eficiența luptei împotriva corupției este destul de mare în țara sa.

„Demonstrăm o abordare hotărâtoare și pași hotărâtori în lupta împotriva corupției. Decizia de ieri a Comisiei Europene privind propunerea anulării regimului de vize pentru cetățenii ucraineni demonstrează că Ucraina și-a implementat 140 de puncte din lista de reforme, care au fost condiții pentru a se lua o astfel de decizie. O mare parte din aceste 140 de reforme se refereau la lupta împotriva corupției. Asta înseamnă și crearea infrastructurii pentru lupta împotriva corupției, crearea unei agenții naționale în lupta împotriva corupției, a unui Parchet specializat în lupta împotriva corupției, a unei agenții naționale de prevenire a corupției și multor altor structuri”, a declarat Poroșenko, la Palatul Cotroceni, după întrevederea cu președintele Klaus Iohannis.

El a menționat că există mai multe dosare împotriva unor deputați, guvernatori, funcționari de stat ucraineni.

„Chiar ieri, la prima ședință a noului Guvern din Ucraina, structurile tradiționale corupte, cum sunt CFR-ul ucrainean, Poșta ucraineană, au primit noi conducători străini care și-au demonstrat eficiența în statele de unde au venit. Mâine vor avea loc mai multe ședințe ale consilierilor mei în care subiecte legate de lupta împotriva corupției vor fi discutate cu prioritate. Sunt convins că eficiența luptei împotriva corupției în Ucraina este foarte importantă, esențială pentru afaceri, pentru reforma sistemului judiciar și pentru alte direcții de dezvoltare a statului, care au fost discutate ieri în cadrul Direcției pentru reforme ale statului. Cred că eficiența luptei împotriva corupției este destul de mare”, a conchis Poroșenko.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare