Connect with us

Publicat cu

pe

Încălțată cu banii din boom-ul energetic, Arabia Saudită și alte monarhii din Golf au un moment de succes pe scena financiară mondială. Astfel, Orientul Mijlociu devine, practic, un bancomat pe toată suprafața planetei.

În urmă cu cinci ani, oficiali saudiți au urmărit un val de directori financiari americani, renunțând la relatarea inconștientă a unor investiții gratuite din Riad, după ce moartea unui jurnalist dizident a făcut din regat un loc toxic pentru afaceri, informează The Wall Street Journal.

Anul acesta, conferința supranumită „Davos în deșert”, se așteaptă la o cerere atât de mare încât le oferă directorilor 15.000 de dolari de persoană.

Influența în monarhiile din Orientul Mijlociu

Monarhiile din Orientul Mijlociu dornice de influență globală au un moment de succes pe scena financiară mondială. Ei au foarte mulți bani dintr-un boom energetic chiar în momentul în care finanțatorii tradiționali occidentali – împiedicați de creșterea ratelor dobânzilor – s-au retras de la încheierea tranzacțiilor și investițiilor private.

Fondurile suverane ale regiunii au devenit bancomatul în vogă pentru capitalul privat, capitalul de risc și fondurile imobiliare care se luptă să strângă bani în altă parte.

Piața pentru fuziuni și achiziții marcate a cunoscut o creștere a interesului din regiune. Ofertele anunțate recent includ achiziționarea de către un fond Abu Dhabi, a managerului de investiții Fortress pentru mai mult de 2 miliarde de dolari. În plus, se adaugă și achiziția de 700 de milioane de dolari de către un fond saudit a unității de aviație a creditorului global Standard Chartered.

Companii și fonduri supravegheate de consilierul pentru securitate națională din Abu Dhabi, șeicul Tahnoun bin Zayed Al Nahyan, au făcut licitații pentru a cumpăra Standard Chartered și banca de investiții Lazard. De asemenea, au încheiat acorduri recente pentru a cumpăra o companie de asistență medicală din Marea Britanie în valoare de 1,2 miliarde de dolari și pentru a prelua controlul parțial asupra unui gigant alimentar columbian de aproape 6 miliarde de dolari.

„Acum, toată lumea vrea să meargă în Orientul Mijlociu – este ca odinioară goana aurului din SUA”, a spus Peter Jädersten, fondatorul firmei de consultanță Jade Advisors. „Este dificil să strângi bani peste tot”, citează WSJ.

Administratorii de fonduri care vizitează regiunea spun că adesea așteaptă în fața rivalilor în sălile de așteptare ale fondurilor suverane. Managerii din Silicon Valley și New York sunt o prezență aproape constantă în holul cu podea din marmură albă al Four Seasons Abu Dhabi, ca și în cazul altor hoteluri de top, spun ei.

Investiții la cote înalte

Conferința de la Riad de luna viitoare – un proiect de companie al prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman, cunoscut sub numele de Inițiativa pentru Investiții Viitoare – este de așteptat să fie un magnet pentru vânătorii de bani. În 2018, directorii de pe Wall Street s-au retras după ce agenții saudiți l-au ucis pe jurnalistul Jamal Khashoggi și, de ani de zile, multe start-up-uri și fonduri au declarat că au evitat investițiile din țară din cauza preocupărilor morale.

Unele companii continuă să se îndepărteze de regat, în timp ce grupurile pentru drepturile omului spun că recordul său în ceea ce privește tratamentul dizidenților guvernamentali rămâne o problemă serioasă.

Dar finanțarea saudită a devenit mai solicitată anul trecut, când alți bani au început să fie strânși. La conferința de anul trecut, șeful Fondului de Investiții Publice, Yasir Al Rumayyan , a participat la o discuție cu doi dintre cei mai mari directori ai firmelor de investiții din lume, „Blackstone” care îi are pe Stephen Schwarzman și Ray Dalio, fondatorul Bridgewater Associates. Nume de top în capitalul de risc s-au amestecat pe teren, iar șeful FTX, Sam Bankman Fried, a căutat finanțare.

Ben Horowitz , partener la Andreessen Horowitz, a declarat la o conferință sponsorizată de PIF, în primăvara acestui an, că Arabia Saudită este o „țară start-up” și s-a referit la Prințul Mohammed drept „fondatorul” ei, care forma o nouă cultură și o nouă viziune pentru țară.

Noua dominație a regiunii este cea mai evidentă în rândul fondurilor private, tiparul care blochează banii investitorilor de ani de zile. Deși statisticile detaliate sunt rare, cifrele la două dintre cele mai mari fonduri suverane sugerează o creștere. La PIF-ul saudit, angajamentele pentru „titluri de investiții” – o categorie care include fonduri private – au crescut la 56 de miliarde de dolari în 2022, în creștere față de 33 de miliarde de dolari cu un an înainte. Mubadala din Abu Dhabi a raportat că angajamentele de capital s-au dublat la 18 miliarde de dolari în 2022.

Directori la giganții de capital privat TPG, KKR și Grupul Carlylele au spus investitorilor că interesul din Orientul Mijlociu rămâne puternic în timp ce alte părți ale lumii se retrag.

„Dacă sunteți în SUA, există un anumit grad de îngrijorare”, a spus CEO-ul Carlyle, Harvey Schwartz , la o conferință din iunie. Investitorii din Orientul Mijlociu, a spus el, sunt „foarte puși în față, foarte dinamici”.

În timp ce Orientul Mijlociu calcă pe gaz, susținătorii tradiționali ai fondurilor de investiții — planurile de pensii și dotările colegiului — sunt în retragere. Trecerea globală către rate mai mari ale dobânzilor a cauzat pierderi în cele mai mari părți ale portofoliilor lor – în special acțiuni și obligațiuni.

Investitorii au investit 33 de miliarde de dolari pentru fondurile de capital de risc din SUA în prima jumătate a anului 2023, mai puțin de jumătate din cele 74 de miliarde de dolari din aceeași perioadă din 2021, potrivit PitchBook. Strângerea de fonduri globale pentru toate fondurile private a scăzut cu 10% anul trecut, la 1,5 trilioane de dolari, potrivit Preqin – o scădere la care mulți se așteaptă să continue.

„Strângerea de fonduri a devenit mult, mult mai dificilă în ultimele 12 luni”, a declarat Brenda Rainey, vicepreședinte executiv la Bain & Co., care consiliază fonduri de capital privat.

Motivul pentru explozia regiunii de finanțare și încheiere de tranzacții este dublu.

Prețurile mai mari ale energiei – un produs secundar al invaziei Ucrainei de către Rusia – au oferit fondurilor de investiții dependente de petrol și gaze din regiune zeci de miliarde de dolari, fiind bani suplimentari de cheltuit. Aceasta înseamnă că o scădere a prețului petrolului ar putea provoca rapid o retragere din țările din Golf, așa cum s-a întâmplat în boom-urile energetice, transformate în declin.

În același timp, prințul saudit Mohammed și oficiali de vârf din Emiratele Arabe Unite s-au luptat pentru o mai mare influență pe scena mondială – în geopolitică, finanțe și sport – pompând bani suplimentari în fondurile lor de avere pentru a face tranzacții și a extinde industria acasă.

Orientul Mijlociu – bancomatul planetei

Intersecția dintre politică și finanțe din regiune a făcut ca fondurile de avere din Golf din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar să fie principalii susținători financiari a două figuri cheie ale administrației Trump: Jared Kushner și fostul secretar al Trezoreriei, Steven Mnuchin, care împreună au strâns miliarde de dolari din regiune.

Fondurile din Golf și-au împins colegii din SUA să deschidă birouri în regiune pentru a câștiga mai ușor investiții, spun administratorii de fonduri.

„Blackstone” a spus că va crea o echipă pe teren la Riad, dedicată creșterii investițiilor în proiecte de infrastructură din Golf.

Millennium Management LLC, cu sediul la New York, și-a înființat un birou în Dubai în 2020 și au urmat alții , inclusiv firma de capital privat CVC Capital Partners și ExodusPoint Capital Management, cel mai mare start-up de fonduri speculative cu 8 miliarde de dolari în capital inițial. Compania Tikehau Capital a Europei și Ardian, au stabilit echipe în Abu Dhabi, iar managerul de investiții alternative din SUA, Pretium, a angajat un veteran al industriei locale din Dubai.

De asemenea, Dalio a înființat un birou în Abu Dhabi pentru Dalio Family Office, afacerea sa personală. Rajeev Misra, un finanțator de mult timp pentru SoftBank Group care a asigurat peste 6 miliarde de dolari în angajamente pentru o nouă afacere de la mai multe fonduri de investiții aliniate la Abu Dhabi, se mută în Emiratele Arabe Unite din Marea Britanie, potrivit unor persoane familiare cu planurile sale.

Există acum o „conștientizare că relațiile trebuie construite și asta nu se întâmplă peste noapte”, a spus Joseph Morris , un director general din Dubai la firma de consultanță din SUA, Newmark Group, prezintă WSJ.

Locul de succes: Arabia Saudită

Firma de capital de risc a Tiger Global s-a străduit să-și strângă cel mai recent fond, reducându-și în mod repetat ținta cu miliarde de dolari. Înțepați de pierderi și de mediul mai rece de strângere de fonduri, mulți investitori americani l-au ignorat, spun investitorii.

Un loc în care a avut succes: Arabia Saudită. O divizie a PIF, Sanabil, a adăugat în această primăvară numele Tiger pe lista publică a administratorilor de fonduri pe care o sprijină. Alții de pe listă includ Fondul Fondatorilor Peter Thiel și Andreessen Horowitz.

Ibrahim Ajami, care supraveghează investițiile de pornire la fondul de stat Abu Dhabi Mubadala și investește atât în ​​companii, cât și în fonduri, a spus că mediul îi oferă lui Mubadala capacitatea de a fi „foarte atent și selectiv” cu privire la cine sprijină.

El poate negocia termeni care să-i permită lui Mubadala să cumpere o miză în însuși fondul administratorului, a spus el, sau să îi permită să investească alături de alții.

„Ceea ce facem este să mergem mai profund – și mai concentrați și mai implicați – cu un grup select de manageri”, a adăugat el.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Business

Cât de sănătoase sunt produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi?

Publicat cu

pe

De zeci de ani, experții au spus că mai puțin înseamnă mai mult atunci când vine vorba despre raportul dintre grăsimile din produsele lactate și sănătate. Cu toate acestea, cercetările recente au pus acest lucru sub semnul întrebării: cât de sănătoase sunt produsele lactate cu un conținut scăzut de grăsimi?

Scanați raftul de lactate din orice magazin și veți găsi rânduri după rânduri de produse cu niveluri diferite de grăsime. Zero grăsimi, conținut scăzut de grăsimi și bogat în grăsimi: Care este cea mai sănătoasă opțiune?

Dacă veți consulta ghidurile alimentare sau autoritățile pentru sănătate, cum ar Organizația Mondială a Sănătății, răspunsul este clar: alegeți o versiune fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi, prezintă New York Times.

Această recomandare provine din ideea că produsele lactate grase sunt bogate în grăsimi saturate, așa că alegerea versiunilor cu conținut scăzut de grăsimi vă poate reduce riscul de boli de inimă, a spus dr. Dariush Mozaffarian, cardiolog și profesor de medicină la Universitatea Tufts.

Aceste îndrumări datează din 1980, atunci când a fost publicată prima ediție a „Ghidurilor Dietetice pentru Americani”. De atunci, majoritatea studiilor privind efectele grăsimilor din lactate asupra sănătății nu au reușit să găsească niciun beneficiu în a acorda prioritate versiunilor cu conținut scăzut de grăsimi față de cele bogate în grăsimi, a prezentat aceeași sursă.

Ceea ce pare a fi mai important decât nivelul de grăsime, a adăugat el, este ce produs lactat alegi în primul rând.

Ce sugerează cercetarea despre grăsimile din produsele lactate

În studiile care au întrebat oamenii despre dieta lor și apoi le-au urmărit sănătatea de-a lungul mai multor ani, cercetătorii au descoperit asocieri între consumul de lactate și scăderea riscului pentru anumite afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare și diabetul de tip II, a menționat dr. Mozaffarian pentru New York Times.

Astfel de beneficii erau adesea prezente indiferent dacă oamenii alegeau iaurt, brânză sau lapte cu conținut redus sau ridicat de grăsimi. Și, deși produsele lactate bogate în grăsimi au mai multe calorii, studiile arată că cei care le consumă nu au șanse mai mari să se îngrașe.

Într-un studiu publicat în 2018, cercetătorii au urmărit 136.000 de adulți din 21 de țări, timp de nouă ani. Ei au descoperit că, în timpul perioadei de studiu, cei care au consumat două sau mai multe porții de produse lactate pe zi au avut cu 22% mai puține șanse în a dezvolta boli cardiovasculare și cu 17% mai puține șanse de a muri, decât cei care nu au consumat deloc lactate. În special, cei care au consumat niveluri mai mari de grăsimi saturate din lactate nu au avut mai multe șanse în a dezvolta boli de inimă sau a muri.

Într-o altă analiză, publicată tot în 2018, cercetătorii au reunit rezultatele a 16 studii care au implicat peste 63.000 de adulți. Ei au descoperit că, pe o medie de nouă ani, cei care aveau niveluri mai mari de grăsimi din lactate în sânge au avut 29% mai puține șanse spre a dezvolta diabet de tip II, decât cei cu niveluri mai scăzute.

Această descoperire sugerează că ar putea exista un beneficiu în a consuma grăsimile din lactate, mai degrabă decât a le evita, a spus dr. Mozaffarian.

Desigur, aceste studii nu pot demonstra că produsele lactate în sine reduc anumite riscuri de îmbolnăvire. Ar fi nevoie de studii clinice pe termen lung care nu au fost făcute, a transmis dr. Mozaffarian pentru NYT. Studiile pe termen mai scurt au arătat că folosirea produselor lactate, inclusiv cele cu grăsime, a făcut ca tensiunea arterială a participanților să scadă, iar aceștia nu au crescut în greutate. De asemenea, nici nivelul de colesterol nu a crescut, ceea ce sugerează, din nou, faptul că lactatele bogate în grăsimi nu sunt dăunătoare pentru sănătatea inimii.

De ce grăsimile din produsele lactate ar putea fi mai sănătoase

Există mai multe explicații posibile pentru care grăsimile din lactate ar putea să nu fie la fel de dăunătoare pe cât se credea anterior – și chiar pot fi sănătoase, a spus dr. Ronald Krauss, profesor de pediatrie și medicină la Universitatea din California, San Francisco, citat de NYT.

Printre diferitele tipuri de grăsimi saturate care pot fi găsite în alimente, produsele lactate conțin unele care par a fi neutre sau benefice pentru sănătate, inclusiv cele legate de reducerea riscurilor de apariție a diabetului de tip II și a bolilor arteriale, prezintă dr. Krauss.

Grăsimea din lapte este, de asemenea, ambalată în mod natural într-o structură unică numită membrana globulelor de grăsime din lapte, a spus Marie-Caroline Michalski, director de cercetare la Institutul Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu, din Franța. Componentele acestei structuri pot ajuta la legarea colesterolului în tractul digestiv, ceea ce poate îmbunătăți nivelul colesterolului din sânge.

În plus, devine clar că anumite tipuri de produse lactate pot fi mai bune decât altele, a transmis sursa menționată pentru New York Times.

Iaurtul și brânza, de exemplu, par să fie cel mai mult asociate cu beneficiile pentru sănătate. Acest lucru se poate datora faptului că ambele sunt alimente fermentate, care pot furniza bacterii bune pentru intestine. Ele conțin și alte molecule benefice produse în timpul fermentației, inclusiv vitamina K, specifică pentru sănătatea inimii, a spus dr. Mozaffarian.

Brânzeturile mai tari, cum ar fi cheddar-ul și parmezan-ul, par să aibă ca rezultat o absorbție mai treptată a grăsimilor în sânge decât brânzeturile mai moi și untul, ceea ce vă poate ajuta să vă simțiți mai sătul, conform dr. Michalski.

Sfaturi pentru alegerea produselor lactate

Penny Kris-Etherton, profesor de științe nutriționale la Universitatea de Stat din Pennsylvania, a declarat că un grup independent de experți în nutriție analizează în prezent dovezile privind modul în care consumul de grăsimi saturate afectează riscul de boli cardiovasculare. Acest lucru ar putea duce la schimbări viitoare ale recomandărilor pentru produsele lactate.

Până atunci, sursa prezentată susține că cel mai bine este să avem trei porții de lactate pe zi ca parte a unei diete echilibrate, așa cum este recomandat de ghidurile alimentare actuale. Pe baza celor mai recente date despre grăsimile din lactate, totuși, este în regulă dacă una sau două dintre aceste porții sunt laptele integral, iaurtul sau brânza, a spus aceasta, observând că mai mult decât atât ar putea avea prea multe calorii.

Dr. Mozaffarian sugerează încorporarea a cel puțin una sau două porții de iaurt și brânză pe zi, având în vedere beneficiile pentru sănătate ale acestor alimente – de preferat versiuni neîndulcite pentru a evita zahărul adăugat.

În ceea ce privește conținutul de grăsimi pe care ar trebui să îl alegi merge pe premisa „alege orice îți place”, transmite dr. Mozaffarian. Unele studii sugerează că ar putea exista un beneficiu al consumului de produse lactate bogate în grăsimi, „dar dovezile nu sunt încă suficient de convingătoare pentru a face o recomandare alimentară”, a adăugat el.

Dr. Michalski preferă să mănânce iaurt simplu: atunci când eliminați grăsimile naturale, pierdeți unele vitamine, cum ar fi vitaminele A și D.

În loc de unt, Dr. Kris-Etherton încurajează oamenii să folosească uleiuri pe bază de plante, cum ar fi uleiurile de măsline, canola sau soia, ori margarina făcută din aceleași uleiuri.

Untul și smântâna par să ridice nivelul colesterolului din sânge mai mult decât alte surse de grăsimi din lactate, a menționat dr. Krauss, care recomandă să le limitați dacă aveți colesterolul ridicat.

Și, deși nu există dovezi concrete că produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi sunt o alegere mai sănătoasă pentru toată lumea, a spus dr. Krauss, oamenii răspund diferit la alimente diferite.

Citește mai departe

Business

Alexandria, locul 2 în topul reședințelor de județ cu cea mai mare pierdere a puterii de cumpărare

Publicat cu

pe

Potrivit Institutului Național de Statistica, Alexandria ocupă locul 2 în topul reședințelor de județ cu cea mai mare scădere a puterii de cumpărare, iar această situație are consecințe grave pentru locuitorii săi.

Din cauza lipsei de interes a administrației locale, condusa de PSD, alexăndrenii au de suferit. Incapacitatea de a atrage investitori a condus, inveitabil, la salarii mici, care nu țin pasul cu scumpirile.

Unul dintre indicatorii cheie ai acestei probleme este pierderea în capacitatea de a cumpăra alimente de bază. Statisticile arată că pentru fiecare sută de lei, locuitorii din Alexandria pierd patru coșuri de alimente medii. Coșul mediu alimentar, care include zece alimente de bază pentru o alimentație sănătoasă – cartofi, fasole uscată, morcovi, mere, lapte, ceapă, brânză de oaie, ouă, usturoi și miere de albine – a devenit din ce în ce mai inaccesibil pentru mulți alexăndreni.

Această creștere drastică a prețurilor a lovit puternic buzunarele locuitorilor din Alexandria, care se confruntă deja cu venituri modeste.

Așa cum atrăgea atenția și Daniel Constantin, președintele PNL Teleorman, într-o postare pe pagina lui de social media, județul ocupă ultimul loc din România în ceea ce privește nivelul salariului mediu

Comparând datele din ianuarie 2021 cu cele din ianuarie 2024, este evident că, în ciuda eforturilor lor de a economisi și de a gestiona bugetele cu atenție, locuitorii orașului pot cumpăra cu patru coșuri de alimente mai puțin pentru fiecare sută de lei cheltuit.

Constanța și Satu Mare stau cel mai bine la capitolul pierderii puterii de cumpărare. În cele două orașe locuitorii au pierdut un singur coș alimentar format din cele 10 produse la fiecare sută de lei.

Citește mai departe

Business

Situație revoltătoare în energie. ANRE nu dă doi bani pe investițiile necesare ca rețelele electrice să nu pice

Publicat cu

pe

ANRE a pus luni in dezbatere publica proiectul de metodologie de stabilire a noilor tarife reglementate de distribuție a energiei electrice, care ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie.

Agenția de reglementare ezită în continuare să crească tarifele de distribuție și să recunoască cheltuielile cu investițiile făcute de companiile din energie, în contextul în care multe dintre rețelele de transport și distribuție de energie electrică din Romania nu mai pot funcționa în configurația de acum 40 de ani și au nevoie acută de modernizare.

De exemplu, creșterile de costuri cu investițiile în rețele nu pot fi recunoscute nici măcar cu echivalentul ratei inflației. De asemenea, Nu sunt recunoscute investițiile în mașini, clădiri sau aplicații IT.

Fără a stimula investițiile în infrastructura de transport, România riscă să rămână cu o rețea nemodernizată, neadaptată provocărilor tot mai mari, inclusiv celor generate de războiului de lângă frontieră. În plus, statul aprobă proiecte de energie eoliană în Marea Neagră, dar poate fi introdusa energia în sistemul național prin rețele vechi, nemodernizate dinainte de Revoluție?

Consecința pe termen mediu de lung? Vom avea de suferit cu toții, fie că suntem consumatori casnici sau industriali. Ne putem aștepta de la pene de curent mai dese și mai lungi, până la imposibilitatea de a ne monta panouri fotovoltaice pe case sau de a porni centrala!

Statul pune în pericol dezvoltarea rețelei de electricitate în România și ignoră total faptul că o rețea națională modernizată va duce, pe termen mediu și lung, la reducerea sustenabila a costurilor pentru consumatori, un obiectiv asumat de autorități, și va putea să susțină, în viitor creșterea consumului de energie.

O întrebare în loc de concluzie: a abandonat oare România orice așteptare de a fi un pol energetic important în Europa Centrala și de Est, de a fi  jucătorul cheie în tranzitul energiei electrice în zonă?

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare