Connect with us

Publicat cu

pe

Unul dintre cele mai frumoase castele din Belgia, Château de Beloeil, supranumit „Versailles-ul belgian” va fi gazda unor expoziţii realizate de renumiţi artişti români. Preşedintele Institutului Cultural Român, doamna Liliana Ţuroiu, şi A.S. Prinţul Michel de Ligne, proprietarul castelului, s-au întâlnit pe 30 aprilie 2019 la Beloeil.

Impresionat de cultura românească, de clasicii picturii române, de arhitectura românească interbelică şi de designerii români contemporani, A.S. Prinţul de Ligne s-a arătat extrem de deschis propunerii de colaborare venite din partea preşedintelui Institutului Cultural Român şi şi-a manifestat interesul de a găzdui o serie de proiecte culturale în interiorul castelului şi în grădinile sale magnifice.

Au fost purtate discuţii privind organizarea a trei expoziţii în vara acestui an, o avanpremieră a Festivalului Europalia România 2019. Proiectele vor constitui cadrul pentru o serie de evenimente care vor atrage mii de vizitatori, precum şi pentru întâlniri cu presa.

„Conceptul unitar al proiectelor pe care le propunem a fi găzduite de somptuoasele saloane ale Castelului Beloeil şi de parcul acestuia, vor evidenţia nu doar creativitatea şi rafinamentul artiştilor români, ci vor sublinia legăturile strânse între România şi Belgia, istoria regalităţii din România, care, aproape 100 de ani, a contribuit la înflorirea artelor şi la afirmarea europeană a marilor artişti români”, a afirmat doamna Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR.

Din partea EUROPALIA International, au fost prezenţi la întâlnire Preşedintele Europalia, contele Georges Jacobs de Hagen, managerul general EUROPALIA International, Koen Clement, şi Dirk Vermaelen, directorul artistic al Festivalului Europalia Romania, precum şi experţi.

Festivalul EUROPALIA România 2019 va debuta la 1 octombrie 2019, ţara noastră fiind invitată de onoare a celei de-a 27 a ediţii, o ediţie aniversară care sărbătoreşte 50 de ani de existenţă a Festivalului Europalia. „Spiritul de la Castelul Beloeil este acelaşi cu spiritul Festivalului Europalia şi sunt absolut convins că, împreună, vom organiza proiecte care se vor bucura de un imens succes”, a declarat Prinţul de Ligne, la finalul întâlnirii.

În perioada 27 aprilie – 5 mai 2019, în elegantele saloane ale castelului, Familia de Ligne organizează concursul de design floral Amaryliss. 6000 de fire de amaryliss şi imaginatia talentaţilor designeri florali transformă castelul princiar Beloeil într-un loc al culorilor magice şi al parfumului subtil, dar trecător.

Castelul Beloeil a fost iniţial o cetate medievală, care, începând din secolul al XIV-lea, a devenit reşedinţa Prinţilor de Ligne, una dintre cele mai vechi familii belgiene nobile. Interiorul său găzduieşte o colecţie rară de picturi din secolele XV-XIX şi o bibliotecă impresionantă de peste 20.000 de cărţi (de la inventarea tiparului şi până în zilele moderne).

Mobilierul antic a fost creat de cei mai buni meşteşugari ai secolelor 17 şi 18, iar în picturile care străjuiesc pereţii sunt reprezentaţi, în cea mai mare parte, membrii familiei care au locuit în castel, aducând, astfel, în faţa privitorilor, capitole importante din viaţa familiei de Ligne şi a timpurilor pe care aceştia le-au trăit.

Nu doar castelul impresionează. Château de Beloeil se află în mijlocul unei grădini în stil baroc, magnifică, proiectată în 1664.

Desfăşurată pe o suprafaţă de 25 ha, aceasta reflectă gusturile excentrice în schimbare ale nobilimii de-a lungul anilor şi formează, împreună cu castelul, una dintre cele mai frumoase atracţii turistice din Belgia.

De-a lungul secolelor, Château de Beloeil s-a transformat într-un adevarat edificiu cultural, în care sunt organizate evenimente culturale de amploare. „Les Feeries de Beloeil” este unul dintre acestea, evenimentul fiind una dintre cele mai atractive manifestări în aer liber din Belgia, în luna august. Peste 15.000 de vizitatori sunt aşteptaţi şi anul acesta la un spectacol feeric de muzică, lumină şi animaţii pentru toate vârstele.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lifestyle

SIMAVI a sărbătorit Ziua Internațională a Francofoniei la Bruxelles

Publicat cu

pe

SIMAVI a marcat Ziua Francofoniei la Bruxelles printr-un concert extraordinar, alături de Ambasada României în Regatul Belgiei și Institutul Cultural Român.

Partenerii constanți în realizarea acestor acțiuni sunt Reprezentanța Organizației Internaționale  a Francofoniei pe lângă UE și Grupul Ambasadorilor Francofoni de la Bruxelles, dar anul acesta li s-a alăturat și compania românească de IT Software Imagination & Vision (SIMAVI).

AdvertisementAlexandru Coșbuc-Ionescu, Vicepreședinte SIMAVI: “Suntem onorați să putem promova atât software românesc, cât și artiști români la Comisia Europeană.”

Această declarație vine în contextul în care SIMAVI este compania IT românească care furnizează servicii software principalelor organizații ale CE.

„Colaborarea noastră cu reprezentanții Europei de la Bruxelles din ultimii 15 ani, ca furnizor de proiecte de eLearning pentru specialiștii Directoratelor Generale, este completată astăzi de o nouă dimensiune – aceea de susținători ai valorilor culturale francofone”, a adăugat Vlad Zaharia, Territory Manager EMEA Region la SIMAVI.

Cu această ocazie, gazdele și invitații au marcat 31 de ani de la aderarea României la OIF și au reamintit importanța valorilor francofoniei, țara noastră fiind desemnată în 2007 de către Secretarul General al Francofoniei, “stat-far al francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est.

În seara zilei de 13 martie 2024 a avut loc excepționalul concert „L’amour en heritage”,  susținut de soprana Irina Baianț, actorul și tenorul Adrian Nour și de Andrei Tudor, în calitate de compozitor, dirijor și pianist, artiști foarte cunoscuți atât în lumea muzicală a României, cât și peste hotare.

La Muzeul de Artă și Istorie din capitala Belgiei, în fața unei săli pline, cei trei artiști celebri au cântat arii muzicale franco-române, abordând stiluri variate, de la melodii franceze celebre la reinterpretări din folclorul românesc.

Repertoriul bogat, interpretat cu măiestrie și sensibilitate de cei trei artiști, a încântat o audiență vastă, formată din  reprezentanți ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mediului de afaceri din Belgia, precum și ai comunității românești, programul concertului „L’amour en heritage” fiind special conceput pentru a atrage un public larg.

Citește mai departe

Lifestyle

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită

Publicat cu

pe

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită. 

De “1 Decembrie Cultural”, accesul în reţeaua muzeelor din subordinea Ministerului Culturii este gratuit pentru toţi vizitatorii.

Iată care sunt teatrele, muzeele, bibliotecile, filarmonicile, teatrele de operă şi operetă care invită publicul să sărbătorească împreună 1 Decembrie Cultural în BUCUREȘTI: 

  • Artexim;
  • Biblioteca Naţională a României;
  • Centrul Naţional al Dansului;
  • Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”;
  • Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”;
  • Filarmonica „George Enescu”;
  • Institutul Naţional al Patrimoniului;
  • Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare;
  • Muzeul Naţional „George Enescu”;
  • Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi;
  • Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”;
  • Muzeul Naţional al Ţăranului Român;
  • Muzeul Naţional Brătianu;
  • Muzeul Naţional de Artă Contemporană;
  • Muzeul Naţional de Istorie a României;
  • Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”;
  • Muzeul Ororilor Comunismului în România;
  • Opera Naţională Bucureşti;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii;
  • Teatrul Naţional Bucureşti „I.L. Caragiale”;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Musical „Ion Dacian”.

1 Decembrie Cultural în ȚARĂ va fi organizat la:

  • Centrul Cultural Topliţa;
  • Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi;
  • Muzeul Naţional Bran;
  • Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni;
  • Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu;
  • Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca;
  • Muzeul Naţional Peleş din Sinaia;
  • Opera Naţională Română din Cluj-Napoca;
  • Opera Naţională Română din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa;
  • Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Românii din diaspora au ocazia să sărbătorească Ziua Națională prin instituțiile ce vor organiza evenimente în mai multe orașe la nivel internațional, după cum urmează:

  • Centrul Național de Artă Tinerimea Română – Madrid și Barcelona, Spania;
  • Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” – Washington, New York, Chicago și Seattle – Statele Unite ale Americii;
  • Filarmonica „George Enescu” – Roma, Italia;
  • Muzeul Național „George Enescu” – Haga, Țările de Jos (eveniment organizat în parteneriat);
  • Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – Rabat, Maroc;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii – Bratislava, Slovacia; Chișinău și Ialoveni, Republica Moldova.
Citește mai departe

Lifestyle

Sibiul, din nou în centrul activității culturale

Publicat cu

pe

Tot mai multe evenimente culturale, la care participă mii de oameni, au loc la Sibiu. În weekend, la Sibiu a avut loc Concertul MANIFEST, unul dintre mai ambițioase proiecte ale Asociației Culturale Play.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, afirmă că muzica face punte între minte şi suflet, iar peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

“Muzica face punte între minte și suflet!

Sute de oameni au pus mâna pe chitară, au atins corzile la unison, în cadrul celui mai ambițios proiect al Asociației Culturale Play – Concertul MANIFEST.

Peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

Studiul muzicii, orele de repetiții, emoția prezentării unei melodii în fața publicului, bucuria unui rezultat remarcabil obținut alături de colegi și profesori sunt momente pe care mi le amintesc cu drag și care au avut o contribuție esențială în formarea mea ca adolescent.

Asocierea dintre bucuria muzicii și programele educaționale colaborative reprezintă un pilon esențial pentru dezvoltarea noastră culturală și artistică și încurajez de multă vreme astfel de inițiative.

Cu atât mai mult, din postura de ministru al Culturii, mi-am dorit să susțin proiectul „Pune mâna pe chitară”, pentru că acest instrument are puterea de a ne aduce împreună peste barierele de generație.  Cred că șansa  tinerilor de a studia și de a împărtăși pasiunea pentru muzică alături de mentori și profesioniști reputați este o experiență deosebită în această etapă a vieții.

Tinerilor muzicieni le doresc să-și păstreze și dezvolte iubirea pentru muzică, dorința de a deveni mai buni și perseverența de a-și urmări visurile și de a-și împlini potențialul!

Felicit organizatorii, Asociația Culturală Play, pentru munca neobosită și mulțumesc Muzeului Astra, gazda Festivalului Sibiu Guitar Meeting și domnului Ciprian Ștefan pentru sprijinul constant și deplin pe care îl acordă evenimentelor culturale de calitate”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare